Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

uszkodzony Windows 7 na Parallels 6 - disk read error occured....

• Zamknięty Temat jest zamknięty
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 czak22

czak22
  • 34 postów

Napisano 02 września 2011 - 10:37

Macbook Air i7, 256 GB SSD. Wczoraj zawiesił mi się system i jedynym wyjściem było wyłączenie komputera przyciskiem zasilania. Na parallels stał sobie Windows 7 niestety po ponownym uruchomieniu maszyna wirtualna juz nie wstała. Na czarnym ekranie pojawia się komunikat o braku mozliwosci bootowania z dysku. Kiedy próbowałem uruchamiac naprawę, instalator nie znalazł poprzedniej "instalacji" i w związku z tym nie ma systemu do ktorego moglby się odnieść. Kreator sugeruje wskazanie miejsca sterownika dysku. Nie mam pojęcia skąd go wziąć. Stan jest taki, że mam plik "PVM" oraz "HDD" który wyodrębniłem z tego pierwszego. Pytania mam następujące: 1.Jak naprawic system bo nie mam pomyslu. 2.Czym moge otworzyc i przejrzec powyzsze pliki zeby wyciagnac z nich np poczte czy dokumenty. 3.Szukam sterownika do dysku APPLE SSD SM256C Dzięki z góry za pomoc!

#2 sympatico

sympatico
  • 66 postów

Napisano 02 września 2011 - 23:59

sprawdzałeś spójność danych oraz uprawnienia ? najlepiej z poziomu recovery liona

#3 czak22

czak22
  • 34 postów

Napisano 03 września 2011 - 08:54

Przyznam, że ten system jest dla mnie nowy i nie znam jego możliwości w kontekście odzyskiwania danych. Możesz mi podpowiedzieć jak temat ugryźć? Bardzo mi zależy na tych danych więc chciałbym wykorzystać każdą mozliwość ich odzyskania.

#4 sympatico

sympatico
  • 66 postów

Napisano 03 września 2011 - 09:14

do naprawy uprawnień i struktury danych na dysku służy aplikacja narzędzia dyskowe :P

http://www.myapple.p...e-mac-os-x.html

punkt 2

#5 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 03 września 2011 - 09:17

może jakbyś nagrał liona na pendrive'a i wskazał dysk to na nim by znalazł sterowniki?

#6 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 września 2011 - 09:34

co ma sterownik do APPLE SSD SM256C skoro błąd wyskakuje w maszynie wirtualnej z tego co zrozumiałem, więc brakuje jej sterownika do jej wirtualnego dysku. na tym polega maszyna wirtualna - że jest wirtualna.
na kij mu sprawdzanie dysku na swoim komputerze, skoro problem dotyczy dysku na maszynie wirtualnej? czemu więc te wszystkie bzdurne posty się tutaj pojawiły? Może niech spróbuje naprawić dysk sąsiada. czy koncepcja maszyny wirtualnej jest naprawdę taka trudna?
Parallels kiedyś dawał jakieś narzędzia do swoich maszyn wirtualnych - posprawdzaj tam czy nie ma jakiegoś narzędzia dyskowego.
było chyba nawet coś do montowania dysków chyba.

masz time machine? bo wątpię, żeby dysk maszyny wirtualnej był wersjonowany. spróbuj odzyskać go przy pomocy TM, jeżeli masz i jeżeli tworzysz jego kopie.

#7 sympatico

sympatico
  • 66 postów

Napisano 03 września 2011 - 15:42

Kolego obrażanie innych nic nie wnosi do tematu, trochę pokory, mi kiedyś obraz wirtualnej maszyny zdechł po zawieszeniu maka i po naprawieniu systemu plików wstał.

kopia obrazu rozwiązała by na pewno problem również.

spotkałem się z przypadkiem gdy nie udalo się przywrócić/ naprawić obrazu parellsa, dlatego ja preferuje winde stawiać na bootcampie.

jeśli chodzi o istotę problemu czyli odzyskanie plików z obrazu VM

Using Parallels Explorer

spróbuj

#8 wolve

wolve
  • 1 postów

Napisano 14 sierpnia 2012 - 16:21

Polecam rozwiązanie które mi pomogło w analogicznej sytuacji: [url=http://kb.parallels.com/en/112869]KB Parallels[/url]

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 343 postów

Napisano 14 sierpnia 2012 - 16:26

Brawo, odświeżyłeś wątek, o którym wszyscy już zapomnieli, żeby napisać coś takiego.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych