Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Interesujące liceum :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 12 maja 2007 - 17:41

Witam! Jak zapewne 16-letnia cząstka MyApplowskiej społeczności wie, do 18 maja trzeba wybrać szkoły, do których ma się zamiar zdawać :) Mam więc pewne pytanie: jakie interesujące licea (klasy) w Warszawie lub w innych miejscach Polski (z internatem) polecacie? :D Przyznam szczerze, że do tej pory jestem niezdecydowany, do jakiej klasy chciałbym zdawać. Na szkołę muzyczną II stopnia jest już o 3 lata za późno, klasa plastyczna jakoś mnie nie przekonuje i nie mam raczej talentu, a z moich mocnych przedmiotów też nie wynika jakaś klasa. Z biologii jestem bardzo dobry, ale z chemii niezupełnie. Z fizyki jest OK, ale matma to porażka. Z historii oceny mam dobre, za to z polskiego lepiej nie pytać. Czyli nie odnajdę się w klasie biologiczno-chemicznej, matematyczno-fizycznej, jak i również humanistycznej... :) Co ciekawego polecicie? Może jakieś interesujące technikum? :D Pozdrawiam, Simborek PS. No i jeszcze jedno: elektroniczny system rekrutacji Kseon Warszawa nie współpracuje z Safari :(. Do skorzystania z systemu na szczęście wystarczy Firefox, a nie jedyne, słuszne IE...

#2 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 12 maja 2007 - 18:21

Liceum ogólnokształcące ;) Jak nie to faktycznie technikum to dobre rozwiązanie, zajęcia praktyczne to jednak to :) A co do profilu to zadaj sobie pytanie "co chcę robić w życiu" i zacznij to robić :)

#3 mattek

mattek
  • 391 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 maja 2007 - 18:28

Idz tam gdzie sie porzadnie nauczysz jezykow obcych, co najmniej dwoch. Bedziesz mial wiecej mozliwosci, a odpowiedz na pytanie "co chce robic w zyciu" sama sie znajdzie.

P.S.
Moze to liceum?

#4 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 12 maja 2007 - 19:04

Ja idę na smoczą, do liceum plastycznego, a w zasadzie plastycznego i ogólniaka w jednym (trwa cztery lata, coś za coś), ale nie wiem co jeszcze wybrać. Myślałem o servantesie plastycznym, ale co sobie zostawić "na wszelki wypadek"? Ps. Lamerskie pytanie, o co chodzi z tym systemem rekrutacji? W tamtym roku coś facet od informatyki mówił, ale w tym wszyscy o tym milczą...

#5 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 12 maja 2007 - 20:02

2 Spoleczne Liceum Ogolnoksztalcace Chodzilem tam i byl to chyba najlepszy okres w moim zyciu. Swietni i otwarci nauczyciele, genialna atomosfera i wielkie mozliwosci rozwoju (masz profilowanie wiec np mozesz wziac nizsza biologie/chemie a wyzszy polski i angielski etc). Dodatkowo swietna lokalizacja (30 metrow od stacji metra Politechnika). No i jest to jedno z najlepszych liceow w Warszawie jak i w Polsce. Od dawna znajduje sie na szczycie rankingu, nie raz na 1szym miejscu.

#6 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 12 maja 2007 - 20:12

dzięki, już mam dosyć społecznych szkół. dziewięć lat męcze się z bandą bananowych dzieciaków z bogatymi rodzicami. Nie dla mnie.

#7 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 12 maja 2007 - 20:17

Nie ma to jak stereotypy. W calym moim roczniku bylo moze z 5-6 typowo bogatych osob. Co innego kiepska prywatna szkola gdzie dostajesz sie za kase, a co innego dobra szkola gdzie kasa ci nie pomaga w stopniach.

#8 mikemaj

mikemaj
  • 769 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 12 maja 2007 - 20:38

Ja zostaję w liceum ogólnokształcącym w pobliżu miejsca mojego zamieszkania. Chodzę do tej szkoły od początku nauczania. Mam zdolności plastyczne, ale nie chcę jeszcze opuszczać domu :) Przerażają mnie te męczące dojazdy. Za 3 lata pójdę gdzieś do wawy na studia :)

#9 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 12 maja 2007 - 21:12

Nie ma to jak stereotypy. W calym moim roczniku bylo moze z 5-6 typowo bogatych osob. Co innego kiepska prywatna szkola gdzie dostajesz sie za kase, a co innego dobra szkola gdzie kasa ci nie pomaga w stopniach.

stereotypy? Jak już powiedziałem, sześć lat byłem w społecznej podstawówce (uważanej wtedy za jedną z najlepszych w warszawie), teraz jestem w społecznym gimnazjum trzeci rok (ten sam budynek) i już się cieszę, że ide do normalniejszej szkoły. Tu są nauczyciele do bani, wszyscy reprezentują bierną postawę, chyba że ktoś jest wysoko postawiony, dzieciaki mają muchy w nosie, każdy ma każdego gdzieś, jeden wielki wyścig szczurów, co dwa miesiące podnoszenie czynszu (na początku koło 200 złotych, teraz dobija do 900), kadra jest sztuczna, włazi bogatym dzieciakom w tyłki, dziękuje, postoje :grin:

#10 TomekB

TomekB
  • 310 postów

Napisano 12 maja 2007 - 21:23

Z biologii jestem bardzo dobry, ale z chemii niezupełnie. Z fizyki jest OK, ale matma to porażka. Z historii oceny mam dobre, za to z polskiego lepiej nie pytać.

To teraz fizyki sie uczy bez uzycia matematyki? Fajna ta reforma.

#11 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 12 maja 2007 - 21:40

stereotypy? Jak już powiedziałem, sześć lat byłem w społecznej podstawówce (uważanej wtedy za jedną z najlepszych w warszawie), teraz jestem w społecznym gimnazjum trzeci rok (ten sam budynek) i już się cieszę, że ide do normalniejszej szkoły. Tu są nauczyciele do bani, wszyscy reprezentują bierną postawę, chyba że ktoś jest wysoko postawiony, dzieciaki mają muchy w nosie, każdy ma każdego gdzieś, jeden wielki wyścig szczurów, co dwa miesiące podnoszenie czynszu (na początku koło 200 złotych, teraz dobija do 900), kadra jest sztuczna, włazi bogatym dzieciakom w tyłki, dziękuje, postoje :grin:

Mozna wiedziec jaka to podstawowka/gimnazjum tak wysoko siegnela w rankingach w ktorej nauczycele sa do bani a wszyscy sa bierni?

Bo to sie tak troche wyklucza.

#12 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 12 maja 2007 - 21:50

Jak chcesz, to mogę ci na pm wysłać, bo nie będe robił im antyreklamy.

#13 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów

Napisano 12 maja 2007 - 22:44

A co do profilu to zadaj sobie pytanie "co chcę robić w życiu" i zacznij to robić :)

Wydaje mi się, że jest to muzyka. Tylko, że na szkołę muzyczną jest już troszke za późno, pozatym nie wiem co mógłbym po niej robić...

A takich szkół to w Polsce nie ma: http://www.brit.croydon.sch.uk/ :(

Ja idę na smoczą, do liceum plastycznego, a w zasadzie plastycznego i ogólniaka w jednym (trwa cztery lata, coś za coś), ale nie wiem co jeszcze wybrać. Myślałem o servantesie plastycznym, ale co sobie zostawić "na wszelki wypadek"?

Ps. Lamerskie pytanie, o co chodzi z tym systemem rekrutacji? W tamtym roku coś facet od informatyki mówił, ale w tym wszyscy o tym milczą...

Heh, ja też chciałem iść do plastycznej w Cervantesie, jednak nie mogłem się przemóc by zrobić choć 3 prace do teczki. To chyba najlepszy dowód, że to nie dla mnie... Plastyka mnie raczej nie kręci... A przynajmniej nie tak, jak muzyka.

Ale może spotkamy się tam i tak, bo myśle nad bio-chemem w Cervantesie :D

Kseon Warszawa: https://warszawa.edu.com.pl/Kandydat/

Dziwne, że jeszcze Ci nic nie mówili... Masz tam może w tej społecznej liceum, na które chcą Cię naciągnąć? :D

W każdym razie śpiesz się... 18 maja, godzina 13:00 to deathline. Potem możesz się pożegnać z liceum...

2 Spoleczne Liceum Ogolnoksztalcace

Chodzilem tam i byl to chyba najlepszy okres w moim zyciu. Swietni i otwarci nauczyciele, genialna atomosfera i wielkie mozliwosci rozwoju (masz profilowanie wiec np mozesz wziac nizsza biologie/chemie a wyzszy polski i angielski etc).

Dodatkowo swietna lokalizacja (30 metrow od stacji metra Politechnika).

No i jest to jedno z najlepszych liceow w Warszawie jak i w Polsce. Od dawna znajduje sie na szczycie rankingu, nie raz na 1szym miejscu.

Heh, chciałbym - ale nie stać mnie :/

To teraz fizyki sie uczy bez uzycia matematyki? Fajna ta reforma.

Heh, no widzisz - to może się wydać dziwne :) Ja ogólnie jestem za leniwy na liczenie ale gdy wiem przynajmniej, że to ma jakiś rzeczywisty wymiar i sens to jakoś daje rade :D "Sucha" matma mnie nudzi i otwieram podręcznik tylko wtedy gdy chce się dobrze wyspać :D

...

W sumie to teoretycznie mam stypendium na rok w prywatnym liceum przy SGH (wygrałem konkurs GIMGAME) ale nie chce "siedzieć przy kasie" całe życie... :(

Może znacie jakieś szkoły, które mają cokolwiek wspólnego z muzyką w Warszawie - poza szkołami muzycznymi?

#14 StaweB

StaweB
  • 75 postów

Napisano 13 maja 2007 - 16:28

u mnie w kossuth'ie takie dziwne profile porobili.. jest w czym wybieracm, nie tylko miedzy mat fiz inf a humanistyczna....

#15 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maja 2007 - 19:13

Ja konczylem szkole co prawda 10 lat temu, ale jak ktos jest zainteresowany to niech sprobuje Technikum Fototechniczne w Warszawie na Spkojnej. Troche sie tam zmienilo od moich czasow, ale juz nawet maja tam sprzet cyfrowy :) Generalnie jak ktos jest zainteresowany fotografia, to moze byc dobre miejsce. Od 3 roku sa praktyki (teraz moze juz wczesniej) wiec mozna znalezc ciekawe miejsca przyszlej pracy

#16 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 13 maja 2007 - 21:40

Simborek: Przejdz sie i dowiedz o stypendia. Wiem ze moj jeden znajomy nic nie placil czesnego za dobre wyniki.

#17 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów

Napisano 14 maja 2007 - 16:05

Simborek:

Przejdz sie i dowiedz o stypendia. Wiem ze moj jeden znajomy nic nie placil czesnego za dobre wyniki.

Hmm, no to możliwe, że się tam przejde i spróbuje ich złapać na ten konkurs :D

#18 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 14 maja 2007 - 20:26

Odradzam technika i licea profilowane - 15% osób chodzących do takich szkół, rzeczywiście pragnie kontynuować profil. Reszta decyduje potem kontynuować studia o zupełnie innym kierunku. P.S. Co do liceum plastycznego - dlaczego tam idziesz? Pytam z ciekawości, gdyż jeżeli masz zamiar w przyszłości iść na architekturę to robisz błąd.

#19 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów

Napisano 14 maja 2007 - 21:53

P.S. Co do liceum plastycznego - dlaczego tam idziesz? Pytam z ciekawości, gdyż jeżeli masz zamiar w przyszłości iść na architekturę to robisz błąd.

To _igi planuje - ja planowałem :D

Jutro na pierwsze miejsce wrzucam prawdopodobnie biochem w Cervantesie... :)

#20 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 14 maja 2007 - 23:43

_igi? Wybacz, ale co to znaczy? :)

#21 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów

Napisano 15 maja 2007 - 17:32

Ja idę na smoczą, do liceum plastycznego, a w zasadzie plastycznego i ogólniaka w jednym (trwa cztery lata, coś za coś), ale nie wiem co jeszcze wybrać. Myślałem o servantesie plastycznym, ale co sobie zostawić "na wszelki wypadek"?

Ps. Lamerskie pytanie, o co chodzi z tym systemem rekrutacji? W tamtym roku coś facet od informatyki mówił, ale w tym wszyscy o tym milczą...

O tym myślałem :)

#22 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 15 maja 2007 - 17:59

P.S. Co do liceum plastycznego - dlaczego tam idziesz? Pytam z ciekawości, gdyż jeżeli masz zamiar w przyszłości iść na architekturę to robisz błąd.

Nie chcę iść na architekture, przynajmniej na razie, bo mnie to nie "kręci" ;) Na razie chciałbym zostać grafikiem komputerowym, albo coś właśnie w tym kierunku. Poza tym chyba mam talent, bo w rodzinie wszyscy niemalże byli plastykami, bardziej i mniej znanymi ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych