Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Usypianie - dysk nieprawidłowo wysunięty?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 28 sierpnia 2011 - 12:20

Witam, mam pytanie o to, jak powinien zachowywać się system w czasie usypiania, jeśli chodzi o dyski zewnętrzne.
Mam dwie sytuacje: kiedy uśpię macbooka ręcznie i ciągnie on cały czas prąd z baterii (czyli normalne uśpienie z mrugającą diodą na obudowie) mój zewnętrzny dysk zachowuje się poprawnie: po obudzeniu jest zamontowany i wszystko działa. Natomiast kiedy bateria rozładuje się i macbook przechodzi do hibernacji (czyli wyłącza się i dioda nie mruga) po obudzeniu wyskakuje ten komunikat, że dysk zewnętrzny nie został prawidłowo wysunięty itd. Żeby go zamontować muszę uruchomić ponownie komputer. Czy tak jest we wszystkich macbookach, czy ja mam coś skopane? Chyba system powinien odmontować dysk przed hibernacją...?
Dysk zewnętrzny to MyBook Essential z zainstalowanym oprogramowaniem pod Maka My Book do komputerów Mac

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 17:33

To normalne - hibernacja w OSX uruchamia się w sytuacjach 'awaryjnych' i polega na zrzuceniu stanu systemu, żeby zachować jak najwięcej w przypadku utraty zasilania. Kiedy dioda nie mruga, maszyna się wyłącza, czyli na porcie USB też nie ma zasilania i traci kontakt z dyskiem - komunikat o nieprawidłowym usunięciu urządzenia jest wtedy jak najbardziej zasadny, bo sytuacja odcięcia 'na chama' zasilania z portu USB jest równoznaczna z tym, jakbyś sam po prostu wyciągnął wtyczkę.

#3 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 29 sierpnia 2011 - 18:37

Tak właśnie myślałem, że tak to działa. Ale skoro system wie, że będzie hibernowany, a nie usypiany, to dlaczego nie odmontuje wcześniej dysków zewnętrznych?... A może jest jakiś programik, który to potrafi?

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 30 sierpnia 2011 - 02:51

Trochę za bardzo chyba wierzysz w technikę ;-) System nie 'wie'. System po prostu odcina zasilanie gdzie się da i próbuje zapisać jak najwięcej. Jeśli miałby osobowość, pewnie najmniej martwiłby się jakimśtam dyskiem :P

#5 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 30 sierpnia 2011 - 03:16

Więc jeśli nie lubisz tych komunikatów to przed hibernacją sam wysuń dysk zewnętrzny.

#6 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 30 sierpnia 2011 - 08:14

1. Oczywiście, że "wie" :) Nie wierzę, w to, że system, myśli ;) ale na pewno "zna" poziom baterii i "wie", że nie będzie usypiał kompa, a będzie go hibernował. Odpowiedni moduł systemu przecież tym kieruje, prawda? Któraś z linijek kodu odpowiada za to, czy komp zostanie uśpiony, czy hibernowany. A skoro tak, może równie dobrze "zadecydować", żeby odmontować dyski. 2. Sorry, ale nie siedzę przy klawiaturze cały czas. Kiedy bateria pada, a jestem w pobliżu, podpinam od razu kabel. A wyłączenie komputera następuje przeważnie wtedy, kiedy nie ma mnie przy kompie, więc nie jest możliwe, żebym odpinał dyski tuż przed padnięciem baterii. Komunikat nie denerwuje mnie jakiś szczególnie, aczkolwiek ten jebutny czerwony wykrzyknik może trochę stresować ;) Chodzi w zasadzie tylko o to, czy takie odpięcie od zasilania bez odmontowania może w jakiś negatywny sposób wpłynąć na pracę dysku.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych