Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dlaczego wybrałem Apple

• Please log in to reply
232 replies to this topic

#101 jeremyasto

jeremyasto
  • 104 posts

Posted 12 November 2011 - 12:45

zdecydowalem się na macbooka i to niedawno.. wlasciwie jestem jeszcze "świeży" w porównaniu do innych ale mniej więcej juz ogarniam ten system i jestem bardzo zadowolony :-) przyznam szczerze, że czasami lubie jeszcze pograć w gry więc zainstallowalem sobie dodatkowo windowsa 7- jest taka opcja w nowych macbookach (chyba 2009rocznik i nowsze). są to macbooki z porcesorami intela. Oczywiscie 90% czasu spędzam na mac os x, poniewaz bardzo rzadko gram. dlaczego kupilem macbooka? zaczęło się to tak ze podobała mi sie ta firma glownie ze wzgledu na prestiż, oraz wiedzialem ze jest to sprzęt na ktorym mozna polegać. Na poczatku zastanawialem się nad uzywanym sprzętem ale w koncu zdecydowalem sie zakupic nowego macbooka z czego jestem do dziś zadowolony i w ogole mnie nie zawodzi.

#102 kajet24

kajet24
  • 153 posts

Posted 13 November 2011 - 23:54

Hmm... dlaczego? To jest dobre pytanie, trzeba sięgnąć pamięcią wstecz. Kiedy wychodziły iPhone 3G, postanowiłem kupić jednego z nich chyba tylko dlatego żeby odpowiedzieć sobie na jedno ważne pytanie - czemu to tyle kosztuje?! Cóż, po zakupie dowiedziałem się czemu. Jako, że to były początki smartphone'ów, bynajmniej takich które na prawdę zdawały się działać poprawnie to zakochałem się w tym telefonie. Wtedy jak brało się do ręki innego smartphone'a to po kliknięciu w ikonkę opóźnienie działania wynosiło 1 sekundę, podczas gdy w iPhone działało natychmiastowo. Od tego czasu jestem posiadaczem tylko iPhone kolejno: 3G, 3GS, 4 i planuję 4S niedługo. Do tego iPhone ma bardzo dużą przewagę, jak dla mnie - osoby, która musi być na bieżąco z mailami, często przeglądam strony WWW, w nim to po prostu wszystko współgra idealnie. Wszystko jest proste. Jeszcze warto wspomnieć o designie, który po prostu urzeka.

#103 j23znowunadaje

j23znowunadaje
  • 50 posts
  • Skądnie dawno wyszedłem z lasu

Posted 14 November 2011 - 02:21

Moi przedmówcy powiedzieli już chyba wszystko,ja osobiście to nawet czasem nie "odpalam "komputera tylko na niego patrzę!Jest taki piękny,nie zawodny!no i ten system!jedyny!nie powtarzalny!reszta to wielkie g...jestem po prostu zachwycony!Jestem tego pewien że wszechświat kręci się w około firmy Apple! ps.Kopernik na pewno się pomylił musze dodac jeszcze jedno! jaki to by nie był sprzęt i system postawiony na nim to nie zgodne z przeznaczeniem użytkowanie go na pewno spowoduje problem!prędzej czy później to nastąpi!Żaden system mnie nigdy nie zawiódł między innymi tak znienawidzona"Vista'1Jednym słowem dbajmy o sprzęt,dbajmy o system a odwdzięczy się nam tym samym.

#104 DrTuber

DrTuber
  • 10 posts

Posted 15 November 2011 - 14:08

Pierwszym moim produktem Apple był iPod touch 2g. Było to parę lat temu w czasach szkolnych gdzie największą zaletą dla mnie była masa gier i aplikacji. Po paru latach i bacznej obserwacji rynku zdecydowałem się na zakup iPhone 4. Będąc już studentem szukałem szybkiego telefonu do robienia zdjęć notatek i łatwego przesyłania ich na pocztę. Internet był zbawieniem na kolokwiach, który nie zawiódł mnie ani razu. Gry i aplikacje w dalszym ciągu udowadniały mi, że dokonałem właściwego wyboru. Obecnie studiuje grafikę komputerową i potrzebowałem niezawodnego sprzętu z dużym ekranem. Zacząłem interesować się iMacami. Ponad połowa decyzji o zakupie była za wyglądem. Konkurencyjne All In One przy iMacku wyglądały jak płyta chodnikowa oparta o kłodę. Miałem obawy co do sytemu OS X bo programy z jakich korzystałem dotychczas przeznaczone były na windowsa. Boot Camp był tym co przekonało mnie do zakupu nowego iMaca 27". Dzisiaj stoi u mnie na biurku od paru dni i mimo zainstalowanego windowsa staram się przyzwyczaić do nowego środowiska Liona :)

#105 leodan011

leodan011
  • 529 posts
  • Skądz zakamarków

Posted 15 November 2011 - 17:00

Ja zacząłem od maca white kilka lat temu. Niestety kiepska sytuacja finansowa zmusiła mnie do spredaży sprzętu. Jak się podniosłem na nogi to chciałem mieć komputer ale na maka wówczas nie było mnie stać. Dopiero jakiś czas temu pozwoliłem sobie na zakup maca alu ze względu na to, że pamietam jak mi sie korzystalo z mojego pierwszego maca.

#106 DariuszH

DariuszH
  • 1 posts
  • SkądKiel, Germany, Germany

Posted 17 November 2011 - 01:50

Moj pierwszy post na tym forum :) witam :) cala przygoda z apple zaczela sie z 3 lata temu, jakto maly chlopiec przekonal mnie do iphona :) (choc handluje telefonami nigdy sam sie do niego nie potrafilem przekonac, ale to inna historia;)) Potem przyszedl czas na ipad. I kiedy na maca wszedl appstore nie potrafilem sie juz powstrzymac, aby i niego tez kupic :) I choc (bardzo dobry) pc po dzis stoi z boku to uzywam go raz na miesiac :P Ale szczerze mowiac to jestem idiota :P bo pokoleji wielu znajomych, rodzine, (duzo klijentow (zwlaszcza iphone) :() juz przekonalem do apple, to jest to straszny interes dla mnie, bo niestety ale mniej sprzedaje ;). Tak to jest juz jak ktos raz sie przekona do apple to juz niechce nic innego :), czyli raz pozyskany dla mnie klijent i juz stracony :D pozdrawiam

#107 dziobolek

dziobolek
  • 336 posts
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Posted 17 November 2011 - 16:38

Dlaczego wybrałem... hmmm Dołączona grafika

Zaczęło się od tego, że Syn dostał zwrot kasy za ponad 3-letniego laptopa, którego serwis nie potrafił naprawić.
Zwrot w formie vouchera na zakup sprzętu (tzw. product replacement) w konkretnym sklepie.
Jako że nie zależało mu na laptopie bo niedawno złożyliśmy nowego PC, więc poszliśmy do sklepu by coś wybrać w zamian...

Na początku to miał być laptop podobny do poprzedniego, ale jakoś tak wpadł nam w oko All-in-One iMac i doszliśmy do wniosku,
że może to dobry czas na wymianę leciwego już PC który służył nam jako multimedialne centrum rozrywki.

Od wieków jestem związany z platformą PC i Windows, ale również od dawna śledzę dzieje i rozwój Apple i OS X,
i nie ukrywam, że o ile system ma kilka plusów względem Windowsa:
- cena
- Time Machine
- aplikacje dostępne w systemie...

to sprzętowo dopiero teraz jest to coś dla "mojego oka" ;) Wcześniej nie podobały mi się "Makówki" Dołączona grafika

I tym oto sposobem "przygarnęliśmy" IMHO piękny sprzęt All-in-One - iMac 27".
Moim zdaniem nie ma konkurencji jak na razie na rynku dla tego multimedialnego centrum rozrywki.
Choć nowy Samsung całkiem, całkiem, ale max. 23" więc... ;)

Stawiam na biurku podłączam kabel do zasilania i... to wszystko.
Żadnej plątaniny kabli itp. Po prostu pięknie...

No a fakt, że mogę jeszcze postawić na nim legalnie Widowsa i grać również w razie potrzeby,
czy korzystać z softu niedostępnego dla OS X to tylko duży PLUS jak również jeden z powodów ZA...

Za krótko, by wypowiadać się nt. OS X, ale pożyjemy - zobaczymy...
Na razie próbujemy się zaprzyjaźnić, i muszę stwierdzić, że kilka spraw jest bardziej intuicyjnych
i ergonomicznie naturalnych niż w przypadku Windows... np. przewijanie stron.

Pozdrówka!

#108 Żorż Ponimirski

Żorż Ponimirski
  • 27 posts
  • SkądKielce, Poland, Poland

Posted 18 November 2011 - 16:53

Najpierw dłuuuugo się zastanawiałem, czemu ludzie płacą takie kosmiczne pieniądze za sprzęt Apple'a. Potem oglądałem z dzieciakami iCarly i zacząłem się zastanawiać, bo walory wizualne macbooków zaczęły do mnie przemawiać. Potem dostałem iPhone'a 3 G i... oszalałem! Wiedziałem, że muszę mieć Maca :) No i mam, jak pisałem w innym wątku, Maca alu 2,4 z 4 gb ramu i podświetlaną klawiaturą. Nabyty na raty. Co mnie w sprzęcie z nadgryzionym jabłuszkiem urzekło? Prostota obsługi, wygląd, wygoda, najlepsza klawiatura, na jakiej miałem okazję pisać (a piszę bardzo dużo), to że klawiatura jest podświetlana, bo nie muszę palić w nocy światła i komfortowo pracuję, gesty - mistrzostwo świata, no wszystko po prostu. O ile na początku nie rozumiałem, jak można płacić tyle kasy za ten sprzęt, o tyle obecnie nie rozumiem, jak do tej pory mogłem się bez tych urządzeń obejść?
pozdrawiam serdecznie

edit:

A iPhone'a kocham za aplikacje fotograficzne!!!

#109 michaelllz

michaelllz
  • 132 posts

Posted 20 November 2011 - 15:41

Odpowiem w dwóch słowach: mam gust. I żeby mnie nikt źle nie zrozumiał- uważam że jeżeli ktoś ma poczucie dobrego smaku, powinien się prędzej czy później zainteresować produktami Apple. Oczywiście kwestia wartości typowo użytkowych jest trochę bardziej skomplikowana i tutaj ludzie chwalący produkty windowsa, androida i innych firm mają swoje uzasadnione racje(choć mnie osobiście jappko odpowiada najbardziej), w kwestii wyglądu nie dla mnie nie ma pola do dyskusji. I tego nie zrozumie człowiek mówiący, że apple robi "słabo wypasione" gówno. Po prostu i najzwyczajniej- konkurencyjne produkty są brzydkie jak cholera. Począwszy od Samsunga i jego smartfonów, które wyglądają jak kupa, przez della, którego laptopem można by z powodzeniem zabić woła a skończywszy na asusie i jego plastikowych produktach, które mimo dobrej jakości ceny do możliwości są przeraźliwie badziewne. Ktoś mi powie, że są produkty równie ładne, jak np samsung seria 9, etc, pozostaje nadal kwestia wartości użytkowych i ogólnych uczuć wynikających z posiadania czegoś wyjątkowego. Sumując: kierowałem się prostotą obsługi, płynnym działaniem i wyglądem.

#110 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 20 November 2011 - 23:18

Ku przestrodze, kolega SEB został ukarany za sprowadzanie tematu na manowce i czeka to każdego, kto w tym temacie będzie pisał nie na temat. Lekki OT rozumiem, ale nie prowokowanie dyskusji nie na temat wątku.

#111 Ptryk

Ptryk
  • 126 posts

Posted 21 November 2011 - 15:30

Ja posiadam 2 iPody. Nano 5G i Shuffle 4G. Wcześniej miałem Creative ZEN ale wybrałem Apple bo są dla mnie prostsze w obsłudze, cieńsze, wygodniejsze i maja lepszy design. Kwestia gustu. Ja poprostu wolę Apple i już :P

#112 evelynwarchol

evelynwarchol
  • 1 posts
  • SkądBielsko-Biała, Poland

Posted 25 November 2011 - 16:17

Witam ! Mój pierwszy post tutaj :) Apple wybrałam z kilku powodów, jeden z nich to to, że jestem muzykiem, a nagrywanie i obróbka dźwięku na komputerach Apple to wygoda i przyjemnośc. Drugi powód to chyba aspekt społeczny, chciałam przekonać się na własnej skórze, czy Apple jest tak dobry jak mówią, no i nie zadwiodłam się. Styl i klasa, myślę też niejako odgrywa w tym dużą rolę. Pozatym jesten internetowym i przede wszystkim muzycznym maniakiem, a wraz z Apple moje pasje mogą po prostu dobrze się rozwijać :)

#113 niula

niula
  • 662 posts
  • SkądPoznań / Dublin

Posted 25 November 2011 - 16:53

Głównym powodem dla którego wybrałem Apple to obrzydzenie i znudzenie windowsem. Dosłownie rzygam tym systemem. Pamietam jak przesiadłem się z Amigi 500 na PC 386 DX 40 Mhz. Kupiwszy Maca przeżywałem taka sama ekscytacje i podniecenie odkrywajac zupełnie nowy świat :)

#114 Palminius

Palminius
  • 1 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 December 2011 - 20:54

Niełatwe pytanie. Zaczęło się od ipoda touch. Fantastyczne urządzenie, potem był ipad, drugi ipad dla żony w prezencie i nadszedł czas na zamknięcie systemu w spójną całość. Od dwóch dni jestem posiadaczem imaka. Przyzwyczajam się, ponieważ lata nawyków z windowsa nie jest łatwo wykorzenić. System robi wrażenie, jest inny, ładny. Nie potrzebuję Appla z jakiś zawodowych pobudek. Po prostu stwierdziłem, że chcę go mieć i już. Teraz jestem na etapie ściągania programów z appstore. I razem z żoną mamy "chmurowy" kalendarz.

#115 oloSS96

oloSS96
  • 498 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 01 December 2011 - 21:03

Nie mógłbym używać Windowsa. Jestem kreatywny. :D :D

#116 syncroPG

syncroPG
  • 1 posts

Posted 01 December 2011 - 21:04

szczerze mam iPhona kupilem go ze wzgledu na design bardzo mi sie spodobal .. ma fajne funkcje etc tylko irytujace jest to ze trzeba podac swoje dane platnosci podczas proby sciagania "nawet" darmowych aplikacji troche OT sry

#117 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 01 December 2011 - 21:09

szczerze mam iPhona kupilem go ze wzgledu na design bardzo mi sie spodobal .. ma fajne funkcje etc tylko irytujace jest to ze trzeba podac swoje dane platnosci podczas proby sciagania "nawet" darmowych aplikacji troche OT sry

Nie trzeba. Możesz ściągać darmowe appsy bez podawania danych karty kredytowej.

#118 MichaelR

MichaelR
  • 117 posts
  • SkądŁódź

Posted 05 December 2011 - 23:29

A mnie się zepsuł komputer (ASUS - :-D ) będąc w Portugalii na kilkumiesięcznym wyjeździe. Decyzja została uargumentowana tym, że: 1. Musiałbym wkrótce zmienić komputer bo ten już się sypał 2. Korzystam z programów do analiz molekularnych a programy te wyjątkowo chętnie wydawane są na Mac OS X. 3. Zawsze chciałem mieć lepszy komputer, lepszej firmy.... teraz mam najlepszy (jak się reklamuje Apple w jednym ze swoich haseł). Zamówiłem Mac Booka Pro w Apple Store w Październiku tego (2011) roku a Pan z Polski pięknie poprowadził mnie przez meandry formularza zamówień :). Dostałem zniżkę 12% (prawdopodobnie) z racji zniżki dla nauczycieli akademickich i studentów + 23% odpisane zostanie z faktury. Jednym słowem bardzo się opłacało a obsługa Apple.... cóż ... porównywalnie jak przy zakupie samochodu renomowanej firmy. Stały kontakt, informacje na bieżąco ... i uprzejmość do bólu ;) Wysyłka do Portugalii za 0zł. Jak nie kochać tej firmy !!!???

#119 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 06 December 2011 - 16:58

Skasowane zostały posty odbiegające od tematu. Po raz kolejny przypominam tytuł wątku: "Dlaczego wybrałem Apple?"

#120 daarek

daarek
  • 26 posts

Posted 09 December 2011 - 19:10

najpierw z ciekawosci był iPhone 4 który zmienił mój światopogląd na temat systemu operacyjnego później oczywiście cala reszta apple

#121 Matahari87

Matahari87
  • 51 posts
  • SkądRadom

Posted 09 December 2011 - 19:40

i love my macbook ;D... wygodnie sie na nim pracuje i jest bardzo ładny zresztą jak wszystkie gadżety Apple. Polecam Wszystkim.

#122 kummer

kummer
  • 2002 posts
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Posted 10 December 2011 - 00:08

Lepszy OS. No i ten design. It's magic.

#123 Jarson

Jarson
  • 139 posts

Posted 10 December 2011 - 02:54

Najpierw zaczęło się od iPhone'a 4. Od początku byłem zakochany w tym telefonie. Kolejny krok to iPad, którego celem jest służenie podczas czytania książek, czasopism, nauki podczas podróży i ogólnie rozrywki. Ostatnio zdobyłem się na kosztowny i spory krok w moim Apple'owym życiu, bo sprzedałem (całkiem niezłego) laptopa i kupiłem iMaca, jako, że laptop i iPad to dość kiepskie połączenie. Teraz wgłębiam się w świat Mac OS :)

#124 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 10 December 2011 - 03:24

To ja zacznę od dawnych czasów, których dzisiejsza młodzież nie pamięta. Rok k 2002 i serwis spymac.com, który swego czasu był chyba najpiękniejszą stroną w internecie. Strona ta zrzeszała ludzi zakochanych w Apple i był na niej dział w których ludzie wrzucali zdjęcia swoich Maków. Xserve (ktoś wie co to jest?) Shake, Final Cut Pro, iMac G4 piękne czasy nie było mowy o iPhone i iPad. komputer Apple w Polsce kosztował ok 20 tys zł tak 20 tys zł! Oczywiście nie yo mnie stać na taki sprzęt więc śliniłem sie oglądając zdjęcia. W końcu uzbierałem pieniądze i kupiłem swojego pierwszego MacBooka Pro. Wszyscy, którzy dzisiaj piszą na myapple nie wiedzą jakie to uczucie mieć maka który kosztuje fortunę! wtedy za to można było kupić średniej klasy używane auto.

#125 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 10 December 2011 - 08:53

Ja się zetknąłem z PowerMakami G5, iBookami G4 i eMacami w pracy w bodajże 2004 roku (miałem jakoś 18 lat) :) Zakochałem się - design, prostota obsługi, wygląd i płynność OSu mnie urzekły. Niedługo potem wzbogaciłem się o PowerMaca G5 (który jeszcze z rok temu jako tako działał, ale moja była wzięła go w "rozwodzie"). Parę lat później kupiłem białego Macbooka, który służy mi do dziś, od dobrych trzech lat jako główny i jedyny komputer. Po drodze miałem parę iPodów (photo, video, shuffle, nano różnych generacji). Odkad tylko wyszedł iPhone mam każdy model po kolei. Na 4S się nie przesiadłem, bo niedawno kupiłem iPada 2 :P

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users