Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki Linux na PB4?

• Please log in to reply
27 replies to this topic

#1 traffic

traffic
  • 17 posts
  • SkądSkąd? Z "nienacka" :D

Posted 12 May 2007 - 15:21

Witam! Chcialbym wgrać jakiś system aby zajmował mało miejsca żeby go ściągnąc i przedewsystkim był darmowy, więc pomyslalem o linuxie, tylko teraz pytanko jaka wersje i edycje?Moj Mac to PowerbookG4 notebook:) prosze o konkretnego linka i najlepiej aby zajmowal jak najmniej miejsca, bede BARDZO wdzięczny, Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedź.

#2 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 12 May 2007 - 15:24

Ja bym zainstalowal Debina Dla poczatkujacego uzytkownika lepsze(latwiejsze) moze byc Ubuntu. Temat juz byl kilkukrotnie poruszany na forum.

#3 traffic

traffic
  • 17 posts
  • SkądSkąd? Z "nienacka" :D

Posted 12 May 2007 - 15:36

OK znalazłem takiego linka i nawet szybko idzie:

[url]http://de.archive.ubuntu.com/ubuntu-releases/6.10/[/url]

tylko ktora wersje pobrac?

Alternate install CD
czy
Desktop CD

?

#4 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 12 May 2007 - 17:23

Desktop CD - wersja LiveCD z możliwością instalacji Alternate CD - sam instalator(tekstowy). Zalecany w przypadku małej ilości ramu(do 256M).

#5 Banano

Banano
  • 354 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 May 2007 - 11:51

Jeszcze Yellow Dog Linux --->>> http://www.terrasoftsolutions.com/

#6 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 14 May 2007 - 12:57

Witam!
Chcialbym wgrać jakiś system aby zajmował mało miejsca żeby go ściągnąc i przedewsystkim był darmowy, więc pomyslalem o linuxie, tylko teraz pytanko jaka wersje i edycje?Moj Mac to PowerbookG4 notebook:) prosze o konkretnego linka i najlepiej aby zajmowal jak najmniej miejsca, bede BARDZO wdzięczny, Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedź.

Ale instalujesz bo nie masz OSX czy dlatego że chcesz mieć inny? Może nie jesteś tego świadom ale do PB G4 1.67 przysługuje ci Pantera albo Tygrys, mozesz go poszukać w sieci, wyprosić u jakiegoś posiadacze PB g4 z tej samej serii itp.

#7 kuzma

kuzma
  • 141 posts
  • SkądGliwice/Wrocław

Posted 21 May 2007 - 13:30

Jest nowsza wersja Ubuntu (7.04). Wymiata... :)

#8 ASS

ASS
  • 75 posts

Posted 08 June 2007 - 20:08

Proponuję: Debiana 4.0 (najnowsza wersja jest bardzo dobra), Gentoo lub YellowDog 5.01. Można jeszcze Ubuntu 6.06 lub 7.04 (nie polecam przejciowej 6.10, bo muli), choć z najnowszym 7.04 miłem drobne problemy w instalacji na PPC. Dystrybucje: napisz w Googlach wersję dytrybucji + PPC i znajdzesz od razu każdą z nich do pobrania.

#9 luxus

luxus
  • 154 posts

Posted 08 June 2007 - 21:17

Jeśli ma być mała objętościowo i odbajerowana to wg mnie warto spróbować PLD Linux. Używam go na Athlonie 1.4G z 256M ramu i jestem z niego bardzo zadowolony. Dystro można instalować bezpośrednio z sieci.

#10 Remek.B

Remek.B
  • 463 posts
  • SkądKraków

Posted 18 August 2007 - 16:02

Polecam Debiana 4r0, dla osob ktore opucz uzytkowania chca sie nauczyc cos wiecej, z tego co pamietam ubuntu ma problemy z airport'em, w debianie po aktualizacji jadra problem znika. Nie wiem jak jak sytuacja wyglada YellowDog.

#11 uwak

uwak
  • 778 posts

Posted 24 August 2007 - 11:55

suse

#12 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 24 August 2007 - 15:16

Ogólnie te same dystrybucje, co na X86, tylko w wersji na PPC. 90% dystrybucji ma wersje na PPC.

#13 michaeel

michaeel
  • 286 posts
  • SkądŚląsk

Posted 25 August 2007 - 17:34

Na takim sprzecie kazdy linux bedzie chodzil sprawnie i szybko :) Powiedzmy sobie szczerze ze masz duzo ramo i szybki procek :)

#14 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 25 August 2007 - 18:01

Jaki Linux na PB? Krótka odpowiedz: zaden.

#15 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 26 August 2007 - 13:43

Najlepiej 2.6.21 :)

#16 Remek.B

Remek.B
  • 463 posts
  • SkądKraków

Posted 29 August 2007 - 12:38

insider ... kłócił bym sie z tobą, osoba która sie zna w dobrze na linuxe i potrafi dobrze skonfigurować go biedzie miała bardzo fajnym systemem, który jest dużo bardziej rozbudowanym systemem niż OSX i można więcej z nim zrobić, aczkolwiek osx sobie cenie za prostotę obslugi czego nie ma Linux ... ps. człowiek czasami leniwy jest :P

#17 Scypin

Scypin
  • 299 posts

Posted 02 September 2007 - 16:47

a co jak ktos potrafi skonfigurowac os x wykorzystuje terminal apple script automator itd.. to ma male mozliwosci os x?? co mianowicie zrobisz w linux czego nie zrobisz w os x?

#18 Remek.B

Remek.B
  • 463 posts
  • SkądKraków

Posted 03 September 2007 - 11:32

a co jak ktos potrafi skonfigurowac os x wykorzystuje terminal apple script automator itd.. to ma male mozliwosci os x??
co mianowicie zrobisz w linux czego nie zrobisz w os x?

Owszem, po dodaniu odpowiednich dodatków można coś już zrobić, może i by miał, ale darwin ports ma stosunkowo mało żrudeł w porównaiu do Debiana, niestety przez to Osx pod względem pakietów zozstaje nadal w tyle za np. Debianem, strasznie z tego powodu ubolewam...

#19 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 03 September 2007 - 19:11

Instalujesz portage i się cieszysz dostępem do dużej ilości źródeł z 1 programu.

#20 Scypin

Scypin
  • 299 posts

Posted 03 September 2007 - 23:53

do duzej ilosci zrodel z jednego programu hmm.. czyli cos jak dashboard? Ps. sorki ale nie zbyt zrozumialem o co chodzi

#21 Remek.B

Remek.B
  • 463 posts
  • SkądKraków

Posted 04 September 2007 - 11:10

Instalujesz portage i się cieszysz dostępem do dużej ilości źródeł z 1 programu.

tak czy inaczej przynajmniej ja jeste skazany na 2 systemy, jeden do domu (wole osx) do pracy Debiana :P

#22 ASS

ASS
  • 75 posts

Posted 06 September 2007 - 11:49

Ja polecam:
1. YellowDog - najlepiej najnowszy 5.x, choć 4.1 też jest dobry. Jest on pisany specjalnie pod procesory PPC i dla Maka (teraz też PS3). Na G4 powyżej 1 GHz powinien bardzo szybko chodzić. I przede wszystkim nie będzie problemów z Yabootem.

http://www.terrasoft...downloads.shtml

2. Ubuntu - 6.06 i lepszy, bardzo dobry dla początkujących, dużo ma zautomatyzowanych rzeczy, szybkość Debiana i super opracowany polski przewodnik dla każdej dystrybucji. Może być mały problem z zainstalowaniem na niektórych modelach PPC, ale można to łatwo rozwiązać (nawet początkujący - sa dobre opisy)

http://se.releases.ubuntu.com/6.06/

3. Debian - min. 4.x - jest bardzo dobry i wreszcie dla użytkownika - wcześniejsze wersje raczej dla serwera. Na g4 jest szybki i ma dużo skompilowanych pakietów pod PPC.

http://www.debian.or...bian-installer/

4. Gentoo - określany jako najlepsza dystrybucja, szybki, można przystosować do sprzętu, gdyż przy instalacji sam kompilujesz to co potrzeba, bardzo dobra dokumentacja. Tylko nie polecam instalacji poczatkujacemu, bo sobie nie poradzi.

http://www.gentoo.or...in/en/where.xml

#23 Scypin

Scypin
  • 299 posts

Posted 06 September 2007 - 22:20

a mam pytanko jest mozliwosc instalacji jakiegos linuxa bez koniecznosci formatki?

#24 Remek.B

Remek.B
  • 463 posts
  • SkądKraków

Posted 07 September 2007 - 10:50

sugerował bym UBUNTU, w instalatorze masz program do partycjonowania który pozwoli ci zmniejszyć partycje na której masz troche wolnej przestrzeni i w to puste miejsce wstawiasz partycje lnuxową (6 Gb powinno wystarczyć) , a następnie partycje swap (przestrzen wymiany plików dla linuxa, wystarczy 500 Mb)

#25 kurzyk

kurzyk
  • 34 posts

Posted 11 September 2007 - 20:57

Ja polecam openSUSE. Na moim iMaczku G3 chodzi względnie dobrze (szybciej od Ubuntu 6.10, miałem krótki okres czasu) no i masz na płytkach ogrom oprogramowania. A najlepiej pobawić się Gentoo :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users