Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

jak usunąć stare pozostałości po programie?

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 bejcyk

bejcyk
  • 22 posts
  • SkądXXX

Posted 02 September 2011 - 14:54

Witam. Tak jak w temacie. Próbuje zainstalować sterowniki do medu Huwai E156G ale nie moge tego zrobić. Pojawia mi się komunikat podczas instalowania softu "nie można zainstalować na tym dysku. Na tym dysku jest już nowsza wersja tego oprogramowania." Próbowałem już sam ręcznie przeszukać dysk. Udało mi się usunąć dwa pliki związane z tym. Użyłem rownież dwóch proramów do usuwania softu, ale nic nie pokazały. Restart maca też nic nie pomógł. Co mogę z tym zrobić ??

#2 GAMA007

GAMA007
  • 1394 posts

Posted 02 September 2011 - 15:39

Witam,

Polecam

APP Cleaner- darmowy.

Przeciagasz aplikacje którą chcesz wywalić do Aop Cleaner.

Pokazuje ci nie tylko gdzie dana aplikacja siedzi,ale tez wszystkie pozostałości po niej / gdzie siedzą /

Pozdrawiam

GAMA007

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 02 September 2011 - 16:57

Ale te sterowniki to nie 'aplikacja'. @bejcyk: kexta usuń.

#4 bejcyk

bejcyk
  • 22 posts
  • SkądXXX

Posted 02 September 2011 - 17:01

Tak, tylko... już ją instalowałem i mi nic nie pokazała ;-) Jakieś inne pomysły ?? Instalowałem również Clean Your Mack...

---------- Wpis dodano o 18:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:59 ----------

"Kexta" ?? Mam taki plik znalesc w bibliotekach ??

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 02 September 2011 - 17:09

...
What is a .kext file? - MacNN Forums

ps.
Jeśli zamierzasz dalej pisać ' ??', na mnie nie licz.

#6 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 posts
  • SkądSea Side

Posted 02 September 2011 - 17:38

ftpd zostal dopadniety przez fanaberie wiec ja ci napisze. Kexty to proste sterowniki znajdujace sie w /System/Library/Extensions Znajdz tam zainstalowany przez siebie sterownik po czym po prostu go usun podajac nastepnie haslo administratora. Po tym zabiegu mozesz rowniez usunac extensions.mkext ktory jest cache kextow uzywanych przez system do obslugi twojej maszyny. Znajduje on sie bodajze w /system/library/ Zas jesli to nie rozwiaze twojego problemu to ostatecznie poprzednia instalacja pozostawila po sobie pliki konfiguracyjne w /library/applicationsupport/ Znajdz i usun. Voila, osx jest prosty jak budowa cepa. Dodam ze uzywajac jakiegokolwiek systemu warto znac jego ukryte czeluscie.

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 02 September 2011 - 17:41

Kexty to proste sterowniki.

Ekhm...? Od kiedy moduły kernela to 'proste sterowniki'?

#8 bejcyk

bejcyk
  • 22 posts
  • SkądXXX

Posted 02 September 2011 - 19:18

Sytuacja wygląda w następujący sposób. Znalazłem zainstalowane sterowniki Huawei w /System/Library/Extensions, odinstalowałem i dalej jest to samo... extensions.mkext nie udało mi się nigdzie znaleść w /system/library/ i indziej W /library/applicationsupport/ Nie ma żadnych plików konfiguracyjnych Modem już działa, bo zainstalowałem go przez Iplus managera pod maca a nie przez same sterowniki A tak z ciekowśći... Jak by nie było iplus managera w którym były sterowniki zawarte, co mógłbym zrobić ?

#9 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 posts
  • SkądSea Side

Posted 03 September 2011 - 07:26

Przeszukac raz jeszcze tym razem skrupulatnie Application Support i usunac reszte syfu poprzedniej instalacji.

PS. App Support masz zarowno na partycji root jak i w folderze domowym zawartosc bedzie sie roznic od opcji ktora uzyles podczas instalacji. Jesli for user only to bedzie w domowym oczywiste jesli for all to w roocie.

---------- Wpis dodano o 08:26 ---------- Poprzedni wpis dodano o 08:25 ----------

Ekhm...? Od kiedy moduły kernela to 'proste sterowniki'?

Wiekszosc z tych "modulow" kernela to proste sterowniki dla efi. Dodam ze temat tez trzymal sie do momentu az zaczales robic offtop.

Nie chodzi tu o scieranie sie o wiedze tylko o to by pomoc temu nieszczesnikowi rozwiazac problem. Na szczescie sobie sam poradzil.

PS. Do przeladowania cache kextow mozesz rowniez uzyc klawisza "F" podczas startu systemubadz dopisac do ...apple.boot.plist boot arg -f

Badz uzyc Kext Wizard albo innego wyswig typu onyx.

#10 bejcyk

bejcyk
  • 22 posts
  • SkądXXX

Posted 03 September 2011 - 13:16

Odinstalowałem I plus managera. Mac zaczoł dużo głośniej pracować po zainstalowaniu go ! Wiatraki nagle wchodziły na większe obroty, podczas normalnej pracy z komputerem, po to aby później wychamować do normalnej (cichej) pracy. Nigdy tak nie było wcześniej. Niestety, dalej wiatraki "wariujują" :-\ A sterowników wcześniejszych Huwei jak nie mogę zainstalować tak nie mogę :-\ Nic już nie moge związku z nimi znaleść na dysku... Może szukać innej nazwy jak "Huawei" ? Chodzi mi po głowię myśl, aby zrobić taki windosowski zabieg... zainstalować liona na nowo... Warte zachodu ? W monitorze aktywności jest coś takiego jak Kernel task, i dość wysoki jest czas CPU a obiciążenie procesora dochodzi do 4 %

#11 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 posts
  • SkądSea Side

Posted 06 September 2011 - 16:42

Mozliwe ze nazwa nie jest zwiazana z huawei a wywodzi sie od rodziny urzadzen do ktorych te stery sa przeznaczone. Anyway mozesz otworzyc paczke instalatora i tam znalezc te stery po czym je wrzucic recznie w S/L/E.

Uzyj pacyfist i potraktuj nim paczke z instalatorem sterownikow.[COLOR="Silver"]

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users