Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

PILNE - MacBook Pro dla projektanta wnętrz.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 emi1983

emi1983
  • 11 postów
  • SkądKoło / Poznań

Napisano 02 września 2011 - 15:12

Chcę zakupić komputer do projektowania wnętrz. W tej chwili program używany to SketchUp + Kerkythea, ale rozważam zakup również InteriCad'a (nie wiem, czy na niego się ostatecznie zdecyduje).

W zasadzie już wybrałam..
[url=http://www.cortland.pl/apple-macbook-pro-17-and-8243-mat-2.3ghz-4gb-500gb-7200rpm-radeon-hd-6750m-sd-nowy-model.html]Komputery :: MacBook Pro :: Apple MacBook Pro 17″ Mat 2.3GHz/4GB/500GB 7200rpm/Radeon HD 6750M/SD - Cortland - systemy graficzne[/url]
Rozbudowa RAM do 8 GB
Zmiana dysku na 750GB

Czy radzicie coś jeszcze zmienić, czy ten to najlepsze co może być i będę w 200% zadowolona (cena nie gra roli)?

Myślałam dodatkowo o monitorze 27" lub zakupieniu całego iMac'a, ale one mają błyszczące matryce i sama już nie wiem.. Na Toshibie z błyszczącą matrycą pracuje się kiepsko w dzień, więc pewnie monitor, czy komputer Apple też nie zda egzaminu? A może one jednak tak nie odbijają?

Z góry dziękuję za info..

#2 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 02 września 2011 - 16:19

Ten Macbook Pro calkowicie sie sprawdzi bez problemu. Wystarczajaco duza rozdzielczosc do tego matryca antiglare. Radzilbym jednak oszczedzic 1100 zlotych(!) i wybrac komputer z procesorem 2.2 GHz niz z 2.3GHz. Wiem po swoich doswiadczeniach, ze nie daje to zadnego jakiegokolwiek przyrostu szybkosci, poza benchmarkami. Ramu szybszego rowniez nie oplaca sie wsadzac, poniewaz 1866MHz na pamieciach daje roznice dopiero przy pracy na zintegrowanej z procesorem karcie, ale na chwile obecna cokolwiek bysmy nie uzyli w komputerze, przyrost wydajnosci jest calkowicie marginalny. W mojej ocenie - ten Macbook jaki jest, jest dobrym wyborem - kwestia wyboru matrycy Anti-glare, oraz standardowego procesora. W mojej osobistej opinii przy takiej rozdzielczosci nie jest konieczny dodatkowy monitor. Jedynie SSD, ale z racji ich ceny... decyzja nalezy do ciebie ;).

#3 emi1983

emi1983
  • 11 postów
  • SkądKoło / Poznań

Napisano 02 września 2011 - 17:08

Ja za to nie płacę, więc jest mi obojętne, ile komputer będzie kosztował. Nie znam się na tych "magicznych", skomplikowanych nazwach, więc proszę o konkrety, co brać..?:) Chcę komputer najlepszy, najszybszy jaki się da kupić, wszyscy każą oszczędzać a ja nie chcę, bo po co? Nie będę tego komputera za chwile wymieniała, więc jeszcze raz - chcę najlepszą możliwą konfigurację. Co z tym SSD?:) A przy okazji.. Koło hmm..:)

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 02 września 2011 - 17:13

Ja bym rozbudował tylko pamięć. Następnie kupiłbym dysk SSD i obudowę zewnętrzną na dysk. SSD wrzuciłbym do środka a oryginalny dysk do obudowy. Do stanowiska pracy w domu dokupiłbym CinemaDisplay i miodzio.

#5 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 02 września 2011 - 17:16

Hehe, owszem Koło ;). Odnosnie Macbooka - najlepszy i najszybszy i najbardziej ekonomiczny Macbook dla ciebie to bedzie 17 z matryca Anti-glare, procesorem 2.2 GHz, 8GB RAM 1333 MHz, oraz w zaleznosci od potrzeb 750GB Dyskiem badz dyskiem SSD(tylko jak najdalej sie trzymac sie z kupnem pamieci i dysku od Apple - ceny sa niewspolmierne do mozliwosci).

#6 emi1983

emi1983
  • 11 postów
  • SkądKoło / Poznań

Napisano 02 września 2011 - 17:41

Czyli między procesorem 2.2 a 2.3 nie ma kompletnie żadnej różnicy? To po co są dwa różne?;) To teraz nie wiem, czy bawić się w przekładanie tego SSD? jest lepszy? Jerry, używasz tego monitora? Nie odbija tak jak "zwykłe" szklane monitory? Sprzęt będę kupowała w Cortlandzie, bo są elastyczni jeśli chodzi o wystawianie faktur a na tym mi zależy.

#7 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 02 września 2011 - 17:48

2.2 Ghz a 2.3 Ghz to roznica moze raptem 2-5% wydajnosci... totalny margines ktory nie jest w jakikolwiek sposob oplacalny. SSD oferuje kilkukrotnie wiekszy transfer dysku twardego co objawia sie - ogolnie rzecz biorac niezwykla szybkoscia uruchamiania sie programow i wielokrotnie szybszym zapisywaniem i odczytywaniem plikow(szczegolnie przydatne przy plikach duzej wagi). Okupione jest to niestety - pojemnoscia dysku SSD. Sa rozwiazania mimo to: Crucial M4 512 GB czy Intel 320 Series 600GB(a zaraz do sprzedazy wejdzie rowniez Samsung ktory transferami(500 MB/s odczyt, 350MB/s zapis) i cenowo(okolo 2000 zlotych za dysk 512GB) bedzie bil na glowe obie wymienione tutaj firmy). Kwestia jest taka, czy jest ci to bezposrednio potrzebne bo nawet bez tego komputer jest bardzo szybki.

#8 emi1983

emi1983
  • 11 postów
  • SkądKoło / Poznań

Napisano 02 września 2011 - 18:08

Jest mi to potrzebne.:) Bardzo szybki a bardzo, bardzo szybki to różnica.:) Wolę ten bardzo, bardzo szybki.:) I chciałabym, żeby to wszystko było można zamówić w tym sklepie, żeby oni mi złożyli komputer od A do Z.. żebym nie musiała się niczym martwić, ale chyba dysku Samsunga to nikt mi tam nie zamontuje?? I dobrze by było, gdyby jednak wszystko co się da znajdowało się w laptopie, bez podłączania różnych dodatkowych "pudełek" o ile tak się da. W takim razie, co brać?

#9 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 02 września 2011 - 18:29

To jak ma byc bardzo, bardzo szybki to zamiast tego procesora lepiej wybrac Dysk SSD - zdecydowanie wieksza roznica w wydajnosci.
W salonie cortland a przynajmniej patrzac na ich strone jest: Komputery :: MacBook Pro :: Apple MacBook Pro 17″ Mat 2.2GHz/4GB/500GB 7200rpm/Radeon HD 6750M/SD - Cortland - systemy graficzne

Do tego 8 GB Ram oraz dysk. Ewentualnie polecam rowniez oferte sklepu Armago. MacBook Pro 17'' Quad-Core i7 2.2GHz/8GB/750GB/HD Grap
Konfiguracje komputera mozna sobie dokladnie dopasowac pod siebie ;).

#10 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 02 września 2011 - 18:30

Skoro money no object, to weź tego. Będzie szybki. Zapomniałem rozszerzyć gwarancję, ale to jakieś dodatkowe 700 stów. Zapytaj w cortlandzie czy będzie bardzo bardzo bardzo szybki.

#11 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 02 września 2011 - 19:50

Czyli między procesorem 2.2 a 2.3 nie ma kompletnie żadnej różnicy? To po co są dwa różne?;)
To teraz nie wiem, czy bawić się w przekładanie tego SSD? jest lepszy?

Jerry, używasz tego monitora? Nie odbija tak jak "zwykłe" szklane monitory?

Sprzęt będę kupowała w Cortlandzie, bo są elastyczni jeśli chodzi o wystawianie faktur a na tym mi zależy.

Procesory te maja mniejsza roznice w wydajnosci niz w cenie.
Bawilem sie tym monitorem. Wole matowy dlatego kupilem Della z ta matryca ale w macie. Jak nie masz swiatla od tylu to nie jest zle. Wyglada ladnie, dobrze sie kalibruje, ma zasilacz do MacBook wbudowany wiec malo kabelkow-spodoba Ci sie.
Oprocz SSD wszystko w Cortland zalatwisz. Dysk SSD nie jest trudno wrzucic.
Cortland ma swoje przedluzenie gwarancji tansze niz Apple-warto przedluzyc gwarancje.
Warto tez kupic TimeCapsule by Ci sie robily wygodnie kopie bezpieczenstwa.

#12 emi1983

emi1983
  • 11 postów
  • SkądKoło / Poznań

Napisano 03 września 2011 - 20:54

Skoro money no object, to weź tego. Będzie szybki. Zapomniałem rozszerzyć gwarancję, ale to jakieś dodatkowe 700 stów. Zapytaj w cortlandzie czy będzie bardzo bardzo bardzo szybki.

Zdradź mi proszę, co tam wybrałeś, że masz do rozwijania i wybierania wszystkie opcje??

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych