Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Komunikat findera o podanie hasła przy przenoszeniu do kosza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 oko1

oko1
  • 44 postów
  • SkądPoznań PL

Napisano 04 września 2011 - 22:48

chodzi o to że za każdym razem jak chce coś przenieść do kosza z katalogu "pobrane rzeczy" to mam informacje findera że chce dokonać zmian,wpisz swoje hasło aby na to zezwolić' jak mam tego się pozbyć by nie wołał za każdym razem tego komunikatu i by nie trzeba było podawać hasła którego i tak nie mam założonego dodam że w innych "miejscach" nie mam tego problemu i przenoszenie do kosza odbywa się bez proszenia o hasło.

#2 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 04 września 2011 - 23:00

Może masz poprzestawiane uprawnienia dla katalogu "Pobrane rzeczy"?

#3 oko1

oko1
  • 44 postów
  • SkądPoznań PL

Napisano 04 września 2011 - 23:09

prawdopodobnie tak ale jak wrócić do normalności próbowałem ale nic mi nie wychodzi:-(

#4 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 04 września 2011 - 23:17

Jak zaznaczysz "pobrane rzeczy" i weźmiesz "informacje", to co masz na dole w "udostępnianie i uprawnienia"?

#5 oko1

oko1
  • 44 postów
  • SkądPoznań PL

Napisano 04 września 2011 - 23:22

mam swoją nazwę "xxx(ja)" przywilej odczyt i zapis masz dostęp niestandardowy

#6 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 04 września 2011 - 23:26

Czyli tak jak u mnie. Hmm... A Próbowałeś naprawy uprawnień w narzędziach dyskowych?

#7 oko1

oko1
  • 44 postów
  • SkądPoznań PL

Napisano 04 września 2011 - 23:30

tak już to robiłem i nic:-( nie wiem co się stało nie idzie tego zmienić w żaden mi znany sposób

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 04 września 2011 - 23:56

Przecież tu nie chodzi o uprawnienia do 'pobrane rzeczy', tylko do kosza... Pokaż z Terminala wynik komendy: ls -lde Downloads .Trash

#9 oko1

oko1
  • 44 postów
  • SkądPoznań PL

Napisano 05 września 2011 - 00:18

drwx------ 126 Timi staff 4284 4 wrz 04:02 .Trash drwx-----x+ 71 Timi staff 2414 5 wrz 00:02 Downloads 0: group:everyone deny delete

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 05 września 2011 - 00:28

Y. To teraz to dziwnie. A weź no zrób test, znajdź jakiś taki element, przy którym masz taką sytuację i sprawdź jego 'Get Info'. Może masz jakimś cudem umask zły i nie masz +w do samych plików?

#11 oko1

oko1
  • 44 postów
  • SkądPoznań PL

Napisano 05 września 2011 - 00:35

ok coś mi wyszło więc tak przy tych plikach z katalogu "pobrane" w getinfo mam ustawione tak: nazwa :everyone / przywilej : własne nazwa : xxx(ja) / przywilej : odczyt i zapis kiedy zmieniam na przywilej : odczyt i zapis w everyone to już nie woła hasła przy wyrzuceniu do kosza ale jak zmienić teraz to do wszystkich plików w "pobrane" i do tych nowych które się tam po pobraniu znajdą ??

#12 oko1

oko1
  • 44 postów
  • SkądPoznań PL

Napisano 05 września 2011 - 23:14

no nie mogę dać sobie rady próbowałem i nic nie wiem w czym tkwi problem ? tak mnie to denerwuje że zaczynam myśleć o nowej instalacji os.:-(

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 06 września 2011 - 16:12

Pokaż mi wynik komendy umask. I przestań bezczelnie podbijać.

#14 presston

presston
  • 2 postów

Napisano 08 września 2011 - 10:41

Witam Panowie u mnie ten sam problem tylko ze dotyczy wlasciwie calego systemu plikow a nie tylko folderu DOWNLOADS jak u kolegi Lion instalowany na czysto z plyty, na poczatku konto admina bez hasla i wszystko bylo OK, pozniej zalozone i haslo i nie mam pewnosci ale chyba te dwa wydarzenia zbiegaja sie w czasie czyli zalozenie hasla i problemy z finderem, zresetowanie hasla na BEZ HASLA nic nie pomoglo, umask zwraca 0022 dodam jeszcze ze pliki nie laduja w koszu tylko znikaja calkowicie nastepne spostrzezenie - zmiana nazwy pliku - tez prosba o haslo czyzby jakis blad Liona? nigdy wczesniej mi sie to nie zdazylo a zaczynalem z OS9 prosze o jakies sugestie bo to drazniace lekko jest presston

#15 oko1

oko1
  • 44 postów
  • SkądPoznań PL

Napisano 08 września 2011 - 16:04

I przestań bezczelnie podbijać.

jak bezczelnie o co ci chodzi? skąd u ciebie tyle antypatii ??wyluzuj proszę.
umask to 0022

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 08 września 2011 - 20:00

Zróbcie sobie obaj z Terminala: sudo chown -R krotka_nazwa_usera: ~ Będzie pytał o hasło - podajcie hasło do swojego konta usera z prawami admina.

#17 presston

presston
  • 2 postów

Napisano 14 września 2011 - 09:16

niestety u mnie nie pomoglo pliki z dysku zewnetrznego pieknie bez marudzenia trafiaja do kosza a pliki z dysku nadal krzycza o haslo i po podaniu hasla sa usuwane calkowicie z pominieciem kosza chyba jednak czeka mnie ponowna instalacja

#18 djmet

djmet
  • 56 postów
  • Skądpołudnie

Napisano 21 października 2011 - 17:26

u mnie (Lion 10.7.2) też nagle pojawił się ten problem dla wszystkich katalogów, naprawa uprawnień dysku nie pomogła, ale wyszukałem gdzieś na zagranicznym forum rozwiązanie, mianowicie komenda: sudo chown yourusername .Trash (za yourusername oczywiście trzeba wstawić własny login), co ciekawe wszytkie pliki które usunąłem do tej pory wpisując hasło ponownie pojawiły się w koszu - więc trzeba było je usunąc drugi raz

#19 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 21 października 2011 - 17:54

Fajnie, tyle że ftpd dokładnie to samo podał dwa posty wyżej.

#20 djmet

djmet
  • 56 postów
  • Skądpołudnie

Napisano 21 października 2011 - 20:58

komenda : "sudo chown -R krotka_nazwa_usera: ~" koledze nie zadziałała z tego co widze, ja jednocześnie widze różnicę niewielką ale jednak w porównaniu z komendą "sudo chown krotka_nazwa_usera .Trash"

#21 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 21 października 2011 - 21:14

.Trash zawiera się w ~.

#22 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 03 listopada 2011 - 11:57

Jakby ktoś, kto ma podobny problem, nie znalazł jak dotąd rozwiązania, a sudo chown -R username: ~ nie pomogło, (mnie, który kiedyś sam sobie przez własną głupotę potargałem przywileje w katalogu domowym, nie pomogło akurat), to poniżej kierunek do interesującej dyskusji na ten temat:

https://discussions....5736554#5736554

Mam nadzieję, że się komukolwiek przyda. Pozdrawiam wszystkich.

#23 slimiro

slimiro
  • 2 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 19:55

sudo chown -R krotka_nazwa_usera: ~ to dziala ! powie ktos o co w tym chodzi i czemu sie tak robi ? :>

#24 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 15 listopada 2011 - 00:41

Właściciel kosza się zmienił (najprawdopodobniej na root-a), może jakiś program coś namieszał? Ww komenda zmienia właściciela katalogu z koszem na usera.

#25 _zeus_

_zeus_
  • 35 postów
  • SkądGliwice

Napisano 26 lutego 2013 - 21:04

Witam. Odgrzebuję temat ponieważ i mnie się to również przypisało cholerstwo, jak chce cosik wykasować to jest prośba o hasło i nawet nie ląduje w koszu. W/w komendy po wpisaniu w terminalu nie pomogły. Ma ktoś jakiś złoty środek na podany problem. HELP

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych