Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

(ADSL vs. DSL) plus Time Capsule

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 21 sierpnia 2011 - 13:12

zastanawiam sie nad różnicami w funkcjonalnosci Time Capsule w momencie podłączenia modemu ADSL zamiast DSL (modemu kablowego). Z moich starych eksperymentów , które robiłem wynikało, ze po podłączeniu modemu Neostrady (ADLS) nie były dostepne opcje firewalla w TC a Router przestawiał sie w tryb gateway'a. Czy faktycznie tak jest, czy cos pokrochmaliłem w konfiguracji? Krótko mowiąc chodzi mi o roznice w funkcjonalnosci TC miedzy ADSL i DSL

#2 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 21 sierpnia 2011 - 21:02

TC nie wie czy podłączyłeś sobie ADSL czy DSL - dostaje internet przez Ethernet i tyle. Natomiast ważne jest czy przed nią jest router czy modem (dotyczy to zarówno ADSL jak i DSL). Jak masz modem to sprawa prostsza (oczywiście musisz mieć modem, który ma wyjście Ethernet a nie USB). Jeśli masz router to nagle masz po drodze 2 routery co: 1. Obniża wydajność całości 2. Komplikuje konfigurację gdy chcesz mieć dostęp zdalny 3. Ogólnie jest kulawym rozwiązaniem.

#3 filip71

filip71
  • 168 postów
  • SkądWiśniowa Góra

Napisano 21 sierpnia 2011 - 21:46

TC nie wie czy podłączyłeś sobie ADSL czy DSL - dostaje internet przez Ethernet i tyle. Natomiast ważne jest czy przed nią jest router czy modem (dotyczy to zarówno ADSL jak i DSL). Jak masz modem to sprawa prostsza (oczywiście musisz mieć modem, który ma wyjście Ethernet a nie USB). Jeśli masz router to nagle masz po drodze 2 routery co:
1. Obniża wydajność całości
2. Komplikuje konfigurację gdy chcesz mieć dostęp zdalny
3. Ogólnie jest kulawym rozwiązaniem.

No chyba, że router do odbioru Neostrady jest w trybie Bridge i wtedy jest przezroczysty dla sieci a TC podłączone do tego routera przez Ethernet działa jako jedyny router włącznie z logowaniem przez PPPoE.

Na temat celowości tego rozwiązania się nie wypowiadam:D

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 21 sierpnia 2011 - 21:48

To spróbuj go w ten tryb przełączyć...

#5 filip71

filip71
  • 168 postów
  • SkądWiśniowa Góra

Napisano 21 sierpnia 2011 - 21:56

To spróbuj go w ten tryb przełączyć...

Oczywiście router do Neo musi obsługiwać tryb Bridge - w zeszłym tygodniu sam stawiałem taki układ, Pentagram Cerberus do odbioru neostrady ustawiony w tryb Bridge i podpieta przez Ethernet do portu Wan TC. Wszystko działa.

#6 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 21 sierpnia 2011 - 22:00

Wiesz... też myślałem, że router musi to obsługiwać. Ale już tak nie myślę. Na przykład router Netii nie obsługuje DNS proxy. Podobnie jak router Neostrady nie ma opcji przełączenia w tryb Bridge - przynajmniej nie miał wtedy kiedy sprawdzałem to.

#7 filip71

filip71
  • 168 postów
  • SkądWiśniowa Góra

Napisano 21 sierpnia 2011 - 22:13

Wiesz... też myślałem, że router musi to obsługiwać. Ale już tak nie myślę. Na przykład router Netii nie obsługuje DNS proxy. Podobnie jak router Neostrady nie ma opcji przełączenia w tryb Bridge - przynajmniej nie miał wtedy kiedy sprawdzałem to.

Myśle, że piszemy o dwóch rożnych routerach - Ja o routerze do odbioru Neostrady czyli dowolna brama ADSL z funkcją routera (do kupienia w dowolnym sklepie komputerowym) z obsługą trybu Bridge a TY o routerze dodawanym przez TP do zestawu z Neostradą a w tym temacie się nie wypowiadam bo nie mam i nie wiem jakie tryby taki modem obsługuje.

Jeżeli się mylę to sprostuj.

#8 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 21 sierpnia 2011 - 22:42

Kolega zakładający wątek pisał o "modemie Neostrady" więc chyba miał na myśli modem dostarczany wraz z usługą. A co do routerów innych firm - trenowałem ostatnio wsparcie techniczne Pentagramu i od tej firmy jak najdalej.

#9 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 21 sierpnia 2011 - 23:28

Pracowałem faktycznie na modemie/routerze neostrady (livebox) czy coś w tym rodzaju

#10 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 21 sierpnia 2011 - 23:33

I to niestety jest badziew w pełni tego słowa. Nie wiem czy TP ma jakiś modem z Ethernet ale warto byś się dowiedział i właśnie jego zastosował z TC. Netia ma takowy.

#11 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 22 sierpnia 2011 - 09:31

Generalnie zmieniam operatora mam wybór Netia, Vectra Netia na łączu telefonicznym, Vectra - modem kablowy lub po łączu telefonicznym. oczywiscie cena tez odgrywa role. Vectra daje 16mb/s w cenie ok. 32zł na warunkach podobnych do Aster (za kilka dni konczy mi sie z nimi umowa) tyle, ze 2 razy taniej. TPSA to nie moja pasja, ale może (?)

#12 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 22 sierpnia 2011 - 09:37

imielski - Ja na twoim miejscu bym sobie sprawdził jak to działa np u znajomego, no chyba że wolisz mieć tak jak ja 25Mbit/s tylko na umowie, umowe jeszcze na rok i 350zł stracone na instalacje światłowodową.

#13 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 22 sierpnia 2011 - 09:47

W kilku lokalizacjach używam Netii i jestem zadowolony. Nie są idealni ale są dość elastyczni i po lekkich naciskach daje się wycisnąć od nich to co się chce. Mają aktualnie ofertę, w której płacisz za to co może przenieść kabel. Mój kabel na przykład według TP mógł max 2Mb/s. W Netii odpaliliśmy 10Mb/s ofertowe, które zestawia się na 7Mb/s. W TP miałbym po wielkich bojach max 6Mb/s za większą kasę. Trenowałem router z Netią i skończyło się na modemie + mój własny router. Nie używam TC ani AP Extreme jako routera gdyż wolę produkty DrayTek - dają zdecydowanie więcej możliwości. Natomiast posiadam TC i sobie troszkę potestowałem jako router.

#14 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 22 sierpnia 2011 - 19:06

Dzieki.

#15 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 22 sierpnia 2011 - 19:27

I to niestety jest badziew w pełni tego słowa. Nie wiem czy TP ma jakiś modem z Ethernet ale warto byś się dowiedział i właśnie jego zastosował z TC. Netia ma takowy.

Z tego co wiem nie dają, ale koszt takiego modemu/routera z modemem to koszt nie więcej jak 50zł.

---------- Wpis dodano o 20:27 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:25 ----------

imielski - Ja na twoim miejscu bym sobie sprawdził jak to działa np u znajomego, no chyba że wolisz mieć tak jak ja 25Mbit/s tylko na umowie, umowe jeszcze na rok i 350zł stracone na instalacje światłowodową.

UOKiK nie wydał przypadkiem jakiegoś rozporządzenia dotyczącego umów "do xMb/s"?

#16 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 22 sierpnia 2011 - 21:13

UOKiK nie wydał przypadkiem jakiegoś rozporządzenia dotyczącego umów "do xMb/s"?

Tylko że moje łącze wg speedtestów wykazuje wszystko zgodnie z parametrami, a gdy go obciążysz to spada do 8KB/s i moge się odwołać przez okno :)

#17 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 23 sierpnia 2011 - 09:23

Z Twojego wątku wynika, że do routera za niecałe 200zł podłączyłeś 30 urządzeń i jesteś zdziwiony, że Ci muli... Pomijam fakt, że łącze domowe nie jest przeznaczone do takiego ruchu bo nikt rozsądny za takie pieniądze Ci tego nie zaoferuje.

#18 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 19 listopada 2011 - 02:49

Z Twojego wątku wynika, że do routera za niecałe 200zł podłączyłeś 30 urządzeń i jesteś zdziwiony, że Ci muli... Pomijam fakt, że łącze domowe nie jest przeznaczone do takiego ruchu bo nikt rozsądny za takie pieniądze Ci tego nie zaoferuje.

A no widzisz jednak się mylisz, zerwałem umowę zapłaciłem kare podłączyłem netie problemy ustąpiły :) Wniosek: ADSL świadczony na normalnym sprzęcie jest lepszy niż robiona możliwie najtaniej sieć światłowodowa.

#19 bsz

bsz
  • 98 postów

Napisano 25 kwietnia 2012 - 13:52

Z tego co wiem nie dają, ale koszt takiego modemu/routera z modemem to koszt nie więcej jak 50zł.

Czy ktoś może podać przykład najprostszego modemu ADSL do Neostrady/Neostrady Fiber, który ma na wyjściu Ethernet, a nie USB, tak żeby można było podłączyć taki modem do Airporta (Express/Extreme) albo Time Capsule.

#20 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 25 kwietnia 2012 - 14:13

Ja mam chyba ten. Sprawuje się dobrze.

#21 bsz

bsz
  • 98 postów

Napisano 25 kwietnia 2012 - 15:11

Dzięki krakers

Ze specyfikacji wynika, że obsługuje transfer do 24 Mbs. Czy jest coś co obsłuży Neostradę Fiber: 40-80 Mbs?

#22 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 25 kwietnia 2012 - 15:41

Bo ADSL tyle wyciąga. Neostrada korzysta chyba z VDSL i do tego nie wiem jaki modem będzie dobry.

#23 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 25 kwietnia 2012 - 16:08

Neostrada Fiber korzysta z technologi VDSL2 która jest bardzo ograniczona terytorialnie :)

#24 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 346 postów

Napisano 25 kwietnia 2012 - 16:23

@seb, grzecznie proszę, żebyś nie próbował zamienić (także) tego wątku w swoje opowieści, jakich dostawców już miałeś, jak było, a na brak jakich cierpisz. 'Terytorium' pytającego nie jest ograniczone w tym zakresie, ma sobie Neostradę Fiber - i na tym się skupmy. Dalsze OT będzie nagradzane, czuj się upomniany ;-)

#25 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 25 kwietnia 2012 - 17:33

@ftpd

Czy ktoś może podać przykład najprostszego modemu ADSL do Neostrady/Neostrady Fiber, który ma na wyjściu Ethernet, a nie USB, tak żeby można było podłączyć taki modem do Airporta (Express/Extreme) albo Time Capsule.

Nikt nie określił z jaką usługą mamy do czynienia, a pytanie padło o modem ADSL.
Neostrada - ADSL
Neostrada Fiber - VDSL

Krakers zaproponował modem ADSL czyli nie do neostrady fiber ale do zwykłej.

Mam wrażenie że Szanowny Pan Moderator ftpd nie zwrócił uwagę na jeden szczegół, post użytkownika sugeruje że posiada on modem USB co uniemożliwia posiadanie Neostrady Fiber z powodu iż modemy VDSL2 podpinane pod port USB nie istnieją.

Także ja też bym grzecznie prosił o przeczytanie tematu a nie pisanie aby sobie popisać bo przecież moderatorem jestem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych