Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy kupic iphone 4 mając juz ipada 2 (wspolpracuja?) czy lepiej galaxy s 2

• Please log in to reply
64 replies to this topic

#1 shiz

shiz
  • 89 posts
  • SkądDolny Śląsk

Posted 12 August 2011 - 01:20

Witam, przymierzam sie do zakupu telefonu ( z gory nie biore pod uwage ip 5). I tak zastanawiam sie, czy posiadajac juz ipad'a 2 beda z tego wynikaly jakies specjalne korzysci / funkcje jak wybiore ip4 (poza tym, ze system juz znam). A moze pora pojsc w cos z 2giej strony barykady tj. Samsung galaxy s 2 i miec mozliwosc korzystania z obu systemow... Jakie macie zdanie na ten temat? WIEM, ze jest dlugi watek nt. Ip4 vs Gs2 ale tutaj raczej chodzi mi o to w jaki sposob mozna razem wykorzystac te urzadzenia, poza sama synchronizacja w itunes. Pozdrawiam

#2 Mercz

Mercz
  • 2783 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 12 August 2011 - 02:01

Według mnie jako tako współpracy między iPadem 2,a iP 4 nie ma jakiejś magicznej więzi. Ja bym brał SGS 2. Miałbyś AppStore i otwarty system pod ręką.

#3 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 12 August 2011 - 02:36

No właśnie to jest pole na którym Apple trochę się nie popisało jeszcze. Nie ma specjalnych funkcji dla tych, którzy posiadają iPhone'a i iPada. Pod tym względem najlepiej wypada HP, gdzie tablet ma możliwość bardzo fajnej współpracy ze smartfonem.

#4 kummer

kummer
  • 2002 posts
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Posted 12 August 2011 - 03:01

Pamiętajcie że za chwilę będzie iCloud czyli pełna synchronizacja.

#5 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 12 August 2011 - 06:53

No właśnie to jest pole na którym Apple trochę się nie popisało jeszcze. Nie ma specjalnych funkcji dla tych, którzy posiadają iPhone'a i iPada. Pod tym względem najlepiej wypada HP, gdzie tablet ma możliwość bardzo fajnej współpracy ze smartfonem.

Dziwne rzeczy piszesz. Najwieksza zaleta Mac'ow jest wlasnie synchronizacja. Dzieki MobileMe (a niedlugo iCloud) wszystko wspolpracuje ze soba tak jak powinno. Do tego dochodza aplikacje - kupujac jakas na telefon mozesz rowniez jej uzywac na iPad'a.

#6 netruner

netruner
  • 564 posts
  • SkądKraków

Posted 12 August 2011 - 07:39

Jak nie ma więzi. Przede wszystkim kupujesz raz aplikacje na 2 urządzenia. Możesz rozpocząć czytać na jednym na drugim zakończyć. Proste udostępnianie internetu między nimi. W niektórych aplikacjach możesz użīwać iPhona jako kontroler. Nie mówię o nowych funkcjach które będą z iCloud (dokumenty,muzyka ...) . Ja mam iPada2 i 3gs, jestem zadowolony z takiej pary.

#7 cezdeville

cezdeville
  • 207 posts

Posted 12 August 2011 - 07:52

ja bym to ugryzł jeszcze inaczej - masz masę przydatnych dupereli w iPadzie? kup sobie tanią low-endową Nokię z dobrą baterią i ciesz się pracą telefonu 7-10 dni bez ładowania! w przypadku letnich eskapad bezcenne! żaden wypasiony smartphone Ci tego nie zagwarantuje. ps. jak ja się cieszę, że robią jeszcze proste tanie telefony za kilkadziesiąt złotych (bez umowy). chyba sobie jakiś zapas zrobię na wszelki wypadek :D edit: właśnie zauważyłem, że to mój 66-ty post! jeszcze tylko sześćset! :D

#8 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 12 August 2011 - 07:53

Na żagle lub w ekstremalne warnki zdecydowanie lepiej zabrac zamiennik za 90zl ;)

#9 tryt

tryt
  • 628 posts

Posted 12 August 2011 - 12:32

Apple Wants to Beat HP's WebOS Sharing Feature with Something Cooler - Patently Apple
Wniosek patentowy zgłoszony ok. półtora roku temu, więc może wkrótce zawita pod strzechy.

#10 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 12 August 2011 - 12:40

iCloud to po pierwsze, po drugie AppStore - płacisz raz i masz na obu urządzeniach. Po trzecie jak android to tylko z serii Nexus. Po czwarte bateria w Galaxy S2. Po piąte iPhone to inwestycja, za rok Galaxy S2 bedzie kosztował 300zł na alcu. A teraz najważniejsze - jak sie ma tablet to w smartphone przestaje sie kompletnie używać "smart" a pozostaje tylko "phone", wiec właściwie Galaxy S2 ma tylko sens jeśli chce sie poznać nowy system. Ja kupiłem Nexusa w zastępstwie za iPhone tylko własnie dlatego, żeby pogłębić swoją wiedze na temat androida :P Od ocen i porównań na razie sie wstrzymam.

#11 shiz

shiz
  • 89 posts
  • SkądDolny Śląsk

Posted 12 August 2011 - 19:18

No faktcznie raczej 'smart' znika i bede uzywal phone... Ale znowu te applikacje juz mńie tak nie ciagna, wiec sporych korzysci z zakupu 1 in 2 nie bede niby mial... Marzy mi sie bezposredni streaming z camery ip4 na ipad'a, ale chyba na marzeniach sie konczy ;p Czy ktos moglby wymienic przykladowa aplikacje w ktorej uzywa sie ip4 jako kontrolera, czy cos w ten desen?Strasznie ciagnie mnie do sg2 jego wielki ekranik, ale z 2giej strony przeciez po to mam tabletke ;) pomyslimy jeszcze ;p ale dzieki za podpowiedzi. BTW Czacha ja Cie skads znam :D

#12 EmotiCon02

EmotiCon02
  • 167 posts

Posted 12 August 2011 - 20:07

Z tego co wiem np. w Scrabble da się gra w ten sposób.

#13 shiz

shiz
  • 89 posts
  • SkądDolny Śląsk

Posted 12 August 2011 - 22:52

Poprzez synchronizacje, o ktorej wspominaliscie wczesniej rozumiem, ze muzyka, zdjecia, filmiki, (appki tez?) ktore mam na ipad a nie mam na iphone, przeniosa sie i na odwrot? Co jesli mam iphone 16gb a ipad ma 40gb muzyki, a chce poprzenosic nie muzyke a inne rzeczy, czy z poziomu urzadzenia da sie cos takiego robic? Czy konieczny bedzie itunes(bo to juz moim zdaniem tragedia lekka bedzie - w koncu wrzucic osobno te same katalogi nie bedzie problemem, wiec gdzie tu 'wow')? Jesli sie myle, badz to rozwiazanie inaczej funkcjonuje, bardzo prosze o wyjasnienie. Pozdrawiam, i zycze milego we%ekendu Edit: hmm czy to sie poprostu bedzie sie przez ta iChmure wybieralo, co pobrac, jakby z serwera...?

#14 conkerkh

conkerkh
  • 458 posts

Posted 13 August 2011 - 10:59

No faktcznie raczej 'smart' znika i bede uzywal phone... Ale znowu te applikacje juz mńie tak nie ciagna, wiec sporych korzysci z zakupu 1 in 2 nie bede niby mial... Marzy mi sie bezposredni streaming z camery ip4 na ipad'a, ale chyba na marzeniach sie konczy ;p Czy ktos moglby wymienic przykladowa aplikacje w ktorej uzywa sie ip4 jako kontrolera, czy cos w ten desen?Strasznie ciagnie mnie do sg2 jego wielki ekranik, ale z 2giej strony przeciez po to mam tabletke ;) pomyslimy jeszcze ;p ale dzieki za podpowiedzi.

BTW Czacha ja Cie skads znam :D

SGS2 - plastik fantastik no i ta marka wrecz stworzona jakby pod polakow, tanie i kiepsko wykonane.

#15 Ashriel

Ashriel
  • 45 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 13 August 2011 - 11:05

ja polecam ipada 2 i iphone'a ;) wszystko śmiga elegacko, poczynając od takich betonów jak oglądanie czegoś przez iple na macu, a dokonczenie na ipadzie czy później na iphonie, tak samo egazety, synchronizacja kontaktów - długo naprawdę by wymieniać.

#16 HEJTERRR

HEJTERRR
  • 124 posts

Posted 13 August 2011 - 11:08

nie krytykujcie samsunga. jakos duzo czesci od samsunga a w tym jak dobrze wiem: procek,ekran,pamiec flash byla od samsunga w iphonie i co psuje wam sie to? za duzo fanbojow tutaj. prawda jest taka ze gdyby samsung mial ios to krol bylby tylko jeden.. ten wielki ekran amoled to cos pieknego. Ale niektorzy wola miec szpanerskiego iphona niz rownie dobrego galaxy s z androidem. Mnie na iphonie trzymaja tylko gry, ktore pomalu wychodza na obu platformach. a to ze samsung to nie apple i nie ma logo i ma brzydka obudowe to juz mnie malo obchodzi. Nie mowcie o baterii bo apple musialo obnizyc taktowanie zeby bateria trzymala w iphonie 4 a jest to tylko 800mhz, a samsung ma 2 rdzenie po 1.2 chyba, roznia ogromna.

#17 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 August 2011 - 11:30

nie krytykujcie samsunga. jakos duzo czesci od samsunga a w tym jak dobrze wiem: procek,ekran,pamiec flash byla od samsunga w iphonie i co psuje wam sie to? za duzo fanbojow tutaj. prawda jest taka ze gdyby samsung mial ios to krol bylby tylko jeden.. ten wielki ekran amoled to cos pieknego. Ale niektorzy wola miec szpanerskiego iphona niz rownie dobrego galaxy s z androidem. Mnie na iphonie trzymaja tylko gry, ktore pomalu wychodza na obu platformach. a to ze samsung to nie apple i nie ma logo i ma brzydka obudowe to juz mnie malo obchodzi. Nie mowcie o baterii bo apple musialo obnizyc taktowanie zeby bateria trzymala w iphonie 4 a jest to tylko 800mhz, a samsung ma 2 rdzenie po 1.2 chyba, roznia ogromna.

Problem w tym, ze android nie obsluguje wiecej niz 1 rdzenia wiec moglby sobie ich miec 90 po 40Ghz. Programow tez poza benchmarkami nie ma.
Apple najwyrazniej dązy do tego zeby nie kupowac od Samsunga chocby jednej srubki :D
A jakbys poczytal o AMOLED to bys sie nim nie zachwycal, przesaturowane kolory, przebarwienia no i slabe ppi.

Nie pisze tego jako fanboy zadnej marki, pisze jako konsumemt.

#18 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 13 August 2011 - 12:05

Tak, iPhone jest super i Samsung też, ale chyba nie o to pyta kolega w tym temacie, tylko o wpółpracę smartfona z tabletem. Przykład: HP i funkcja 'touch to share'. Szukam informacji na Touchpadzie i nagle znajduję na nim ważny link z numerem telefonu. Biorę telefon Pre 3, dotykam nim lekko powierzchni tabletu i link z numerem telefonu automatucznie pojawia się na smarftonie. Przykład drugi, na Touchpadzie można odbierać rozmowy i sms, gdy akurat nie ma się pod ręką smartfona. Bardzo byłoby fajnie, gdyby Apple bardziej rozwinęło możliwości zaawansowanej komunikacji iPhone'a z iPadem. Oczywiście iOS 5 jest krokiem na przód, bo robiąc fotkę iPhonem pojawi się ona również automatycznie na iPadzie i odpowiadając na pytanie shiz'a, iTunes nie będzie do tego potrzebne.

HP 'Touch to Share' technology - YouTube[COLOR="Silver"]

---------- Wpis dodano o 13:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:04 ----------

#19 shiz

shiz
  • 89 posts
  • SkądDolny Śląsk

Posted 13 August 2011 - 12:26

Tak, iPhone jest super i Samsung też, ale chyba nie o to pyta kolega w tym temacie, tylko o wpółpracę smartfona z tabletem. Przykład: HP i funkcja 'touch to share'. Szukam informacji na Touchpadzie i nagle znajduję na nim ważny link z numerem telefonu. Biorę telefon Pre 3, dotykam nim lekko powierzchni tabletu i link z numerem telefonu automatucznie pojawia się na smarftonie. Przykład drugi, na Touchpadzie można odbierać rozmowy i sms, gdy akurat nie ma się pod ręką smartfona. Bardzo byłoby fajnie, gdyby Apple bardziej rozwinęło możliwości zaawansowanej komunikacji iPhone'a z iPadem. Oczywiście iOS 5 jest krokiem na przód, bo robiąc fotkę iPhonem pojawi się ona również automatycznie na iPadzie i odpowiadając na pytanie shiz'a, iTunes nie będzie do tego potrzebne.

HP 'Touch to Share' technology - YouTube[COLOR="Silver"]

---------- Wpis dodano o 13:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:04 ----------

Dzieki ;) wreszcze cos konkretnego.
Btw ta wspolpraca hp'kow wydaje sie byc naprawde swietna sprawa. Wlasnie czegos takiego oczekiwalbym od appla, skoro kupuje od nich kilka urzadzen, a umowmy sie ze robia 'w jednej' branzy, a hp robi swoje w wiele stron, a jakos potrafi. Apple wypada slaaabo przy tym, a wydawac by sie moglo, ze powinni byc liderem takich rozwiazan, w koncy 'zarazeni' apple, kupuja zwykle po kilka ich urzadzen... Nie tak jak w przypadku casual usera pc(windows)+komorka = zero udogodnien, tak w przypadku apple + apple = powinno byc ich naprawde duzo, a nie tylko synchronizacja, bo umowmy sie, ze to raczej nie jest nic niesamowitego, i to, ze moge dokonczyc czytac e-book czy e-gazete na ktoryms z urzadzen ZADNEGO szalu nie robi ( na pc tez moge dokonczyc, wystarczy pare min i sciagnac to samo) wiec takie rozwiazania to chyba rzecz jasna powi ien byc standard? Wiec pytam sie czy otrzymam 'cos wiecej' od takiego polaczenia urzadzen, niz pospolite rozwiazania, ktore wydawaly by sie oczywiste... (a moze tylko dla mnie?)
Pozdrawiam

Edit : wyprzedze mozliwe pytanie - "w takim razie co oczekujesz?" no i tu wlasnie oczekuje, zeby mnie apple zaskoczyl tym co moze zaoferowac. Bo skoro nie zaskakuje, to nie widze w tym nic specjalnego (ale to tylko moje zdanie, i nie twierdze, ze nie mam zamiaru go kupic - poprostu dyskutuje ;) ) kropka .

Edit2: @conkerkh "marka"? musiałeś zaznaczyć. Lubie apple, ale od Ciebie po tekście mówiącym o marce czuje "fanboja". Są "rzeczy i rzeczy" czasami nie szata / znaczek mówi o urządzeniu i słabo mi się robi słysząc takie argumenty, chyba że założymy temat na co się lansować.

#20 conkerkh

conkerkh
  • 458 posts

Posted 14 August 2011 - 00:53

Ale to przeciez jest marka wiec nie bardzo wiem o co chodzi? "fanboj" nie taki ze mnie straszny bo jakos macbooka nie mam do tej pory... Kazdy producent kreuje swoj wizerunek i o ile Samsung najwyrazniej nie celuje w ludzi ktorzy pedantycznie zwracaja uwage na tzw ogolny feeling ktory wynika z korzystania z urzadzenia i na ktory zalicza sie odpowiednio jakosc wykonania sprzetu, az po ogolne wrazenie z obcowania z systemem itp. Natomiast Apple ma dokladnie takie podejscie. Samsung natomiast jest od geekow dla geekow, generalnie po znaczku wiem czego sie spodziewac to co oferuje samsung mnie nie satysfakcjonuje natomiast podejscie Apple juz tak. Mialem do czynienia z Samsungami wielokrotnie i z tego co obserwuje nic sie nie zmienia. Plastik i kiepskie materialy oraz bardzo krotkie wsparcie jesli chodzi o soft dla danego modelu, glownie z powodu absurdalnie dużej liczby modeli wydawanych w ciągu roku

#21 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 August 2011 - 09:01

Ale to przeciez jest marka wiec nie bardzo wiem o co chodzi? "fanboj" nie taki ze mnie straszny bo jakos macbooka nie mam do tej pory... Kazdy producent kreuje swoj wizerunek i o ile Samsung najwyrazniej nie celuje w ludzi ktorzy pedantycznie zwracaja uwage na tzw ogolny feeling ktory wynika z korzystania z urzadzenia i na ktory zalicza sie odpowiednio jakosc wykonania sprzetu, az po ogolne wrazenie z obcowania z systemem itp. Natomiast Apple ma dokladnie takie podejscie.

Samsung natomiast jest od geekow dla geekow, generalnie po znaczku wiem czego sie spodziewac to co oferuje samsung mnie nie satysfakcjonuje natomiast podejscie Apple juz tak. Mialem do czynienia z Samsungami wielokrotnie i z tego co obserwuje nic sie nie zmienia. Plastik i kiepskie materialy oraz bardzo krotkie wsparcie jesli chodzi o soft dla danego modelu, glownie z powodu absurdalnie dużej liczby modeli wydawanych w ciągu roku

Bo samsung wychodzi z zalozenia ze i tak geeki nie beda siedziec na oryginalnym rom'ie tylko zmarnuja pol zycia na testowaniu customow. W ajfonie chcac nie chcac jestes podczas synchronizacji informowany o update i jest to kwestia jednego klikniecia myszka. Teraz przez OTA pewnie bedzie jeszcze prosciej. W androidzie tez oczywiscie sa OTA ale wiecie jak to jest... bedzie albo bedzie, albo operator da tylka albo producent urzadzenia (poza nexus).

Teraz kwesta wygladu... jesli ktos siedzi calymi dniami i flashuje softy to czy ma czas na podziwianie urzadzenia? I czy tacy ludzie w ogole maja taka wrazliwosc? ;)

#22 edgarson

edgarson
  • 65 posts

Posted 14 August 2011 - 23:12

takie pytania raczej się nie nadają na to forum pełnym zaślepionych fanboyów.

#23 rbej

rbej
  • 596 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 15 August 2011 - 08:45

Jakby spytał się na forum Samsunga, to byłoby to samo zaślepienie, tylko że w drugą stronę. Ludzie za bardzo wiążą się emocjonalnie z rzeczami martwymi.

#24 Wojtasio

Wojtasio
  • 337 posts
  • SkądŁódź

Posted 15 August 2011 - 09:46

Hehe jak ktos napisze cos dobrego na temat Apple to juz fanboy. Osobiscie jestem milosnikiem iurzadzen przede wszystkim za ich prostote i wyglad. Samsung jak dla mnie jest super firma i zlego slowa na nia nie powiem bo posiadam mase sprzetu rtv i sa niezawodne. Dlaczego posiadam iPhona a nie SG2 ? I jeden i drugi od pewnego czasu przestal byc sprzetem dla mnie. Zakup iPada doprowadzil do tego ze pozbylem sie lapka na amen a z iPhona jedynie dzwonie. Czekam na to by Apple wprowadzilo jakas okrojana wersje iPhona , ktora bedzie plaska i posiadala jedynie funkcje dzwonienia i iPoda. Dlatego na Twoim miejscu zastanowil bym sie powaznie nad kupnem ktoregokolwiek z tych urzadzen

#25 edgarson

edgarson
  • 65 posts

Posted 15 August 2011 - 10:37

Jakby spytał się na forum Samsunga, to byłoby to samo zaślepienie, tylko że w drugą stronę. Ludzie za bardzo wiążą się emocjonalnie z rzeczami martwymi.

czytam forum Samsunga/Androida i goście są świadomi wad swojego sprzętu i nie ma takiego fanboyostwa jak tutaj. Tutaj wady sprzętu Apple są traktowane jak zalety.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users