Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

ATV2 XBMC i dodawanie źródeł

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 przemas073

przemas073
  • 140 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 września 2011 - 00:38

Witam, mam problem, mianowicie kiedy chcę dodać źródło np. Wideo w XBMC, wybieram otoczenie sieciowe windows (SMB) wyskakuje błąd 2: udział niedostępny. Dodam, że na macbook'u mam włączone udostępnianie SMB i foldery również są prawidłowo udostępnione. Proszę o pomoc. Pozdrawiam ATV 4.3 jb:Seas0nPass

#2 Nitek

Nitek
  • 41 postów
  • SkądW-wa Grochów

Napisano 05 września 2011 - 07:12

A użyj zeroconf i zobacz jak to zagra. Ja mam dysk na usb podłączony do airp.extreme i dodatkowo muza z miniaka. Przez zeroconf bez problemu źródła się dodają. Oczywiście błąd 2 mi wyskakuje jak przyśnie dysk ale jak się wybudzi wszystko gra.

#3 przemas073

przemas073
  • 140 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 września 2011 - 16:21

A użyj zeroconf i zobacz jak to zagra. Ja mam dysk na usb podłączony do airp.extreme i dodatkowo muza z miniaka. Przez zeroconf bez problemu źródła się dodają. Oczywiście błąd 2 mi wyskakuje jak przyśnie dysk ale jak się wybudzi wszystko gra.

Kiedy próbuję przez zeroconf wykrywa mi nazwę komputera ale nie mogę do niego wejść. Obok napisane jest SAMBA.
Może źle udostępniam komputer?

#4 Nitek

Nitek
  • 41 postów
  • SkądW-wa Grochów

Napisano 05 września 2011 - 21:01

Preferencje systemowe/Udostępnianie/ - tu mam zaznaczoną usługę udostępnianie plików w tym samym menu - po prawo u góry opcje Udostępnianie dla windows włączone No i na końcu mam dodane katalogi te co chcę udostępnić i użytkowników i sposób udostępnienia. W takich ustawieniach w xbmc wskakuje przez zeroconf no i dodaję katalogi te co potrzebuję (te udostępnione) do źródeł.

#5 konrado75

konrado75
  • 83 postów
  • SkądBerlin

Napisano 25 września 2011 - 15:25

Dodanie zrodel do XBMC Witam, mam prosbe czy moglbys mi wytlumaczyc jak dodac zrodla do xbmc probuje udostepnic pliki z maca oraz time capsule i za cholere mi nic nie wychodzi jak probuje przez otoczenie sieciowe smb to mi wyskakuje blad 2 udzial niedostepny prosze o jakas pomoc co gdzie jak ustawic, przeszukalem google i fora i jakos nie znalazlem odp pozdrawiam

#6 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 26 września 2011 - 10:14

a wpisałeś hasło do Maca i do Time capsule - tam jest takie miejsce na wpisanie...

#7 konrado75

konrado75
  • 83 postów
  • SkądBerlin

Napisano 26 września 2011 - 11:55

mam wpisane i dalej nic

#8 Hans

Hans
  • 277 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 października 2011 - 08:46

Witam, mam ten sam problem co kolega. Po instalacji Liona XBMC na ATV 2 za żadne skarby nie chce dodać źródła. Na SMB wyskakuje błąd ten sam co opisał przedmówca. A wchodząc przez zeroconf// ATV2 widzi Macbooka (SAMBA) ale nie można wejść w ten folder. Wcześniej mając Leoparda wszystko chodziło jak trzeba. Załączał się SMB itd. Ma ktoś pomysł jak rozwiązać problem bo wyżej wymienione czynności nic nie dają???

#9 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 05 października 2011 - 11:37

Hej, a ta sama grupa robocza??

#10 Hans

Hans
  • 277 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 października 2011 - 13:11

XBMC widzi Maca ale nic poza tym, a grupa robocza SMB taka sama. Coś na sieci znalazłem o problemach Liona z protokołem SMB.

#11 narapie

narapie
  • 177 postów

Napisano 26 października 2011 - 14:32

sam, po raz kolejny miałem z tym problem, pomógł restart wszystkich urządzeń: macbooka, routera, aTV.

#12 vidoq

vidoq
  • 4 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 października 2011 - 23:38

Prośba o pomoc ATV dodawanie źródeł Witam, odnawiam temat bo wciąż nie znalazłem rozwiązania tego problemu, pomimo restartów. Problem wygląda tak samo jak u kolegów : XBMC na ATV nie chce dodać źródła. Na SMB wyskakuje błąd ten sam co opisywali Panowie. A wchodząc przez zeroconf// ATV widzi iMac'a (SAMBA) ale nie można wejść w ten folder. Uprzejma prośba o pomoc bo jestem w kropce. Dodam , że OS to Lion. Pozdrawiam

#13 konrado75

konrado75
  • 83 postów
  • SkądBerlin

Napisano 31 października 2011 - 21:12

Zainstaluj tv flash black a z niego mediaplayer. Wszystko chodzi pieknie maca i nas

#14 vidoq

vidoq
  • 4 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 października 2011 - 21:39

Dzięki wielkie za info, ale.... 1. w moim przypadku problem jest z ATV (1sza generacja) i czy to nie ma znaczenia, że teoretycznie flash (black) jest dla drugiej generacji ATV ? 2. nie chciałbym wywalać 40-50 $ na coś co i tak w moim przypadku może nie zagrać (?)... przyznam szczerze, że zakładałem , że nic nie wydam na tę zabawę... i myślałem, że jest sposób naprawy powstałego problemu bez kosztowo. Tak czy owak , dzięki raz jeszcze i prosiłbym o kilka dodatkowych wskazówek co i jak po kolei bo jestem blado zielony w temacie instalowania czegokolwiek na tym demonicznym urządzeniu.... Pozdrawiam

#15 konrado75

konrado75
  • 83 postów
  • SkądBerlin

Napisano 31 października 2011 - 21:54

Niestety nie mam 1generacji wiec sie nie wypowiem, jednak na 2 smiga superowo.
aTV Flash | FireCore cena dla 1 gen

#16 ceglaty

ceglaty
  • 146 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 08 listopada 2011 - 22:47

Podpinam sie pod pytanie.. Jak dodac pliki video z PC do XBMC w apple tv ? Lub do Media Player

#17 Serafin__

Serafin__
  • 196 postów
  • SkądScunthorpe, UK

Napisano 04 stycznia 2012 - 08:51

Ja udostępniam katalogi z maca przez afp... Wchodze w źródła zeroconf i mam nazwe komputera z afp w nawiasie.. Śmiga aż miło..

#18 Jagiel88

Jagiel88
  • 118 postów

Napisano 09 stycznia 2012 - 14:58

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na fatalną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie. Pozwoli to na łatwiejsze zrozumienie tego, co chcesz przekazać.

#19 Jagiel88

Jagiel88
  • 118 postów

Napisano 10 stycznia 2012 - 21:58

Jakie dodatkowe formaty może odtwarzać Apple TV poprzez XBMC?? Trzeba coś dogrywać??

#20 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 08:29

Ja udostępniam katalogi z maca przez afp... Wchodze w źródła zeroconf i mam nazwe komputera z afp w nawiasie.. Śmiga aż miło..

Też tak mam udostępnione, w mediaplayer nie ma problemu, mam dostęp do filmów. W XBMC wchodzę w zeroconf gdzie widzę między innymi swój folder z filmami, ale nie mogę go dodać ani do niego wejść. Dodałem ten zeroconf jako źródło i też mogę dojść tylko do poziomu, w którym widzę pożądany folder, ale już wejść do niego nie mogę.

#21 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 12:10

Najpierw trzeba dodać źródło. Jak dodamy źródło to wchodzimy do katalogu i odpalamy filmy, zdjęcia, muzykę.

#22 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 17:12

Mam dodane źródło. W nim widzę swój komputer z (afp) i z (samba). W samba w ogóle nie mogę wejść, a jak wchodzę w afp to widzę mój folder z filmami, ale do niego już wejść nie mogę. Co któryś raz gdy próbuję wejść w samba to wywala mnie z xmbc do menu atv. Na macu mam udostępnione i afp i smb. Filmy odtwarzają się w mediaplayer, ale przycinają, chciałem sprawdzić xbmc, ale nie jestem w stanie nic odtworzyć. Powoli szlag mnie trafia... e: udało mi się stworzyć źródło z filmami, które działa (raz działa raz nie działa - could not connect), ale afp, smb nie jestem w stanie ustawić. afp na xbmc tak samo przycinają jak w mediaplayer. jak w zeroconf chcę wejść w samba to albo nic się nie dzieje albo wywala xbmc... jak pousuwać niedziałające źródła z listy?

#23 tomkierz

tomkierz
  • 270 postów

Napisano 21 lutego 2012 - 00:42

Mam problem z udostępnianiem plików dla ATV2. Jak wiadomo na lionie nie da się udostępnić plików przez SAMBE, więc ta opcja z góry odpada. Używałem MediaMasterServer ale ten program często zawieszał mi Maca. Gdy przykładowo próbowałem aktualizować biblioteke w xbmc Mac się wieszał i pomagał tylko reset. Teraz udostępniam pliki po prostu przez AFP, ale okazało się, że XBMC ma z tym problem i od czasu do czasu (czasami raz na pare godzin, czasami po 20 minutach) ATV się resetuje. Doczytałem, że jest to znany problem dla twórców XBMC, ale narazie nie mogą nic na to poradzić. W logu mam błąd " ERROR: LIBAFPCLIENT" A więc mój post sprowadza się do pytania: jak inaczej mogę udostępniać pliki dla atv, abym nie miał problemu z crashami? Jest to strasznie irytujące, bo oglądam sobie film i po godzinie ATV się resetuje, po czym muszę przewijać przez 10 minut do momentu, gdzie ATV się zawiesiło.

#24 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 21 lutego 2012 - 10:52

kup PC albo NAS. :-)

#25 banan666

banan666
  • 22 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 12:02

Hej, pomóżcie bo zwariuje zaraz. mam Apple tv 2gen 5.0.2 po jailbreaku SeasOnPass. Podpięte ethernetem pod ruter Thomsona (vectra 25mbitów). Xbmc zainstalowane, weeb.tv działa bez problemów. Zainstalowałem nawet Plexa, ale na żadnym z nich nie umiem puścić filmu z Macbooka. Jeśli chodzi o xbmc to kiedy chcę dodać źródło video, klikam otoczenie sieciowe windows (SMB) wyskakuje mi błąd 2: udział niedostępny. Na macu mam wszystko poustawiane w udostępnianiu plików. Kiedy próbuję wejść w zeroconf browser, dalej AFT czy SAMBA czy SFTP nie się nie dzieje. Popracuje chwilkę kółeczko i koniec. Jest tu jeszcze kilka innych opcji, wybierałem każda z nich i niestety nie zobaczyłem żadnego z folderów na moim Macbooku. Jeśli chodzi o Plexa to mam na macu Plex Media Server, dodałem do niego dwa katalogi z filmami, i jak na Apple TV wchodzę w Plexa, dalej server list to mam tylko do wyboru Apple TV, i nic więcej. Klikam to to jest czarny obraz. A jak dodać jakiś serwer manualnie, to pojęcia nie mam jak to zrobić. W Macbooku na Plex Media Server nie mogę znaleźć żadnego adresu serwera i nie wiem co wpisać w Plexie na Apple TV, i o. Podpowie mi ktoś jak poustawiać te serwery? p.s. Mam jeszcze w domu Airport Extreme, i gdzieś też czytałem, że można podpiąć mu pod usb dysk i z tego dysku udostępniać pliki.. Ale wolałbym żeby było to z Macbooka, ale jeśli ktoś może to taką opcję też chętnie przetestuje. pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych