Witam,
kupiłem kartę Focusrite Saffire Pro 24 DSP, zainstalowałem zgodnie z instrukcją z CD, (pobrało uaktualnioną wersję ze strony producenta), zainstalowałem również załączony panel Saffire Mix Control.
W preferencjach systemowych przełączyłem wyjścia/wejścia na Saffire, odpaliłem iTunes i karta "zagrała".
Najpierw moją uwagę zwrócił fakt, że funkcja Mute działa podobnie jak Dim tzn nie wyciszała sygnału całkowicie. Następnie odpaliłem ableton Live 8, w preferencjach audio zmieniłem kartę na Saffire, po czym kawałek puszczony z itunes ucichł. Okazało się, że w preferencjach systemowych już karty nie było w ogóle a Ableton też niczego nie odtwarzał, mimo, że miał zaznaczoną kartę Saffire. Restart.
Po restarcie problem się powtarza. W dodatku próbuję odpalić konsolę Mix Control, a system zanim jeszcze otworzy plik od razu informuje, że program nieoczekiwanie zakończył pracę.
Ostatecznie: gdy zrestartuję komputer mogę słuchać muzyki z itunes do czasu aż odpalę Ableton Live. Ableton nie odtwarza, choć w preferencjach widzi ile karta ma wejść i wyjść ale test tone nie działa i ogólnie program zachowuje się dziwnie, zamula. Niestety bardzo mnie to nie satysfakcjonuje, a nie mam pomysłu co dalej z tym fantem.
Dodam, że:
- Pracuję na macbook 2GHz core 2 duo, 2gb ram rocznik 2007, system OS X 10.7
- kartę zakupiłem z stanach
Ktoś z Was wie o co może chodzić?

Problem z kartą Focusrite Saffire Pro 24
Rozpoczęty przez
jahdeck
, 16 sie 2011 09:58
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 sierpnia 2011 - 09:58
Napisano 16 sierpnia 2011 - 10:12
Problem leżyw w sterownikach Focusrite które są pod Mac OS 10.6 a nie pod Liona i czasem bywa znimi problem ja po przejściu na Liona też walczyłem pare dni nad tym by moja karta zaczeła działać tak jak tego oczekuje...Spróbój usunąć Saffire Mix Control restart kompa odłącz karte ze strony producenta pobierz najnowszą wersje czyli jak mnie pamięć nie myli 2,6 i zaktualizuj firmware karty do najnowszej wersji i powinno działać umnie się w ten sposób udało
Napisano 16 sierpnia 2011 - 12:20
Na oficjalnej stronie focusrite ostatnia wersja jest z 2010 roku, najnowszą (beta wersję) znalazłem tu [url=http://beta.focusrite.com/releases/saffire_mix_control/]Focusrite / Novation Beta Testing :: Releases[/url].
Wielkie dzięki ciki12, wydaje się, że działa już ok, teraz muszę jeszcze ogarnąć MixControl
Piona
Wielkie dzięki ciki12, wydaje się, że działa już ok, teraz muszę jeszcze ogarnąć MixControl

Napisano 16 sierpnia 2011 - 17:54
To co podałeś to wersja beta więc nie wiem jak ze stabilnością jest, ale jeżeli karta nie służy Ci do streat profesionalnych rozwiązań to niepowino być problemu ze stabilnością. Tak zwany homerecording napewno uciągnie:)
Jak zawsze służe pomocą Piona
Napisano 17 sierpnia 2011 - 13:29
Póki co jest stabilnie, raczej więcej niż mikrofon czy ew. jeden line nie podłączam. Jest jeszcze jeden problem, który przypuszczam nie jest już winą karty, ale też nie wiem o co chodzi. Przy nagrywaniu wokalu słyszę w słuchawce minimalne odbicie głosu. Nagranie jest ok, ale samo nagrywanie z takim mini-delayem jest irytujące. Przypuszczam, że może to być kwestia ustawienia czegoś w abletonie, żeby wysyłał mi dźwięk do odsłuchu bez przetwarzania go przez procesor, ale to tylko moje wyobrażenia. Wiesz może o co chodzi?
Napisano 17 sierpnia 2011 - 13:52
Hmm z tego co piszesz masz wersje 24 DSP zobacz czy przypadkien nie masz zapiętej żadnej wtyczki na procesor DSP i na odsłuch nie masz właśnie wysyłki z tej wtyczki. eh I zależy jak duże jest to odbicie może to kwestia słuchawke lub twoje złudzenie słuchowe jakiego sprzętu używasz.
Napisano 17 sierpnia 2011 - 18:32
Focusrite pozwala na monitorowanie sygnału "przed wejściem"do komputera i "po komputerze" Pozwala też na miksowanie sygnałów z komutera i przed nim. Nie pamietam gdzie w oprogramowaniu ff sie to wyłącza, ale musisz zdecydowac się. Teraz najprawdopodobniej monitorujesz ten sam sygnał przez DAW-a i przez ff, wiec masz wrazenie echa/chorusa.
Napisano 21 lutego 2012 - 21:20
Nie miałem do czynienia z Abletonem, ale mój kumpel na Cubase miał podobny problem
Jaką masz teraz ustawioną latencję?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych