Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nieaktywny suwak zmiany głośności

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 TeToslaw

TeToslaw
  • 243 postów

Napisano 02 sierpnia 2011 - 05:57

Jak w tytule. Dźwięk wydobywa się z mojego MacBooka, ale nie mogę , ani ściszyć, ani zgłośnić, czy to przez suwak zmiany głośności, czy przez klawisze F11 i F12. Po podłączeniu głośników zewnętrznych, lub też słuchawek, suwak staje się aktywny i wszystko działa jak należy, nawet po odłączeniu ww. sprzętu, ale tylko do czasu ponownego włączenia Maca. Macie jakiś pomysł, jak to naprawić? Ps. Sprawdziłem uprawnienia na dysku i je naprawiłem. Nadal to samo.

#2 emacs

emacs
  • 171 postów

Napisano 02 sierpnia 2011 - 11:49

wejdź w panel preferencji "Dźwięk" i sprawdź jakie masz wybrane wyjście dźwięku

#3 grzech987

grzech987
  • 387 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 02 sierpnia 2011 - 14:46

podłącz słuchawki i potem odłącz

#4 TeToslaw

TeToslaw
  • 243 postów

Napisano 02 sierpnia 2011 - 15:34

Przecież napisałem, że to jest jedyne wyjście z sytuacji, ale jakoś mnie w ogóle nie satysfakcjonuje - za każdym razem gdy włączę komputer mam podłączać słuchawki? Apple ostatnio daje wiele plam

---------- Wpis dodano o 16:34 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:31 ----------

PiterXD nie jestem teraz przy swoim MacBooku, ale wcześniej wchodziłem w panel preferencji dźwiękowych i wszystko było dobrze poustawiane, chociaż ww. przez ciebie ustawieniach nie mogłem także użyć suwaka zmiany głośności

#5 TeToslaw

TeToslaw
  • 243 postów

Napisano 11 sierpnia 2011 - 17:31

Po ustawieniu nowego konta, wszystkie problemy zniknęły ?!

#6 maryce

maryce
  • 109 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 11 sierpnia 2011 - 21:05

U mnie było podobnie, pomogło to:

https://discussions....art=30&tstart=0

z grubsza, chodzi o zmianę w pliku tym:

/System/Library/LaunchDaemons/com.apple.audio.coreaudiod.plist

na

KeepAlive

#7 nowy57

nowy57
  • 449 postów

Napisano 13 sierpnia 2011 - 20:27

nie wiem czy to pomoze w twoim przypadku ale mialem ten sam problem na macbooku white 2010 i macbooku pro 2010 oba maja zainstalowane ssd , po przesiadce na liona wlaasnie zniknela opcja podglaszania/sciszania F11/F12 w miedzyczasie zainstalowalem TRIMenabler najnowsza wersje 1.2 i na obu komputerach podglaszanie sie uaktywnilo !

#8 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 14 sierpnia 2011 - 11:05

/System/Library/LaunchDaemons/com.apple.audio.coreaudiod.plist

Ja bym po prostu usunął ten pliczek preferencji i pozwolił mu się odtworzyć samoistnie po restarcie czy tam otwarciu odpowiedniego panelu ustawień systemu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych