Witam!
Szukam w google i szukam i nigdzie takiego kabla nie mogę znaleźć.
Proszę, powiedzcie mi, czy jest możliwość podłączenia jednego urządznia USB do dwóch komputerów jednoczenie?
Chodzi mi konkretnie o konsolę/kontroler DJ’ski, ale równie dobrze można tutaj mówić o dysku FLASH USB. Z tego co sam wymyśliłem, potrzebowałbym kabla z jednym wejście USB (tutaj podpinamy konsolę) i z dwoma wyjściami (do których podpinamy dwa komputery).
Czy takie coś istnieje?
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam,
Filip

Podłączenie dwóch laptopów pod jedno urządzenie USB
Rozpoczęty przez
Turbo
, 31 sie 2011 11:58
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 31 sierpnia 2011 - 11:58
Napisano 31 sierpnia 2011 - 12:44
Bezposrednio sie nie da. Ewentualnie mozna mowic o przelaczniku USB.
Powod za http://pl.wikipedia.org/wiki/USB:
"Urządzenia w tym standardzie można łączyć ze sobą tworząc sieć o topologii drzewa. (...)
Magistrala wymaga obecności dokładnie jednego kontrolera magistrali, którego rolę pełni komputer (host). Uniemożliwia to bezpośrednie połączenie dwóch komputerów (wymagany przewód ze specjalnym układem) oraz bezpośrednie połączenie ze sobą urządzeń peryferyjnych (brak kontrolera)."
---------- Wpis dodano o 12:44 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:42 ----------
Przełącznik USB 2.0 -DA-70135-1 | DIGITUS
Ale to nie dziala tak, ze komputery maja staly/ciagly dostep do urzadzenia USB. W danym momencie moze to byc tylko jeden komputer.
Powod za http://pl.wikipedia.org/wiki/USB:
"Urządzenia w tym standardzie można łączyć ze sobą tworząc sieć o topologii drzewa. (...)
Magistrala wymaga obecności dokładnie jednego kontrolera magistrali, którego rolę pełni komputer (host). Uniemożliwia to bezpośrednie połączenie dwóch komputerów (wymagany przewód ze specjalnym układem) oraz bezpośrednie połączenie ze sobą urządzeń peryferyjnych (brak kontrolera)."
---------- Wpis dodano o 12:44 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:42 ----------
Przełącznik USB 2.0 -DA-70135-1 | DIGITUS
Ale to nie dziala tak, ze komputery maja staly/ciagly dostep do urzadzenia USB. W danym momencie moze to byc tylko jeden komputer.
Napisano 31 sierpnia 2011 - 12:56
No rozumiem, chodzi mi o to, żeby co chwilę nie przełączać kabla z jednego kompa do drugiego podczas grania z kumplem na imprezach z jednej konsoli, ale na dwóch laptopach. Powiedz mi jakie i ile portów ma ten przełącznik DIGITUS z tyłu bo nie do końca pojmuję jego zastosowanie.
Napisano 31 sierpnia 2011 - 13:05
Ile to będzie portów miało to zależy jaki sobie przełącznik kupisz. Tam na obrazku są dwa porty, ale gdzieś w opisie jest mowa o czterech (może pozostałe dwa są z drugiej strony? ). Liczba portów mówi o liczbie komputerów, jakie możesz podłączyć do przełącznika. Dodatkowo oczywiście podłączasz wybrane urządzenie na usb, a później podczas pracy naciskając odpowiedni guzik na obudowie przełącznika określasz, do którego komputera ma być podłączone to urządzenie. Nie musisz dopinać i odpinać kabli, bawić się itp, wszystko się dzieje poprzez jedno naciśnięcie przycisku.
Co do pendrive'a czy dysku twardego, to możesz go podpiąć pod jednego laptopa i udostępnić w sieci (sprawdź w preferencjach systemowych pozycję 'udostępnianie'). Spinasz dwa komputery zwykłym kablem sieciowym (albo, bardziej zaawansowane - tworzysz sieć wifi ad-hoc) i problem z głowy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych