Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple TV 2 problemy z dźwiękiem...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sisar

Sisar
  • 254 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 sierpnia 2011 - 17:48

Witam kupiłem dziś to cudo, ale mam problem z dźwiękiem, tj. przerywa mi. Mam go podłączonego przez kabel HDMI. Pod tą samą instalcją podłączam Xboxa i działa bez problemów. A Apple TV 2 pokazuje obraz a dźwięk przerywa... zarówno w Radiu, YouTube czy też w mojej biblioteceChwilę jest a chwilę nie ma i tak w kółko. Spotkał sie już ktoś z was z takim czymś ? działo się na firmware 4.2.1 i teraz na 4.3.3 :(

#2 Achi

Achi
  • 66 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 09 sierpnia 2011 - 20:00

Ogólnie to problemy z dźwiękiem pojawiały się pod nowszym softem. Część tych problemów można rozwiązać instalując Nightly Build (nie mniej można sobie dołożyć nowe). Napisz proszę jakiej wersji używasz. Warto też włączyć logowanie w xbmc i potem sprawdzić co znajduje się logach (przez ftp). Sprawdź też ustawienia ATV2 Apple TV (2nd generation): Static or no sound from your TV when playing Apple TV content
Jeśli masz zainstalowany FIRECORE MEDIA PLAYER to go odinstaluj.
W zależności od wersji sprawdź też ustawienia ATV2 Settings>Audio & Video>Audio Output z Auto na 16 bitów.
Pozdr

#3 Sisar

Sisar
  • 254 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 sierpnia 2011 - 20:08

Ja ma oryginal, nie mam JB.. dziś kupiony...i firmware czysty zaktualizowany do najnowszego software... A może mam spieprzony Apple TV? Bo nawet te dźwięki co są jak się pilotem dusi na klawisze to przerywają...

#4 Achi

Achi
  • 66 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 09 sierpnia 2011 - 20:32

Skoro zmiana ustawień w audio i video nic nie daje (nie mam najnowszego softu, więc nie jestem pewny jakie są opcje), to pozostaje zrobić test na innym kablu hdmi, ewentualnie puścić dźwięk przez wyjście optyczne. Upewnij się, że masz kabel minimum HDMI 1.3c (warto też wyszarpać kabel od sąsiada i sprawdzić czy na jego kablu jest ten sam problem). Czy masz możliwość przetestowania wyjścia optycznego ? Czytałem na forach, że atv2 nie chciało się dogadać z niektórymi telewizorami (np. sony bravia). Było to jednak dość dawno i chyba problem został już rozwiązany.

#5 Sisar

Sisar
  • 254 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 sierpnia 2011 - 20:53

próbowałem już na innym kablu jest to samo. Xbox działa na obu bez problemów. Mam kabel 1.4. Jutro kupię optyczny i zobaczymy....

#6 Sisar

Sisar
  • 254 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 sierpnia 2011 - 09:55

Chyba nie sprawdzę po kablu optycznym bo nie mam do czego podłączyć. Mój TV jak się okazuje ma tylko wyjscie optyczne a nie wejście..... nie wiem co robić.... może jakieś głośniki z we optycznym.. ?

#7 Achi

Achi
  • 66 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 10 sierpnia 2011 - 12:34

Trudno będzie o takie głośniki. Prościej będzie wziąć atv i podłączyć na jakimś innym telewizorze. Tak dla pewności, zmiana ustawień nie dała rezultatu ?

#8 Sisar

Sisar
  • 254 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 sierpnia 2011 - 13:22

Ani różne zmiany w TV ani w ATV nie przyniosły rezultatów... Ciekawe że xbox po HDMI działa idealnie i obraz i dźwięk, nic sie nie tnie.... może jakies tanie kino domowe z SDFIP.... albo mini wieża.. ? No ale wpierw to chyb a jednak sprawdzę czy w ogóle pod innym TV działa. Ale wydaje się, że to problem pomie∂zy ATV a TV a nie gdzieś w sieci w strumieniowaniu bo te dźwieki które powstają podczas duszenia na pilota to też przerywają...

#9 Tuczas

Tuczas
  • 48 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 sierpnia 2011 - 13:32

Głośniki z wejsciem optycznym to są np kina domowe. Philips najtańsze za około 330zł oferuje.

#10 Sisar

Sisar
  • 254 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 sierpnia 2011 - 21:10

Dupa... nawet nie macie pojęcia jak mnie to wk...a ! Dlaczego Xbox może pięknie działać po HDMI, dvd Samsunga też, a ten j...y APPLE TV nie, bo nie... Podłączyłem inny apple i to samo....co to za standardy nietypowe?! a nawet nie ma czegoś optycznego S/PDIF żeby kupić pod co by się dało to gówno podłączyć ! A jak jest to drogie...Tak jak od zawsze byłem fanem apple to teraz mam dość... chyba sprzedam to gówno bo nie mam sił... Ciągle mi przerywa ten cholerny dźwięk...!

#11 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 11 sierpnia 2011 - 21:19

Sisar brak konsekwencji.
Przeczytaj prosze swój 1 post "kupiłem właśnie to cudo"...
Uwierz lub nie w sporej mierze uzytkownicy tak coraz częsciej zaczynaja mysleć o sprzecie Apple, tyle tylko , ze bardzo mała grupa osob przyznaje sie do tego.
Co do dzwieku, nie jestes odosobnionym przypadkiem, znajomy który ma ATV2 ma to samo. Stoi skrzynka i ...czeka na "lepszy soft"
TV u niego to Samsung.
Ja sprzedałem, bo nie działało poprawnie poprzez HDMI z TV Sony, było dużo niebieskiego i zielonego, czasem zlewało sie z żółtym.
I kolejne update nic nie dawał...
Apple...cóz, to tylko Apple. :)

#12 Pieka

Pieka
  • 647 postów

Napisano 11 sierpnia 2011 - 21:41

Sprawdz na innym TV, ale koniecznie na tym samym kablu, a nastepnie na innym. Jesli w obu przypadkach bedzie zle to masz walniete sztuki. Jednak bylby to spory zbieg okolicznosci, gdyby odnosilo sie to do dwoch sztuk ATV2. Stawiam na problemy z kablem, bo nie kazdy jest wlasciwy, tym bardziej jesli masz jakies gorszej jakosci.
Osobiscie uzywam tych kabli: Lindy 41172 Kabel cyfrowy HDMI - HDMI Full HD 1080p - 2m do wszystkiego, rowniez do ATV2 z najnowszym softem i wszystko gra.

#13 Sisar

Sisar
  • 254 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 sierpnia 2011 - 22:35

Kabel mam nowy jakiś 1.4 choć nie wiem co to znaczy. Podpinam też za pomocą tego kabla od Xboxa (drogi kabel) i też to samo....

#14 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 11 sierpnia 2011 - 22:36

Sisiar relax. Ja mam atv2 od premiery i działa ok. Nie mieszaj w błocie całego aplle.

#15 Achi

Achi
  • 66 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 12 sierpnia 2011 - 05:23

Tego typu problemy były opisywane na forum apple. Jeśli nic nie da, nie ma innego wyjścia jak napisać do supportu podając numer seryjny atv oraz model telewizora, z którym nie gada. Dokładnie opisz co robiłeś i czekaj na odpowiedź.

#16 Wojtasio

Wojtasio
  • 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 sierpnia 2011 - 19:19

Sisar - jutro przyjdzie do mnie sztuka tego isprzętu to dam znać czy działa. Też mam tv samsunga, mam kable 1.3 i 1.4 ( ten ma większy przesył sugnału - wymagany w 3D ), mam też kable optyczne i sprzęt onkyo pod który chce to podłączyć. Myśle że już rano zdam relację. Pozdro EDIT Testowałem dziś sprzęt na kablu hdmi 1.3 i 1.4 oraz na optyku, na starej wersji softu ( chyba była 4.2.1 ) i na nowej 4.3 . Wszystko działa zajebiaszczo!

#17 Sisar

Sisar
  • 254 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 sierpnia 2011 - 16:33

Ja dziś kupiłem.... kino domowe za 300 zł i podłączyłem optykiem, też działa zajebiaszczo, ale pod HDMI niestety nie... działa pod innym telewizorem... pod moim nie....pod moim wszystko działa pod HDMI tylko nie łaskawe Apple...

#18 Wojtasio

Wojtasio
  • 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 sierpnia 2011 - 18:46

Nie bierz tego jako złośliwość ale być może masz jakiś starszy model TV. Najważniejsze że działa :)

#19 Sisar

Sisar
  • 254 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 sierpnia 2011 - 19:19

mam starszy model to się zgadza, ale fakt faktem, że i xbox 360 działa i dvd dział..... Ech Apple....

#20 Wojtasio

Wojtasio
  • 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 sierpnia 2011 - 20:22

Wiem coś na temat funaberii Apple - do dziś mam problemy z synchronizacją iPada z iTunes hehehe :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych