Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak zresetować baterię?

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 Dragon422

Dragon422
  • 215 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 August 2011 - 21:54

Witam, Od jakiegoś czasu borykam się z problemem słabej baterii na PB. Mam baterię, która posiada 790 cykli i obecnie health na poziomie 19%. Jak ją kupiłem miała 620 cykli i 60% health. Trzymała wtedy ponad 2h a teraz ok 40min. Używałem ją tak jak powinno się dbać o baterie. Kilka razy przy pracy na baterii włączyłem sobie jakiś filmik na YT i włączyłem maksymalną moc procka. Spowodowało to, że komputer się uśpił wcześniej niż licznik % doszedł do 0%. Po tym zmniejszył mi się health baterii. Jakiś czas później zrobiłem przypadkowo to samo i wyszło jak wyszło, że mam 19% pojemności baterii. Najgorsze jest to, że żadne próby formatowania baterii nie skutkują. Resetowałem także PMU i dalej nic. Wiem że baterię stać na dużo więcej tylko że wskaźnik % nie pozwala systemowi wykorzystać jej potencjału. Gdy miałem przez kilka dni zainstalowanego Tigera to health był ruchomy i zależy jak się komputer używało to się zwiększał lub zmniejszał a na Leo jak spadł tak już pozostał. Przyszło mi na myśl zresetowanie licznika baterii (o ile da radę) i tutaj pytanie czy wie ktoś może jak to zrobić? Ewentualnie może ktoś zna inny sposób aby przywrócić baterię do lepszego życia.

#2 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 posts

Posted 27 August 2011 - 22:27

790 cykli w powerbooku i masz jeszcze jakieś wątpliwości? może Ci na gwarancji wymienią? :-) bateria nadaje się już tylko do utylizacji i żadne cuda na kiju nie pomogą, przepracowała już swoje i daj jej odejść

#3 Dragon422

Dragon422
  • 215 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 August 2011 - 22:34

Nie cykle tu są najważniejsze. Najgorsze że wtedy gdy spadło health nagle zaczął krócej działać laptop co nie jest winą baterii - że słaba. To nie akumulator żelowy że pada nagle. A tutaj z 2h zrobiło się nagle 1:30, a później 0:40-0:50.

#4 gwinter

gwinter
  • 49 posts
  • SkądKraków

Posted 27 August 2011 - 22:55

licznik cykli jest zapisany w czyms a'la eprom w samej baterii , nie m bata na to domowymi sposobami. reset licznika robi sie przez wymiane ukladu. Mozna regenerowac lub kupic nawet jakis zamiennik ( czego nie polecam )

#5 Dragon422

Dragon422
  • 215 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 August 2011 - 23:03

Nawet wiem chyba który układ bo drugą baterię mam rozebraną i na niej trochę eksperymentowałem typu odlutowanie zestawu ogniw na jakiś czas (nie pomogło :P). A może coś w stylu zresetowania stanu pojemności baterii (jakiś program czy coś) aby wróciło na 100% i się ukształtowało od nowa. Z tego co wyczytałem u większości użytkowników maców health baterii po formacie się zwiększał eventualnie zmniejszał. U mnie coś jest chyba z kompatybilnością na linii bateria-system bo jak już wspominałem na Tigerze inaczej się zachowywała. edit: i teraz zauważyłem że chyba nawet licznik cykli się zatrzymał bo od kilku dni mam 792 cykle

#6 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 posts

Posted 27 August 2011 - 23:17

gratuluję toku myślenia: zdycha nam bateria, resetujemy licznik i mamy nową baterię, nie myślałeś o tym żeby to opatentować? :-) po prostu bateria jest już zjechana jak sandały Araba i stąd takie cuda się dzieją, nie przeskoczysz tego w taki prosty sposób jak Ci się wydaje

#7 gwinter

gwinter
  • 49 posts
  • SkądKraków

Posted 27 August 2011 - 23:21

bardziej obrazowo : ogniwa z ktorych sklada sie bateria maja swoja pojemnosc i dlugosc "zycia". Pojemnosc sie zmniejsza wraz z wiekiem i liczba cykli ladowania. Z duzego słoiczka robi sie mniejszy , a do mniejszego mniej "pradu" sie zmiesci. To jak z olejem w aucie lub butami - co jakis czas sie zuzywaja i koniec :)

#8 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 27 August 2011 - 23:54

Zacznijmy od tego, że miałeś szczęście, że przy Twoich eksperymentach nic Ci się nie stało. Akumulatory litowe mogą przy ładowaniu wybuchnąć - dlatego w każdym jest elektronika, która dba o bezpieczne ładowanie. Lepiej więc przestań kombinować. Licznik ładowań nie jest po to by Ci życie utrudnić ale by wiedzieć dlaczego bateria gorzej działa lub nie działa. Bateria nie starzeje się liniowo (czyli każde ładowanie zabiera jakąś n-tą część życia baterii) - na początku ładowania zmniejszają pojemność w małym stopniu a później coraz bardziej. Kup nową baterię a tą grzecznie oddaj do punktu zbierania niebezpiecznych odpadów.

#9 Dragon422

Dragon422
  • 215 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 August 2011 - 00:29

Zacznijmy od tego, że miałeś szczęście, że przy Twoich eksperymentach nic Ci się nie stało. Akumulatory litowe mogą przy ładowaniu wybuchnąć - dlatego w każdym jest elektronika, która dba o bezpieczne ładowanie. Lepiej więc przestań kombinować.

Licznik ładowań nie jest po to by Ci życie utrudnić ale by wiedzieć dlaczego bateria gorzej działa lub nie działa. Bateria nie starzeje się liniowo (czyli każde ładowanie zabiera jakąś n-tą część życia baterii) - na początku ładowania zmniejszają pojemność w małym stopniu a później coraz bardziej.

Kup nową baterię a tą grzecznie oddaj do punktu zbierania niebezpiecznych odpadów.

Taa i wydaj na nią 50% wartości komputera...

BTW nie wiem co widzisz niebezpiecznego przy odlutowywaniu ogniw od elektroniki sterującej.

gratuluję toku myślenia:

zdycha nam bateria, resetujemy licznik i mamy nową baterię,
nie myślałeś o tym żeby to opatentować?

po prostu bateria jest już zjechana jak sandały Araba i stąd takie
cuda się dzieją, nie przeskoczysz tego w taki prosty sposób jak Ci się
wydaje

I po co taka krytyka. Nie chodzi mi o zmartwychwstanie po 3 dniach tylko o rekalibrację. Nawet na stronach Apple jest opisany proces kalibracji raz w miesiącu więc powinien działać ale nie działa u mnie. A skoro to nie działa chciałem podjąć inne kroki, które drogą okrężną mogę skalibrować baterię. Poczytaj może trochę forum i zobaczysz ilu osobom cudem z 40% zrobiło się 80% i czas pracy im się wydłużył po kalibracji. I jednak sandały Araba można do szewca oddać...

#10 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 28 August 2011 - 00:37

To może się stać, że możesz się pomylić i podłączyć odwrotnie, albo nie podłączyć elementu mierzącego temperaturę, możesz przegrzać elektronikę i jeszcze kilka innych możliwości. A jak Ci akumulatorek wybuchnie to straty będą bez porównania droższe niż bateria i Twe lico może jakby stracić fason. Wyczytałeś gdzieś w instrukcji apple by do kalibracji używać lutownicy? Poza tym skoro wiesz lepiej od tych co Ci tu dobrze radzą to po co założyłeś wątek?

#11 Dragon422

Dragon422
  • 215 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 August 2011 - 00:48

Nie wiem lepiej ale jak pisałem odlutowałem tylko trzy punkty lutownicze bez czujników. Trudno się pomylić i przylutować odwrotnie tym bardziej, że jeden jest w 2/3 długości. A i trudno także przegrzać elektronikę lutownicą do elektroniki. Nigdzie nie wyczytałem aby używać lutownicy tylko próbuje różnych metod i napisałem że wszystkie zawiodły dlatego założyłem wątek. To chyba jest zrozumiałe. Ale oczywiście jak ktoś się pyta o coś ale za dużo dyskutuje to jest złym forumowiczem. Może nie jestem z tej generacji makowców co jak coś się zepsuje to idą od razu do SADu dlatego próbuje jak najmniejszym kosztem coś naprawić i miałem nadzieję że ktoś na forum pomoże mi w tym. Tymczasem zostałem skrytykowany że próbuje coś zrobić na swój koszt zamiast wyłożyć prawie pół tysiąca złotych na baterię.

#12 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 28 August 2011 - 00:55

Nie jest trudno przegrzać elektronikę, uszkodzić ścieżki lub zewrzeć coś lutownicą do elektroniki - wystarczy jeden nieopatrzny ruch. Nie zostałeś skrytykowany tylko ostrzeżony, że bawisz się zapałkami - to dla Twojego dobra a nie by Ci krzywdę robić. Gdyby takimi metodami dało się coś uzyskać na forach miałbyś masę informacji jak tego dokonać. Nie wszystko da się naprawić - nawet jeśli bardzo się chce a zakup nowego elementu jest drogi.

#13 Dragon422

Dragon422
  • 215 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 August 2011 - 09:44

A jeszcze pytanie, bo widziałem że niektórzy użytkownicy używali programu X-Charge do mierzenia przepływu prądu. Ma ktoś może zarchiwizowany ten program bo na stronie nie ma downloadu?

#14 Blutut

Blutut
  • 207 posts

Posted 28 August 2011 - 10:13

Kiepsko szukasz :)
klik
Swoją drogą, fajna strona.

#15 gwinter

gwinter
  • 49 posts
  • SkądKraków

Posted 28 August 2011 - 11:17

... inna sprawa ze pb maja zdaje sie standardowe ogniwa . nic prostrzego jak kupic po 18 - 22 zl za sztuke nowe i podmienic. Jesli akumulatory beda tego samego typu czyli np li-on , calosc zlozona do kupy bedzie dzialac mimo duzej liczby cykli jak nowa. Wiem to z doswiadczenia bo sam okolo 2 lat temu zrobilem z nowej dellowskiej baterii , baterie do g4 12" . Bateria dziala do dzis , niestety pojemnosc spadla o jakies 90%. Za to zaraz po "zlozeniu" maciek pokazywak 7 godzin a realnie 4 - 4.5 trzymal:)

#16 Dragon422

Dragon422
  • 215 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 August 2011 - 12:19

Kiepsko szukasz :)
klik
Swoją drogą, fajna strona.

To znalazłem tylko że kieruje to na stronę downloadu na której już nie ma tego pliku.

#17 sowalski

sowalski
  • 299 posts
  • SkądLegnica, PL

Posted 28 August 2011 - 21:37

Nie zawsze wystarczy tylko wymienić ogniwa, w większości przypadków trzeba robić też restart elektroniki itp. Radze poczytać to forum. Kiedyś też miałem regenerować baterię w starym acerze ale ostatecznie dałem sobie spokój.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users