Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Internet PLAY w IP4

• Zamknięty Temat jest zamknięty
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 ktmracing

ktmracing
  • 635 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 21:24

Witam. Od wczoraj jestem abonamentem sieci PLAY. Jednakże internet nie chce mi działać, dlaczego? Co trzeba konkretnie włączyć albo i jakie ustawienia wpisać by internet 3g działał jak powinien? Za pomoc z góry dziękuję.

#2 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 21:31

ustawienia/ogólne/sieć/sieć komórkowa danych/ w miejscu APN wpisz jeden wyraz: internet.

#3 ktmracing

ktmracing
  • 635 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 21:38

Opcja " roaming danych ma być właczona"? A wogóle do czego ta opcja jest?

#4 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 21:42

Opcja " roaming danych ma być właczona"?

Tak, jeśli masz pakiet działający na nadajnikach Plusa.

A wogóle do czego ta opcja jest?

Roaming – Wikipedia, wolna encyklopedia

#5 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 21:42

Chroni przed łączeniem się z internetem w roamingu (wiadomo, duuuuże stawki). Ja mam wyłączoną i internet działa mi na zasięgu plusa.

tryt no właśnie iPhone rozpoznaje że roaming krajowy =/= roaming międzynarodowy także działa wszystko ładnie na wyłączonej opcji.

#6 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 21:45

Ja mam wyłączoną i internet działa mi na zasięgu plusa.

O, jakim cudem telefon się loguje do obcej sieci, skoro roaming masz wyłączony?

#7 ktmracing

ktmracing
  • 635 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 21:48

Czyli chwila... Mam wyłaczyć opcję "roaming danych" jesli jestem w kraju,jeśli jadę za granicę to mam tą opcję włączyć? No ale czemu czasem mi przeskakuje na sieć PLUS. Pisze mi w lewym górnym rogu POL (rozumiem że to play) a czasami przeskakuje mi na PLUS, i dostaje smsa że pakiet tani internet jest naliczany wg cennika. Czyli jak to rozumieć że jak mi pisze PLUS a raczej przeskoczy na PLUS to internet wg cennika jest naliczany pomimo tego iż mam pakiet? A jak jest POL- rozumiem że to play to wg pakietu mi ciągnie?

#8 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 21:51

Bo Play ma podpisaną umowę z siecią Plus, że może korzystać z ich zasięgu. Play nie ma go jeszcze wszędzie także musi posiłkować się takim zabiegiem. Napisz mi jaką masz taryfę, żeby się nie okazało, że wygenerujesz sobie kosmiczny rachunek. Jak masz All Inclusive/All Inclusive Max to ok bo w pozostałych taryfach internet na sieci plus jest płatny. Także internet w ramach opłaty aktywacyjnej (1,5 bądź 3gb).

#9 ktmracing

ktmracing
  • 635 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 21:55

Mam ofertę: Taryfa: Firma 25 tak pisze w play 24. A przy okazji co to znaczy a raczej do czego ta opcja HDR w apracie w IP 4?

#10 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 21:55

To, że P4 ma z Polkomtelem umowę na roaming krajowy danych i głosu, to wiem. Ciekawe jest to, że iPhone pozwala na transmisję danych w obcej sieci pomimo wyłączenia opcji roamingu danych.
Nie jestem abonentem Play.

A, sorry, myślałem, że do mnie piszesz.

Fatalne rozwiązanie z tym roamingiem.

@ktmracing
Wybierz ręcznie Play (POL) w ustawieniach telefonu, a o HDR poczytaj tutaj.

#11 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 22:07

tryt pozwala bez problemu bo roaming krajowy w przypadku plusa i play to "trochę inny roaming" niż ten międzynarodowy ;)

Dołączona grafika

---------- Wpis dodano o 22:00 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:57 ----------

ktmracing ciężko powiedzieć po samej nazwie taryfy ale zwróć na to uwagę, bądź kontroluj na *101# czy nie przybywa kasy pod pozycją "saldo niezapłaconych faktur i kwoty wydanej poza abonamentem"

---------- Wpis dodano o 22:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:00 ----------

Aha, w play24 jest też coś takiego jak "blokada transferu". Włączenie jej powoduje, że możesz normalnie korzystać z sieci Plus do rozmów i smsów ale internet jest wyłączany automatycznie po przelogowaniu telefonu na tą sieć. Także jak masz pakiet tylko na sieć Play włącz to sobie.

#12 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 22:16

Zdaję sobie sprawę z tego, że roaming krajowy różni się od międzynarodowego. Dziwi mnie fakt, że pomimo wyłączenia roamingu danych, nadal jest on dostępny.

Po samej nazwie taryfy można powiedzieć tyle, że dostępny jest w niej pakiet 300 MB (klik), ale działa w zasięgu sieci P4 (klik), o czym zresztą świadczy nadejście wiadomości z informacją o naliczaniu opłaty zgodnej z cennikiem.

#13 ktmracing

ktmracing
  • 635 postów

Napisano 16 sierpnia 2011 - 07:26

Ok włączyłem tą blokadę transferu danych w play 24. Więc teraz jak przejdzie mi na nadajniki PLUS-a to będzie zablokowany internet? A jeszcze jedno dlaczego w play 24 mam 0 stan smsów,skoro mam wykupione 200szt?

#14 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 16 sierpnia 2011 - 14:09

Ok włączyłem tą blokadę transferu danych w play 24.
Więc teraz jak przejdzie mi na nadajniki PLUS-a to będzie zablokowany internet?

Tak.

A jeszcze jedno dlaczego w play 24 mam 0 stan smsów,skoro mam wykupione 200szt?

A skąd my to mamy wiedzieć? Zapytaj operatora.

#15 ktmracing

ktmracing
  • 635 postów

Napisano 16 sierpnia 2011 - 14:31

Ok panowie wszystko śmiga dzięki wielkie :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych