Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

drukarka atramentowa z oddzielnymi pojemnikami kolorów

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 qba54

qba54
  • 18 posts
  • SkądUbekistan

Posted 22 May 2007 - 10:42

Chciałbym kupić nową drukarkę atramentową. Powinna działać z MacOsXsem 10.3 i 10.4. Z doświadczenia wiem, że raczej będę drukował używając zamienników, a nie oryginalnych tuszy. Ponieważ w ten sposób "zamordowałem" kilka drukarek Epsona (po okresie od 1,5 do 2,5 roku pozapychały się nieodwracalnie niektóre dyszki) - wymażyłem sobie kupić drukarkę spełniającą pod tym względem dwa warunki: 1) oddzielne pojemniki z atramentami 2) pojemniki z atramentami zawierają jednocześnie głowicę - czyli i tak się ja wymienia i zapchanie nie jest ciężkim problemem bo z nowym kadridgem jest i tak nowa. ....w czym więc jest problem - w tym, że takiej ciągle nie mogę odnaleźć. Zazwyczaj jak są osobne atramenty, to niestety głowica jest zamontowana w drukarce na stałe. Czy może ktoś z Forumowiczów napotkał takie coś (w cenie do 450 PLN najlepiej).

#2 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 May 2007 - 10:55

Nie wiem, czy takie cudo w ogóle istnieje. Oddzielne atramenty z dyszami wychodziłoby trochę drogo... Jedyna rada to używać zamienników porządnej firmy - takiej która daje oryginalny tusz i gwarancję na uszkodzenie sprzętu. Ja kupiłem ostatnio Epsona D68PE i sobie chwalę - do domowych zastosowań znakomita. Oryginalne tusze ~ 40zł, zamienniki 20-30...

#3 iMark

iMark
  • 1249 posts
  • SkądGlobalna wioska

Posted 22 May 2007 - 10:58

Mój Canon IP4200 - posiada odzielne kartridże. Następca IP4300 pewnie też. Tylko sprawdź jak z tymi głowicami.

#4 Duckling

Duckling
  • 490 posts
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Posted 22 May 2007 - 11:31

Z tego co sie orientuje Brother ma osobne pojeminiki... choc za ta kwote to Canon IP... od 4k w gore... rozdzielczosc powala na nogi :D

#5 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1852 posts
  • SkądOstrów Wielkopolski

Posted 22 May 2007 - 11:39

choc za ta kwote to Canon IP... od 4k w gore... rozdzielczosc powala na nogi :D

Chyba na kolana ;) Ale i tak sie zgadzam. Problem tylko w tym, ze nowsze drukarki canona wyposazone sa w chipy i z zamiennikami nie jest juz tak latwo. Osobiscie uzywam iX4000 i zdarzalo mi sie w krytycznych sytuacjach napelniac pojemniki. Dziala bez problemu.

#6 Duckling

Duckling
  • 490 posts
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Posted 22 May 2007 - 12:16

Chyba na kolana ;) Ale i tak sie zgadzam. Problem tylko w tym, ze nowsze drukarki canona wyposazone sa w chipy i z zamiennikami nie jest juz tak latwo. Osobiscie uzywam iX4000 i zdarzalo mi sie w krytycznych sytuacjach napelniac pojemniki. Dziala bez problemu.

Hmmmm mialo byc ze z nog zwala... ale ten wroclawski zar mnie dobija sorry :D

#7 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 22 May 2007 - 13:04

Ja korzystam z Brother MFC-215 kombajn slaner fax i inne pierdoły. Atramenty osobno ja kupuję oryginalne po 37 zł ale przeciętnie są za 44 zł, czarny ok 60 zł. Ja ją mam kilka miesięcy ale znajomi od roku - żadnego zapychania pomimo że atrament jest pigmentowy. Wydruku nie zmywa woda. Starczają na zaskakująco wielką ilość wydruków. Drukarka ma pełne wsparcie dla MacosX łącznie z bonusowym oprogramowaniem.

#8 qba54

qba54
  • 18 posts
  • SkądUbekistan

Posted 22 May 2007 - 20:48

Czyli wychodzi na to ze raczej takiego atramentu nie znajdę. Drugi wariant o którym myślę to laser kolor za jakies 1300 PLN (Xerox Phaser 6110N ?).

#9 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1852 posts

Posted 22 May 2007 - 20:56

Drugi wariant o którym myślę to laser kolor za jakies 1300 PLN (Xerox Phaser 6110N ?).

Kolorowe drukarki laserowe sa bardzo drogie w utrzymaniu wiec przy Twoich zalozeniach raczej odpadaja.

#10 sokl

sokl
  • 209 posts
  • SkądSzklarska Poręba

Posted 22 May 2007 - 21:30

kiedyś widziałem jakiś artykuł o przerobieniu jakiegoś sześcio-kolorowego epsona na zasilanie tuszem z zewnętrznych pojemników - trza by po szukać.

#11 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1852 posts

Posted 22 May 2007 - 21:33

kiedyś widziałem jakiś artykuł o przerobieniu jakiegoś sześcio-kolorowego epsona na zasilanie tuszem z zewnętrznych pojemników - trza by po szukać.

www.agawa.pl proszz :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users