Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Rower - jeździcie, lubicie?

• Please log in to reply
179 replies to this topic

#126 ftpd

ftpd

Nie.

• 24392 posts

Posted 05 July 2013 - 20:13

Ok, to zobaczę. W nagrodę podzielę się https://tapiriik.com/ - narzędzie do synchronizowania RunKeepera/Endomondo/Stravy, fajne. Za darmo z palca, za 2$ rocznie automatycznie.

#127 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 05 July 2013 - 20:30

A ja mam pytanie techniczne - cały łańcuch mam w rdzawym nalocie - jest on jeszcze do uratowania, jakiegoś wyszorowania czy trzeba kupić nowy?

#128 angelares

angelares
  • 912 posts
  • Skądona taka blada?

Posted 05 July 2013 - 20:37

Posmarować smarem do łańcucha (może być od piły spalinowej), wytrzeć szmatką, poczekać 0,5h i jeszcze raz tak samo - po wytarciu szmatką jeździć. Chodzi o to by nasmarować łańcuch wewnątrz.

pozdrowerowe, aa

#129 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 05 July 2013 - 20:44

kurde - czyli jednak koszty... :) jest jakiś zamiennik smaru do łańcucha? :) mam wazeline techniczną i wd40 zdaje sie... :)

#130 margiel

margiel
  • 640 posts

Posted 05 July 2013 - 21:01

kurde - czyli jednak koszty... :) jest jakiś zamiennik smaru do łańcucha? :) mam wazeline techniczną i wd40 zdaje sie... :)

Odrdzewic mozesz coca-cola. Nie probowalem, ale podobno dziala ( Coca-Cola и ВАЗ - YouTube ). Puszka coli wystarczy. Wlewasz do michy, wrzucasz lancuch na pre minut, potem szmatka powinno zejsc. Potem pluczesz woda, suszysz np suszarka do wlosow :) albo na sloncu. Na koniec (i wlasciwie wystarczyloby tylko to, bez coli) kupujesz za 10 zl specjalny olej do smarowania lancucha. Ma on fajne wlasciwosci czyszczace. Mysle, ze taki wydatek jakos przezyjesz.
Co zrobic z wazelina kosmetyczna, nie bede z grzecznosci sugerowal, ale do roweru sie ona nie nadaje :)

#131 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 05 July 2013 - 21:05

techniczną, techniczną... :)

#132 margiel

margiel
  • 640 posts

Posted 05 July 2013 - 21:08

techniczną, techniczną... :)

przepraszam, cos sobie wbilem do tej durnej glowy i glupoty pisze :)
Ale z ta coca-cola mozna sprawdzic :)
BTW stawiam na to, ze wazelina, nawet techniczna :), jest zbyt gesta.

#133 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 05 July 2013 - 21:12

Ja dzisiaj przejechałem 17km. Nie było łatwo.

#134 eyedropper

eyedropper
  • 940 posts
  • SkądŁódź

Posted 05 July 2013 - 21:28

oliwka do łańcucha kosztuje 20-40 pln ale może wystarczyć nawet na 2-3 lata,
nie nadaje sie "tawot" itp bo ma zbyt dużą lepkość, takich smarów używa się do połączeń
gdzie nie może dostać się piach, dlatego najlepiej kupić coś stworzonego właśnie do tego celu
łąńcucha nie smaruje się całego tylko dozownikiem nakłada na oczka,
tam gdzie stykają się ze sobą elemnty łańcucha, te połączenia muszą być elastyczne,
jeśli są opory to łańcuch do czyszczenia jakimś odtłuszczaczem,
ale najlepiej do tego niedopuszczać bo wszelkie mocne odtłuszczacze mogą usunąć
teflonowe powłoki z dobrego łańcucha :)

może to wszystko oczywiste ale skoro poruszamy już temat ... ;)

jest sporo w tym i podobnych tematach w internecie
bardzo sensowen teksty są na MTB Mountain Bike Magazine - mtb.pl,
sporo porad na bikeworld.pl i bikeboard.pl

na forach rowerowych jest coraz więcej trolli i po prostu sprzedawców
trudno na tych opiniach polegać

#135 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 05 July 2013 - 21:29

Ok, to zobaczę. W nagrodę podzielę się https://tapiriik.com/ - narzędzie do synchronizowania RunKeepera/Endomondo/Stravy, fajne. Za darmo z palca, za 2$ rocznie automatycznie.

Akurat RunKeeper podoba mi się bardziej jako program. Według mnie jest bardziej dokładny w pomiarach, Endomondo przy jeździe na rowerze dość dużo przekłamuje spalone kalorie.

17km rowerem? No nie żartuj.

#136 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 05 July 2013 - 21:30

A jak zdjąć ten łańcuch... mój nie ma chyba żadnej spinki, nic takiego nie widze... trzeba młotkiem wybić któryś pin na siłę?

#137 eyedropper

eyedropper
  • 940 posts
  • SkądŁódź

Posted 05 July 2013 - 21:38

trzeba mieć rozpinacz/spinacz, można też cienkim mocnym śrubokrętem i młotkiem trzeba wybić łącznik który wygląda jak nit między blaszkami łańcucha, spiąć można podobną metodą, ale dobrz mieć spinki, łączniki które można zakładać bez młotka, 2-3 zł. jedna w sklepie rowerowym.

#138 mstanko

mstanko
  • 469 posts
  • SkądWągrowiec

Posted 05 July 2013 - 21:44

dobrz mieć spinki, łączniki które można zakładać bez młotka, 2-3 zł. jedna w sklepie rowerowym.

Popieram. Ja akurat nie musiałem kupować, bo mój łańcuch od nowości miał spinkę, dzięki czemu zdjęcie go do porządnego wyczyszczenia nie stanowi problemu bez użycia jakichkolwiek narzędzi.

#139 margiel

margiel
  • 640 posts

Posted 05 July 2013 - 21:45

A jak zdjąć ten łańcuch... mój nie ma chyba żadnej spinki, nic takiego nie widze... trzeba młotkiem wybić któryś pin na siłę?

To moze latwiej bedzie jak go nie bedziesz zdejmowal. Zerknij na filmik jaki wyzej zapodalem - facet robi to jakas gabka. Powinno zadzialac.

#140 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 05 July 2013 - 21:46

dobrz mieć spinki, łączniki które można zakładać bez młotka, 2-3 zł. jedna w sklepie rowerowym.

Muszę sprawdzić czy mój ma coś takiego bo po dystansie, który zrobiłem przydałoby się wyczyszczenie, tym bardziej nie jeździłem tylko po ulicy.

#141 margiel

margiel
  • 640 posts

Posted 05 July 2013 - 21:47

Wspieramy Cie ;)
Moj syn tez tyle niedawno przejechal.

PS. Moj syn ma 5 lat :)

#142 eyedropper

eyedropper
  • 940 posts
  • SkądŁódź

jeśli jesteś na początku rowerowej drogi warto żebyś zaopatrzył się w podręczny komplet kluczy
który można wszedzie zabrać i są w nim wszystkie narzędzia w tym i rozkuwacz
coś takiego, najlepiej dobrej jakości, bo klucze imbusy szybko się obrabiają jeśli są z kiepskiego stopu
Zestaw kluczy Tool Shed HD 1 (Narzędzia) - Akcesoria serwisowe | Rowery Giant - szosowe, górskie, damskie, rekreacyjne, dziecięce, ramy rowerowe, akcesoria rowerowe. | Polska

#143 dm76

dm76
  • 2445 posts

też tak myślałem żeby nie zdejmować... nie bede tych pinów wybijał z tym nalotem rdzawym, może być cięzko go złożyć potem... zobacze ile w serwisie by za to wzieli, jak za dużo, to przetre go, nasmaruje i jakoś będzie jechał, nawet cicho się obraca w takim stanie :)

#144 czach

czach
  • 169 posts
  • SkądWrocław/Gdańsk

Posted 06 July 2013 - 17:52

ehlo, od 14 kwietnia do dziś: [ATTACH=CONFIG]15870[/ATTACH]

#145 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 06 July 2013 - 18:17

cola i oliwka za 5zł z rowerowego załatwiły sprawe, stary scott jakoś się toczy tylko przerzutki rozregulowane zmieniają się tylko na 2 środkowych pierścieniach :) dobrze ze rowerem tylko za karę jeżdżę... ;)

#146 angelares

angelares
  • 912 posts
  • Skądona taka blada?

Posted 06 July 2013 - 21:25

cola i oliwka za 5zł z rowerowego załatwiły sprawe, stary scott jakoś się toczy tylko przerzutki rozregulowane zmieniają się tylko na 2 środkowych pierścieniach :) dobrze ze rowerem tylko za karę jeżdżę... ;)

WD40 to w zasadzie odrdzewiacz jak cola - nie jest bynajmniej smarem.
Rowerem nie jeździ się za karę a w nagrodę.

pozdrowerowe, aa

#147 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 06 July 2013 - 23:41

Rower - pływanie - rower z iPhone w wodoszczelnym opakowaniu. Tuż przed zachodem słońca.

Cyclemeter - Cycle - Jul 4, 2013, 8:12 PM

#148 eyedropper

eyedropper
  • 940 posts
  • SkądŁódź

Posted 08 July 2013 - 18:35

Rowerem nie jeździ się za karę a w nagrodę.

rowerem się po prostu jeździ..

#149 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 posts
  • SkądMszana Dolna, Poland

Posted 11 July 2013 - 15:30

W DH przypadkiem za lekki rower to nie wada? Nie widzialem lzejszego niz 20 kilo :)

@Adriano
Widze, ze tez na komplecie Mavic lecisz. Kupowales nowki czy z 2 reki bo z tego co pamietam Cosmic to chyba w tyl kolach oznacza cene
:D

Mój 15.9, więc słabe widywałeś

http://www.pinkbike.com/photo/4633953/

Zapraszam do galerii moich rowerów, aktualne i już sprzedane - zmienicie zdanie na temat DH

http://www.pinkbike.com/u/arthurgreen/

#150 margiel

margiel
  • 640 posts

Posted 11 July 2013 - 15:49

Zapraszam do galerii moich rowerów, aktualne i już sprzedane - zmienicie zdanie na temat DH

ArthurGreen on Pinkbike

Oooo zesz ku.... jakie maszyny!
Kopara mi sie teraz domknac nie chce :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users