Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dlaczego wybrałem Apple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
232 odpowiedzi w tym temacie

#1 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 01 września 2011 - 14:29

Kolega założył ciekawy watek ale temat znów się rozmył w parwie 400 wpisach bez jasnego wniosku lub przeciwnie wniosków było tyle ilu wpisujących.
http://myapple.pl/sp...arke-apple.html

Może więc inaczej postawić pytanie:
Dlaczego wybieram sprzęt Apple — Uczucie, zaleta techniczna, wartość ezoterycza, wartość psychiatryczna, kompleks mniejszości, kompleks Edypa, megalomania, konkretna potrzeba zawodowa, oświecenie, nawiedzenie, jedyny kompromis. Ważne aby były to konkretne zapisy ocenianych atrybutów tego sprzętu.

Ważne jest też aby zapisywać w jasnych i krótkich puntach. Bez obgadywania, złośliwości i uwag do innych OT. Tak po prostu lista konkretnych powodów które zdecydowały o wydaniu własnych lub cudzych pieniędzy:

Co wy na to? :)

JESZCZE JEDNO — Forma zakupu. Raty czy gotówka. Wtedy będziemy wiedzieć czy to jest drogi sprzęt czy dostępny dla przeciętnego Polaka.

#2 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 września 2011 - 14:34

Jak bez złośliwości to nie mogę napisać ;)

#3 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 września 2011 - 14:35

Lubię interfejs Mac OS'a. Estetyka trafia w mój gust i to chyba najtrafniej oddaje dlaczego kupiłem Maca.

#4 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 01 września 2011 - 14:36

Łomatko, drugi wątek...

#5 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 01 września 2011 - 14:38

Mi się spodobał w 2007r. iMac G3 jako tania bezgłośna stacja muzyczna z wbudowanym dyskiem twardym za 100zł :D
Testowałem na nim systemy 10.2, 10.3 i 10.4 po drobnej darmowej rozbudowie :D
Dołączona grafika
Piękny :D

#6 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 01 września 2011 - 14:41

W pierwszej kolejnosci byl iPhone.. potem zapragnalem pelnej synchronizacji komputera z telefonem a na Win7 nie koniecznie mi sie to udawalo. Zaczalem czytac o cechach OS X oraz sprzecie komputerowym Apple... i w tym czasie (ponad rok temu) padl mi kilkumiesieczny Lenovo. To przepelnilo czare gorczy. Siegnalem po Apple.. a 3 tyg temu do MacBook'a Pro dokupilem iMac'a 27 ktory przejal 85% obowiazow z MBP. Filozofia ekosystemu produktow Apple bardzo mi odpowiada i chyba sie od niej uzaleznilem - nie wyobrazam sobie powrotu do Windowsa ... to nie ma sensu na obecnym poziomie 'wtajemniczenia'. Nie trace niczego, a zyskuje kompatybilnosc i intuicje. Kiedys bawilo mnie skladanie komputerow, sprawdzanie osiagow itd. Dzis nie mam na to czasu. Od sprzetu wymagam wymagam niezawodonosci i prostoty. Dodatkowym atutem jest wyglad urzadzen Apple - jestem esteta (fotografowi wypadalo by umiec ocenic co jest wizualnie ladne) i lubie ladne rzeczy.. no i do tego jestem gadzieciarzem, wiec Apple wpasowuje sie w 101% w moj profil psychologiczno-zawodowy.

#7 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 01 września 2011 - 14:42

mac - to wyłącznie zalety OS X w porównaniu do Windowsa.
iphone - trochę z rozpędu po pierwszym iPhonie który był tym na co czekałem w smartfonach. Do dziś iPhone 4 najlepiej czyta załączniki do @ i najgorzej działa jako głośno mówiący.
iPad - trochę i braku ówczesnej konkurencji trochę z rozpędu i trochę z chęci korzystania z cyfrowego świata bez kabli, ciężarów i wiecznie pustych baterii.Po porstu da się go włożyć obok książki lub zamiast książki. Do tego Apple kojarzyło mi się z brakiem kłopotów programowych przy korzystaniu ze sprzętu. Nie bez znaczenia była też możliwość wideorozmów przez skype.
Apple TV - niewypał. Teraz znów się zastanawiam jako "przedłużacz" do iPada. Poczekam może jeszcze do świąt?

Mac - RATY (leasing)

#8 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 01 września 2011 - 14:57

Po prostu potrzebowalem zmiany systemu. Znudzony bylem juz 10 latami na Windows. Nie wiedzac czemu, po prostu pierwsza rzecz jaka wpisalem do wyszukiwarki internetowej byl Mac OS X, pomimo ze nigdy wczesniej nie slyszalem o tym systemie. Obejrzalem najpierw system, filmiki na YT(zabawne ze wszystkie dotyczyly Hackintosha) i zaczalem szperac w poszukiwaniu sprzetu Apple - laptopow bo tylko to mnie interesowalo. MBP - co tu duzo mowic, zachwyt nad Designem. Spojrzenie na specyfikacje... szlag mnie trafil. GT330M... w sprzecie za kilka tysiecy, nie ma mowy. Wertuje informacje o Apple, nie no nie wytrzymam. Kupuje MBP 15 z i7 2.66GHz. Rozpakowywanie, zachwyt, normalnie czulem sie jak wtedy gdy po raz pierwszy w zyciu dziewczyne rozbieralem ;). Obecnie mam juz 3 laptopa tej firmy, a cenie ja za system, bezproblemowosc, bezawaryjnosc, jakosc wykonania kazdego najdrobniejszego elementu w komputerze od hardware'u az po sofcie konczac. I nadal uzywam Windowsa, ale zdecydowanie rzadziej. Co wiecej, jakos tak zaczal dzialac, "bezzwiechowo" na MBP ;). Byc moze tutaj dziala zwyczajnie autosugestia, tego juz nie wiem i przyznam szczerze ze nie chce mi sie tego dochodzic... ;). Edit. 3 laptopa? No tak, zapomnialem ze dla mnie MBA nie jest laptopem ;). 4 laptopa wedle powszechnie panujacej nomenklatury ;).

#9 streetfighter69

streetfighter69
  • 239 postów

Napisano 01 września 2011 - 15:41

Funkcjonalnosc out of the box. Bez bawienia sie w MacGyvera. Zgodnosc branzowa, zapewniajaca plynny workflow. Ekosystem pozwalajacy na latwa synchronizacje urzadzen od Apple, bez zaglebiania sie w technikalia. System Mac OS X - prosty, wydajny, prawie kompletny od pierwszego uruchomienia, z poukladanym zarzadzaniem barwa oraz narzedziami wspomagajacymi prace z kolorem. Ergonomia gladzika, swietna podswietlana klawiatura, czas pracy na baterii, MagSafe w MBP. Time Machine i Time Capsule - trzy klikniecia i dziala. iLife, iWork - tanie narzedzia, pozwalajace w prosty sposob uzyskac dobre jakosciowo efekty bez profesjonalnego zaplecza. Aperture - tanie profesjonalne narzedzie pracy dla fotografa. Pod wieloma wzgledami najlepsze na rynku. Spojny, ascetyczny, ponadczasowy design, ktory sie nie nudzi i codzien cieszy oko. Teaser marketingowy, podkreslenie wizerunku, uzupelnienie stylu. Unikalny produkt na rynku. Oferuje cos, czego nie oferuje nikt inny. Jako calosc bezkonkurencyjny.

#10 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 01 września 2011 - 17:24

Wiele lat temu stwierdziłem, że potrzebuję komputera na którym mógłbym pracować nad czymś, a nie nad nim samym. Przesiadłem się na maczki w czasach kiedy to przyszywano mi metkę "DELL Fanatic User". Nadal (w rozwiązaniach serwerowych na przykład) DELL jest jedyną preferowaną przeze mnie marką. Dlaczego Apple? Zachwycił mnie design, a później system i co za tym idzie, wygoda użytkowania. Jako zapalony Linuksowiec, bardzo szybko stwierdziłem, że Mac OS X jest właśnie tym czego przez lata poszukiwałem. Nie gonię za cyferkami. Wiele aplikacji działa tak samo dobrze na maczkach z Intelem jak i z PowerPC. Wybierając rozwiązania marki Apple płacę za wygodę użytkowania, oraz nieprzeciętny wygląd sprzętu. Spędzam przy komputerze wiele godzin dziennie... dlaczego więc miałbym nie chcieć, by był piękny? Jestem estetą i cenię sobie szczegóły... te drobne pierdółki, które zachwycają mnie układając się w całość. Nigdy nie żałowałem swojego wyboru.

#11 chrzanek

chrzanek
  • 99 postów

Napisano 01 września 2011 - 17:41

Ja wybrałem Mac'a gdy po raz setny musiałem robić format c:, pojawiał się blue screen itp. Win nt 3,5, 95,98 i potem gdy nastała era XP powiedziałem dość. Kupiłem ibooka g4 który działa do dziś! nawet bateria - notabene trzyma lepiej niż mój obecny MBW.I w taki sposób stałem się miłośnikiem maca - najpierw ibook g4 potem maca mini, następnie MBW, potem MBP, teraz znów MBW i niedługo mam nadzieje albo MBA lub MBP:) a dlaczego? - niezawodność - wygląd - szybkość działania - mac os x - i jakoś po prostu lepiej mi się żyje z mac'iem. Jak czasami mam kontakt z win to mnie nosi;/

#12 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 01 września 2011 - 18:00

1. Mac, ponieważ przestało mnie bawić wieczne serwisowanie PC & Win i zgadywanie co i gdzie się posypało, gdzie leży problem itd. . 2. Mac, ponieważ po wyjęciu z pudełka po zakupie od razu był gotowy do pracy, bez zabawy w Adama Słodowego. 3. Mac, ponieważ nie było wirusów oraz była inna architektura procesora & rewelacyny system i aplikacje. Design nie był priorytetem, niemniej jednak był "wisienką na torcie".

#13 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 01 września 2011 - 18:08

Dlaczego wybrałem Apple? Bo tak... Na raty czy za gotówkę? Za gotówkę. Dziękuję.

#14 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 01 września 2011 - 18:21

Witam,

Nic dodac nic ujac.... Zgadzam sie z przedmowcami.

Najbardziej upierdliwe pod Windows bylo....dla mnie i moze dla innych..

Dołączona grafika

Pozdrawiam

GAMA007

#15 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 01 września 2011 - 18:29

Bo praca na przykład z windows 7 była nieznośnie nudna i kompletnie nic się nie działo. Lion zaskakuje mnie codziennie i przyjemnie podnosi ciśnienie (nie muszę pić już porannej kawy). Z wypiekami na twarzy czekam aż wreszcie niektóre programy zastaną wydane w wersji dla nowego cudownego i najlepszego systemu na świecie. Dla relaksu oraz lansu zaworze co 4 miesiące mojego iMac-a do serwisu na wymianę matrycy. Nowym hobby jest również obserwowanie temperatury sprzętu i obstawianie czy wytrzyma do końca gwarancji (prawdziwy dreszcz emocji). Ale dalej kocham ten sprzęt za wygląd i no w końcu apple a nie jakiś wiejski....

#16 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 01 września 2011 - 18:35

Bo praca na przykład z windows 7 była nieznośnie nudna i kompletnie nic się nie działo. Z wypiekami na twarzy czekam aż wreszcie niektóre programy zastaną wydane w wersji dla nowego cudownego i najlepszego systemu na świecie. Ale dalej kocham ten sprzęt za wygląd i no w końcu apple a nie jakiś wiejski....

Podpisuję się pod tym.

#17 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 01 września 2011 - 18:38

Dlaczego wybrałem Apple : 1) Strona internetowa apple.pl pokazywała że wszystko jest idealne, bezproblemowe a za razem bardzo ładne. 2) Ciekawość nowego systemu, ciekawość aplikacji innych niż te dostępne na platformę Windows. 3) Docenienie działania Mac OS X na Mac Mini Core Solo w czasie kiedy na PC pojawiała się Vista, moje potrzeby w 100% zaspokajał wtedy mini i OS X 10.4.11 4) Grono zadowolonych użytkowników na myapple.pl, wszystko wyglądało idealnie jak z bajki no ale cóż są różne bajki :) Cóż na zakończenie pozostaje napisać że wybrałem Apple w 2006 roku, a na początku 2011 nastąpiła całkowita rezygnacja z Apple bo raz że produkty apple o ile robią pozytywne wrażenie to nie da się ich tak po prostu siąść i używać (katować), dwa opinie na myapple są bardzo wyidealizowane i pytając na początku o mini a potem o iMaca nikt nie napisał że komputer owszem super ale poza przeglądaniem internetu to raczej nie licz na nic więcej, tylko opinie że jest super, że jest szybki itd ... co z prawdą ma nie wiele wspólnego. Fakt faktem po moim przejściu z Windows XP (początki pojawiania się Visty) na Mac OS X faktycznie zobaczyłem lepiej działające komputery (a właściwie oprogramowanie) i odczułem swojego rodzaju ulgę że "To działa". Ale dzisiaj się sporo zmienia, bo PCty działają na Windows 7 który nie jest złym systemem, teraz już mamy kilku rdzeniowe procesory z sporą ilością ramu. Jak by dzisiaj MS wydał Viste nie było by tyle złych emocji :)

#18 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 01 września 2011 - 18:38

Panowie rebej i grzecho, nie musicie trollowac sakrazmem w kazdym watku ;)

#19 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 01 września 2011 - 18:42

Potrzebowałem stabilnego systemu dzwiekowego na scenie

#20 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 01 września 2011 - 18:44

Panowie rebej i grzecho, nie musicie trollowac sakrazmem w kazdym watku ;)

Tak samo jak Wy nie musicie podniecać się Apple w każdym wątku. Równowaga MUSI być zachowana ;)

#21 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 01 września 2011 - 18:51

Początkowo wybrałem Apple głównie mając na względzie swoje zdrowie psychiczne. Stres zabija, a nie ma dla mnie nic bardziej stresującego i frustrującego niż praca z duetem win+pc.

#22 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 01 września 2011 - 18:52

To może ja się wmieszam w rozmowę. Rbej, to jest forum mac-owe i pisze się o tym właśnie sprzęcie. Autor prosił w tym wątku o konkretne odpowiedzi, więc i ja takich oczekuję. Dlatego proszę, nie prowokuj czczej dyskusji bo nie ma tu na nią miejsca. Właściwie miałem jeszcze odpowiedzieć Sebowi, ale już nie muszę. Odpowiadając Rbejowi, odpowiedziałem również Tobie.

#23 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 01 września 2011 - 18:58

Ja odpisałem całkowicie na temat :)

---------- Wpis dodano o 19:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:57 ----------

Witam,

Nic dodac nic ujac.... Zgadzam sie z przedmowcami.

Najbardziej upierdliwe pod Windows bylo....dla mnie i moze dla innych..

Dołączona grafika

W Mac OS X mamy bardzo podobne błędy i też nie są one rzadkością np: iTunes, Skype, Safari itd ...

#24 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 01 września 2011 - 19:01

W Mac OS X mamy bardzo podobne błędy i też nie są one rzadkością np: iTunes, Skype, Safari itd ...

Tylko zapomniales dopisac ze uzywasz hackintosha .........

#25 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 01 września 2011 - 19:04

Tak z pewnością ma to jakiekolwiek znaczenie to raz. Dwa miałem do tej pory 3 maki i było dokładnie to samo. Albo nawet i więcej bo po 8h komputer reagował tylko na wyciągnięcie wtyczki z gniazdka. Poza tym nie rozmawiamy tutaj o innych komputerach niż apple, jak ktoś sobie chce porozmawiać wymienić się doświadczeniami lub udowodnić mi że jestem w błędzie zapraszam na PRIW / GG / Skype.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych