Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

THUNDERBIRD - przenoszenie poczty z PC na airMaca??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 naturalnefarbypl

naturalnefarbypl
  • 14 postów

Napisano 05 sierpnia 2011 - 23:59

Witam, widzialem ze ten temat byl walkowany, ale niestety w nowym systemie stare rady nie działają... Mam duzo waznych maili, informacji na thunderbirdzie w pc i w tej chwili zeby wszystko miec uporzadkowane musze pracowac na dwoch kompach a chcialbym juz sie przesiasc na maca w 100% czy mial ktos z was z tym do czynienia, jeśli nie to czy jest tu specjalista który jest w stanie rozwiazac ten problem? pozdrawiam

#2 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 06 sierpnia 2011 - 12:42

Przede wszystkim to przejść na IMAP. Skończy się coś takiego jak 'przenoszenie poczty' czy problem pracy na 'dwóch komputerach'. Będziesz miał pocztę na każdym, tą samą i w komórce też. A 'zakładanie poczty' na nowym pc to będzie wpisanie loginu i hasła i pojawią się na nim _wszystkie_ wiadomości - same.

#3 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 06 sierpnia 2011 - 12:48

A tak już w ogóle przede wszystkim, to nie airMac, tylko MacBook Air. Rozumiem, że kupujesz sprzęt dla jabłka na klapie i nic o nim nie wiesz, ale chociaż nazwę mógłbyś znać...

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 sierpnia 2011 - 12:59

Przeniesienie profiu Thunderbirda z Windows na OSX nic nie da? Piszesz, że nic z rad nie działa, ale nie wiadomo co tam czytałeś. Ale ja to bym to olał i zaczął używać normalnie poczty na Maku (od nowa, nowe maile), a stare jeśli jeszcze są jakieś ważne to przecież to będzie tylko jakiś czas (taki okres przejściowy) i otwierał je jeszcze na Windowsie jeśli będą potrzebne. Nie rozumiem po co na nowy system przenosić całe archiwum staroci. Finalnie na windows to zarchiwizuj i niech sobie gdzieś leży i tak pewnie do tego nie wrócisz, ale kopię można mieć. A na OSX ustaw jak człowiek IMAP i zacznij go używać od tej pory wszędzie, nie będziesz miał takich problemów w przyszlości.

#5 naturalnefarbypl

naturalnefarbypl
  • 14 postów

Napisano 06 sierpnia 2011 - 13:06

Elita, mam ustawiony imap, ale na poprzednim komputerze mialem stworzonych mnostwo folderow, dziesiatki zapisanych wiadomosci ktore po zalozeniu konta na macu nie przeniosly sie, masz moze inna koncepcje? wiem ze mozna przeniesc z pc folder umieszczony w katalogu "profiles" gdzie jest caly profil uzytkownika zapisany do tego samego katalogu na macu, ale w tej wersji thunderbirda (5.0) chyba to inaczej funkcjonuje? nounejm, pytalem tu o rade dotyczaca poczty, a nie komentarze zakompleksionych "specjalistow" z niskim poczuciem wlasnej wartosci, ale dziekuje za odpowiedz, to pewnie budujace dla ciebie byc tak odwaznym w internecie internetowy kowboju, pozdrawiam

#6 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 06 sierpnia 2011 - 13:12

skoro i się nie przeniosły to znaczy, że miałeś je utworzone lokalnie, a nie na IMAPie i jeszcze pewnie reguły też miałeś lokalnie zrobionie więc nie dziwota, że nie wszystko się przeniosło. zwykła archwizacja do pliku i import z archiwum nie działa? coś nie chce mi się wierzyć

#7 naturalnefarbypl

naturalnefarbypl
  • 14 postów

Napisano 06 sierpnia 2011 - 13:15

Przeniesienie profiu Thunderbirda z Windows na OSX nic nie da? Piszesz, że nic z rad nie działa, ale nie wiadomo co tam czytałeś.

Ale ja to bym to olał i zaczął używać normalnie poczty na Maku (od nowa, nowe maile), a stare jeśli jeszcze są jakieś ważne to przecież to będzie tylko jakiś czas (taki okres przejściowy) i otwierał je jeszcze na Windowsie jeśli będą potrzebne. Nie rozumiem po co na nowy system przenosić całe archiwum staroci.

Finalnie na windows to zarchiwizuj i niech sobie gdzieś leży i tak pewnie do tego nie wrócisz, ale kopię można mieć. A na OSX ustaw jak człowiek IMAP i zacznij go używać od tej pory wszędzie, nie będziesz miał takich problemów w przyszlości.

z tych rad to tak jak pisalem wyzej, przenoszenie katalogu profiles z pc do katalogu thunderbirda na macu, wiem ze dziala przy starszych wersjach.
próbowałem zrobic tak jak piszesz, zostawic stara poczte, zaczac na macu od nowa, ale musze czesto wracac do starych wiadomosci, wiec utrudnia mi to prace jak uzywam 2 komputerow na raz i marnuje sporo czasu, pomijam fakt ze stary pc jest uszkodzony, sa problemy z jego uruchomieniem, raz sie wlacza raz nie... dlatego musze przeniesc wszystko

aha i lepiej pisz poprawnie "mac" a nie "mak" bo zaraz nounejm Ci zwroci uwage :)

#8 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 06 sierpnia 2011 - 13:19

Jesli nie bedzie innej opcji po prostu przeslij te wiadomosci do siebie na konto, ale zanim to zrobic stworz odpowiednie reguly aby je posegregowalo tak jak chcesz. Gdyby Twoje foldery byly tworzone na koncie IMAP to przenioslo by je rowniez na serwer pocztowy oraz na kazde urzadzenie do ktorego dodasz to konto. Sprawdz zatem na stronie z poczta czy katalogi istnieja?

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 sierpnia 2011 - 13:20

Rozumiem, dziwne że przez IMAP ci się to nie pojawia, nie mam pomysłu. Może usuń i załóż od nowa konto pocztowe w Thunterbirdzie na OSX. Albo może miałeś usuwanie z serwera z zachowywaniem kopi lokalnie, nie wiem tak sobie tylko myślę. Jakiś interfejs www masz do tej poczty, aby zobaczyć czy są tam ten maile na serwerze? Nigdzie nie napisałem "Mak", napisałem "na Maku" i to jest dobrze napisane wg mnie. ;)

#10 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 06 sierpnia 2011 - 13:25

Poprzenoś te lokalne foldery z PC na konto IMAP i już, pojawią się na MBA, tylko jak jest tego dużo to nie rób tego na gsm :) a najlepiej na jakimś łączu z dużym upload. Najlepiej partiami i jeśli potrafisz odróżnić 'ważne' od 'śmieci' to tylko te ważne, co po zapychać konto zbędnościami, traci później na tym wydajność np wyszukiwania globalnego.

#11 naturalnefarbypl

naturalnefarbypl
  • 14 postów

Napisano 06 sierpnia 2011 - 13:36

gieza, czacha, elita, maciek dziekuje za pomoc, problem lezal w folderach utworzonych lokalnie a nie na imapie, wszystko juz pieknie dziala, dzieki i pozdrawiam

#12 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 06 sierpnia 2011 - 13:41

Aha, co do filtrów, to też - jeśli twój prowider poczty to wspiera - to powynoś filtry na serwer - typowo powszechnie stosowane są sieve w protokole managesieve, wspierają to różne pluginy itd. Raz zdefiniowane reguły wiadomości działają na wszystkich urządzeniach - bo działają po stronie skrzynki pocztowej. Więc masz wszystko w chmurze. Aha - nie zapominaj o lokalnym backupie - chmura też może się rozpłynąć, co gmail już udowodnił ;) Więc przynajmniej na 1 kompie 100% download (nie tylko nagłówki i treść itd jak na komórce) ale to wszystko i backup.

#13 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 06 sierpnia 2011 - 17:49

nounejm, pytalem tu o rade dotyczaca poczty, a nie komentarze zakompleksionych "specjalistow" z niskim poczuciem wlasnej wartosci, ale dziekuje za odpowiedz, to pewnie budujace dla ciebie byc tak odwaznym w internecie internetowy kowboju, pozdrawiam

Zdecydowanie, to cudowne uczucie, ale jak pytałeś o radę to wypadałoby napisać to po ludzku i dokładnie, bo trochę to żałosne, napisać źle nazwę komputera, którego masz przed nosem ;>

#14 jagielus

jagielus
  • 6 postów

Napisano 07 sierpnia 2011 - 09:28

Witam, widzialem ze ten temat byl walkowany, ale niestety w nowym systemie stare rady nie działają...

Mam duzo waznych maili, informacji na thunderbirdzie w pc i w tej chwili zeby wszystko miec uporzadkowane musze pracowac na dwoch kompach a chcialbym juz sie przesiasc na maca w 100%

czy mial ktos z was z tym do czynienia, jeśli nie to czy jest tu specjalista który jest w stanie rozwiazac ten problem?

pozdrawiam

Cześć , ja zrobiłem to tak jak tutaj i cały Thunderbird z Pc wylądował na Mac'u.

[url=http://www.stephenchu.com/2007/01/migrate-thunderbird-mailboxes-from.html]STEPHEN CHU . com: Migrate Thunderbird mailboxes from Windows to Mac[/url]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych