Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pierwsze kroki z iTunes czyli "juzer frendli itunes" … Pytania o iTunes dla początkujących

• Please log in to reply
135 replies to this topic

#76 MacWojtek

MacWojtek
  • 109 posts
  • SkądPolska

Posted 09 August 2011 - 11:33

Dziekuje za odpowiedz. Jezeli chodzi o iOS5 to nie interesuje mnie to co bedzie, a to co jest aktualnie (a aktualnie te rozwiazania sa wyjatkowo absurdalanie uposledzone imo). Jak bede mial tylko chwilke czasu to sproboje na tym pozyczonym komputerze zarejestrowac sie na iTunes i zrobic zakupy. Btw Czy ma jakies znaczenie to, ze tel jest JB podczas synchronizacji/uaktywniania?

#77 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 August 2011 - 11:43

JB na synchronizacje wpływu nie ma, natomiast uaktualnienie telefonu wywali Ci z niego JB.

#78 MacWojtek

MacWojtek
  • 109 posts
  • SkądPolska

Posted 09 August 2011 - 12:14

W takim razie da rade jakos wylaczyc to uaktualnianie?

#79 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 August 2011 - 12:28

iTunes zawsze pyta czy chcesz zaktualizować iPhone, zatem wystarczy że tego nie zrobisz. Sam z siebie się nie zaktualizuje bez Twojej uprzedniej zgody.

#80 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 09 August 2011 - 13:46

Możesz kupić muzykę którą chcesz na iPhonie bez kompa. Potem po powrocie do domu, podłączasz iPhone do kompa i w iTunes wybierasz "Transfer purchases."

#81 bartek001b

bartek001b
  • 1104 posts
  • SkądWłocławek

Posted 09 August 2011 - 15:25

to teraz ja mam pytanie jak wgrać pli avi na iPada bo wkleic do folderu ze zdjeciami nie moge i nie moge też wrzócić żadnego filmu do itunes why?

#82 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 09 August 2011 - 15:36

Konwersja do mp4 lub m4v (iTunes innych nie łyka) albo VLC, OPlayer HD lub inne na iPadzie. Zajrzyj też czasem do słownika.

#83 bartek001b

bartek001b
  • 1104 posts
  • SkądWłocławek

Posted 09 August 2011 - 15:38

vlc na ipadzie ale jak do nie go wczytam filmy z kompa?

#84 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2022 posts
  • SkądKraków

Posted 09 August 2011 - 15:43

Polecam AVplayer HD, wgrywasz wszystko z poziomu iTunes w zakładce iPad->Programy, musisz tylko zjechać na dół i wybrać odpowiedni player.

#85 MacWojtek

MacWojtek
  • 109 posts
  • SkądPolska

Posted 10 August 2011 - 13:47

Możesz kupić muzykę którą chcesz na iPhonie bez kompa. Potem po powrocie do domu, podłączasz iPhone do kompa i w iTunes wybierasz "Transfer purchases."

Jak mogę zarejestrować sie na uk iTunes i kupować przez tel bez użycia komputera?

#86 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 10 August 2011 - 16:52

W telefonie przeciez masz iTunes

#87 MacWojtek

MacWojtek
  • 109 posts
  • SkądPolska

Posted 10 August 2011 - 20:05

Polski iTunes mam, a chce mieć iTunes uk. Można z tel zmienić to bez kompa?

#88 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 10 August 2011 - 20:07

Przeloguj sie w telefonie na konto w uk i po kłopocie.

#89 MacWojtek

MacWojtek
  • 109 posts
  • SkądPolska

Posted 11 August 2011 - 11:23

Już mi działa. Dzięki za pomoc nowicjuszowi.

#90 Aeon

Aeon
  • 35 posts
  • SkądRzeszów

Posted 17 March 2012 - 18:03

Witam,

Od niedawna mam isprzęt więc nie bijcie za niewiedzę. Szukałem na tym forum odpowiedzi ale niestety często połowa mówi co innego, druga połowa co innego. Mam kilka pytań:

1. Po co do jednego konta iTunes mogę przypisać 5 komputerów skoro mój ipad może być zsynchronizowany jednocześnie tylko z jedną biblioteką? Jeśli np. na stacjonarnym na iTunes mam 10 programów i 4 gry, a na laptopie mam 3 inne programy, i 2 inne gry, to żeby zgrać coś z laptopa na ipada muszę pozbyć się wszystkiego z ipada i wgrać tylko co co jest na lapku? Przecież to bezsens...

Inna opcja to funkcja "Przenieś zakupioną zawartość z tego ipada" czy coś w ten deseń, ale weźmy taką sytuację: mam stacjonarny, tam jest itunes, masa programów, dużo gier, część z tego mam na ipadzie, ipad jest z tą biblioteką zsynchronizowany. Teraz wyjeżdżam na wakacje na miesiąc gdzie wezmę laptopa, na nim też mam itunes, ale nie mam tam tego wszystkiego co na komputerze. Jeśli przykładowo będąc na wakacjach będę chciał coś zakupić w iTunes i wgrać na ipada to muszę całą bibliotekę tam przenieść z kompa najpierw albo przenieść z ipada wszystko na laptopa? Przecież to mega uciążliwe Da się to jakoś obejść na dzień dzisiejszy?

2. Chcę wrzucić na ipada zdjęcia mniejsze niż 1024x768, czy można wyłączyć durną optymalizację w itunes żeby głupi program tych zdjęć nie powiększał niepotrzebnie? Czytałem forum, piszą że na ipada nie ma takiej opcji, ale to stare posty, może się coś zmieniło?

3. Czy da się zdjęcia wrzucone do albumów ściągnąć spowrotem na dysk? Jak bym np wgrał z kompa zdjęcia na ipada, a potem na wakacjach chciałbym je zgrać na laptopa?

4. Czemu nie można usuwać pojedyńczych zdjęć z albumów jak i całych albumów z ipada? :/

5-8. Przeniosłem do właściwego działu: iTunes Music Store w Polsce - ponowne pobieranie zakupionych wcześniej utworów. - Strona 13

9. Jak mam itunsa z biblioteką a w niej muzę, a tą muzę mam też wgraną na iphona, to jak mi padnie dysk, zainstaluję itunsa na nowo pustego i każę mu zgrać rzeczy z iphona do itunes jako "wcześniej zakupione" to zgra mi wszystko łącznie z muzyką czy tylko programy i gry?

Pytania może laikowskie, ale ciężko uzyskać jednoznaczną odpowiedź czytając 50 sprzecznych wypowiedzi.. Pytań w przyszłości będzie więcej, bo im więcej itunsa używam tym więcej mnie cała ta zabawa z jabłkami wkurza i staje się mniej user friendly jak to Jobs reklamował. Ograniczenia nadane przez Appla na banalne rzeczy mnie przerażają, tak proste rzeczy jak zarządzanie własnymi zdjęciami skopać... Tragedia :/

Ale... Może to ja jestem niedouczony i mam problemy bez powodu.. Pomóżcie :)

#91 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 17 March 2012 - 18:30

na jednym koncie mam dwa iphony stary i nowy na jednym mam co innego na drugim co innego

#92 aciga

aciga
  • 56 posts
  • SkądMACiek

Posted 18 March 2012 - 07:58

... Dlatego pytam czy da się dokupić cos na lapku i dograć przez itunsa bez usuwania z isprzętów rzeczy i bez wgrywania na lapka biblioteki ze stacjonarnego?

TAK
Mam 3 komputery - zona, syn i ja
każdy ma swoje iUrządzenie i każdy z nas w komputerze jak i iUrządzeniu ma różne programy, ale co najważniejsze aplikacje zakupiono TYLKO dla jednego konta !!!

9. Jak mam itunsa z biblioteką a w niej muzę, a tą muzę mam też wgraną na iphona, to jak mi padnie dysk, zainstaluję itunsa na nowo pustego i każę mu zgrać rzeczy z iphona do itunes jako "wcześniej zakupione" to zgra mi wszystko łącznie z muzyką czy tylko programy i gry?

... natomiast w AppStore jest zakładka PURCHASED
czyli miejsce gdzie są przechowywane Wszystkie aplikacje, które zakupiłeś w AppStore niezależnie czy kupiłeś na komputerze czy na iUrządzeniu i stamtąd w każdym czasie i miejscu możesz instalować aplikacje na swoim iUrządzeniu

#93 eualex

eualex
  • 2097 posts

Posted 18 March 2012 - 09:06

1. Po co do jednego konta iTunes mogę przypisać 5 komputerów skoro mój ipad może być zsynchronizowany jednocześnie tylko z jedną biblioteką?

Ta fukcja spełnia zadanie gdy np. zmienisz komputer, Twojego konta używa np. żona, dziecko na swoim iurządzeniu, etc.

Inna opcja to funkcja "Przenieś zakupioną zawartość z tego ipada" czy coś w ten deseń, ale weźmy taką sytuację: mam stacjonarny, tam jest itunes, masa programów, dużo gier, część z tego mam na ipadzie, ipad jest z tą biblioteką zsynchronizowany. Teraz wyjeżdżam na wakacje na miesiąc gdzie wezmę laptopa, na nim też mam itunes, ale nie mam tam tego wszystkiego co na komputerze. Jeśli przykładowo będąc na wakacjach będę chciał coś zakupić w iTunes i wgrać na ipada to muszę całą bibliotekę tam przenieść z kompa najpierw albo przenieść z ipada wszystko na laptopa?

Jeśli chcesz zsynchonizować to należy mieć w bibliotece wymagane programy.
Możesz zrobić to ręcznie - pendrive - i skopiujesz folder w którym masz zakupione materiały.
Można po podpięciu iurządzenia przenieść zakupione materiały (jeśli nie została wyłączona ta opcja).

Dlatego pytam czy da się dokupić cos na lapku i dograć przez itunsa bez usuwania z isprzętów rzeczy i bez wgrywania na lapka biblioteki ze stacjonarnego?

Można coś dokupić lecz przy synchronizacji biblioteka zostanie zsynchronizowana z nową biblioteką z lapka w tym przypadku (usunie rzeczy których niema jeśli nie chciałeś ich wcześniej przenosić a nie było ich w laptopowej bibliotece).

2. Chcę wrzucić na ipada zdjęcia mniejsze niż 1024x768, czy można wyłączyć durną optymalizację w itunes żeby głupi program tych zdjęć nie powiększał niepotrzebnie? Czytałem forum, piszą że na ipada nie ma takiej opcji, ale to stare posty, może się coś zmieniło?

Z tego co się orientuję to nic się nie zmieniło.

http://www.myapple.p...html#post877709
http://www.myapple.p...sza-jakosc.html
Wyłączyć się nie da. Tylko użycie alternatywnym programów może pomóc.

3. Czy da się zdjęcia wrzucone do albumów ściągnąć spowrotem na dysk? Jak bym np wgrał z kompa zdjęcia na ipada, a potem na wakacjach chciałbym je zgrać na laptopa?

Po podpięciu do komputera pojawia się opcja aparatu i można skopiować zdjęcia znajdujące się w urządzeniu.
Coś o tym też można przeycztać na stronie: iOS i iPod: synchronizowanie zdjęć przy użyciu programu iTunes

4. Czemu nie można usuwać pojedyńczych zdjęć z albumów jak i całych albumów z ipada? :/

Gdy przechodzę do zdjęć - rolka z aparatu - jest możliwość usuwania pojedyńczych zdjęć, co do albumów - niewiem.

W teori TAK, w praktyce: przeważnie to się udaje, bez problemowo - sporadycznie zdarzyć się mogą problemy z treściami multimedialnymi /niektórzy pisali o tym na forum/ (zalecał bym kopię zapasową biblioteki).

#94 Aeon

Aeon
  • 35 posts
  • SkądRzeszów

Posted 18 March 2012 - 13:00

... Dlatego pytam czy da się dokupić cos na lapku i dograć przez itunsa bez usuwania z isprzętów rzeczy i bez wgrywania na lapka biblioteki ze stacjonarnego?

TAK
Mam 3 komputery - zona, syn i ja
każdy ma swoje iUrządzenie i każdy z nas w komputerze jak i iUrządzeniu ma różne programy, ale co najważniejsze aplikacje zakupiono TYLKO dla jednego konta !!!

... natomiast w AppStore jest zakładka PURCHASED
czyli miejsce gdzie są przechowywane Wszystkie aplikacje, które zakupiłeś w AppStore niezależnie czy kupiłeś na komputerze czy na iUrządzeniu i stamtąd w każdym czasie i miejscu możesz instalować aplikacje na swoim iUrządzeniu

Widziałem tą zakładkę, mam tam spis rzeczy które kupiłem, ale nie mogę ich przeciągnąć na ipada, ani nawet zaznaczyć i cokolwiek w menu wybrać żeby pojedyńczą rzecz zainstalować. Chyba że w moim iTunes 10.5.2 takich bajerów jeszcze nie ma i muszę zainstalować nowszy...

#95 eualex

eualex
  • 2097 posts

Posted 18 March 2012 - 13:43

... jest zakładka PURCHASED

Aby ponownie pobierać app z App Store - można skorzystać z "pucharsed" lub logując się do konta w zakładce iTunes App Store wybrać interesującą nas aplikację/grę i kliknąć "download" (a taki przycisk jest gdy coś wcześniej zakupisz) /pomijając wyjątkowe sytuacje w których jest widoczna oryginalna cena pomimo, że to ta sama aplikacja od tego samego dewelopera/.

Co do punktu 9, jak utworzyłem teraz nową bibliotekę i dalem "przenieś zakupione pozycje to skopiowało mi muzę z ipada do nowej pustej biblioteki. Więc Sam ipad/iphone jeśli się na nim trzyma muzykę całą kupioną już jest jakimś backupem :) Choć tyle :P

:) Tak.

#96 steo

steo
  • 278 posts
  • SkądWrocław / Wałbrzych

Posted 13 April 2012 - 18:17

2 Konta iTunes PL/US z 1 kontem iCloud Witam, Korzystam z polskiego sklepu, ale myślę o zmianie na US. Nie chcę tracić wszystkich kupionych aplikacji ze sklepu PL. Więc mam parę pytań 1) Jak wygląda kwestia przechowywania kopi w iCloud z 2 różnych kont w innych sklepach. Czy podczas odzyskiwania danych nie ma problemów? Nie utracę danych? 2) Mogę podać w sklepie US moje danę osobowe i tą samą kartę płatniczą co w PL? (karta mBank). Jeśli nie, to czy lepiej opłaca się jakiś prepaid z USA czy kody z allegro? 3) Domyślam się, że korzystanie ze sklepu US narusza warunki licencji, czy zdarza się blokowanie takich kont i automatycznie utrata ich zawartości?

#97 ados56

ados56
  • 11 posts

Posted 16 April 2012 - 17:23

Nie mogę kupić gry na AppStore

Witam. Na miejscu zaznaczam że iphone'a mam od kilku dni i rzeczy które dla niektórych są łatwizna, dla mnie mogą być trudne.

Otóż kupiłem Iphone'a w Polsce, ale obecnie mieszkam we Włoszech i kartę SIM też mam włoską.

Pytanie pierwsze -> Czy język w appstore i itunes zależy od karty SIM? Bo w iphone mam ustawiony polski, a w appstore i itunes mam włoski.
(...)
Czy to przez to że mam włoską kartę SIM?

Liczę na pomoc.

Przeniosłem do właściwego wątku & podzieliłem, plmax

#98 eualex

eualex
  • 2097 posts

Posted 16 April 2012 - 19:01

Czy język w appstore i itunes zależy od karty SIM? Bo w iphone mam ustawiony polski, a w appstore i itunes mam włoski.
(...)
Czy to przez to że mam włoską kartę SIM?

Język w App Store /& iTunes Store/ jest taki w jakim kraju masz konto: konto we włoskim iTunes Store - język włoski.
Język w iTunes: Twoja decyzja: z menu: edycja > preferencje > język ....
Nie zależy od karty SIM, w iPhone podczas konfiguracji początkowej wybiera się język co nie stoi na przeszkodzie zmiany w terminie późniejszym w ustawieniach na inny.

#99 Aeon

Aeon
  • 35 posts
  • SkądRzeszów

Posted 17 March 2012 - 22:08

:-| Ty nie kumasz o co mi chodzi... Ja mam dwa komputery zalogowane na jednym koncie (bo można wkońcu mieć 5 max prawda?) I na stacjonarnym mam wszystko w bibliotece ściągnięte na dysk co do tej pory kupiłem, na laptopie mam malutko tego. Ipada i iphona mam zsynchronizowanego ze stacjonarnym. Chcę wyjechać, wziąść ze sobą laptopa, i czasem coś na wyjeździe kupić, ale nie chce stracić tego co mam w isprzętach synchronizując je z laptopem który ma pustą bibliotekę a zgrywanie całej biblioteki na lapka też jest dennym rozwiązaniem bo co chwila gdzieś jeżdżę i nie uśmiecha mi się takie kombinowanie.. Dlatego pytam czy da się dokupić cos na lapku i dograć przez itunsa bez usuwania z isprzętów rzeczy i bez wgrywania na lapka biblioteki ze stacjonarnego?

#100 Aeon

Aeon
  • 35 posts
  • SkądRzeszów

Posted 17 March 2012 - 18:03

kolego wszystko jest przypisane do konta
dlatego jest synchronizacja żeby wszystko było tak samo poustawiane w kompie i np fonie

no dobra ale na kompie i na laptopie mam to samo konto (mojmail@poczta.pl) tylko zawartość biblioteki się różni bo nie wszystko co mam kupione mam ściągnięte na laptopa do jego biblioteki, co nie zmienia faktu że zalogowany jestem na to samo konto. Czy głupie apple nie przewidziało że mogę mieć więcej niż 1 komputer i nie widzi mi się ściągania wszystkiego na obydwa i zmienianie biblioteki do której isprzęt jest zsynchronizowany?

Chyba że ja jestem głupi i nie widzę takiej opcji, żeby podpiąć ipada do laptopa, nie usuwać nic z ipada, nie dogrywać nic do laptopa, a kupić coś na laptopie i dograć do ipada, wszystko oczywiście pod jednym kontem (adresem email)..

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users