Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Usługi lokalizacji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 16:55

Witam, Mam pytanie odnośnie usług lokalizacji. Czy jeśli w opcjach jest to włączone, to zżera coś przez to baterie? Jeśli nie ma znaczka lokalizacji na samej górze? Czy w tle coś skanuje mimo wszystko, czy ta lokalizacja się dopiero uaktywnia jak jest ten wcześniej wspomniany znaczek i dopiero wtedy ma wpływ na baterie?

#2 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 29 sierpnia 2011 - 20:58

Na przykład w czasie robienia zdjęć z włączoną geolokalizacją widzisz tą ikonkę? Nie ;) Tak, różne aplikacje mogą używać GPS a Ty nie będziesz wiedział

#3 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 21:06

Widzę, przy wyjściu z aparatu, jest i znika, czyli była aktywna. A moje pytanie brzmiało, czy ma to wpływ na baterie ciągle włączona lokalizacja i czy jest ona aktywna tylko wtedy, kiedy widzimy tą ikonkę na górzę, czy mimo wszystko nawet kiedy jej nie ma, w tle ciągle skanuje satelity GPS itp?

#4 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 29 sierpnia 2011 - 23:34

Ciągle to nie jest włączony Ale oczywistym jest to, że łączenie GPSa z satelitami zżera baterię Np. usługa Find my iPhone skanuje lokalizację bodajże co 15 minut, nie pokazuje Ci znaczku

#5 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 30 sierpnia 2011 - 11:40

To lepiej chyba wyłączyć i włączać lokalizację kiedy potrzeba.

#6 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2011 - 11:41

Ja mam zawsze włączoną, włącznie z Find My iPhone i nie odczuwam z tego powodu przyśpieszonego spadku poziomu baterii.

#7 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 30 sierpnia 2011 - 12:01

Nie ma sensu wyłączać tych usług, no chyba, że ktoś nie chce mieć współrzędnych w zdjęciach. Proponuję uruchomić wszystkie funkcje telefonu i cieszyć się wszystkimi jego możliwościami. Baterię i tak się doładuje ;)

#8 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 30 sierpnia 2011 - 12:08

W sumie tak, tylko chodziło mi, że niektóre serwisy piszą tak o tych usługach lokalizacji "Aktywny GPS to ciągłe wyszukiwanie satelit, a ciągłe wyszukiwanie satelit to pochłanianie cennej energii."
I dlatego pytałem, czy lokalizacja uaktywnia się tylko wtedy kiedy widzę ikonkę, bądź korzystam z jakiejś aplikacji, np aparatu i robię zdjęcia ze współrzędnymi, czy GPS i inne wspomagacze lokalizacji ciągle w tle działają, skanują przez co drenują baterie.

#9 senshiro

senshiro
  • 163 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2011 - 20:56

GPS nie działa ciągle, bo bateria padałaby po 3 godzinach.

#10 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 06 grudnia 2011 - 16:06

A co z usługą lokalizacji ustawienie strefy czasowej gdy jest aktywna cały czas używa lokalizacji

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 grudnia 2011 - 16:11

Akurat Find My Iphone jest chyba aktywowany 'na żądanie', czyli jeśli nie sprawdzasz gdzie jest twój iphone to wtedy siedzi to sobie cicho i nic nie robi. Tak to chyba działa bo nie zauważyłem kompletnie żadnego spadku baterii, a jakby sprawdzało co jakiś czas to ten spadek mniej lub więcej byłby zauważalny.

#12 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 06 grudnia 2011 - 16:16

chodzi mi o usługi systemowe -> ustawianie strefy czasowej jeśli nie podróżuję to mogę chyba to wyłączyć ?? pytanie z innej beczki aby nie zakładać tematu teraz mam kartę Tmobile na iPhonie ale zmieniam na numer (Orange) bo jest to mój główny numer czy należy robić restore Iphona ??

#13 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 grudnia 2011 - 16:19

Zmianę strefy czasowej możesz wyłączyć spokojnie jesli nie podróżujesz.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych