Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Rower - je藕dzicie, lubicie?

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
179 odpowiedzi w tym temacie

#126 ftpd

ftpd

Nie.

• 24聽599 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 05 lipca 2013 - 20:13

Ok, to zobacz臋. W nagrod臋 podziel臋 si臋 https://tapiriik.com/ - narz臋dzie do synchronizowania RunKeepera/Endomondo/Stravy, fajne. Za darmo z palca, za 2$ rocznie automatycznie.

#127 dm76

dm76
  • 2聽445 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 05 lipca 2013 - 20:30

A ja mam pytanie techniczne - ca艂y 艂a艅cuch mam w rdzawym nalocie - jest on jeszcze do uratowania, jakiego艣 wyszorowania czy trzeba kupi膰 nowy?

#128 angelares

angelares
  • 912 post贸w
  • Sk膮dona taka blada?

Napisano 05 lipca 2013 - 20:37

Posmarowa膰 smarem do 艂a艅cucha (mo偶e by膰 od pi艂y spalinowej), wytrze膰 szmatk膮, poczeka膰 0,5h i jeszcze raz tak samo - po wytarciu szmatk膮 je藕dzi膰. Chodzi o to by nasmarowa膰 艂a艅cuch wewn膮trz.

pozdrowerowe, aa

#129 dm76

dm76
  • 2聽445 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 05 lipca 2013 - 20:44

kurde - czyli jednak koszty... :) jest jaki艣 zamiennik smaru do 艂a艅cucha? :) mam wazeline techniczn膮 i wd40 zdaje sie... :)

#130 margiel

margiel
  • 640 post贸w

Napisano 05 lipca 2013 - 21:01

kurde - czyli jednak koszty... :) jest jaki艣 zamiennik smaru do 艂a艅cucha? :) mam wazeline techniczn膮 i wd40 zdaje sie... :)

Odrdzewic mozesz coca-cola. Nie probowalem, ale podobno dziala ( Coca-Cola 懈 袙袗袟 - YouTube ). Puszka coli wystarczy. Wlewasz do michy, wrzucasz lancuch na pre minut, potem szmatka powinno zejsc. Potem pluczesz woda, suszysz np suszarka do wlosow :) albo na sloncu. Na koniec (i wlasciwie wystarczyloby tylko to, bez coli) kupujesz za 10 zl specjalny olej do smarowania lancucha. Ma on fajne wlasciwosci czyszczace. Mysle, ze taki wydatek jakos przezyjesz.
Co zrobic z wazelina kosmetyczna, nie bede z grzecznosci sugerowal, ale do roweru sie ona nie nadaje :)

#131 dm76

dm76
  • 2聽445 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 05 lipca 2013 - 21:05

techniczn膮, techniczn膮... :)

#132 margiel

margiel
  • 640 post贸w

Napisano 05 lipca 2013 - 21:08

techniczn膮, techniczn膮... :)

przepraszam, cos sobie wbilem do tej durnej glowy i glupoty pisze :)
Ale z ta coca-cola mozna sprawdzic :)
BTW stawiam na to, ze wazelina, nawet techniczna :), jest zbyt gesta.

#133 528eae9968

528eae9968
  • 7聽222 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 05 lipca 2013 - 21:12

Ja dzisiaj przejecha艂em 17km. Nie by艂o 艂atwo.

#134 eyedropper

eyedropper
  • 940 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕

Napisano 05 lipca 2013 - 21:28

oliwka do 艂a艅cucha kosztuje 20-40 pln ale mo偶e wystarczy膰 nawet na 2-3 lata,
nie nadaje sie "tawot" itp bo ma zbyt du偶膮 lepko艣膰, takich smar贸w u偶ywa si臋 do po艂膮cze艅
gdzie nie mo偶e dosta膰 si臋 piach, dlatego najlepiej kupi膰 co艣 stworzonego w艂a艣nie do tego celu
艂膮艅cucha nie smaruje si臋 ca艂ego tylko dozownikiem nak艂ada na oczka,
tam gdzie stykaj膮 si臋 ze sob膮 elemnty 艂a艅cucha, te po艂膮czenia musz膮 by膰 elastyczne,
je艣li s膮 opory to 艂a艅cuch do czyszczenia jakim艣 odt艂uszczaczem,
ale najlepiej do tego niedopuszcza膰 bo wszelkie mocne odt艂uszczacze mog膮 usun膮膰
teflonowe pow艂oki z dobrego 艂a艅cucha :)

mo偶e to wszystko oczywiste ale skoro poruszamy ju偶 temat ... ;)

jest sporo w tym i podobnych tematach w internecie
bardzo sensowen teksty s膮 na MTB Mountain Bike Magazine - mtb.pl,
sporo porad na bikeworld.pl i bikeboard.pl

na forach rowerowych jest coraz wi臋cej trolli i po prostu sprzedawc贸w
trudno na tych opiniach polega膰

#135 GreaTskY

GreaTskY
  • 3聽303 post贸w
  • Sk膮dtowni?

Napisano 05 lipca 2013 - 21:29

Ok, to zobacz臋. W nagrod臋 podziel臋 si臋 https://tapiriik.com/ - narz臋dzie do synchronizowania RunKeepera/Endomondo/Stravy, fajne. Za darmo z palca, za 2$ rocznie automatycznie.

Akurat RunKeeper podoba mi si臋 bardziej jako program. Wed艂ug mnie jest bardziej dok艂adny w pomiarach, Endomondo przy je藕dzie na rowerze do艣膰 du偶o przek艂amuje spalone kalorie.

17km rowerem? No nie 偶artuj.

#136 dm76

dm76
  • 2聽445 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 05 lipca 2013 - 21:30

A jak zdj膮膰 ten 艂a艅cuch... m贸j nie ma chyba 偶adnej spinki, nic takiego nie widze... trzeba m艂otkiem wybi膰 kt贸ry艣 pin na si艂臋?

#137 eyedropper

eyedropper
  • 940 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕

Napisano 05 lipca 2013 - 21:38

trzeba mie膰 rozpinacz/spinacz, mo偶na te偶 cienkim mocnym 艣rubokr臋tem i m艂otkiem trzeba wybi膰 艂膮cznik kt贸ry wygl膮da jak nit mi臋dzy blaszkami 艂a艅cucha, spi膮膰 mo偶na podobn膮 metod膮, ale dobrz mie膰 spinki, 艂膮czniki kt贸re mo偶na zak艂ada膰 bez m艂otka, 2-3 z艂. jedna w sklepie rowerowym.

#138 mstanko

mstanko
  • 469 post贸w
  • Sk膮dW膮growiec

Napisano 05 lipca 2013 - 21:44

dobrz mie膰 spinki, 艂膮czniki kt贸re mo偶na zak艂ada膰 bez m艂otka, 2-3 z艂. jedna w sklepie rowerowym.

Popieram. Ja akurat nie musia艂em kupowa膰, bo m贸j 艂a艅cuch od nowo艣ci mia艂 spink臋, dzi臋ki czemu zdj臋cie go do porz膮dnego wyczyszczenia nie stanowi problemu bez u偶ycia jakichkolwiek narz臋dzi.

#139 margiel

margiel
  • 640 post贸w

Napisano 05 lipca 2013 - 21:45

A jak zdj膮膰 ten 艂a艅cuch... m贸j nie ma chyba 偶adnej spinki, nic takiego nie widze... trzeba m艂otkiem wybi膰 kt贸ry艣 pin na si艂臋?

To moze latwiej bedzie jak go nie bedziesz zdejmowal. Zerknij na filmik jaki wyzej zapodalem - facet robi to jakas gabka. Powinno zadzialac.

#140 GreaTskY

GreaTskY
  • 3聽303 post贸w
  • Sk膮dtowni?

Napisano 05 lipca 2013 - 21:46

dobrz mie膰 spinki, 艂膮czniki kt贸re mo偶na zak艂ada膰 bez m艂otka, 2-3 z艂. jedna w sklepie rowerowym.

Musz臋 sprawdzi膰 czy m贸j ma co艣 takiego bo po dystansie, kt贸ry zrobi艂em przyda艂oby si臋 wyczyszczenie, tym bardziej nie je藕dzi艂em tylko po ulicy.

#141 margiel

margiel
  • 640 post贸w

Napisano 05 lipca 2013 - 21:47

Wspieramy Cie ;)
Moj syn tez tyle niedawno przejechal.

PS. Moj syn ma 5 lat :)

#142 eyedropper

eyedropper
  • 940 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕

je艣li jeste艣 na pocz膮tku rowerowej drogi warto 偶eby艣 zaopatrzy艂 si臋 w podr臋czny komplet kluczy
kt贸ry mo偶na wszedzie zabra膰 i s膮 w nim wszystkie narz臋dzia w tym i rozkuwacz
co艣 takiego, najlepiej dobrej jako艣ci, bo klucze imbusy szybko si臋 obrabiaj膮 je艣li s膮 z kiepskiego stopu
Zestaw kluczy Tool Shed HD 1 (Narz臋dzia) - Akcesoria serwisowe | Rowery Giant - szosowe, g贸rskie, damskie, rekreacyjne, dzieci臋ce, ramy rowerowe, akcesoria rowerowe. | Polska

#143 dm76

dm76
  • 2聽445 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

te偶 tak my艣la艂em 偶eby nie zdejmowa膰... nie bede tych pin贸w wybija艂 z tym nalotem rdzawym, mo偶e by膰 ci臋zko go z艂o偶y膰 potem... zobacze ile w serwisie by za to wzieli, jak za du偶o, to przetre go, nasmaruje i jako艣 b臋dzie jecha艂, nawet cicho si臋 obraca w takim stanie :)

#144 czach

czach
  • 169 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw/Gda艅sk

Napisano 06 lipca 2013 - 17:52

ehlo, od 14 kwietnia do dzi艣: [ATTACH=CONFIG]15870[/ATTACH]

#145 dm76

dm76
  • 2聽445 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 06 lipca 2013 - 18:17

cola i oliwka za 5z艂 z rowerowego za艂atwi艂y sprawe, stary scott jako艣 si臋 toczy tylko przerzutki rozregulowane zmieniaj膮 si臋 tylko na 2 艣rodkowych pier艣cieniach :) dobrze ze rowerem tylko za kar臋 je偶d偶臋... ;)

#146 angelares

angelares
  • 912 post贸w
  • Sk膮dona taka blada?

Napisano 06 lipca 2013 - 21:25

cola i oliwka za 5z艂 z rowerowego za艂atwi艂y sprawe, stary scott jako艣 si臋 toczy tylko przerzutki rozregulowane zmieniaj膮 si臋 tylko na 2 艣rodkowych pier艣cieniach :) dobrze ze rowerem tylko za kar臋 je偶d偶臋... ;)

WD40 to w zasadzie odrdzewiacz jak cola - nie jest bynajmniej smarem.
Rowerem nie je藕dzi si臋 za kar臋 a w nagrod臋.

pozdrowerowe, aa

#147 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7聽426 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 06 lipca 2013 - 23:41

Rower - p艂ywanie - rower z iPhone w wodoszczelnym opakowaniu. Tu偶 przed zachodem s艂o艅ca.

Cyclemeter - Cycle - Jul 4, 2013, 8:12 PM

#148 eyedropper

eyedropper
  • 940 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕

Napisano 08 lipca 2013 - 18:35

Rowerem nie je藕dzi si臋 za kar臋 a w nagrod臋.

rowerem si臋 po prostu je藕dzi..

#149 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 post贸w
  • Sk膮dMszana Dolna, Poland

Napisano 11 lipca 2013 - 15:30

W DH przypadkiem za lekki rower to nie wada? Nie widzialem lzejszego niz 20 kilo :)

@Adriano
Widze, ze tez na komplecie Mavic lecisz. Kupowales nowki czy z 2 reki bo z tego co pamietam Cosmic to chyba w tyl kolach oznacza cene
:D

M贸j 15.9, wi臋c s艂abe widywa艂e艣

http://www.pinkbike.com/photo/4633953/

Zapraszam do galerii moich rower贸w, aktualne i ju偶 sprzedane - zmienicie zdanie na temat DH

http://www.pinkbike.com/u/arthurgreen/

#150 margiel

margiel
  • 640 post贸w

Napisano 11 lipca 2013 - 15:49

Zapraszam do galerii moich rower贸w, aktualne i ju偶 sprzedane - zmienicie zdanie na temat DH

ArthurGreen on Pinkbike

Oooo zesz ku.... jakie maszyny!
Kopara mi sie teraz domknac nie chce :)

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 7

0 u偶ytkownik贸w, 7 go艣ci, 0 anonimowych