Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Gładzik problem prawy klik dwa palce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 tom84

tom84
  • 58 postów

Napisano 17 sierpnia 2011 - 12:58

Witam Wszystkich, Mam problem z "prawym klikiem" w SL działał bez problemu dwa palce na gładzik i miałem prawy klik myszy. w Leonie jest problem bo nawet jak zaznaczę tę opcję to nie działa po zamknięciu Preferencji Systemowych i uruchomieniu ponownie opcja "dodatkowe kliknięcie" jest odznaczona. Jakieś pomysły ? MBP 15" początek 2008. Pozdrawiam Tom

#2 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 17 sierpnia 2011 - 14:03

Naprawa uprawnień

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 396 postów

Napisano 17 sierpnia 2011 - 16:35

Bzdura, żadna 'naprawa uprawnień'. Skasuj .plist, który trzyma te ustawienia (stawiam na ~/Library/Preferences/com.apple.driver.AppleBluetoothMultitouch.trackpad.plist).

#4 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 18 sierpnia 2011 - 04:26

Bzdura, żadna 'naprawa uprawnień'.
Skasuj .plist, który trzyma te ustawienia (stawiam na ~/Library/Preferences/com.apple.driver.AppleBluetoothMultitouch.trackpad.plist).

Wydawało mi się, że skoro system nie może zapisać ustawień to znaczy, że nie ma praw do pliku, w którym te ustawienia się znajdują - jeżeli prawa są źle nadane to naprawa uprawnień powinna pomóc.

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 18 sierpnia 2011 - 10:00

To źle Ci się wydawało bo niby od kiedy ta naprawa rusza ~/Library? Poczytaj co w ogóle ta magiczna funkcja robi i po co jest.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 396 postów

Napisano 18 sierpnia 2011 - 12:36

Wydawało mi się, że skoro system nie może zapisać ustawień to znaczy, że nie ma praw do pliku

To w dużym stopniu prawda, choć nie zawsze.
Tutaj sprawa polega na tym, że repair permissions w Disk Utility nie dotyka katalogów domowych, a te ustawienia są właśnie w katalogu domowym przechowywane.

#7 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 18 sierpnia 2011 - 12:55

To w dużym stopniu prawda, choć nie zawsze.
Tutaj sprawa polega na tym, że repair permissions w Disk Utility nie dotyka katalogów domowych, a te ustawienia są właśnie w katalogu domowym przechowywane.

Dziękuję za wyjaśnienie

#8 tom84

tom84
  • 58 postów

Napisano 18 sierpnia 2011 - 16:42

Zrobiłem jak mówiłeś ftpd. Ale niestety nie pomogło. Co ciekawe jak stworzyłem nowe konto i się na nie zalogowałem to dwuklik działał. Czyli jak widać problem z ustawieniami lokalnego usera. Pozdrawiam Tom

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 396 postów

Napisano 18 sierpnia 2011 - 17:12

Istnieje szansa, że a) coś Ci do tego pliku pisze cały czas; B) to nie ten plik ;-) I teraz: a) możesz spróbować założyć drugie konto z uprawnieniami administratora i w nim wywalić ten plik z 'głównego usera' komendą w terminalu: sudo rm -f ~/Library/Preferences/com.apple.driver.AppleBluetoothMultitouch.trackpad.plist (zapyta o haslo - podaj hasło tego drugiego, tymczasowego konta); B) znaleźć gdzieś, który to plik ;-)

#10 bekble

bekble
  • 53 postów

Napisano 11 września 2011 - 07:39

witam mi pomogło wpisanie w terminalu defaults -currentHost write -g com.apple.trackpad.enableSecondaryClick -bool YES po wylogowaniu i zalogowaniu ponownym funkcja wróciła.

#11 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 11 września 2011 - 11:02

Podłączę się, w SL prawy klik mogłem włączyć na 2 metody na raz - intersuje mnie kliknięcie w prawy dolny róg i tapnięcie 2 palcami - tak abym mógł tego używać zamiennie bez przełączania - tak w SL mogłem ustawić, bo było do wyboru w niezależnych checkboxach, Obecnie jest to rozwijane menu i mogę bybrać tylko jedną opcję. Da radę to wrócić? Po co mi to: ano ja wolę klikać w 2 palcami, ale jak ktoś 'windowsowaty' siada na mojej konsoli to ma problem z menu kontekstowym, w SL robił to naturalnie, a moja wygoda nie była zachwiana. Drugie konto czy konto gościa nie jest rozwiązaniem, proszę tego rozwiązania nie sugerować.

#12 mowso

mowso
  • 52 postów
  • SkądŻory

Napisano 15 września 2011 - 11:20

Właśnie się nad tym samym zastanawiam - wcześniej miałem możliwość 2 palcami albo prawego rogu a teraz albo/albo - hmm... da się i tego, i tego ? :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych