Witam,
Już głowa mnie boli od przeszukiwania tematów - nic.
Może ktos wie w czym problem.
Podłączam dysk zewnętrzny, nie ważne jaki format: NTFS, FAT32 czy format makowski i chcąc przekopiować (w zasadzie nie ważne w którą stronę) widzę komunikat błędu, który przy pomocy comandera jest nazwany jako "status error 47" a normalnie od Findera dostaję komunikat o zajętości pliku, który chcę skopiować. I rany boskie, nie ważne czy to plik pages, czy film, czy zdjęcie... Dostaję szału, bo zaliczyłam pad Liona już, z uwagi na problemy z grafą jak podejrzewam. Miałam ustawione hasło na wybudzanie i wiem, że z tym są problemy. W związku z powyższym uruchomiłam kompa z poleceniem -R i udało się wejść do trybu jakby "safe" porównując z windą. I tu pierwsze problemy z kpiowaniem zawartości - właśnie ten błąd. Potem już na świeżej instalce Liona błąd. Podobnie pochrzanione są uprawnienia. Chcąc z iPhoto przenieść zdjęcie na pulpit - mam komunikat o braku praw do tego. Jestem na koncie administratorskim!
Ogólnie najbardziej wkurzający jest komunikat o tym, że dany plik jest używany... W czym rzecz?
1. Mam wyłączone udostępnianie plików w sieci
2. Wyłączone konto gościa
3. System plików na dysku zewnętrznym różny - nie ma problemu z niektórymi plikami a z niektórymi jest. Prawa dostępu do plików te same, nic nie zmieniane od momentu instalacji.
4. MacBook Pro 13 wersja 2010, system działa prawidłowo, laptop nie grzeje się
5. System Lion normalnie pobrany z iStore, bez przeróbek itd.
6. Świeża instalacja, bez akutualizacji Snowa (z pen drive)
7. co jeszcze może być potrzebne?...
odchodzę od zmysłów. A. Dysk zewnętrzny sprawny:)

Lion - błąd OS status error 47 - plik zajęty
Rozpoczęty przez
kohena
, 12 sie 2011 09:35
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 12 sierpnia 2011 - 09:35
Napisano 13 sierpnia 2011 - 10:33
Ja proponuję wykonać poniższą czynność uwzględniając punkt 7
Czyli naprawa uprawnień, dysku i 3 inne punkty.
@josio
- Wchodzisz na stronę AppleJack Project Page.
- Pobierasz applejack z macupdate.com bądź sourceforge.net.
- Instalujesz.
- Po zainstalowaniu uruchom ponownie komputer.
- Podczas uruchamiania przytrzymaj kombinację klawiszy ⌘+S.
- Uruchomi Ci się coś podobnego do "terminala", wtedy możesz wpisać "applejack" i wyskoczy Ci okienko [patrz poniżej] gdzie będą widniały opcje do wyboru.
- Możesz również wpisać "applejack auto restart" - wykona wszystkie czynności z obrazka po czym zrestartuje komputer.
Czyli naprawa uprawnień, dysku i 3 inne punkty.
Napisano 13 sierpnia 2011 - 12:19
nie masz jakiegoś softu do zapisu na ntfs przypadkiem?
Napisano 13 sierpnia 2011 - 19:25
A czy mogłabyś podać dokładnie to co jest napisane - komunikat.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych