Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

illustrator i import tekstu jako krzywe

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Waldekg

Waldekg
  • 89 posts

Posted 14 May 2007 - 17:48

Witam nie wiem jak to zrobić. dostałem plik pdf z fontem i nie wiem jak go zaimportowac w krzywych. kiedys jak mialem wiecej czasu to po kilku probach mi sie udawalo, ale dzisiaj kicha. moze ktos pomoze

#2 zaciek

zaciek
  • 85 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 May 2007 - 19:13

otworz illustratora, a pozniej Open i wybierasz ten plik pdf.. pozniej prawym i create outlines (jakos tak powinno to zadzialac, o ile dobrze zrozumialem) ;)

#3 Hektor

Hektor
  • 1570 posts
  • SkądPolska

Posted 14 May 2007 - 20:03

otworz illustratora, a pozniej Open i wybierasz ten plik pdf.. pozniej prawym i create outlines (jakos tak powinno to zadzialac, o ile dobrze zrozumialem) ;)

zle zrozumiales:)
jemu chodzilo o otwarcie pdfa bez wykaszanienia sie fontow biorac pod uwage ze nie ma ich w systemie.
Nie kojarze zeby cos takeigo bylo mozliwe (ale moge sie mylic)
pit stop chyba cos takiego robil
Zrob moze tak:
Waldek:
Z pdfa wyslij do jakiejs drukarki ps a pozniej destilerem przelec i otworz w illustratorze.

#4 Śfieży

Śfieży
  • 920 posts

Posted 14 May 2007 - 21:11

Jakbyś miał InDesigna to możesz skrzywić PDF-a w nim. Serio! Wystarczy do tego myk z przezroczystością multiply na wierzchu.

#5 phorna

phorna
  • 48 posts

Posted 15 May 2007 - 10:27

Możesz też obejść to w następujący sposób. Otwierasz PDF'a w Acrobat Readerze. Drukujesz PDF'a na drukarkę postscriptową do pliku. Zaciągasz ten postscript do Illustratora. Metoda nie jest idealna ale czasami jedyna.

#6 Hektor

Hektor
  • 1570 posts
  • SkądPolska

Posted 15 May 2007 - 12:19

Możesz też obejść to w następujący sposób. Otwierasz PDF'a w Acrobat Readerze. Drukujesz PDF'a na drukarkę postscriptową do pliku. Zaciągasz ten postscript do Illustratora. Metoda nie jest idealna ale czasami jedyna.

Powtarzasz mnie ?
to mile :)

#7 phorna

phorna
  • 48 posts

Posted 15 May 2007 - 16:25

Przepraszam. Przeczytałem odpowiedzi zbyt pobieżnie. Twoja była tak "dołująca" ;) na początku, że nie sądziłem, że sie w taką konkluzję rozwinie. Jakbym mógł to bym się skasował ale się nie da. :) Mogę tylko dodać, żeby po tej operacji przyjrzeć się w powiększeniu literkom, czasami tracą perfekcyjne kształty.

#8 Hektor

Hektor
  • 1570 posts
  • SkądPolska

Posted 15 May 2007 - 16:50

Przepraszam. Przeczytałem odpowiedzi zbyt pobieżnie. Twoja była tak "dołująca" ;) na początku, że nie sądziłem, że sie w taką konkluzję rozwinie. Jakbym mógł to bym się skasował ale się nie da. :)

Mogę tylko dodać, żeby po tej operacji przyjrzeć się w powiększeniu literkom, czasami tracą perfekcyjne kształty.

Najlepiej po prostu miec ten font :)

#9 Waldekg

Waldekg
  • 89 posts

Posted 16 June 2007 - 09:55

A teraz dla ciekawskich jak to zrobić? w acrobacie zapisac jako EPS wyslac do kumpla na peceta - on importuje do corela z opcja importuj jako krzywe i gotowe, wysyla Ci pieknego eps'a. szacunek dla corela za ta opcję. moze kiedys doczekamy sie tego w illustratorze

#10 Duckling

Duckling
  • 490 posts
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Posted 16 June 2007 - 10:51

A nie prościej jest zrobić search na forum ???

Jak skrzywić tekst w PDF

#11 Jaras

Jaras
  • 568 posts

Posted 18 June 2007 - 12:09

A teraz dla ciekawskich jak to zrobić?
w acrobacie zapisac jako EPS wyslac do kumpla na peceta - on importuje do corela z opcja importuj jako krzywe i gotowe, wysyla Ci pieknego eps'a.
szacunek dla corela za ta opcję.
moze kiedys doczekamy sie tego w illustratorze

Czasami się*to sprawdza, ale jak to w Corelu, jest jedno ale:
Jak przy tej operacji powstanie zbyt skomplikowana krzywa (za dużo węzłów), to Corel robi masakrę - generuje jakieś "piki" - dodatkowe poziome baaaardzo długie linie, które trzeba później ręcznie usuwać.
Polecam metodę drukowania to pliku z distillera.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users