Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac 20'' 2009 vs iMac 21.5'' 2010

• Please log in to reply
27 replies to this topic

#1 postr

postr
  • 182 posts

Posted 13 August 2011 - 21:22

Witam serdecznie. Chcąc zacząć przygodę z komputerami Apple, postanowiłem, że na dobry początek kupię albo iMaca 20'' z 2009, który cechuje się procesorem C2D o taktowaniu 2.26 Ghz,z 1GB RAMu, 160GB pamięci oraz kartą graficzną GeForce 9400M w cenie 3099 zł, albo iMaca 21.5 z 2010 roku, który ma procesor starszej generacji Core i3 oraz odpowiednio 3.06Ghz, 4GB RAM, 500GB pamięci i grafikę ATI Radeon HD 4670 - jak widać, modele podstawowe. Różnica w obu wynosi nie mało, bo 900zł. Dla porównania, teraz posiadam czteroletniego już, wysłużonego Asusa X51RL, który ma procesor Intel Core Duo o taktowaniu 1.6Ghz, z 1GB RAM, 120 GB pamięci oraz grafiką ATI Radeon Xpress 1100. Używam go do muzyki (poprzez iTunes), internetu(cały czas otwartych kilkanaście zakładek, czy to w Mozilli czy w Chromie, youtube i 720p), Worda, GG oraz filmów mkv albo avi w 720p - także jak widać, nic specjalnego. Żadnych gier, żadnych zaawansowanych programów jak PS czy Logic. Dodatkowo, mam ciągle otwartego STEAMa, aczkolwiek nie uwzględniam go już kompletnie, gdyż kończę przygodę z grami na komputerze. Maca używałbym do tego samego, tylko w przypadku GG i Worda byłyby to oczywiście jakieś bezpłatne zamienniki (Adium i coś tam jeszcze). Chciałbym go poużywać tak przynajmniej albo jak się da, nawet dłużej niż obecnego Asusa, czyli jakieś 4-5 lat. Stąd też moje pytanie, do was, doświadczonych użytkowników Maców jak i systemu Mac OS X, który z w/w modeli nadałby się dla mnie lepiej. Chciałbym także, aby Lion chodził mi bez żadnych problemów. Aby nie było, zdaję sobie sprawę z tego, że model z 2010 jest lepszy i to jest oczywista oczywistość - nowa generacja procesorów, o wiele więcej RAM i inna grafika, aczkolwiek nie wiem (i chciałbym abyście mi głównie na to odpowiedzieli) czy przy moim sposobie korzystania z komputera, takie bebechy i dodatkowy wydatek rzędu 900zł jest opłacalny (a przecież na jeszcze słabszym sprzęcie, czyli dotychczasowym Asusie, czynności te są w większym lub mniejszym stopniu wykonalne). Z góry dziękuję za każdą radę i pozdrawiam serdecznie.

#2 Damian.De

Damian.De
  • 317 posts
  • SkądWielkopolska, UK

Posted 13 August 2011 - 21:29

Oba powinny zaspokoić twoje oczekiwania, które wymieniłeś, jednak myśląć przyszłościowo nie pchał bym się już w C2D, dołożysz i kupił coś z i3, i5 lub i7. Co chwilę wychodzą nowe programy, gdzie Hyper-threading wychodzi na dobre. :) Dodatkowo dla Lion'a c2d są już trochę słabe. W tym z C2D do normalnego uzytkowania na Lion'ie musiałbyś zamienić pamieć RAM na większą.

#3 postr

postr
  • 182 posts

Posted 13 August 2011 - 21:37

Jeśli chodzi o system, ważne aby Lion chodził bez problemu. Nie wiem jak będzie z przyszłymi systemami, aczkolwiek nie widziałbym problemu aby siedzieć cały czas na Lionie (zwłaszcza, że widać iż Apple pędzi ku coraz większej integracji z chmurą, dlatego też obstawiam, że przyszły system będzie miał właśnie dużo wspólnego z ów chmurą, co by mi się specjalnie nie widziało, dlatego też pozostałbym wtenczas na Lionie).

Generalnie, na Asusie mam zainstalowanego w dalszym ciągu XP i nie widzę powodu, dla którego musiałbym robić upgrade do siódemki. Chcę oczywiście przez to powiedzieć, że nie mam czegoś takiego jak ślepy pęd, że muszę mieć najnowszy sprzęt, najnowszą kartę graficzną czy najnowszy procesor. Liczy się dla mnie, aby praca była stabilna, szybka i bezproblemowa. Pytanie, czy iMac z 2009 mi to wszystko zapewni?

Duży byłby skok między tą konfiguracją z Asusa, a tą z iMaca?

btw, Damian.De , widzę, że ty masz Macbooka z mniej więcej takimi samymi parametrami co ten iMac, więc podziel się doświadczeniem i powiedź jak to tam jest z tą konfiguracją i normalnym użytkowaniem na co dzień.

#4 bacaaa

bacaaa
  • 392 posts
  • SkądPoznań

Posted 13 August 2011 - 21:44

Przede wszystkim iMac 21,5" ma matrycę IPS !!! Lepsze kolory i kąty. Jest też wyższa rozdzielczość. Myślę, że sama matryca jest warta poważnego zastanowienia.

#5 postr

postr
  • 182 posts

Posted 13 August 2011 - 21:52

O, właśnie o matrycę też chciałem zapytać. To, że jest lepsza to się domyślam. Jak jest z kolei z jej użytkowaniem na co dzień przez takiego "casualowego" można by przecież rzec użytkownika - byłaby widoczna spora różnica? Dodam, że jakiś specjalnie wybredny nie jestem i nawet ta w moim Asusie mnie zadowala.

#6 Damian.De

Damian.De
  • 317 posts
  • SkądWielkopolska, UK

Posted 13 August 2011 - 22:04

Macbook właśnie wczoraj sprzedany, na rzecz Macbook'a Pro 13'' z i5 lub i7 do którego w ciągu kilku dni będe się przymierzał. Macbook z C2D 2.0 GHZ, 4 GB RAM nie działał już wystarczająco szybko nawet podczas przeglądania zdjęć w iPhoto, Lion dzięki swoim zawansowanym animacjom też czasami pozawalał sobie na drobną 'klatkowanie' tychże animacji (niewiem może to bug i wkrótce to naprawią).Ostatecznie głównym powodem była jednak możliwość post-produkcji kilkudziesięcio-kanałowych projektów na Logic'a.

#7 postr

postr
  • 182 posts

Posted 13 August 2011 - 22:22

Macbook z C2D 2.0 GHZ, 4 GB RAM nie działał już wystarczająco szybko nawet podczas przeglądania zdjęć w iPhoto,

Hm, to naprawdę przez słaby sprzęt i jednocześnie duże wymagania Liona, czy może miałeś nawalone zasobożernych programów w tle, ogólnie pełne dyski i stąd takie zachowanie komputera?

Ostatecznie głównym powodem była jednak możliwość post-produkcji kilkudziesięcio-kanałowych projektów na Logic'a.

No właśnie, między nami jest taka różnica, że ty potrzebowałeś mocniejszej maszynki z racji zadań, do jakich wykorzystywałeś komputer.

Późno już, może dlatego zero ruchu w tym temacie. Mam nadzieję, że jutro jacyś jeszcze doświadczeni userzy coś doradzą.

A tak btw, skoro już został temat matryc poruszony, wiem wiem - to jest temat rzeka, temat bardzo subiektywny, i to wszystko zależy od egzemplarza, ale powiedzcie, jak to jest z tym problemem matryc w obu modelach? Jest tak, że jeden jest bardziej narażony (z racji na przykład swej specyfikacji - wiadomo IPS, większa rozdzielczość czy sposobu zamontowania), czy wszystko jedno?

#8 Damian.De

Damian.De
  • 317 posts
  • SkądWielkopolska, UK

Posted 13 August 2011 - 22:30

może miałeś nawalone zasobożernych programów w tle, ogólnie pełne dyski i stąd takie zachowanie komputera?

Raczej nie :) System był świeży. iPhoto sie tnęło mimo, że było jedynym uruchomionym programem.

#9 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 14 August 2011 - 09:29

W iMac z 2009 pamięć do 8GB rozbudujesz za jakieś 200zł. Matryca jest ważna ale jeśli nie zajmujesz się profesjonalnie fotografią ani nie jesteś napaleńcem to bym aż tak bardzo nie zwracał na to uwagi. Raczej zastanowiłbym się nad zmianą HDD na SSD - różnica w cenie (900zł-200zł za pamięć=700zł) byłaby już jakąś kwotą by coś dodać i kupić SSD - to dałoby duże przyspieszenie. Weź jeszcze pod uwagę, że za jakiś czas pewnie chciałbyś sprzedać komputer - wtedy model 2010 będzie także droższy.

#10 postr

postr
  • 182 posts

Posted 14 August 2011 - 10:34

A czy na tym sprzęcie z 2009 Lion będzie chodził stabilnie i szybko? Bliżej mu będzie Windowsowi XP na moim Asusie, czy Mac OS X na sprzęcie z 2010?

#11 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 14 August 2011 - 16:41

Nie lepiej cena/jakość kupić w okazyjnej cenie iMac'a 24 który ma nie tylko większą ale też o wiele lepszą matryce? (ekran bije na głowę ten z iMaca 21,5) http://allegro.pl/ap...1763321812.html

---------- Wpis dodano o 17:41 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:41 ----------

A czy na tym sprzęcie z 2009 Lion będzie chodził stabilnie i szybko? Bliżej mu będzie Windowsowi XP na moim Asusie, czy Mac OS X na sprzęcie z 2010?

Lion chodzi stabilnie i szybko na sprzęcie z 2006 roku (o ile masz odpowiednią ilość ramu, i wymieniony dysk na szybszy)

PS: I nie słuchaj głupot typu że C2D jest za słaby do obsługi Liona i przeglądania internetu ;) (zmiana numeracji to glównie marketingowy bełkot Intela - skuteczny)

#12 postr

postr
  • 182 posts

Posted 14 August 2011 - 17:02

Sęk w tym, że komputer nie kupowałbym teraz, a dopiero tak za 3 miesiące, dlatego też ten temat robi za swoiste wybadanie sytuacji. Poza tym, w grę wchodzi jedynie nowy komputer, nieużywany oraz ze sprawdzonego źródła. Ten ram do wersji 09' po ile chodzi? PS. Wiem, że długi weekend i te sprawy, ale może jakiś user jeszcze by się mógł wypowiedzieć? Im więcej opinii, rad, komentarzy tym lepiej dla mnie.

#13 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 14 August 2011 - 17:17

Poluj na okazje na allegro i sprawdzaj na miejscu przed zakupem ;-P

#14 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 14 August 2011 - 17:47

Jeśli Apple twierdzi, że Lion od C2D działa to znaczy, że będzie działał. Masz całkiem dobrą kartę graficzną - nie powinieneś mieć problemów z wydajnością Liona.

Z testów, które można znaleźć tutaj wynika, że wydajność SL i Liona jest dość podobna (testowano na iMac 2011 - ale gdyby była różnica w obciążeniu to wyszłaby także i na tym sprzęcie).

Człowiek na forum MacRumorsnapisał:

Lion jest niesamowicie szybki na moim iMacu mid 2008, który ma 2.4GHz Core 2 Duo i 4GB DDR2 800MHz RAM.
Safari działa dużo szybciej niż pod Snow Leopard, czasy ładowania stron są błyskawiczne.
Nawet nawigacja w UI systemu jest szybsza. Wszystkie elementy systemu działają w trybie 64-bitów - pokazuje to Activity Monitor (nawet iTunes 10.5). Wszystko szybciej się ładuje, płynniej animuje i po prostu śmiga.

Jak patrzyłem na keynote i demonstrację funkcji, to myslałem "Chciałbym by mój Mac był tak szybki" ... i wiesz co? Teraz właśnie taki jest!

Inny gość kilka postów niżej napisał:

Ja także odczułem potężne przyspieszenie ogólnej wydajności w Lion

A jeszcze inny:

Lion jest definitywnie szybszy od Snow Leoparda na tym samym hardware

Myślę, że Lion będzie Ci śmigał szybciej niż Windows XP na Asusie, którego miałeś. Po pierwsze system nie ma tendencji do zamulania się z czasem tak jak Windows a w dodatku ogólnie działa wydajniej. Pewnym zyskiem jest także to, że pewnie nie będzie Ci go spowalniał antywirus.

#15 postr

postr
  • 182 posts

Posted 14 August 2011 - 18:22

Dzięki JerryEvo. @rybak-17, widzę w stopce, że masz iMaca o podobnej konfiguracji. Jak tobie się on sprawuje podczas normalnej pracy (internet, filmy, muzyka, komunikator, program do pisania) ? I jeszcze jedna kwestia, o którą już pytałem. Jak to jest z tymi matrycami w 09' i 10' ? Czy z racji, że w wersji z 2010 jest ona lepsza (IPS itd.) to jest ona też z tego powodu bardziej narażona na te wszystkie problemy, o których mowa na wszystkich forach poświęconych Apple na świecie - głównie plamy, czy może oba komputery są na to tak samo narażone niestety?

#16 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 14 August 2011 - 19:30

@postr odkąd wstawiłem sobie szybki 1TB dysk wszystko śmiga jak na nowszych modelach w iSpocie. Różnice dopiero się odczuwa w takich rzeczach jak np obróbce filmów w iMovie gdzie trzeba trochę poczekać na sfinalizowanie itp. Lion jak i iLife 11 i iWork 09 działają bardzo dobrze. Z tego co wiem w iMacach 20'' wolnym gardłem jest właśnie wolny dysk. PS: Poczytaj sobie starsze posty na temat różnic w matrycach pomiędzy iMac 20 i iMac 24. ;)

#17 postr

postr
  • 182 posts

Posted 14 August 2011 - 19:34

A jak z różnicami miedzy 20 a 21.5 właśnie? Jak z awaryjnością?

#18 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 14 August 2011 - 19:40

duża - inne ekrany, proporcje i rodzaje podświetlania - inne akcesoria /mysz/klaw/pilot - inny system w standardzie - nieco inne procesory - DDR2 vs. DDR3 itp. Ściągnij sobie program Mactracker (tam masz opisy wszystkich macówek)

#19 postr

postr
  • 182 posts

Posted 14 August 2011 - 19:46

Dzięki rybak-17. Chodziło mi o matryce, aczkolwiek i tak dziękuję :) Tak w ogóle to najnowszy iMac pojawił się w maju, także kiedy według ciebie można spodziewać się nowych modeli?

#20 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 14 August 2011 - 19:48

Jak wyjdzie to będzie.
Tu masz taką stronę: Mac Buyer's Guide: Know When to Buy Your Mac, iPod or iPhone

Jest ok 100 dni od premiery, średnio odświeżają co około 300 dni ;)

#21 postr

postr
  • 182 posts

Posted 14 August 2011 - 20:13

Ok, czyli reasumując na moje potrzeby (muzyka, filmy, internet, komunikator, word) wystarczy model 20 calowy. Notabene nowszy z nich ma o wiele lepszą matrycę i ma o wiele lepsze bebechy, co wpływa na jego pracę. jednakże czy przy moim użytkowaniu warto faktycznie te 900 zł dopłacać ? Ani ze mnie grafik, ani nie korzystam z zaawansowanych i "dużych" programów. Jak wy byście postąpili?

Może też jaśniej postawię sprawę, kiedy doprecyzuję, że do tego iMaca 20'' mógłbym sobie jeszcze pozwolić na iPada, z kolei przy kupnie tego 21.5 za 4000 zł już na iPada nie będę mógł sobie pozwolić.

Co wg was powinien zrobić?

#22 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 14 August 2011 - 20:16

Kup iMaca 24 i iPada, nie będziesz żałował a sprzęt będzie wygodniejszy i tańszy do pracy od tego 21,5 :P Sam poluje na iMac 24 bo 17 to stanowczo za mało.

#23 postr

postr
  • 182 posts

Posted 14 August 2011 - 20:22

Hm, pytanie gdzie znajdę sprawdzone źródło. 20'' można kupić na iMad.pl, a 24? Da się go w ogóle gdzieś jeszcze znaleźć nowego?

#24 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 14 August 2011 - 20:25

Bardzo ciężko, nawet używanych jest mało bo to dobre sprawdzone maci używane nawet przez fotografów i grafików. Jednak powierzchnie pracy i jakość matrycy jest nieporównywalnie lepsza a cena niewiele większa. Ja wszystkie swoje maci kupowałem z głową na allegro i nigdy nie miałem problemów, a oszczędzałem sporo kasy.

#25 postr

postr
  • 182 posts

Posted 14 August 2011 - 20:28

A wydaje ci się, że premiera nowego iPada będzie na najbżliszym Keynote we wrześniu, czy jednak Apple poczeka do nowego roku?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users