Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Komunikat findera o podanie hasła przy przenoszeniu do kosza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#26 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 21:20

Po wpisaniu sudo chown -R : ~ poprosiło Cię o hasło?

#27 _zeus_

_zeus_
  • 35 postów
  • SkądGliwice

Napisano 26 lutego 2013 - 21:26

Tak, wpisałem hasło pojawiło się: usage: chown [-fhv] [-R [-H | -L | -P]] owner[:group] file ... chown [-fhv] [-R [-H | -L | -P]] :group file ... i problem dalej występuje

#28 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 22:00

Jak chcesz, jest w głębiach apple’owskiego forum, taki, może uściślijmy, srebrny środek, bo trochę na piechotę, ale póki co, lepszego nie znalazłem, chyba, że inni, jak za Gierka, pomogą :)
Terminal i:
sudo chmod -R -a# 0 <ścieżka dostępu>

Ścieżką dostępu będzie w tym wypadku Twój domowy.
Dwa jednak zastrzeżenia: teoretycznie powinno to zrobić tak, że będziesz miał możliwość skasowania rzeczy, których domyślnie nie powinieneś móc, czyli katalogów Biurko, Dokumenty, Filmy, Muzyka itd. Druga zaś sprawa to, wedle opinii appleforumowiczów, fakt, że powyższe -R, choć powinno, zdaje się nie działać na podfoldery czy pliki, więc trzeba by było wchodzić w Informacje każdego z folderów nich i tam, odblokowując za każdym razem kłódeczkę hasłem administratora, przy zaznaczonej własnej nazwie użytkownika i przywilejach „odczyt i zapis”, wybierać z menu kółka zębatego „zastosuj do zawartych rzeczy”. Lecz co do tego ostatniego nie jestem absolutnie przekonany o prawdziwości, bo jednak „-R” to”-R”.
Spróbuj, jak chcesz. Bardziej przywilejów nie popsujesz chyba :)

- - - Połączono posty - - -

Czekaj, czekaj, a nie zmieniałeś sobie ID użytkownika wcześniej. Albo grupy? 501 i 80 nadal?

ls -le dla domowego bym poprosił.

#29 _zeus_

_zeus_
  • 35 postów
  • SkądGliwice

Napisano 26 lutego 2013 - 22:35

jeśli chodzi o ID to nie zmieniałem, natomiast po wpisaniu ls -le wyskoczyło: total 0 drwxr-xr-x 2 rafalprzerwa staff 68 7 lut 16:05 Applications drwx------+ 7 rafalprzerwa staff 238 26 lut 21:36 Desktop 0: group:everyone deny delete drwx------+ 15 rafalprzerwa staff 510 26 lut 21:03 Documents 0: group:everyone deny delete drwx------+ 5 rafalprzerwa staff 170 26 lut 21:09 Downloads 0: group:everyone deny delete drwx------@ 7 rafalprzerwa staff 238 26 lut 18:11 Dropbox drwx------@ 41 rafalprzerwa staff 1394 10 lut 16:33 Library 0: group:everyone deny delete drwx------+ 6 rafalprzerwa staff 204 26 lut 21:59 Movies 0: group:everyone deny delete drwx------+ 26 rafalprzerwa staff 884 26 lut 20:32 Music 0: group:everyone deny delete drwx------+ 8 rafalprzerwa staff 272 17 lut 13:02 Pictures 0: group:everyone deny delete drwxr-xr-x+ 6 rafalprzerwa staff 204 26 lut 21:07 Public 0: group:everyone deny delete zauważyłem również że jak coś skasuję to nie schodzi mi z pamięci. Musze podpiąć dysk zew. usunąć jakiś plik żeby został przeniesiony do kosza i wtedy zaznaczam opróżnij i tym samym zwalnia mi miejsce na dysku po uprzednio niby skasowanych plikach potwierdzonych niestety hasłem co do grupy 501 i 80 to nie rozumiem

#30 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 22:49

Spróbuj więc tego sposobu z postu powyżej do każdej ścieżki oprócz Applications, Dropbox i Public. Z dużym prawdopodobieństwem pomoże.

A 501 i 80 to identyfikatory dla user i staff odpowiednio, więc zakładam, że nie grzebałeś przy ich zmienianiu :)

#31 _zeus_

_zeus_
  • 35 postów
  • SkądGliwice

Napisano 26 lutego 2013 - 23:00

wpisałem: sudo chown login_użytkownika ~/.Trash i w końcu działa:)))) Dzięki wielkie za pomoc

#32 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 27 lutego 2013 - 00:13

O! Więc tylko sam ~/.Trash był „schrzaniony”, że się tak kolokwialnie wyrażę :) Ta reszta to zatem wielki naddatek. I to nieadekwatny. Ale - ważne, że problem z głowy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych