Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Air 2011 a podłączenie do TV

• Zamknięty Temat jest zamknięty
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 iff

iff
  • 59 postów

Napisano 21 sierpnia 2011 - 16:18

Noszę się z zamiarem kupna nowego Macbook Air'a w wersji trzynastocalowej. W związku z tym mam parę pytań. Macbook Air nie posiada portu hdmi, czy jest w takim razie możliwe podłączenie go do TV fullhd i odtwarzanie w ten sposób filmu? Jeśli tak to którym portem i jaka przejściówka jest potrzebna? Czy będzie wtedy napewno odtworzony dźwięk? W specyfikacji tego urządzenia napisane jest, że "współpracuje z monitorami do rozdzielczości 2000 ileś" :roll:

#2 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 21 sierpnia 2011 - 16:57

poprzez thunderbolt zdaje się, że pasuje przejściówka display port - hdmi

#3 BW:*|4fun

BW:*|4fun
  • 66 postów

Napisano 21 sierpnia 2011 - 17:17

do interface-u thunderbolt pasuje przejściówka mini display - hdmi lecz oryginalna apple nie przenosi dzwieku. Ostatnio kupiłem taką właśnie przejściówke firmy Moshi za 120zl i jestem zadowolony. Nie jestem pewny czy w MB air dziala przesylanie dzwieku w ten sposób ale w modelach z 2011 MB pro jak najbardziej. Prawdopodobnie wszystkie laptopy z 2011 r przesyłają dzwiek, niestety nie jestem tego w 100% pewny.

#4 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 21 sierpnia 2011 - 17:18

Mini-display port - hdmi, od bodajże nie dawna oryginalne Apple zostały wydane i jak słyszałem w iSpocie od ,,znawców'' działa dźwięk i obraz :)

Powodzenia i gratuluje wyboru!

---------- Wpis dodano o 18:18 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:17 ----------

do interface-u thunderbolt pasuje przejściówka mini display - hdmi lecz oryginalna apple nie przenosi dzwieku. Ostatnio kupiłem taką właśnie przejściówke firmy Moshi za 120zl i jestem zadowolony. Nie jestem pewny czy w MB air dziala przesylanie dzwieku w ten sposób ale w modelach z 2011 MB pro jak najbardziej. Prawdopodobnie wszystkie laptopy z 2011 r przesyłają dzwiek, niestety nie jestem tego w 100% pewny.

Mnie natomiast poinformowali, że i mini-display port jak i mini dvi - hdmi w nowych jak i w starszych makach, bez problemu przewodzi dźwięk i obraz.

#5 BW:*|4fun

BW:*|4fun
  • 66 postów

Napisano 21 sierpnia 2011 - 17:18

moi "znawcy" w ispocie twierdzą że przez oryginalne nie działa ^^ -------Edit-------- Takie właśnie różnice w opiniach czynią pracowników ispotów marnymi znawcami

#6 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 21 sierpnia 2011 - 17:19

Tak to jest ze ,,znawcami'' jeden mądrzejszy od drugiego :)

#7 iff

iff
  • 59 postów

Napisano 21 sierpnia 2011 - 18:40

BW:*|4fun czy w Polsce kupię gdzieś ten adapter moshi? Co do adaptera Apple, nie wiem czy jest jakiś nowszy, ale jeśli nie to nic dziwnego, że problem jest z dźwiękiem - Wejście: Mini DisplayPort 1.1a. Z tego co przeczytałem na amerykańskim forum adapter z mini dp wer. 1.2 poprawnie przenosi dźwięk.

#8 kisielkamil

kisielkamil
  • 137 postów
  • SkądŚwinoujście Wrocław

Napisano 21 sierpnia 2011 - 21:12

Szukałeś choć trochę? Każda przejściówka z miniDP na HDMI obsługująca dźwięk będzie działać. Kup sobie w sklepie Cortland przejściówkę Kanex iAdapt HDMI V2 i po problemie. Powodzenia :-P

#9 gasky

gasky
  • 78 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 22 sierpnia 2011 - 07:44

Jak ispotowcy mają problem z dokładnym określeniem się czy będzie działać czy nie to przecież zawsze można poprosić o sprawdzenie na miejscu.

#10 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 22 sierpnia 2011 - 08:16

Oczywiście, bo każdy ispot dysponuje na zawołanie amplitunerem i tv z odpowiednimi gniazdkami :)

#11 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 22 sierpnia 2011 - 08:42

moi "znawcy" w ispocie twierdzą że przez oryginalne nie działa ^^

-------Edit--------

Takie właśnie różnice w opiniach czynią pracowników ispotów marnymi znawcami

a zdecydowana wiekszość pracowników większych sklepów komputerowych stwierdzi, że Klienci nie potrafią słuchać ze zrozumieniem tego, co się do nich mówi i wyłapują tylko pewne słowa tworząc nową historię po swojemu. Nie żebym bronił ispotowców, ale z własnego doświadczenia wiem, że Klient słyszy to, co chce słyszeć niezależnie od tego co powie sprzedawca

#12 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 22 sierpnia 2011 - 08:47

a zdecydowana wiekszość pracowników większych sklepów komputerowych stwierdzi, że Klienci nie potrafią słuchać ze zrozumieniem tego, co się do nich mówi i wyłapują tylko pewne słowa tworząc nową historię po swojemu. Nie żebym bronił ispotowców, ale z własnego doświadczenia wiem, że Klient słyszy to, co chce słyszeć niezależnie od tego co powie sprzedawca

Wiesz :) po tym co widać np na tym forum, bo się temu wcale nie dziwię. Klienci nie umieją zadawać pytań i słuchać porad. Klasyka wg klienta: "panie nic mi nie działa!". Po 15 minutach przepychanki telefonicznej: nie działa tylko drukarka i to tylko dlatego że jest włączona praca wstrzymana :)

#13 zbynek1977

zbynek1977
  • 51 postów

Napisano 22 sierpnia 2011 - 09:06

Ja parę dni temu w MediaMarkt kupiłem przejściówkę miniDisplayport - HDMI za 79,99zł i działa bardzo dobrze z Air-em, więc mogę polecić.

#14 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 22 sierpnia 2011 - 09:15

To przyznam, że kupiłeś drogo. Można je kupić za ok 60zł i to nie na allegro, a w zwykłym sklepie.
Adapter mini DisplayPort - HDMI (F) - Notebooki, komputery, laptopy, monitory, karty graficzne - Komputronik internetowy sklep komputerowy

#15 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 22 sierpnia 2011 - 09:30

Ja kupiłem kabel mdp-hdmi 2m za 60zł. Potrzebowałem do projektora. A kabla hdmi-hdmi też nie było więc musiałbym kupić 2.

#16 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 30 marca 2012 - 18:06

Chciałem zobaczyć ekran macbooka pro17 w moim telewizorze sony, i podpiąłem go oryginalnym kabelkiem miniDisplayport - HDMI, ale stało si coś dziwnego, bo w ekranie tv widze obraz macbooka ale zupełnie inny. :neutral: potem gdy ustawiam coś to pokzauje się ale w innej wersji np. tabelka, itd. Prosze o pomoc jak ustawić to by ekran w tv wyświetlał sie ten sam co w macbooku? Dziekuje.

#17 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 30 marca 2012 - 18:50

Preferencje systemowe-monitory-rozmieszczenie-klonuj ekran. Na przyszłość, nie odświeżamy wątków starszych niż pół roku. Znajdź aktualny wątek traktujący o tym samym problemie i w nim kontynuuj dyskusję. Zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych