Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zasilanie USA, a Polska + sprowadzenie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 maja 2007 - 09:45

Witam!
1.
Chciałbym się spytać na tym forum, jak wygląda problem zasilania w Polsce MacBooka sprowadzonego z USA. W Ameryce Północnej zasilanie to 110V, podczas gdy u nas w Polsce 230V, dawniej 220V.
Używałem kiedyś zwykłego acera - notebooka sprowadzonego z anglii. Format wtyczki zasilania był inny, taki jak w USA, ale napięcie ilu Voltów w nim płynęło, nie mam pojęcia. W każdym razie wtedy wystarczyła tylko przejściówka umieszczona między gniazdkiem a zasilaczem, zmieniająca format wtyczki.
Co natomiast ze sprzętem (m.in. MacBookiem) z USA? Przeglądałem powierzchownie kiedyś to forum i znalazłem post, w autor nie cieszył się z rezultatu. Znalazłem na allegro transformatory POL 230V => USA 110V. Czy powiniennem podpiąć jeszcze coś takiego przed włączeniem Maca?

2.
Porównując ceny tych samych MacBooków PRO na www.apple.com i na www.apple.pl, dochodzę do wniosku, że chyba administratorzy polskiej strony nie uświadomili sobie jeszcze, że dolar poszedł ostro w dół i sprowadzając ten sam sprzęt z USA oszczędza się ok 25%. Tylko, że na stronie amerykańskiej, od razu po wybraniu opcji, że jestem z Polski zostaje przenoszony do sklepu w Polsce. Czy jedyną możliwością, aby kupić MacBooka od appla w USA to przez pośrednika? Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam
Krzysiek

#2 TomekB

TomekB
  • 310 postów

Napisano 13 maja 2007 - 09:48

Inna wtyczka jest i tyle. A w SAD to raczej nie administratorzy ustalaja ceny. Dolicz sobie jeszcze VAT do tej ceny to juz wychodzi mniejsza roznica.

#3 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 13 maja 2007 - 09:54

A- Sad kupuje koputery do magazynów- więc to że ostatnio spadł nie znaczy że jak kupili to był słaby- to nie ejst apple polska tylko IMC

Zasilacz jest uniwersalny, możesz kupić orginalne końcówki w cortlandzie, czy w sadzie. Na upartego możesz zastosować kabel od radia- taka płaska końcówka z dwoma dziurkami- działa idealnie.
Poszukaj na forum uważnie temat ten poruszany był niejednokrotnie:
np tu: http://myapple.pl/sh...&highlight=110v

#4 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 13 maja 2007 - 09:57

Wystarczy zobaczyc co jest na zasilaczu. Zasilacze mobilnych sprzetow zawsze maja mozliwosc podlaczenia w USA i Europie. Czyli na 110 i 230 V. Przeciez jadac do USA zabierajac kompa nie bedziesz targac 2 zasilaczy.

#5 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 maja 2007 - 10:05

Naprawde, wystarczy tylko domowej roboty wtyczka? Aż nie chce mi się wierzyć. Nie znam się na elektronice, ale to po co jest to napięcie, skoro nie ma różnicy czy jest to 230V czy 110V? Chyba nie sugerujesz mi podłączyć to do słupa wysokiego napięcia ~10kV? Nie za bardzo rozumiem jaki VAT masz na myśli? W Polsce MacBook Pro 15" [2.16 GHz/1GB/120GB/128VRAM/SD] kosztuje 8000zł. W ameryce 2000$*2,80zł/$=5600zł. Różnica: 2400zł, a więc ogromna. Czy czegoś tu nie wkalkulowałem?

#6 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 13 maja 2007 - 10:14

zasilacze laptopów, tak jak pisze adams, mają możliwość operowania pod zasilaniem od 110V do 230V. Potrafią automatycznie przełączać się pomiędzy tymi napieciami, wiec tutaj nie ma problemu. jeśli sprowadzasz sobie komputer z US to powinieneś uwzględnić Vat w swoim wyliczeniu to te 25% różnicy trochę ci się zmniejszy i jednak uznasz, że lepiej kupić w Europie

#7 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 13 maja 2007 - 10:15

Porównuj ceny netto nie brutto
MB kosztuje 6550 więc różnica jest 1000zł nie 2,5
W usa ceny w internecie są bez podatku, w niektórych stanach- NY musiał byś do tej ceny doliczyć 8%- wynika to z tego że nie wszędzie te podatki są, nie wszędzie są takie same- oni mają pokrzaczony system podatkowy.
Poza tym żeby w Polsce mieć gwarancje teoretycznie powinieneś zapłacić cło i wat.

tu masz nawet zdjęcie takiego rozwiązania: http://myapple.pl/sh...t=zasilacz ipod
Nic nie jest przerobione, po prostu zastosowany inny kabel.

#8 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 maja 2007 - 10:48

OK, no to zakładam, że kupuję laptopa w stanie, gdzie tego podatku nie ma i przesyłam do polski. Załóżmy, że mam szczęście do sprzętu i nie będę korzystał z gwarancji, a jeżeli by się coś zdarzyło, to wtedy, za zaoszczędzone ponad 2000zł, mogę ewentualnie wysłać notebooka do USA i lepiej na tym wyjdę. Tak?

#9 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 13 maja 2007 - 10:53

OK, no to zakładam, że kupuję laptopa w stanie, gdzie tego podatku nie ma i przesyłam do polski. Załóżmy, że mam szczęście do sprzętu i nie będę korzystał z gwarancji, a jeżeli by się coś zdarzyło, to wtedy, za zaoszczędzone ponad 2000zł, mogę ewentualnie wysłać notebooka do USA i lepiej na tym wyjdę. Tak?

wysyłka w tą i z powrotem kurierem do US laptopa, oraz jakiś miesiac bez komputera - tak, zdecydowanie lepiej na tym wyjdziesz, pod warunkiem, że nikt ci go nie ukradnie.

#10 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 13 maja 2007 - 10:53

Nie wiem, mam firmę nie opłaca mi się kombinować... Pośrednik i wysyłka... już lepiej kupić na allegro albo gdzieś w UE.

#11 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 13 maja 2007 - 11:19

Wpisz w wyszukiwarkę: USA gwarancja

#12 loly

loly
  • 961 postów

Napisano 14 maja 2007 - 11:46

no z tym podatkiem w usa jest naprawde pokrecone, ja musialem jechac do stanu new jersey a sam mieszkam w stanie new york.
kupujac w ny zaplacilbym jakies 250$ podatku a w nj kupilem z 150$ podatku cena koncowa wyniosla mnie 2670$. jesli chodzi o clo to nei ma czegos takiego wystarczy ze wyjmiemy mb z pudelka wsadzimi w wczesniej zakupiona torbe i wezmiemy jako bagaz podreczny i lecimy nawet czasami sie tak zdaza ze nie trzeba go odpalac na lotnisku. :)

---- Dodano 14-05-2007 o godzinie 04:47 ----
_krzysiek niestety w usa nie ma stanu gdzie nie ma podatku :)

#13 Knaga

Knaga
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 maja 2007 - 12:16

Zanim sprowadziłem swojego MB to zadzowniłem w polsce do biura celnego i się dowiedziałem co i jak z tym cłem. Otóż nie ma cła na tego typu produkty jedynie VAT, ale jeżeli przywieziesz komputer bez fabrycznego opakowania to nikt nawet palcem nie ruszy bo to może być twój komputer i nic im do tego skąd go masz (pod warunkiem że nie jest zapakowany w fabryczne pudełko). A co do zasiacza to jakbyś poszperałw necie to się doweisz że wszystkie zasilacze do notebooków i komórek (a pewnie do wszystkich AGD RTV zrobione z myślą o podróżowaniu są uniweralne!! Zasilacze same się przystosowują do danego zasilania jedyne co to możliwe że zasilacz amerykański będzie się bardziej grzał niż taki kupiony na polski rynek. Ale ja tego w moim nie zauważyłem.

#14 banan

banan
  • 765 postów
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Napisano 14 maja 2007 - 13:11

Porównuj ceny netto nie brutto
MB kosztuje 6550 więc różnica jest 1000zł nie 2,5
W usa ceny w internecie są bez podatku, w niektórych stanach- NY musiał byś do tej ceny doliczyć 8%- wynika to z tego że nie wszędzie te podatki są, nie wszędzie są takie same- oni mają pokrzaczony system podatkowy.
Poza tym żeby w Polsce mieć gwarancje teoretycznie powinieneś zapłacić cło i wat.

tu masz nawet zdjęcie takiego rozwiązania: http://myapple.pl/sh...t=zasilacz ipod
Nic nie jest przerobione, po prostu zastosowany inny kabel.

Kupujac cos od Apple w USA, nawet przez internet trzeba placic podatek taki jak obowiazuje w Twoim stanie.

#15 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 14 maja 2007 - 13:23

Kupujac cos od Apple w USA, nawet przez internet trzeba placic podatek taki jak obowiazuje w Twoim stanie.

Co oznacza "twoj stan?" Jesli mieszkam w Arizonie, a karte kredztowa zalozylem w Kalifornii, billing adress mam na CA, a shipping adress na Arizone, to jaki podatek place. Wie ktos?

#16 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 14 maja 2007 - 14:15

Co oznacza "twoj stan?" Jesli mieszkam w Arizonie, a karte kredztowa zalozylem w Kalifornii, billing adress mam na CA, a shipping adress na Arizone, to jaki podatek place. Wie ktos?

Tam do którego stanu wysyłają

#17 banan

banan
  • 765 postów

Napisano 14 maja 2007 - 15:09

no z tym podatkiem w usa jest naprawde pokrecone, ja musialem jechac do stanu new jersey a sam mieszkam w stanie new york.
kupujac w ny zaplacilbym jakies 250$ podatku a w nj kupilem z 150$ podatku cena koncowa wyniosla mnie 2670$. jesli chodzi o clo to nei ma czegos takiego wystarczy ze wyjmiemy mb z pudelka wsadzimi w wczesniej zakupiona torbe i wezmiemy jako bagaz podreczny i lecimy nawet czasami sie tak zdaza ze nie trzeba go odpalac na lotnisku. :)

---- Dodano 14-05-2007 o godzinie 04:47 ----

:D
http://www.nhliving.com/shopping/

#18 loly

loly
  • 961 postów

Napisano 14 maja 2007 - 18:12

Banan no to chyba ze tak ale powiem ci ze widzialem duzo tax free shop ktore okazywaly sie zwyklymi sklepami w ktorym ceny mialy juz wliczony tax :)

#19 banan

banan
  • 765 postów

Napisano 14 maja 2007 - 18:45

Z tym ze to nie jest tax free shop ale caly stan. Fakt jest faktem ze wszystko u nich jest drozsze ale samego tax sie nie placi. Ludzie ktorzy mieszkaja w New Hampshire kupujac cos od Apple nie placa podatku.

#20 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 14 maja 2007 - 19:52

Z tym ze to nie jest tax free shop ale caly stan. Fakt jest faktem ze wszystko u nich jest drozsze ale samego tax sie nie placi. Ludzie ktorzy mieszkaja w New Hampshire kupujac cos od Apple nie placa podatku.

Lokalny też nie płacą? Bo na podatek składa się stanowy i lokalny (w każdej miejscowości może być inny).

#21 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 14 maja 2007 - 21:35

A czemu w NJ mozna przez net kupowac bez podatku? Bo bedac w VA kupowalem cyfraka ze sklepu w NJ i podatku nie bylo..

#22 banan

banan
  • 765 postów

Napisano 14 maja 2007 - 21:42

Ogolnie robiac zakupy przez internet podatku sie nie placi. Z tego co znam sa 2 odstepstwa. Pierwszy jezeli firma z ktorej cos kupujesz znajduje sie w tym samym stanie co Ty. Drugi - Apple :)

#23 loly

loly
  • 961 postów

Napisano 14 maja 2007 - 23:42

ja sprawdzalem bo tez chcialem przez neta kupic skorzystalem ze sklepu apple i tam jak jest rachynek to wpisujesz zip code i wyskakuje ci kwota podatku zalezna od stanu w ktorym mieszkasz :)

---- Dodano 14-05-2007 o godzinie 16:44 ----
a co do tax free to oni tez moga potracac z marzy wysokosc podatku i wtedy wychodzi na to ze podatku owego nie ma :)

---- Dodano 14-05-2007 o godzinie 16:46 ----
a teraz (i to jest plus) coraz czesciej sieto zdaza ze jest dostawa za darmo :)

#24 cheniek

cheniek
  • 477 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 15 maja 2007 - 16:53

A ja pierwszego G4 400 MHz (110-230 V) przywiozłem w plastikowej, sztywnej walizce, polecając komputer opiece Najwyższego (mógł przecież polecieć do Kuala Lumpur albo wypaść tragarzowi z rąk...). Wyciągnąłem tylko dysk, jako najbardziej wrażliwą część. Nikt oczywiście się na lotnisku nie przyczepił. iMaca G5 również przywiozłem ze Stanów (niestety tylko na 110 V), tym razem w obskurnej, oldschoolowej walizce z dermy, jako bagaż podręczny. Też nikt się nie przyczepił. W obydwu przypadkach zapłaciłem jakieś 100-150 $ podatku do ceny na etykiecie. Próbowałem odzyskać podatek przy wyjeździe, ale patrzyli na mnie jak na... no wiecie kogo :) No więc różnie to bywa - mnie się udało... :)

#25 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 16 maja 2007 - 20:40

Zasilacz jest universalny, a wiec wystarczy tylko odpowiednia koncowka, ktora jest sprzedawana w Apple Store nawet online. Pozdr/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych