Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dlaczego wybrałem Apple

• Please log in to reply
232 replies to this topic

#151 PRiDE

PRiDE
  • 93 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 January 2012 - 07:23

Potrzebowałem kupić sobie coś mobilnego a jednocześnie zdolnego do pracy w Photoshopie i jakimś środowisku programistycznym. Wybór padł na MBP. Wiele pochlebnych opinii na temat wydajności podczas pracy w PS'ie skłoniły mnie do tego zakupu. Efekty? Nigdy więcej Windowsa :)

#152 luukash

luukash
  • 10 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 07 January 2012 - 16:16

Zawsze lubiłem mieć sprzęt od jednego producenta. Mając iPhone'a i iPad'a wiedziałem, że następnym komputerem będzie Mac. Poza tym coraz częściej dochodziło do irytacji podczas pracy na Windows'ie, a marketing firmy i opinie urzytkowników karmiły mnie informacjami o "świetym systemie". Od kilku lat nie gram na komputerze w gry. Wykorzystuję do tego konsolę tak więc nie zależało mi na kompatybilności sprzętu z grami dostępnymi na Windows'a. Zależało mi na: Design'ie, parametrach wystarczających do sprawnej obsługi programów graficznych oraz iMovie, długim czasie pracy na baterii, oraz tym na co liczyłem i nie zawiodłem się a mianowicie bezproblemową współpracą z urządzeniami z iOS. Po kilku tygodniach użytkowania MacBook'a jestem zadowolony, chociaż obiektywnie mówiąc nie jest to system w 100% idealny, ale nie jest to miejsce na dłuższe wywody. Na pewno jeszcze nie raz do czynienia będę miał z Windowsem (czy to w pracy czy na studiach, czy u większości znajomych) mimo wszysto osobiście nie widzę opcji powrotu na system Microsoftu.

#153 cernykozel

cernykozel
  • 7 posts

Posted 10 January 2012 - 15:31

Nie potrzebuję wszystkich możliwości konfiguracyjnych PC'etów bo po prostu z nich nie korzystam. Nie jestem sieciowcem, informatykiem ani programistą. Chcę mieć intuicyjny i prosty w obsłudze sprzęt, który zarazem jest niezawodny i wydajny. Wybrałem Apple, ponieważ byłem zmęczony zwykłym PC'etem i problemami z nim. Wybrałem także dlatego, że byłem zachwycony iOS'em oraz wyglądem wszystkich produktów Apple.

#154 GalGavu

GalGavu
  • 24 posts

Posted 11 January 2012 - 13:30

To może ja też spróbuje. Długo się zastanawiałem, patrzyłem, czytałem, itd. I w sumie już miałem nie kupować iPhone 4s (tak, tak jestem już po 4 telefonach z androidem) to jednak nadarzyła się okazja kupić iP 4s 16GB black. No i kupiłem. Jak na razie nie powiem żebym był mega zadowolony ale nie powiem żebym też nie był. System działa świetnie - to jest to czego oczekuje, a nie zwiechy, zacięcia albo niemożność odebrania telefonu jak w androidzie (i nie mówię o jakiś słabych andkach: miałem SGS a potem zmieniłem na LG O3D - nie chciałem SGS II). I tak co mi się podoba: - ten smartfona też ma funkcje dzwonienia i to w bardzo dobrej jakości - to jest trochę prześmiewcze ale na prawdę w każdym tel. z androidem miałem jakieś problemy z rozmowami: galaxy S, LG optimus 3D, HTC Desire HD). A już bardzo mi się podobają opcje przy podłączeniu bluetooth. - kliknij i masz - no i tu jest prawda. Nie zależnie ile zainstaluje aplikacji to kliknę i mam - zapomnij o tym w androidzie, - aparat - robi świetne zdjęcia, ale brak ustawień to trochę żenada :/ Co natomiast mi się nie podoba: - no to jest jakiś popie*****y pomysł abym nie mógł z telefonu skorzystać jak z pendriva. Ja rozumiem XXI w. i teraz mamy dropboxy, iCloudy, itd. No ale jak jestem w górach w domku bez neta to mogę sobie wsadzić to gdzieś. A pewnie mogę skorzystać po JB - niestety na 4s jeszcze nie ma poza tym jak się coś zwali to na gwarancję nie przyjmą :/ - app store - mnogość i jakość aplikacji wymiata w stosunku android market. Ale nie mogę znaleźć opcji typu podobne aplikacja lub aplikacje tego producenta co już boli. Np. wyszukam sobie fajną aplikację do diety w necie po znalazłem nazwę - chcę znaleźć podobne i klops, albo ja nie umiem albo tego zwyczajnie nie ma (niech ktoś podpowie jeśli robię bzdurę:)), - społeczność - trochę się zawiodłem bo jednak kupa ludzi na tym forum jak czytam jest bardzo nie przyjemna. Przecież skoro kupiłem pierwszy raz sprzęt apple i mam problem to można by było czasem coś podpowiedzieć, a nie tylko: "znajdź sobie na forum bo gdzieś to było" - trochę mnie to irytuje bo informacji szukać 2 razy dłużej niż dla andka bądź linuxa. Ja aż się boję zakładać temat bo przecież: "już pewnie gdzieś to było - znajdź sobie". I może dodam dlaczego wybrał bym MacBooka: - nie ze względu na system - nie obchodzi mnie to aż tak i tak korzystam najczęściej z fedory i jestem w pełni usatysfakcjonowany, - ze względu na sprzęt. Niech ktoś kto jest w stanie pokażę sprzęt w tej samej cenie z takimi bebechami, który potrafi trzymać na baterii tyle godzin i jeszcze cicho chodzić?? To byłoby dlaczego wybrałbym i dlaczego pewnie wybiorę za jakiś rok MacBooka (obecnie mam półrocznego Asusa za 4k więc nie widzi mi się aż tak szybka zmiana).

#155 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 January 2012 - 11:31

Osobiście wybrałem sprzęty Apple, ze względu na ich niezawodność, jakość wykonania i jakość pracy. Używam MBA z 2010r. od półtora roku jest to mój podstawowy sprzęt, używam go w różnych warunkach, podróże, dom, działka itp. Nigdy ze sprzętem nie było problemu, większość czasu jest podłączony do prądu, dlatego bateria dalej wytrzymuje jak na początku. Jeśli chodzi o wygląd, to jest idealny, zero rysek, spokojnie mógłby trafić na półkę sklepową i nikt by z kupujących nie zauważył, że to sprzęt używany od 1,5 roku. Następny sprzęt jaki używam na co dzień to iPhone 4 wersja czarna kupiony na początku 2011r. Telefon używany dość intensywnie, nie noszony w żadnych pokrowcach. Obecnie używa go moja żona i jest z niego bardzo zadowolona. Zero pęknięć, rysek itp. Po prostu solidność. Teraz używam iPhone 4s i również ZERO problemów wizualnych jak i technicznych. Jak dla mnie to Apple jest liderem wśród tego typu firm. Nie zamieniłbym na żadną inną. Po prostu bajka. Polecam w 100%

#156 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 13 January 2012 - 15:31

Zajefajnie, 75 postów nie na temat usunięte. Ktoś następny?

#157 Bartek Libort

Bartek Libort
  • 235 posts
  • SkądPuławy/Łódź, PL

Posted 13 January 2012 - 16:03

Pierwszego Macbook'a kupiłem ok. 2-3 lata temu a wybór na niego padł bo miałem dość Windows'a. Wkurzał mnie juz ten system i nudził. Udało mi się w Szkocji zakupić laptop Dell, który po powrocie sprzedałem i zakupiłem w promocyjnej cenie MB white classic. Był cudowny :P. zachwyt się już rozpoczął od momentu otwierania. "O jaaaa, ale stylowe pudełko", "O nieeeee! nawet dają iŚciereczkę do kompletu" itp.

#158 thomasg73

thomasg73
  • 90 posts
  • SkądDolnośląskie/Wiedeń

Posted 16 January 2012 - 20:45

Bedac urzytkownikiem Windows okolo 19 lat, mialem szczerze mowiac dosc tego systemu a raczej calej rodziny windows (zaczelem przygode w czasach DOS gdy gry byly na FDD :D ). Dlugo myslalem nad zmiana na maca, wachalem sie jedynie nad wyborem iMac czy MacBook Pro. Decyzja padal na urzadzenie mobilne ze wzgledu na to ze przestalem byc aktywnym graczem i dusicielem hardware. Chcialem miec cos z czym moge udac sie w droge, na wakacje, do pracy itd. Wybor byl trafny, jestem bardzo zadowolony i wolny od windows... Jedynie co mnie denerwuje, to jest to ze nie wiem jak mozna przelaczyc klawiature tak jak mialem to np. pod Ubuntu czyli na QWERTZ 214, pisze teraz bez uzywania znakow diakrtycznych, mam QWERTZ po przelaczeniu na PL mam zamienione znaki i litery "Z" z "Y"

#159 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 16 January 2012 - 21:17

nie za bardzo rozumiem o co chodzi z qwertz przełączyłeś na quertz, a układ klawiatury w komputerze masz qwerty i się dziwisz, że jak wciskasz y na klawiaturze to masz z?

#160 humanoidal

humanoidal
  • 287 posts

Posted 16 January 2012 - 21:33

wydaje mi się, że odwrotnie :) w ubuntu jest do wyboru klawiatura qwertz z polskimi znakami diaktrycznymi?

#161 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 16 January 2012 - 21:36

Panowie! Nie róbcie znów OT.

#162 jac-a

jac-a
  • 12 posts

Posted 10 February 2012 - 19:59

Jestem muzykiem, pamiętam jak stara G4ka w studio mojego wujka ciągnęła sesje, o których nawet mój ( wtedy w miarę nowoczesny) pc nie mógł pomarzyć. Wtedy zainteresowałem się MACINTOSHEM, okazało się ze większość świata profesjonalnego używa tych komputerów- teraz już wiem dlaczego. - główne powody: LOGIC PRO, brak problemu ze sterownikami, estetyka, jakość wykonania , koniec męczarni z wieszającym i wiecznie zawirusowanym windowsem, obycie ze sprzętem ( przyda się w branży , bo większość studiów projektowych, nagraniowych stoi na OSXie)

#163 thomasg73

thomasg73
  • 90 posts
  • SkądDolnośląskie/Wiedeń

Posted 10 February 2012 - 21:51

nie za bardzo rozumiem o co chodzi z qwertz
przełączyłeś na quertz, a układ klawiatury w komputerze masz qwerty i się dziwisz, że jak wciskasz y na klawiaturze to masz z?

Nie, uklad klawiatury na MBP mam tez QWERTZ, jak przelaczam na PL by pisac naszymi znakami diaktrycznymi mam QWERTY i to mnie wkurza.

#164 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 16 March 2012 - 22:30

Dużo czytam o powodach posiadania sprzętu apple, iż służy on ludziom bardziej zaawansowanych komputerowo. Pracują z programami, robią coś ze zdjęciami, muzyką. Używają Macbook-a w pracy itd. Jednak ja komputer mam tylko dla mojej rozrywki i bardzo mało znam się na komputerach, ale z praktyki kilkuletniej Windows xp, vista i Windows 7, teraz chciałbym przesiąść się na OSX, dokładnie na Macbook Pro 17. Jest to pewne ryzyko wydać tyle kasy, zwłaszcza że planuję zakupić już serie cztero-rdzeniową. ( podobno szybszą ) Decyzja zapadła już na 98 %, , bo mam dosyć problemów z wirusami, i tych całych komplikacji ściągania stale skomplikowanych programów po których komputer zaczyna gorzej pracować, , niekończących się aktualizacji, i ciągłego doszukiwania się co teraz schrzaniłem w komputerze że aż trzeba go przywracać do ustawień fabrycznych. A potem znów na nowo godziny przygotowywania komputera. Nawet iTunes wole mieć na stałe, bo lepiej współpracuje z iPhone. Jestem prostym użytkownikiem, nie gram w gry, i nie korzystam z portali jak Facebook. Co dzień oglądam net i korzystam też z Filmy Online, Seriale Online, Filmy i seriale za darmo bez limitu - Kinomaniak.tv Słyszałem że gdy ściągam film ( buforuje ) to Macbook Pr 17 o wiele ciszej aniżeli inne laptopy przygotowuje ( ściąga ) film do oglądnięcia. Dużo piszę też na klawiaturze, i muszę przyznać ze niektóre laptopy klawiaturę miały beznadziejną. Głównymi, powodami zakupu jest dla mnie izolacja przed wirusami, i wyjątkowo wspaniała rozdzielczość ekranu ( jakość widzianego obrazu ) jest fascynująca jak w żadnym innym komputerze. Dodam też że 17 cali musi byc obowiązkowo, bo nie chce ekranu mniejszego. Nie wiem czy się mylę, bardzo prosił bym o komentarze, bo jeśli jest inaczej to nie chcę żałować drogiego zakupu. Dodam też że chyba nie chciałbym się bawić z wgrywaniem systemu Windows7. Wolę wszystko jak najbardziej oryginalne. Powtarzam moje pytanie: Czy dla kogoś kto w tak prosty sposób używał będzie komputera, bardzo mało zna się na komputerach, warto jest zakupywać Macbook Pr 17 ? Mnie wydaje się że warto, ale proszę o opinie. Dziękuję.

#165 ygg

ygg
  • 115 posts
  • SkądPL

Posted 18 March 2012 - 23:37

To może ja też słowo od siebie. Jestem gadżeciarą i uwielbiam apple ;] Podczas studiów szybko zorientowałam się, że Mac jest o wiele prostszy w obsłudze niż PC i bardziej można na nim polegać. Na kierunku inżynierii dźwięku pierwszym softem, jaki poznałam był Logic Pro, w którym się zakochałam, wybór komputera był tu już jasny. iPhone uwielbiam najbardziej ze wszystkich telefonów, jakie posiadałam - znów z tego samego powodu - jest prosty w obsłudze i przejrzysty. Istota tkwi w prostocie. Nigdy nie wróce do PC, ani innych telefonów. Teraz poluję na iPhone 4s, bo mój stary 3GS nie wytrzymuje ciśnienia na iOS5 oraz MacBook Pro. Magic Mouse kupiłam przez wzgląd na silne uzaleznienie do scrolla, który popsuł się w "normalnej" myszy. Zdaję sobie sprawę, że sa pewnie tańsze alternatywy, ale cóż - gadżeciarstwo upomniało się o swoje.

#166 adredy

adredy
  • 450 posts

Posted 20 March 2012 - 02:24

[CIACH]

Powód: patrz post niżej. renqien

#167 kummer

kummer
  • 2002 posts
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Posted 20 March 2012 - 02:36

[ciach]

jeszcze jeden taki tekst i posypią się warny. Ex3v

#168 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 01 April 2012 - 10:46

Już przez chwile myślałem że pożałuję zakupu macbooka pro, z powodu klawiatury. Np. po dłuższym pisaniu nie wiedziałem dlaczego wymazywał mi się caluteńki tekst ;)

Ale muszę się w końcu pochwalić, gdyż kilka problemów już rozwiązałem. :D
Zatem macbooka warto wybrać, a żeby przy zmianie klawiatury, kogoś nie spotkało rozczarowanie , prosze pozwolić mi na opis rozwiązania powyższego problemu;

Samouczek wraz z opisanym rozwiązaniem znajduje się tutaj:
Mac OS X 10.6 Help: Zmiana klawiszy modyfikujących

A wymazywała mi się treść z prostego względu, otóż zamiast tworzyć prawidłowo Polski znak np. wpisywać literkę ,,Ł”, zamiast ,,L", ja zaznaczałem cały tekst, a potem już obojętnie co wpisywałem to wszystko musiało się wymazać.

Oto jak dokonać zmian klawiszy:

Zmiana klawiszy modyfikujących
Można zmienić zachowanie klawiszy modyfikujących, czyli klawiszy Caps Lock, Control, Opcja i Command. Może się to przydać użytkownikom przyzwyczajonym do innego rozkładu klawiatury.
Przykładowo, klawiatury systemu UNIX i komputerów Sun mają klawisz Control tam, gdzie na klawiaturze Apple znajduje się Caps Lock. Dla doświadczonych użytkowników piszących bezwzrokowo może to być kłopotliwe. Zmiana zachowania klawisza Caps Lock na Control rozwiązuje ten problem.

Jak zmienić klawisz modyfikujący?
1. Wybierz z menu Apple > Preferencje systemowe, po czym kliknij w Klawiatura.
2. Kliknij w przycisk „Klawisze modyfikujące”.
3. Wybierz czynność z menu znajdującego się obok danego klawisza modyfikującego, po czym kliknij w przycisk OK.
W każdej chwili można przywrócić klawiszom oryginalne ustawienia, klikając w przycisk „Przywróć domyślne”.

#169 rEvis

rEvis
  • 708 posts
  • SkądŁomianki

Posted 01 April 2012 - 11:42

Mój powód zakupu MacBooka może wydawać się trywialny, a najzwyczajniej w świecie znudziła mi się praca na plastikowych komputerach z Windowsem na pokładzie. Poza tym, widząc, co Microsoft zrobił z kolejną generacją systemu, stwierdziłem, że trzeba jak najszybciej przesiąść się na coś innego. Jak na razie MacBooka mam od piątku i jestem w 100% zadowolony z wydanych pieniędzy.

#170 kisio

kisio
  • 414 posts
  • SkądBartoszyce

Posted 01 April 2012 - 12:14

Z ciekawości

#171 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 01 April 2012 - 12:42

ja kupiłem z różnych powodów, ale najważniejszy jest taki mam spokój z komputerem, mogę się przejmować i tracić czas na inne głupoty odkąd mam macbooka otwieram i zamykam tylko klapę bez obawy, że coś nie zadziała restart pełny tylko jak wymaga to system i to jest to

#172 ralf34

ralf34
  • 80 posts

Posted 01 April 2012 - 15:24

No popatrz. Ja mam tak samo na Windowsie i Linuxie. Zamykam mojego laptopa za 1000zł i też się nie muszę o nic martwić.

#173 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 01 April 2012 - 15:59

co ma do tego cena komputera?

#174 fenestella77

fenestella77
  • 14 posts

Posted 02 April 2012 - 20:17

---------- Wpis dodano o 21:17 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:13 ----------

[/COLOR]

Dużo czytam o powodach posiadania sprzętu apple, iż służy on ludziom bardziej zaawansowanych komputerowo. Pracują z programami, robią coś ze zdjęciami, muzyką. Używają Macbook-a w pracy itd.
Jednak ja komputer mam tylko dla mojej rozrywki i bardzo mało znam się na komputerach, ale z praktyki kilkuletniej Windows xp, vista i Windows 7, teraz chciałbym przesiąść się na OSX, dokładnie na Macbook Pro 17. Jest to pewne ryzyko wydać tyle kasy, zwłaszcza że planuję zakupić już serie cztero-rdzeniową. ( podobno szybszą )
Decyzja zapadła już na 98 %, , bo mam dosyć problemów z wirusami, i tych całych komplikacji ściągania stale skomplikowanych programów po których komputer zaczyna gorzej pracować, , niekończących się aktualizacji, i ciągłego doszukiwania się co teraz schrzaniłem w komputerze że aż trzeba go przywracać do ustawień fabrycznych. A potem znów na nowo godziny przygotowywania komputera.
Nawet iTunes wole mieć na stałe, bo lepiej współpracuje z iPhone.

Jestem prostym użytkownikiem, nie gram w gry, i nie korzystam z portali jak Facebook. Co dzień oglądam net i korzystam też z Filmy Online, Seriale Online, Filmy i seriale za darmo bez limitu - Kinomaniak.tv
Słyszałem że gdy ściągam film ( buforuje ) to Macbook Pr 17 o wiele ciszej aniżeli inne laptopy przygotowuje ( ściąga ) film do oglądnięcia.

Dużo piszę też na klawiaturze, i muszę przyznać ze niektóre laptopy klawiaturę miały beznadziejną.

Głównymi, powodami zakupu jest dla mnie izolacja przed wirusami, i wyjątkowo wspaniała rozdzielczość ekranu ( jakość widzianego obrazu ) jest fascynująca jak w żadnym innym komputerze.
Dodam też że 17 cali musi byc obowiązkowo, bo nie chce ekranu mniejszego.

Nie wiem czy się mylę, bardzo prosił bym o komentarze, bo jeśli jest inaczej to nie chcę żałować drogiego zakupu.
Dodam też że chyba nie chciałbym się bawić z wgrywaniem systemu Windows7. Wolę wszystko jak najbardziej oryginalne.

Powtarzam moje pytanie: Czy dla kogoś kto w tak prosty sposób używał będzie komputera, bardzo mało zna się na komputerach, warto jest zakupywać Macbook Pr 17 ?

Mnie wydaje się że warto, ale proszę o opinie.
Dziękuję.

Uważaj!!
[url]http://img16.imageshack.us/img16/4720/dsc2157u.jpg[/url]

To taki sam jak chcesz kupić. Matryca dwa razy wymieniana i mimo tego że ma nadal wadę Serwis Apple uważa że jest to w normie.
Nie polecam!

#175 rEvis

rEvis
  • 708 posts
  • SkądŁomianki

Posted 05 April 2012 - 22:13

No popatrz. Ja mam tak samo na Windowsie i Linuxie. Zamykam mojego laptopa za 1000zł i też się nie muszę o nic martwić.

Mercedes jeździ? Jeździ. Fiat jeździ? Jeździ. Oba przewiozą z punktu A do B? Bez problemu. Wybór jest kwestią indywidualną. Temat został założony, żeby każdy mógł się wypowiedzieć, dlaczego wybrał Apple, a nie "tańsze" substytuty. Nie miał służyć do kłótni "kupiłem Acera za 2000 zł i robi dokładnie to samo, co MacBook za 6000 zł".

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users