Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

NTFS zapis i odczyt

• Zamknięty Temat jest zamknięty
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Netty

Netty
  • 123 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 05 sierpnia 2011 - 09:15

Witam, Czy z Waszego szanownego doświadczenia wynika, że każdy dysk sformatowany do NTFS daje się (po oczywiście odpowiednich zabiegach) zamontować w trybie odczytu i zapisu? Mam takie cudo jak dysk USB 2,0 2,5' PQI 640 GB i nadal korzystając ze wszelkich dostępnych sztuczek nie udało mi się go zamontować w trybie odczyt/zapis. Mam wrażenie, że problem bierze się z tego że Mac OS nie widzi UID dysku (ten długi nr symbol), po formacie na ExFat czy Mac OS nr jest widoczny a po formacie na NTFS pod winda 7 już nie? Ma ktoś może jakiś pomysł?

#2 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 05 sierpnia 2011 - 09:25

Piszesz, że chcesz zamontować w trybie R/W, a następnie, że sformatowany w NTFS nie jest widoczny w systemie jako dysk - czy dobrze zrozumiałem ? Jeżeli tak to może spróbuj sformatować go z poziomu Mac-a w NTFS - domniemam, że narzędzia typu Paragon NTFS lub inne darmowe posiadasz ? Ja osobiście robiłem upgrade ze SL i tam miałem zainstalowany Paragon 8 i pod Lionem dalej wszystko działa.

#3 Netty

Netty
  • 123 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 05 sierpnia 2011 - 09:47

W trybie R dysk sie montuje, ale jesli wykonam sztuczki (m.innmi te programy o ktorych piszesz) zeby byl widoczny w RW to juz sie nie montuje wcale. BTW jak pod Mac Os sformatować dysk do NTFS?

#4 serotonium

serotonium
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 sierpnia 2011 - 10:04

Poprzez Narzędzia Dyskowe w menu Narzędzia (shift+command+U, następnie Narzędzia dyskowe).

#5 Netty

Netty
  • 123 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 05 sierpnia 2011 - 10:53

Nie jestem na 100% pewny, ale ja tam NTFS nie widziałem ... jesteś pewien?

#6 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 05 sierpnia 2011 - 13:25

Nie jestem na 100% pewny, ale ja tam NTFS nie widziałem ... jesteś pewien?

Jeżeli masz zainstalowany któryś z programów o których pisałem wcześniej to wtedy pokazuje się również opcja formatowania partycji w NTFS.

#7 Netty

Netty
  • 123 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 05 sierpnia 2011 - 13:44

ok wieczorkiem popróbuje, dzięki :-)

#8 lukasievic

lukasievic
  • 14 postów

Napisano 11 sierpnia 2011 - 16:36

ja mam inny problem - kupilem program NTFS for Mac ktory pozwala na zapis i odczyt plikow na dyskach zewnetrznych sformatowanych por windowsem - chodzilo o to ze wiekszosc pracownikow w firmie ma windowsy i dyski zewnetrzne na ktorych przechowyja dane sa sformatowane w ten wlasnie sposob - i rzeczywiscie program dziala zgodnie z oczekiwaniami a jednak spotlight nie przeszukuje tych dyskow tak, jakby nie widzial ich w ogole - czy to jakis poblem ze spotlightem? czy da sie to naprawic jakos?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych