Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z połączeniem Maca z PC w sieci lokalnej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 16 maja 2007 - 12:37

Witam, Po przeczytaniu wielu watkow na myapple.pl zwiazanych z moim pytaniem, niestety nie udalo mi sie rozwiazac problemu jakim jest polaczenie Maca z PC poprzez siec lokalna. Robilem juz kilka kombinacji ale niestety nadal kompy sie nie widza. Dlatego prosze Was o pomoc gdyz zalezy mi juz na czasie. Musze dzis wieczorem miec polaczenie. Mam router WiFi Netgear WGT624 v3. Do routera podlaczony jest net z kablowki. Router kablem podlaczony jest PC a Mac net ciagnie przez WIFI. Polaczenie skonfigurowalem, zabezpieczylem przez sasiadami :-) ( w miare moich mozliwosci ) i teraz chcialbym aby oba kompy mogly widziec sie i przesylac miedzy soba pliki. Czy moglbym prosic o instrukcje krok po kroku jak skonfigurowac OS X oraz Win XP Pro SP2. Sprawdzilem, grupy robocze maja taka sama nazwe a firewall jest wstepnie odlaczony. W pomocy w Windows jest napisane, ze po ustaleniu na 2 kompach takiej samej nazwy grupy komputery automatycznie sie zobacza. Jednak moje otoczenie sieciowe nic nie wykrywa. AN macku wbijam w network i pojawiaja mi sie 4 foldery: - Adams ( nie wiem co to za nazwa bo PC nazywa sie ADAMSOWY - Adams Computer ( tak nazywa sie moj MacBook) ( jak klikam oba powyzsze to chce sie laczyc - ikonka Connect) - Library - Servers (jak to klikne to pojawia sie folder z nazwa mojego providera i jak klikne tam to widze swoj dysk z Macu) i to tyle. Prosilbym o pomoc bo w sieciach jestem zupelnie zielony, a moze problem tkwi w tym ze oba kompy nie sa podlaczone za pomoca kabla bezposrednio tylko przez router. Z gory dzieki Pozdrawiam Adams

#2 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 maja 2007 - 12:42

Preferencje systemu> Network> Sharing
Tu można ustawić współdzielenie plików, drukarek itp.

http://docs.info.app...ml?artnum=19652
http://images.apple...._Windows_TB.pdf

#3 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 16 maja 2007 - 12:46

Tu juz mam wszystko zaznaczone tzn. Personal File Sharing oraz Windows Sharing. Niestety to nie pomoglo.

#4 Makowa Panienka

Makowa Panienka
  • 194 postów

Napisano 16 maja 2007 - 12:51

sama to robiłam niedawno... banalna sprawa. grupa robocza musi nazywać się tak samo i najlepiej jak IP kompów jest różne o 1 (czyli np. jak jedno IP kończy się cyfrą 1 to drugiemu dać 2). I wszystko gra i tańczy :D oczywiście grupę wpisujemy na maku w: Applications > Utility > Directory Access > Edit SMB, a na PC mój komp (prawym przyciskiem)-> identyfikator sieciowy -> grupa robocza a IP na macu w network zdaje się, a na pc moje miejsce sieciowe -właściwości-> połączenie lokalne- właściwości tam gdzie jest IP.

#5 kultywator

kultywator
  • 46 postów

Napisano 16 maja 2007 - 13:06

Nawet jeśli nazwy grup roboczych są różne, można się z Maca na PCta dostać bezpośrednio poprzez adres IP (może przez nazwę też, ale nie sprawdzałem) Finder -> Go -> Connect to Server... i tam wpisać smb://adres_ip_peceta/nazwa_udziału Windows domyślnie udostępnia wszystkie dyski jako udziały c$, d$ itd... Np: smb://192.168.1.100/c$ Wystarczy tylko hasło administratora.

#6 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 16 maja 2007 - 13:14

Ok, wylaczylem hardwarowy firewall i zaczelo hulac.

Czy mozna tak polaczyc dwa foldery kompow aby sie same synchronizowaly, tzn. gdy wsadze na macku lub PC pliki do odpowiedniego foldera to po zalogowaniu dos ieci 2 komp sam je pokazywal w odpowiednim folderze.

---- Dodano 16-05-2007 o godzinie 14:49 ----
Wielkie dzieki za pomoc, poradzilem sobie mapujac dyski i dodajac je poprostu do autouruchamiania w administracji profilami.

Pozdrawiam

#7 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 16 maja 2007 - 15:27

U mnie wszystko działa nawet bez Windows Sharing - drukarka, przeglądanie plików na dyskach udostępnionych...

#8 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 maja 2007 - 17:30

U mnie wszystko działa nawet bez Windows Sharing - drukarka, przeglądanie plików na dyskach udostępnionych...

A używasz Firewall wbudowanego w Mac OS X? Jeżeli nie uruchamiasz File Sharing, Printer Sharing, a mimo to działają, to znaczy że masz wyłączony Firewall.

#9 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 maja 2007 - 18:33

No wiec jako ze jestem na swierzo po podobnej sytuacji... Otoz nie wiem dlaczego ale moj router nie pozwalal sie widziec komputerom podlaczonym przez rozne interfejsy... Czyt. jeden komp (MBP) przez kabel i PC przez WiFi... Co sie okazalo w ustawieniach routera musialem wlaczyc WDS (Wireless Distribution System) i zaczely sie kompy na wzajem widziec...

#10 Lleo F

Lleo F
  • 3 postów

Napisano 22 maja 2007 - 23:46

Unexpected error occurred (Error code -50) z UPDATEm 10.4.9

No wiec jako ze jestem na swierzo po podobnej sytuacji... Otoz nie wiem dlaczego ale moj router nie pozwalal sie widziec komputerom podlaczonym przez rozne interfejsy... Czyt. jeden komp (MBP) przez kabel i PC przez WiFi... Co sie okazalo w ustawieniach routera musialem wlaczyc WDS (Wireless Distribution System) i zaczely sie kompy na wzajem widziec...

Od chwili zrobienia update'u do wersji 10.4.9 na komputerach firmowych, okazało się, że nie ma możliwości połącznie pod smb://xxx.xxx.x.x - wyskakuje błąd = -50 sprawdzalem na stronie Apple'a ( -50 | paramErr | Error in user parameter list | )... więc bardzo bym uważał z updatem...

czyżby miał być update 10.4.10... nie sądzę...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych