Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

cały czas zżera mi bajty przez internet nawet jak nie korzystam - co wyłączyc?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 bellissa

bellissa
  • 23 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 14:40

Przeszałam właśnie w orange do oferty free na kartę w telefonie, żeby móc korzystać z internetu. Wcześniej internet miałam zablokowany, teraz chciałabym korzytać ale cały czas pozera mi bajty mimo tego że nie wchodzę na nic... Nie wiem czy mam coś źle w ustawieniach? Push wyłączony, 3G wyłączone, roaming wyłączony... Ale jak wchodzę na "użycie" w ustawieniach to w danych sieci komórkowej po kilku minutach mam wysłane:4,0 KB i otrzymane: 13,0 KB. Co moze to pobierać? Nie mam prawie wogóle programów bo właśnie zrobiłam restore, zostały może z 4 gry i wgrałam operę mini. A może te bajty podliczały się jeszcze jakis czas po skończeniu korzystania z internetu i w końcu przestaną?

#2 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 15:51

iphone zawsze sobie pare kb pobierze,jezeli wlaczysz mu internet Orange free ma duże bonusy raczej nie masz co sie obawiać o transfer

#3 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 29 sierpnia 2011 - 16:51

Byle takie coś, że masz ustawione automatyczne ustawianie czasu może powodować pobieraniu kilku KB Ja np. jak mam wyłączoną jakąkolwiek transmisję danych i wchodzę w Wiadomości to wywala komunikat o braku połączenia z siecią - oznacza to mniej więcej tyle, że aplikacja Wiadomości w jakimś celu chce się połączyć z internetem Ale jeśli masz wykupiony pakiet to daj iPhone'owi swobodę ;)

#4 air40

air40
  • 542 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 sierpnia 2011 - 23:47

iPhone bez internetu to jak człowiek bez serca.Dead xD

#5 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 30 sierpnia 2011 - 07:23

Mój jak nie miałem pakietu jakoś przeżył ;)

#6 bellissa

bellissa
  • 23 postów

Napisano 30 sierpnia 2011 - 09:18

O automatycznym ustawianiu czasu nie pomyślałam :) Właśnie zmieniłam, dziękuję :)) Mój też przeżył jakoś te 2 lata bez internetu ale teraz będzie z nim lepiej ;)

#7 iRaff

iRaff
  • 71 postów
  • SkądManchester UK

Napisano 30 sierpnia 2011 - 09:28

Mój jak nie miałem pakietu jakoś przeżył ;)

iPhone bez neta?? Porażka :-(

#8 air40

air40
  • 542 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 sierpnia 2011 - 10:52

Przecież ten telefon jest stworzony do internetu

#9 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 31 sierpnia 2011 - 08:59

Jejku, kilka osób sobie ubzdurało, że iOS i Android to "telefony stworzone do internetu" Czym się różni pod tym względem z Symbianem czy nawet Widnows Mobile? Owszem, jest to o wiele przyjemniejsze, ale funkcję spełnia taką samą Wtedy mi nie był potrzebny stały dostęp, więc w czym problem?

#10 air40

air40
  • 542 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 31 sierpnia 2011 - 09:05

ale nie wykorzystujesz jego możliwości w 100%

#11 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 31 sierpnia 2011 - 10:26

Proszę, pisz konkrety, bo to dla mnie brzmi jak "Nokia to Nokia"

#12 wojteqq13

wojteqq13
  • 100 postów
  • SkądWrocław*

Napisano 19 lipca 2012 - 14:58

jeśli mam stały dostęp do internetu poprzez pakiety, to nie wchodząc na strony, aplikacje takie jak gps czy pogoda w tle aktualizując sie pobiera ten internet ? dąże do tego, czy jak nie wchodząc na strony, te aplikacje korzystające z internetu w tle mogą wykorzystać cały ten pakiet ?? prosze o odpowiedź bo mnie to ciekawiło i nie moge pojąć :)

#13 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 lipca 2012 - 15:06

jeśli mam stały dostęp do internetu poprzez pakiety, to nie wchodząc na strony, aplikacje takie jak gps czy pogoda w tle aktualizując sie pobiera ten internet ? dąże do tego, czy jak nie wchodząc na strony, te aplikacje korzystające z internetu w tle mogą wykorzystać cały ten pakiet ??
prosze o odpowiedź bo mnie to ciekawiło i nie moge pojąć :)

Każda aplikacja która dla swojego działania potrzebuje internetu korzysta z pakietu.

#14 wojteqq13

wojteqq13
  • 100 postów
  • SkądWrocław*

Napisano 19 lipca 2012 - 15:09

to np jak wchodze w pogode to ona dopiero jak jestem w tej aplikajci korzysta z pakietu, czy cały czas zużywa pakiet ?? Może sie tak zdarzyć że nie korzystając ze stron internetowych, inne aplikacje w tle zużyją mi pakiet ?

#15 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 lipca 2012 - 15:11

to np jak wchodze w pogode to ona dopiero jak jestem w tej aplikajci korzysta z pakietu, czy cały czas zużywa pakiet ?? Może sie tak zdarzyć że nie korzystając ze stron internetowych, inne aplikacje w tle zużyją mi pakiet ?

Jak wejdziesz w pogodę to dopiero oświeżenie informacji o pogodzie pociągnie dane z pakietu.
Ale jak masz uruchomiony skype lub inny komunikator a jednocześnie przeglądasz strony to pakiet jest wykorzystywany i przez komunikator i przez przeglądarkę.

#16 daniel51a

daniel51a
  • 11 postów
  • SkądSztum

Napisano 19 lipca 2012 - 21:09

jeżeli chcesz całkowicie wyłaczyć net w iphone to wyłącz DANE SIECI KOM. i nie bedzie nic pobierac

#17 Efendi

Efendi
  • 21 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 13:35

Pozwolę sobie na odświeżenie i podpięcie się do tematu:) Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu niekontrolowanego poboru danych przez mojego Iphona 4s. Telefon zakupiłem na początku czerwca w RTV AGD i jestem bardzo zadowolony gdyby nie mała zagadka która towarzyszy mojej przygodzie z IP. Telefon o różnych dziwnych porach, przeważnie o północy ale nie tylko pobiera z netu dane 15, 30 a nawet 50mb. Próbowałem zlokalizować problem wyłączając wszystkie możliwe powiadomienia (usługi lokalizacji, push, itd) ale dalej nic. Z telefonem pojechałem do Ispotu ale po przejrzeniu przez sprzedawce stwierdził że wszystko jest OK i proponuje dokonać resetu systemu i wgrania wszystkiego od początku. Reset został wykonany ale dalej w ciągu 2 dniu zniknęło 50 mb. Na telefonie nie mam żadnych dodatkowych zainstalowanych aplikacji oprócz KBtoken (kredyt Bank) oraz iFileExplorer a telefonu używam do sprawdzania tylko poczty (oczywiście zaznaczyłem u ustawieniach bez załączników). Ponieważ problem nie rozbija się o kb tylko o MB które dochodzą jak wspomniałem jednorazowo nawet do 50mb. pozdrawiam i dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu PS Oczywiście zdaję sobie sprawę że smartphon łączy się z netem i nabija kb a po co mu i do czego np 50MB, rozwiązanie całkowitego odłączenia również nie wchodzi w grę ponieważ używam do sprawdzania poczty gdy jestem poza biurem

#18 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 16:10

Jeju napiszę to, bo jak jeszcze raz zobaczę po raz 5 Twoj post to oszaleję, tym bardziej, że było to wyjaśniane setki razy na forum. Tak iPhone się łączy i będzie się łączył, wyłączyć to możesz tylko przez wyłączenie transmisji danych na stałe. A czemu o północy, bo o północy resetowana jest sesja internetu, a że iPhone jest połączony non-stop z internetem, to przy zresetowaniu połączenia o północy zostaje naliczona opłata za cały czas trwania sesji, czyli jeżeli po drodze nie było przerw to to jest to zliczone z całej doby. Tyle.

#19 Efendi

Efendi
  • 21 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 17:04

OleYek chyba nie do końca przeczytałeś albo nie chcesz zrozumieć o co pytam!!! Moje wiadomości zajmują "dziennie" około 2 -5 MB (zaznaczenie w IP bez załączników) więc skąd się biorą naliczenia 40mb....50mb a nawet 60mb. To nie jest mój pierwszy smartphon i pakiet 300mb dla sprawdzenia poczty był idealny. Naliczenia o których piszę mają miejsce nie tylko o północy ale o rożnych godzinach. Po wyzerowaniu licznika 5 lipca mam naliczone do dzisiaj 350mb to chyba na samą pocztę troszkę za dużo:)

#20 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 17:29

OleYek chyba nie do końca przeczytałeś albo nie chcesz zrozumieć o co pytam!!!

Moje wiadomości zajmują "dziennie" około 2 -5 MB (zaznaczenie w IP bez załączników) więc skąd się biorą naliczenia 40mb....50mb a nawet 60mb. To nie jest mój pierwszy smartphon i pakiet 300mb dla sprawdzenia poczty był idealny. Naliczenia o których piszę mają miejsce nie tylko o północy ale o rożnych godzinach. Po wyzerowaniu licznika 5 lipca mam naliczone do dzisiaj 350mb to chyba na samą pocztę troszkę za dużo:)

Rozmowa jak ze ścianą.

#21 Efendi

Efendi
  • 21 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 17:41

Rozmowa jak ze ścianą.

Jedyną twoją radą było wyłączenie całkowicie internetu więc jeśli nie masz więcej ciekawych pomysłów to daruj sobie powyższe uwagi!

#22 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 18:28

Niestety, nie wiem jakie masz aplikacje poinstalowane w swoim urządzeniu i niestety nie da się wywróżyć która aplikacja pobiera sobie dane,ma jak masz JB to już w ogóle. Zrób restore bez przywracania kopii, skonfiguruj wszystko jeszcze raz i obserwuj.

#23 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 18:39

Jedyną twoją radą było wyłączenie całkowicie internetu więc jeśli nie masz więcej ciekawych pomysłów to daruj sobie powyższe uwagi!

Gdybyś użył mózgu to wpadłbyś na pomysł że jeżeli używasz netu w telefonie tylko do poczty to po co ma być cały czas włączony ? Przecież bez problemu można go włączać i wyłączać. I tak OleYek pisał każda aplikacja pobiera ileś tam danych , a sesja trwa przez cały dzień.

#24 Efendi

Efendi
  • 21 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 19:31

Gdybyś użył mózgu to wpadłbyś na pomysł że jeżeli używasz netu w telefonie tylko do poczty to po co ma być cały czas włączony ? Przecież bez problemu można go włączać i wyłączać. I tak OleYek pisał każda aplikacja pobiera ileś tam danych , a sesja trwa przez cały dzień.

Pocztę sprawdzam ręcznie co pół godziny (jeśli jestem poza biurem) więc jeśli mam za każdym razem włączać "dane sieci komórkowej" a potem rozłączać..........oj ....NIE a dwa i tak nie rozwiązuje problemu tylko go omija:(

---------- Wpis dodano o 20:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:28 ----------

Niestety, nie wiem jakie masz aplikacje poinstalowane w swoim urządzeniu i niestety nie da się wywróżyć która aplikacja pobiera sobie dane,ma jak masz JB to już w ogóle. Zrób restore bez przywracania kopii, skonfiguruj wszystko jeszcze raz i obserwuj.

Tak jak napisałem wcześniej tylko dwie a restore również już wykonałem:(

#25 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 19:36

Czy naprawdę tak trudno zrozumieć, że iPhone wysyła i pobiera dane i koniec? Jakieś dane diagnostyczne, jakieś aktualizacje pogody czy innych śmieci, zgłoszenia do serwerów PUSH... Jest tego cała masa, a jeszcze czasem potrafi się coś zaciąć i wtedy czuwanie równa się użyciu. Po prostu tak jest i tyle. Albo się z tym pogodzisz, albo trafisz do lekarza.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych