Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 15" Late2008 nie włącza się!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów
  • SkądZe Szwecji, ale aktualnie to Polska

Napisano 25 sierpnia 2011 - 22:18

Witam Was ponownie! Już dużo problemów miałem, ale ten jest po prostu tragiczny. Mój MacBook Pro 15" Late 2008 podczas uzywania dzisiaj po prostu się wyłączył (chodził na baterii, stoi na biurku, nagle czarny ekran i dead). Myślę sobie więc, że po prostu zapomniał mi powiedzieć o słabej baterii, więc podłaczyłem, ładowałem, i nic. Wskaźnik naładowania baterii raz pokazywał 1 migającą kropkę, potem wszystkie, i nie ładowało, a teraz pokazuje 4, ale pewnie zaraz przestanie. Komputer nie reaguje za to na wciskanie przycisku power, zarówno z wlożoną baterią i kablem, odłączonym kablem, odłączoną baterią. SMC resetowałem. O co chodzi?

#2 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 25 sierpnia 2011 - 22:24

może się zepsuł ?

#3 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 25 sierpnia 2011 - 22:26

A to nie jest przypadkiem związane z migającą matrycą czy czymś?

#4 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów

Napisano 25 sierpnia 2011 - 22:50

@cobytuwpisać - no co Ty, mr. obvious? Może lepiej się z takimi postami wstrzymuj, bo nic nie wnosisz do tematu. W sumie jedyne co, to żywotność baterii mi drastycznie zaczęła ostatnio spadać, żadnej migającej matrycy, ani nic takiego. Swoją drogą, nigdy nie udało mi się odpalić go bez baterii, nawet gdy jeszcze działał normalnie z nią, a chyba powinno się dać na kablu samym go odpalić?

#5 gwinter

gwinter
  • 49 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 sierpnia 2011 - 14:09

reset smc , czyli zasilacz off , bateria off , trzymamy power przez 10 sek. Potem zakladamy baterie , zasilacz i patrzymy czy dziala. Jak nie to wyciagamy ramy czyscimy styki , probujemy odpalic na jednej kosci ram. Jesli to nie pomoze udajemy sie do serwisu apple :)

---------- Wpis dodano o 15:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:08 ----------

.... mozna bez bateri sprobowac jeszcze odpalic ....

#6 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów

Napisano 26 sierpnia 2011 - 22:15

Wszystko z tej porady testowałem. Jeszcze raz przetestuję reset SMC, może tym razem... ale 999 razy nie wysżło. Ramy też próbowałem. I bez baterii to nigdy nie szło :(

#7 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 26 sierpnia 2011 - 22:41

sprawdź czy masz zasilacz 85W czy może 60W ze zwykłego macbooka, na słabszym nie uruchomisz pro bez baterii, jeśli faktycznie masz za słaby to znaczy, że padł układ ładowania/zasilania i czeka Cię wymiana (droga zabawa) a jeśli masz wymagany zasilacz 85W i dalej kupa to chyba bez wizyty u jakiegoś speca się nie obejdzie

#8 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów

Napisano 26 sierpnia 2011 - 22:42

Mam 85, z tym nie ma problemu. Kurde, czyli, że dupa. Na razie muszę do końca października żyć z przenośnym PC. To się nazywa życie pełnią życia!

#9 gwinter

gwinter
  • 49 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 sierpnia 2011 - 10:34

moze byc i tak ze to slynny problem z GF8600GT , jesli tak , masz czas do konca roku aby zglosic sie do autoryzowanego serwisu apple. plyte powinni wymienic :)

#10 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 13:23

I wtedy, przez grafikę, komputer wcale nie reaguje na naciśnięcie power? Nie powinno być nawet słychać dysków? Bo u mnie jedyne co działa to wskaźnik naładowania baterii... ale to by mnie cieszyło! ^^

#11 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 20:07

To się nie ma z czego cieszyć. Jak komputer nie odpala to serwis nie będzie miłą jak zrobić testu i nie załapiesz się na program wymiany.

#12 rusinu

rusinu
  • 372 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 27 sierpnia 2011 - 20:36

Ale late 2008 nie miał 8600GT tylko: GPU: NVIDIA GeForce 9600M GT, NVIDIA GeForce 9400M VRAM: 256/512 MB GDDR3, 256 MB shared więc to nie o to. Prędzej płyta główna lub jakiś wiatrak, który nie chłodził i nastąpiło przegrzanie. Jeśli chodzi o zasilacz to ja kiedyś miałem podobnie dziwne objawy w PB raz ładował raz nie - problem przerwany przewód zasilający po tym jak zwijałem mocno kabel wokół ciepłego zasilacza. Spróbuj poruszać kablem w miejscach gdzie zwijałeś (jeśli zwijałeś). Nawet paląca się dioda na wtyczce może oszukiwać, że zasilacz ładuje.

#13 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 22:20

I wtedy, przez grafikę, komputer wcale nie reaguje na naciśnięcie power? Nie powinno być nawet słychać dysków?

niestety nie, przy problemie z grafiką komputer się normalnie włącza czyli to nie to :-(

Bo u mnie jedyne co działa to wskaźnik naładowania baterii... ale to by mnie cieszyło! ^^

no to masz przynajmniej taką dosyć słabą stacjonarną latarkę :-)
zawsze trzeba szukać dobrej strony :-)

#14 gwinter

gwinter
  • 49 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 sierpnia 2011 - 22:52

kurka , starsze pro mialy punkty na plycie do wlaczania awaryjnego , mozna by podazyc tym tropem . jesli to nie wina zasilacza , wyeliminujesz uszkodzenie samego przycisku. jak nie wyjdzie bedziemy myslec dalej :)

#15 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 00:08

Ooooo, to ostatnie mnie interesuje! Jak włączyć MBP bez użycia przycisku power? Tak czy śmak się na gwarancję nie załapię, bo a)2 lata minęły B) po 2 latach wywaliłem paragon. Kurcze, może jakoś dojdziemy do tego, co się w nim zwaliło. Nie za bardzo mi się chce go oddawać na razie do naprawy, bo jak coś prostszego, to sam wymienię, poza tym mieszkam w Szwecji, i bardziej mi się opłaci nowy kupić niż zapłacić za serwis starego...

#16 gwinter

gwinter
  • 49 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2011 - 11:05

ja wiem tylko gdzie w starych sa te styki , bo czasem w nich grzebie. moze ktos z forum pomoze ? puki co zdejmij dolna obudowe i szukaj pinow opisanych jako POWER SW , PWR , PWR ON lub podobnie opisanych. jak przypadkiem znajdziesz to zwierasz i juz :) Jesli masz alzhaimera lub jego poczatki nie rob tego :)

#17 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 14:01

Jak rozumiem jest to po stronie płyty głównej, której nie widać po zdjęciu pokrywy, tylko trzeba ją odkręcić i wyjąć, i przeewrócić na drugą stronę? Ja nie boję się rozkręcania, większość napraw załatwiam sam, więc myślę, że dam radę ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych