Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro czy Sony Vaio

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 JustinTimberlake

JustinTimberlake
  • 13 posts

Posted 13 August 2011 - 02:45

Witam!! Mam następujący problem; aktualnie mam możliwość kupna MacBook Pro 13,3" Intel® Core i5 4GB DDR3-1333 SDRAM 320GB 5,400RPM Hard Drive 13.3" LED-backlit Glossy Widescreen Display 8x SuperDrive Intel HD Graphics 3000 10/100/1000 Network 802.11n Wireless Bluetooth 2.1 + EDR Mac OS X 10.6 Snow Leopard Silver za 999 $ czyli 2800,- Problem polega na tym, że aktualnie mam laptopa Sony VAIO 13,3" Procesor Intel Core 2 Duo ProcessorP8400 System operacyjny Genuine Windows Vista® Business with SP1 Sieć 10Base-T/100Base-TX Cache 3072 KB Pamięć RAM 3072 MB Upgradeable to 4096 MBIn the case of 4GB, a portion of the system memory over 3GB might not be available to the operating system Informacje o RAM SO-DIMM 800Mhz (DDR2) Twardy dysk 160 Gb (S-ATA) (7.5 GB reserved - recovery space) Karta grafiki Mobile Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD Matryca 13.3" TFT WXGA 1280x800 Czy kupując MacBooka bedzie odczuwalna WYRAŹNA róznica w pracy komputera[szybkosc itd] Oczywiscie wiem, ze inny system operacyjny itd itd, jestem posiadaczem i ogromnym fanem iPhona wiec troche sie orientuję w sprawach samego apple; chodzi mi o aspekty czysto technicznej specyfikacji tych komputerów. kupowac MacBook'a czy nie? z góry dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam

#2 Ilicz666

Ilicz666
  • 375 posts
  • SkądPoznań

Posted 13 August 2011 - 03:00

Miałem ten sam dylemat co Ty:) Mam Laptopa Asusa(N71Vn) i zastanawiałem sie nad MacBookiem i w końcu kupiłem MBP 15:D Parametrami może dużo się nie różnią ale oprogramowanie appla jest tak dobrze dopracowane że naprawdę nie żałuje że kupiłem MBP:D Fakt miałem i mam nadal parę problemów z oprogramowaniem (10.6.3) ale dużo pomogą Tobie ludzie z forum oraz google:) Nie zastanawiaj się tylko kupuj MBP bo warto:) Tylko zastanów się czy warto brać 13cali czy nie lepiej 15:) Ja mam 15(Przesiadłem sie z ASUSowej 17,3 i to był doskonały wybór:D POzdro:)

#3 JustinTimberlake

JustinTimberlake
  • 13 posts

Posted 15 August 2011 - 02:45

Fakt miałem i mam nadal parę problemów z oprogramowaniem (10.6.3) ale dużo pomogą Tobie ludzie z forum oraz google:)

tzn. ze jakie miales problemy?

Czy MacBook z USA ma polski jezyk, bedzie mial gwarancje itd.
[nie kupuję go w Apple Store tylko w sklepie typu MediaMarkt]

#4 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 15 August 2011 - 05:25

Czy MacBook z USA ma polski jezyk, bedzie mial gwarancje itd.
[nie kupuję go w Apple Store tylko w sklepie typu MediaMarkt]

2 x Tak.

#5 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 15 August 2011 - 07:22

Nawet gdybyś kupił Macbooka z Nigerii to byś miał polski język. System jest wielojęzyczny, ew. różni się układ klawiatury w niektórych krajach. Gwarancja jest ogólnoświatowa, więc bez problemu możesz oddać sprzęt w iSpocie jeśli coś się stanie. Applowski system jest szybszy i lepszy od windowsa (a już tym bardziej visty), a praca z nim to przyjemność. Brałbym MBP.

#6 CEHM

CEHM
  • 639 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 August 2011 - 07:56

Po prostu sie zastanow, do czego jest tobie ten komputer potrzebny i czy ten przyrost przeklada sie jakos na cene. Ten MBP jakims bolidem nie jest. Wolny dysk twardy i uklad graficzny, dla ktoregp glownym "selling point" jest oszczednosc energi. Dla przecietnego uzytkownika wystarczy jak najbardziej - reszta tak samo, jak twoj stary...Ale jesli chcesz koniecznie zmienic, zrobisz i tak, jak uwazasz. Ale na neoficka gadanine, jak to cudownie szybki jest Mac OS a Win potworny, nie zwracaj uwagi.

#7 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 15 August 2011 - 09:39

Gwarancja jest ogólnoświatowa, więc bez problemu możesz oddać sprzęt w iSpocie jeśli coś się stanie.

Komputera nie można oddać w iSpocie, bo iSpot to nie jest firma Apple, tylko "Premium Reseller". Realizacja gwarancji może odbyć się przez centralę Apple Polska w Warszawie.

#8 cezdeville

cezdeville
  • 207 posts

Posted 15 August 2011 - 10:24

ja się zastanawiam, czy dobrze rozumiem pytanie, a może coś niedowidzę. przecież na pierwszy "rzut oka" specyfikacja Macbooka jest mocniejsza od specyfikacji Vaio. więc w czym problem?

#9 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 August 2011 - 10:38

Ale na neoficka gadanine, jak to cudownie szybki jest Mac OS a Win potworny, nie zwracaj uwagi.

dla mnie jest potworny. Problem?

#10 CEHM

CEHM
  • 639 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 August 2011 - 11:56

dla mnie jest potworny. Problem?

Zamulic mozna kazdy system. Moge ci nagrac filmik, ile potrzebuje moj iMac, aby zakonczyc prace po trzech dniach uzytkowania z usypianiem na noc.

Zainstaluj sobie winde i porownaj dzialanie systemu przy normalnym uzytkowaniu. Na odleglosc nie mozna wyleczyc ciebie z bezkrytycznego podejscia do zabawek Stefana. Nawet podajac twarde fakty (spojrzales wreszcie na podany przyklad?)

#11 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 August 2011 - 15:20

Jakie twarde fakty? Dla mnie Windows jest potworny. To jest twardy fakt. Każdego systemu używałem normalnie. Mój komputer nie ma problemów gdy działa koło 2 tygodni z usypianiem na noc i w środku dnia. Nie potrafisz zrozumieć, że każdy ma swoje preferencje? To, że jestem krytyczny wobec Windowsa nie znaczy, że nie jestem krytyczny wobec czegoś innego, prawda? Pogódź się z tym, że nie wszyscy lubią Windowsa i jak zostaną zapytani - to tak odpowiedzą. Nie ma w tym nic bezkrytycznego. To wszysto jest czysto subiektywne. Dla kogoś innego potworny będzie Linuks, dla innych OS X. Nie ma w tym nic chorego, żeby trzeba było kogokolwiek leczyć. Tylko ciebie, bo tak uważasz.

#12 bartek001b

bartek001b
  • 1104 posts
  • SkądWłocławek

Posted 15 August 2011 - 15:20

ja bym brał macbooka

#13 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 August 2011 - 16:02

Zdecydowanie macbook. Rewelacyjny system, zero problemów. Przeszedłem jakiś już czas temu z PC na macbooka i jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam.

#14 CEHM

CEHM
  • 639 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 August 2011 - 19:22

Jakie twarde fakty?
Dla mnie Windows jest potworny. To jest twardy fakt.
Każdego systemu używałem normalnie.
Mój komputer nie ma problemów gdy działa koło 2 tygodni z usypianiem na noc i w środku dnia.
Nie potrafisz zrozumieć, że każdy ma swoje preferencje?
To, że jestem krytyczny wobec Windowsa nie znaczy, że nie jestem krytyczny wobec czegoś innego, prawda?
Pogódź się z tym, że nie wszyscy lubią Windowsa i jak zostaną zapytani - to tak odpowiedzą.
Nie ma w tym nic bezkrytycznego.
To wszysto jest czysto subiektywne.
Dla kogoś innego potworny będzie Linuks, dla innych OS X. Nie ma w tym nic chorego, żeby trzeba było kogokolwiek leczyć. Tylko ciebie, bo tak uważasz.

Sluchajac waszych podekscytowanych glosow na temat OS X moznaby dojsc do wniosku, ze Windows jest wiecznie wieszajacym sie, przekombinowanym i nielogicznym systemem, a oprogramowanie Maca to raj na ziemii. I ze system odgrywa tak gigantyczna roznice - szczegolnie gdy korzysta sie z niego jak 90% uzytkownikow, a wiec do odpalenia gry, przegladarki oraz pakietu office.

Co sie komus podoba a co nie, to jedna sprawa. Ale zupelnie inna jest robienie czarnej legendy a innym wody z mozgu. Zauwaz: nigdy nie krytykowalem "was entuzjastow" za to, ze powiedzieliscie, ze wam sie jablko po prostu podoba, tylko wtedy, gdy rozpoczynaliscie goraczkowe poszukiwanie racjonalnych argumentow dla wydawania wiekszych pieniedzy za gorszy sprzet. Mi sie tez kiedys iMac podobal i sobie go kupilem. Ale po czterech latach uzytkowania doszedlem do wniosku, ze w porownaniu do konkurencji placenie grubo ponad 1,5l PLN za system to nieporozumienie. Tez wole OS X od Win, ale nie za taka cene.

BTW: porownales juz cenu upgrade Sony i Apple i wciaz utrzymujesz, ze dodatkowe 4 GB u Stefana wcale nie sa drogie?

#15 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 August 2011 - 19:52

'waszych'. 'my' i 'oni'. wieczna wojna. gratuluję podejścia. oczywiście, że odgrywa gigantyczną różnicę. to w końcu z niego głównie korzystasz używając komputera. gdyby tak nie było, to królowałby Linuks, który jest za darmo - racjonalnie do tematu podchodząc. tak, krytykowałeś tylko kiedy komuś się coś nie podobało i nie było to jabłko. gorączkowo to ty tutaj próbujesz wszystkich przekonać do swoich racji próbując wepchnąć wszystko w tabelki. wspaniale, urzekła mnie twoja historia z iMakiem i twoje (jakże 'racjonalne') podejście.

#16 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 15 August 2011 - 19:59

Komputera nie można oddać w iSpocie, bo iSpot to nie jest firma Apple, tylko "Premium Reseller". Realizacja gwarancji może odbyć się przez centralę Apple Polska w Warszawie.

Dziękuję za zwrócenie uwagi, mój błąd. Ale dzięki, teraz już będę pamiętał.

Do autora - bierz macbooka, wyjdzie cię to lepiej niż piec.

#17 JustinTimberlake

JustinTimberlake
  • 13 posts

Posted 16 August 2011 - 03:06

Dzięki Wszystkim za odpowiedź. Zdecydowałem się już na MacBooka i mam nadzieję że nie pożałuję, a nawet gdyby- to go sprzedam w PL i jeszcze na tym zarobię odrobinę :D:D pozdrawiam serdecznie! :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users