Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wybor nowego routera - prosba o pomoc.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Creative_

Creative_
  • 24 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 10:01

Witam, Jako, ze to moj pierwszy post pragne sie przywitac. W niedlugim czasie planuje zakup nowego routera bezprzewodowego. Obecnie przebywam w UK i korzystam z internetu AOL up to 8 MB. Wszystko dzialalo swietnie, ale kilka dni temu zaczelo sie cos dziac z moim obecnym routerem Thomson SpeedTouch 565. Z racji, ze posiadam Imac-a i z niego najczesciej korzystam zalezy mi, aby polaczenie internetowe nie zostalo zrywane, a tak sie wlasnie dzieje. Probowalem zmieniac ustawienia routera, ale bez efektu. Prosze Was o pomoc w wyborze nowego routera. Nie znam sie zabardzo na tym, ale chcialbym polaczyc kilka urzadzen bezprzewodowo (obecnie lacze maca, laptopa, iphone, ipoda touch oraz ps3 - wszystko przez wi-fi). Zastanawialem sie nad jakims Linksys, poniewaz jest najczesciej polecany, ale rozwaze wszystkie propozycje. Cena jaka moge przeznaczyc to ok 200 - 300 zl. Licze, ze pomozecie mi podjac wlasciwa decyzje. Z gory bardzo dziekuje Pozdrawiam Creative_

#2 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 27 sierpnia 2011 - 10:58

Witam,
Jako, ze to moj pierwszy post pragne sie przywitac.
W niedlugim czasie planuje zakup nowego routera bezprzewodowego. Obecnie przebywam w UK i korzystam z internetu AOL up to 8 MB. Wszystko dzialalo swietnie, ale kilka dni temu zaczelo sie cos dziac z moim obecnym routerem Thomson SpeedTouch 565. Z racji, ze posiadam Imac-a i z niego najczesciej korzystam zalezy mi, aby polaczenie internetowe nie zostalo zrywane, a tak sie wlasnie dzieje. Probowalem zmieniac ustawienia routera, ale bez efektu. Prosze Was o pomoc w wyborze nowego routera. Nie znam sie zabardzo na tym, ale chcialbym polaczyc kilka urzadzen bezprzewodowo (obecnie lacze maca, laptopa, iphone, ipoda touch oraz ps3 - wszystko przez wi-fi). Zastanawialem sie nad jakims Linksys, poniewaz jest najczesciej polecany, ale rozwaze wszystkie propozycje. Cena jaka moge przeznaczyc to ok 200 - 300 zl. Licze, ze pomozecie mi podjac wlasciwa decyzje.
Z gory bardzo dziekuje
Pozdrawiam
Creative_

Linksys, Netgear, Belkin z naciskiem na 2 pierwsze.

#3 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 11:17

Zdecydowanie polecić mogę tutaj Netgear - sam używam tylko i wyłącznie sprzętu sieciowego tej właśnie marki. Model WGR616L obsługuje (w przeciwieństwie do innych najczęściej spotykanych routerów z serii WGR614) także QoS, a więc podział łącza (priorytety dla poszczególnych usług w sieci jak www, ftp, VoiP itd. itd.). Coś co dodatkowo wyróżnia tę markę to... niebalany design idealnie pasujący do sprzętu Apple. Posiadam obecnie 3 sztuki na sprzedaż (ale nie wklejam linków do allegro, bo nie jesteśmy w dziale "Giełda").

#4 Hrabioso

Hrabioso
  • 27 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 27 sierpnia 2011 - 11:31

Ja polecam Linksys WRT54GL + wgrać do niego alternatywny soft np. tomato (wtedy ten router może naprawdę dużo). Mam taki router już od 4 lat przy podłączonym do niego kompie stacjonarnym (na kablu), 3 laptopach, paru smartphonach (po wifi) i naprawdę daje radę. Do tej pory ani razu nie zerwał połączenia ani też nie zawiesił się.

#5 Creative_

Creative_
  • 24 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 12:00

Witam ponownie, Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Właśnie pisze z iPhone ponieważ znowu nie mogę sie połączyć z makiem. Co do modeli to bardzo podoba mi linksys i chyba właśnie ten router zakupie . Chciałbym sie jeszcze dowiedzieć jak wgrac nowe oprogramowanie do niego, nigdy nie miałem z tym do doczynienia. Jeszcze raz dzięki . Pozdrawiam

#6 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 12:02

poczytaj tu

Tomato Firmware | polarcloud.com

#7 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 12:21

Tomato daje ogromne możliwości, QoS, itp. Ale działa on tylko na liniach xDSL, także potrzebny by ci też był modem postawiony w trybie bridge. Ja osobiście kupiłem miesiąc temu Netgear WNR3500L, od razu wgrałem Tomato i działa bezbłędnie. A o Tomato najlepiej jednak poczytać na openlinksys.info:)

#8 Creative_

Creative_
  • 24 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 15:58

Wielkie dzieki za wszelkie informacje. Zdecydowalem, ze kupuje Linksys WRT54GL. Na dniach postaram sie pojedzic po sklepach, ewentualnie zakupic w sklepie internetowym. Podane przez Was strony sa bardzo pomocne, znalazlem wszystko czego potrzebowalem. Mam nadzieje, ze sobie poradze z nowym routerem. Mysle, ze temat z czystym sumieniem mozna zamknac. Serdecznie pozdrawiam Creative_

#9 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 28 sierpnia 2011 - 19:14

Ten Linksys to bardzo dobry router jednak przy łączu 8Mbit możesz poczuć już pewne ograniczenia a jeśli przy okazji korzystasz ze strumieniowania w sieci lokalnej to 54Mbit po WiFi i 100Mbit po kablu też mogą być ograniczeniem. Poza tym GL ma mało RAM i przy kilku urządzeniach przy dużych transferach zaczyna kaszlać - nawet na Tomato. Ja zmieniłem go na Netgeara WNDR 3700 - teraz powinien być w granicach Twojego budżetu (na allegro poniżej 300) a w jego ficzery warto zainwestować - 1Gbit po kablu, 300Mbit po Wifi (802.11n 2.4+5GHz na raz), możliwość instalacji alternatywnego softu (DD-WRT, Openwrt).

#10 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 08:25

a jak z zasięgiem tego netgeara 3700? Od 2 dni mam tp-link td-w8901g, bo potrzebowałem czegoś z annexem B i zasięg jest średniawy - w drugim końcu domu jest bardzo słaby. Za kilak tygodni jak mi zmienią internet to będę potrzebował czegoś lepszego, mocniejszego.

#11 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 08:43

Ja mam Linksys wrt310n i nie polecam. Co chwilę wywala mojego iPhone z Wifi, a czasem nie pozawala się połączyć wcale (reset czegokolwiek nie pomaga). Z Winzgrozą (lapkiem po wifi / stacjonarnym po kablu) działa dobrze. Tzn lapka wyrzuca z sieci raz na miesiąc, a stacjonarnego na dwa (tutaj reset routera pomaga).

#12 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 29 sierpnia 2011 - 09:57

a jak z zasięgiem tego netgeara 3700? Od 2 dni mam tp-link td-w8901g, bo potrzebowałem czegoś z annexem B i zasięg jest średniawy - w drugim końcu domu jest bardzo słaby. Za kilak tygodni jak mi zmienią internet to będę potrzebował czegoś lepszego, mocniejszego.

Mieszkanie w bloku 50m2, 1 piętro, 5GHz pokrywa bez problemu całe mieszkanie i balkon (iPad, MacBook White), 2.4 działa na ławce koło bloku (telefony), na kablu 1Gbit mam Maka Pro i serwer Sun, na 100Mbit AppleTV pierwszej generacji - żadnych zacinek, strumieniowe 720p z MP do ATV, youtube HD, zwiastuny z itunes w HD - śmiga.

Z tym, że to nie jest router ADSL.

#13 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 11:37

hm... potrzebuje coś do min. 200m2. aa no tak, on nawet modemu nie ma, nie? a ma ktoś Asus RT-N56U lub Linksys e3000?

#14 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 13:04

hm... potrzebuje coś do min. 200m2.
aa no tak, on nawet modemu nie ma, nie?

a ma ktoś Asus RT-N56U lub Linksys e3000?

W Twoim przypadku wystarczy podmienić antenę np. na taką TP-Link wewnętrzna antena dookólna 8dBi TL-ANT2408C - Notebooki, komputery, laptopy, monitory, karty graficzne - Komputronik internetowy sklep komputerowy
Ten Twój TP-Link ma antenę na RP-SMA więc możesz sobie kombinować do woli z zasięgiem.

#15 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 18:32

czytałem troszkę o tych antenach i to nie jest czasem tak, że one zwiększają zasięg, ale na jednym poziomie? U siebie potrzebuje żeby tylko jedno piętro więcej obsługiwał, więc co? Nada się?

#16 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 18:42

przechodzenie sygnału wifi między poziomami to grubsza sprawa bo zależy jak masz zbudowany strop, z czego jest podłoga etc. jeśli masz antenę o większej mocy to jednocześnie będzie lepiej przechodzić przez poziomy, ale nikt nie zagwarantuje pełnego sygnału na drugim poziomie. dlatego podczas urządzania mieszkania warto zaplanować wcześniej infrastrukturę LAN w ściana między poziomami i porobić sobie gniazdka RJ45 w pokojach :)

#17 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 30 sierpnia 2011 - 08:05

mam kabelki do każdego komputera, ale coś nie chce chodzić :( Nawet połączyć się nie mogę z routerem...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych