Komunikat findera o podanie hasła przy przenoszeniu do kosza
Napisano 26 lutego 2013 - 21:20
Napisano 26 lutego 2013 - 21:26
Napisano 26 lutego 2013 - 22:00
Jak chcesz, jest w głębiach apple’owskiego forum, taki, może uściślijmy, srebrny środek, bo trochę na piechotę, ale póki co, lepszego nie znalazłem, chyba, że inni, jak za Gierka, pomogą
Terminal i:
sudo chmod -R -a# 0 <ścieżka dostępu>
Ścieżką dostępu będzie w tym wypadku Twój domowy.
Dwa jednak zastrzeżenia: teoretycznie powinno to zrobić tak, że będziesz miał możliwość skasowania rzeczy, których domyślnie nie powinieneś móc, czyli katalogów Biurko, Dokumenty, Filmy, Muzyka itd. Druga zaś sprawa to, wedle opinii appleforumowiczów, fakt, że powyższe -R, choć powinno, zdaje się nie działać na podfoldery czy pliki, więc trzeba by było wchodzić w Informacje każdego z folderów nich i tam, odblokowując za każdym razem kłódeczkę hasłem administratora, przy zaznaczonej własnej nazwie użytkownika i przywilejach „odczyt i zapis”, wybierać z menu kółka zębatego „zastosuj do zawartych rzeczy”. Lecz co do tego ostatniego nie jestem absolutnie przekonany o prawdziwości, bo jednak „-R” to”-R”.
Spróbuj, jak chcesz. Bardziej przywilejów nie popsujesz chyba
- - - Połączono posty - - -
Czekaj, czekaj, a nie zmieniałeś sobie ID użytkownika wcześniej. Albo grupy? 501 i 80 nadal?
ls -le dla domowego bym poprosił.
Napisano 26 lutego 2013 - 22:35
Napisano 26 lutego 2013 - 22:49
A 501 i 80 to identyfikatory dla user i staff odpowiednio, więc zakładam, że nie grzebałeś przy ich zmienianiu

Napisano 26 lutego 2013 - 23:00
Napisano 27 lutego 2013 - 00:13

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych