Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Gps na ipadzie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dziarskee

Dziarskee
  • 94 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2011 - 18:44

Witam, mam iPada 2 i chcialem kupic mapę tom tom. Nie wiem tylko czy program potrzebuje do pokazywania aktualnego polozenia polaczenia z internetem, czy modul gps jest wbudowany w iPadzie... Prosze o odpowiedzi.

#2 kubaamm

kubaamm
  • 252 postów
  • SkądPL|USA

Napisano 06 sierpnia 2011 - 18:56

Zależy czy masz wersje 3G jeżeli tak to masz GPS i tom tom nie pobiera danych pakietowych , jeżeli zaś posiadasz opada bez3g to zapomnij o nawigacji tom tom ;)

#3 Dziarskee

Dziarskee
  • 94 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2011 - 19:21

Chodzi mi dokladnie o Synic Polska, ktory wykorzystuje mapy tom tom zapisane na urzadzeniu... A jezeli musi miec internet, to czy jest nawigacja, ktora nie musi.. Ma iPada wifi.

#4 barcik100

barcik100
  • 131 postów

Napisano 06 sierpnia 2011 - 19:32

W ipadzie wifi nie ma gps!

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 sierpnia 2011 - 19:33

Każda nawigacja wymaga GPS, iPad 3G ma GPS, iPad bez 3G nie ma. I to tyle. Czy pobiera dane, co masz na myśli dokładnie? A-GPS pobiera informacje o satelitach z internetu aby szybciej złapać fixa, to są małe ilości, dla mnie to się nie kwalifikuje do "pobierania danych", nie wiem jak dla ciebie. Jeszcze każda nawigacja może jakieś informacje pobierać też z internetu, nie wiem np. informacje o korkach itp. Ale to pewnie można wyłączyć w samej aplikacji. Ale jak na początku napisałem, aby w ogóle nawigacja działała jest potrzebny GPS który jest tylko w iPadzie 3G.

#6 Dziarskee

Dziarskee
  • 94 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2011 - 20:25

Ok, dzieki za pomoc :)

#7 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 06 sierpnia 2011 - 21:51

Jeśli masz iPhone 4, to możesz się podłączyć do niego przez WIFI, wtedy iPad będzie myślał, że ma GPS.

#8 Teq

Teq
  • 667 postów

Napisano 07 sierpnia 2011 - 09:26

Bzdura, iphone przekazuje tylko informacje o pozycji stacji nadawczych z cache aby ograniczyc przesyl danych z polaczonych urzadzen, zbyt rzadko aktualizowane aby bylo przydatne. Tutaj mozecie sobie o tym poczytac: How the iPhone knows where you are | Phones | Macworld
A tu testy:
iPhone tethering gives iPad 2 GPS! (vid included) - MacRumors Forums
[iPad] WiFi GPS enabled with tethering? I think not. - All Things Macintosh | DSLReports Forums.
JohnMarshall4 - Debunking the Wi-Fi only iPad Tethered iPhone 4 GPS Myth

#9 conkerkh

conkerkh
  • 458 postów

Napisano 07 sierpnia 2011 - 10:34

Bzdura, iphone przekazuje tylko informacje o pozycji stacji nadawczych z cache aby ograniczyc przesyl danych z polaczonych urzadzen, zbyt rzadko aktualizowane aby bylo przydatne. Tutaj mozecie sobie o tym poczytac: How the iPhone knows where you are | Phones | Macworld
A tu testy:
iPhone tethering gives iPad 2 GPS! (vid included) - MacRumors Forums
[iPad] WiFi GPS enabled with tethering? I think not. - All Things Macintosh | DSLReports Forums.
JohnMarshall4 - Debunking the Wi-Fi only iPad Tethered iPhone 4 GPS Myth

Gps mozna miec przy jailbreaku ipada trzeba instalowac jakies smieci i mozna podpiac zewnetrzny odbiornik przez BT moze to byc nawet ip4

#10 Teq

Teq
  • 667 postów

Napisano 07 sierpnia 2011 - 11:24

Masz racje BTStack GPS do zewnetrznego odbiornika TryGpsOut do iP4 Ale sam iPad+iP4 bez JB to zwykly mit. Powinni mnie do Mythbusters zatrudnic ;P PS. Przetestowal ktos TryGpsOut? Jestem ciekawy czy to w ogole dziala.

#11 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 07 sierpnia 2011 - 12:20

Czyli w ipad 2 3g na przyklad za granica bedzie dzialac aplikacja do nawigacji mimo wylaczonych danych komorkowych?

#12 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 07 sierpnia 2011 - 12:29

Używałem iPada 3G pierwszej generacji za granicą, bez dostępu do sieci komórkowej i program nawigacyjny CoPilot spisywał się świetnie. Podejrzewam, że z iPadem II z wbudowanym GPS-em będzie podobnie.

Odbiornik GPS jest samodzielnym urządzeniem, a to że jest to A-GPS oznacza, że jest tylko "wspomagany" przez sieć komórkową:

Assisted GPS (AGPS lub A-GPS) – rodzaj systemu GPS wykorzystywany w telefonach komórkowych, w którym używa się serwerów operatora sieci do skrócenia czasu potrzebnego na pierwsze znalezienie położenia. Usługa ta musi być dostępna u operatora, w przeciwnym wypadku GPS będzie działał, ale dłużej będzie trwało pierwsze "połączenie z satelitami".

Więcej tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/AGPS

#13 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 07 sierpnia 2011 - 12:34

no jest to jakis argument za wersja 3g zatem

#14 Teq

Teq
  • 667 postów

Napisano 07 sierpnia 2011 - 13:01

pomijajac taki szczegol jak modul 3G, to faktycznie GPS przemawia za nim ;P

#15 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 07 sierpnia 2011 - 13:03

Ano jest :-) Nawigacja na dużym ekranie jest świetna - niekoniecznie w samochodzie w czasie jazdy, raczej podczas np. pieszego zwiedzania miast! A jak pojawi się na iPada nawigacja z poleceniami głosowymi (jak ta od Google), to będzie super. A swoją drogą, to ja sobie nie wyobrażam w dzisiejszych czasach ;-) urządzenia typu tablet, notebook lub netbook bez modułu 3G. Jeżdżę trochę po świecie i bardzo intensywnie wykorzystuję tę funkcjonalność - najczęściej z lokalną kartą pre-paid.

#16 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 07 sierpnia 2011 - 13:30

pomijajac taki szczegol jak modul 3G, to faktycznie GPS przemawia za nim ;P

3g akurat jest mi kompletnie zbędne (mam hotspot w telefonie), ale przez GPS teraz zacząłem się zastanawiać

#17 Teq

Teq
  • 667 postów

Napisano 07 sierpnia 2011 - 13:38

Nie wiem na ile stanowiloby to dla ciebie utrudnienie, ale u mnie w czasie tetheringu (MyWi) bateria iP leci w dol bardzo szybko, z 90% do 40% w srednio dwie godziny :( To jest co prawie 3x szybciej niz z modulu 3G ipada. Po tej obserwacji juz w ogole sie nie zastanawialem nad modelem.

#18 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 07 sierpnia 2011 - 13:42

e, to by było tak okazyjne użycie, że w zasadzie nie gra to roli. a model wifi bez 3g mi sie bardziej podoba. mam jeszcze chwile na podjecie decyzji, bo przymierzam sie do kupna jakos w ciagu 10 dni ale calkiem prawdopodobne ze zamiast 32GB wifi wezme 16GB wifi+3g

#19 Teq

Teq
  • 667 postów

Napisano 07 sierpnia 2011 - 13:47

Ja mam ten model i nie zaluje, ale przyznaje ze bez JB, iFile i CCK z 16GB byloby ciezko. Pamiec wbudowana jest zajeta przez moja biblioteke dokumentow i kilka gier, a wszystkie dodatki w tym filmy i muzyke wrzucam na 16GB karte SD. GPS jest natomiast sam w sobie naprawde swietny, przydalaby sie jakas fajna nawigacja tylko na iPada, ale na razie nie znalazlem nicco by mnie w pelni zadowalalo.

#20 kubaamm

kubaamm
  • 252 postów
  • SkądPL|USA

Napisano 07 sierpnia 2011 - 13:59

feuerfest polecałbym ci ipada 2 z 3g sam używam go właśnie jako gps'a i naprawdę się spisuje świetnie - lepiej od nawigacji lark oraz manty z auto mapa ;)- bo póki co do tych mam możliwość porównania;) a co do pojemności to 32gb wydaje się najrozsądniejszą opcją ponieważ wg mnie 16gb to stanowczo za mało muzyka +kilka filmów + jakieś aplikacje (gps,numbers,pages etc) i nie będzie miejsca na nic więcej;)

#21 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 07 sierpnia 2011 - 15:09

32 wifi+3g to juz troche za droga opcja jak na nieszczegolnie niezbedny gadżet ;) Czeka mnie jeszcze w tym roku pare dosyc drogich wycieczek i kupno nowego macbooka (pomijam już kurs franka który gwałci moje raty za mieszkanie bez mydła), wiec chce sie zamknac w 2000 netto. Zobacze jak mi sie projekty ułożą na sierpień, może nie będę miał wyrzutów sumienia :P W zeszlym miesiacu rozpuscilem prawie cale zarobki (nie wnikajac w szczegoly powiem, ze same moje podatki za zeszly miesiac przekraczaja polska srednia krajowa), mnie trzeba pilnowac jak dziecko, zwlaszcza w sklepach Apple i na Allegro.

#22 blu5

blu5
  • 6 postów

Napisano 08 sierpnia 2011 - 00:59

Witam Panowie tu mała podpowiedź jak można odbierać na Ipad-zie wifi nawigacje [url=http://gigaom.com/apple/wi-fi-ipad-2-gets-gps-with-iphone-4-connection-sharing/]Wi-Fi iPad 2 Gets GPS With iPhone 4 Connection Sharing — Apple News, Tips and Reviews[/url]

#23 Tjw

Tjw
  • 12 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 22:35

Najgorsze jest to, że właśnie dlatego kupiłem iPada bez GPS bo miał się jako tako lokalizować przez hot spot wifi. Tymczasem ta funkcja nie działa wcale :(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych