Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak wyłączyć zewnętrzny monitor, nie odłączając kabla ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 sierpnia 2011 - 18:58

Jak w temacie. Mam do do komputera iMac podpięty TV przez przejściówkę MiniDVI <-> HDMI. Chodzi mi o to aby iMac nie wyświetlał obrazu na TV gdy tego nie potrzebuję ale nie chcę odłączać co chwilę kabla. Teraz gdy TV jest po prostu włączony (np. TV Sat) to komputer i tak wyświetla niepotrzebnie biurko a myszka często mi ucieka tak, że jej nie widzę.

#2 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 05 sierpnia 2011 - 22:14

spróbowałbym przyciskiem na monitorze

#3 Netor

Netor
  • 31 postów

Napisano 06 sierpnia 2011 - 09:24

Musisz po prostu wyłączać TV fizycznym przyciskiem (aby w ogóle nie ciągnął prądu = nie był w stanie gotowości).

#4 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 sierpnia 2011 - 10:23

spróbowałbym przyciskiem na monitorze

Musisz po prostu wyłączać TV fizycznym przyciskiem (aby w ogóle nie ciągnął prądu = nie był w stanie gotowości).

Nie jest to rozwiązanie o jakim myślę :)
Tak jak napisałem, gdy ja używam komputera to np. moje dziecko ogląda TV.

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 sierpnia 2011 - 12:14

Skoro ogląda TV to jakie znaczenie ma kabel od komputera? Nie czaję.

#6 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 sierpnia 2011 - 19:13

Skoro ogląda TV to jakie znaczenie ma kabel od komputera? Nie czaję.

Dziecko ogląda TV a ja używam komputera (kabel iMac - TV podpięty na stałe). Problem w tym, że w trakcie oglądania TV iMac automatycznie rozszerza biurko. Aby nie było takiej sytuacji jedynym (?) wyjściem jest odpięcie kabla.

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 sierpnia 2011 - 19:45

Acha, teraz czaję. A czy nie można w Preferencjach systemowych tego wyłączyć, znaczy sposobu wyświetlania obrazu na ekranie iMaka gdy jest podłączony też pod TV? Tak sobie tylko myślę bo nie mam zewnętrznego monitora i sam nie sprawdzę jak to działa.

#8 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 sierpnia 2011 - 15:48

Sęk w tym, że nie ma żadnych opcji. Można tylko włączyć odbicie lustrzane (to samo na monitorze i TV). Może istnieje jakiś dodatkowy program, który odłącza zewnętrzny monitor/TV ?

#9 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 10 sierpnia 2011 - 08:24

jest to ciekawy problem. mam identyczny. do iMaca mam podłączone na stałem eizo. jeśli nie potrzebuję, to eizo wyłączam klawiszem na przednim panelu eizo. Mimo to, rozszerzony ekran nadal funkcjonuje i myszkę można nadal przypadkowo przesunąć na wyłączony ekran eizo. Pomaga tylko wyłączenie kabelka. Nawet wyłączenie eizo za pomocą wyłącznika z tyłu monitora nie rozwiązuje sytuacji. w preferencjach monitorów nie ma opcji wyłączenia dodatkowego ekranu. w konfiguracji dwumonitorowej z wykorzystaniem imaca jest to upierdliwe. Jeśli ktoś ma pomysł, to piszcie. pozdr

#10 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 postów

Napisano 10 sierpnia 2011 - 10:31

Jestem niemal pewny, że wyłączenie monitora (Eizo) przyciskiem na monitorze, a podpiętego kablem MDP<>DP do MPB, powoduje zmniejszenie przestrzeni roboczej i przeniesienie zawartości rozszerzonego ekranu na ekran MBP. Taki sam efekt daje odpięcie kabla. Nie pamiętam co w przypadku zmiany źródła obrazu w preferencjach monitora zewnętrznego. Wynikało by z tego że iMac inaczej obsługuje zewnętrzne monitory stosunku do MBP

#11 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 10 sierpnia 2011 - 18:10

możesz sprawdzić? bo jestem niemal pewny, że od osx 10.3 możesz się mylić...

#12 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 postów

Napisano 21 września 2011 - 19:15

możesz sprawdzić? bo jestem niemal pewny, że od osx 10.3 możesz się mylić...

Sprawdziłem (przepraszam ale ostatnio nie byłem na forum) i jest jak pisałem. Wyłączenie monitora przyciskiem power. Powoduje to, że MBP zmniejsza obszar jedynie do tego wbudowanego (10.6.8).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych