Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

OPEN Transport Tycoon DeLuxe :D

• Please log in to reply
32 replies to this topic

#1 ainaval

ainaval
  • 272 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 October 2005 - 12:01

Ostatnio trafiłem na wersję Open hitu Transport Tycoon DeLuxe.
Żeby nie namieszać, cytuję co piszą o tym na Wikipedii (http://pl.wikipedia.org/wiki/OpenTTD):

OpenTTD to wersja open-source gry komputerowej Transport Tycoon DeLuxe firmy Microprose.

Istnieją wersje na liczne platformy sprzętowe Windows, BeOS, Linux, czy MacOS.

OpenTTD zawiera wszystkie oryginalne możliwości Transport Tycoon Deluxe, a także wiele dodatkowych w tym kanały, ulepszona konstrukcja stacji, dodatkowe lotniska i większe mapy. Najbardziej interesującą możliwością w porównaniu do oryginalnej gry jest możliwość gry dla wielu graczy. Można grać przez LAN oraz przez Internet poprzez publiczne, ogólnoświatowe serwery z którch na każdym może grać na raz do ośmiu graczy.

OpenTTD zawiera wiele funkcji z TTDPatch, i tak jak on jest dostępny pod licencją GPL. OpenTTD i TTDPatch nie są samodzielnymi grami - chociaż OpenTTD nie potrzebuje plików wykonywalnych z oryginalnego Transport Tycoon Deluxe, to potrzebuje plików graficznych.

Gra polega na wcieleniu się w rolę bogatego przedsiębiorcy w branży transportowej. Należy dążyć do rozbudowywania sieci transportowej, do wyboru są: statki, pociągi, samoloty oraz samochody. Gra oferuje bardzo wiele ciekawych opcji.

Pod opisem na Wikipedii są też przydatne linki.

Polecam też odwiedzić polski portalik OpenTTD: http://ttdportal.one.pl/news.php

Ja właśnie skończyłem to instalować (ten proces mógłby być ciut łatwiejszy) i zabieram się za budowę swojego imperium transportowego :D

#2 zwirek

zwirek
  • 74 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 October 2005 - 15:00

swietna wiadomosc - jakbys mogl opisz jeszcze na czym polega 'trudnosc' instalacji i jak sobie z nia poradzic. pozdrawiam!:) p.s. sa jakies inne fajne gry ktore sa w open source?

#3 ainaval

ainaval
  • 272 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 October 2005 - 15:17

Ha, trudność polega na tym, że trzeba mieć kilka plików graficznych z gry TTD. A nie ma ich w pakiecie OpenTTD. W zasadzie wszystko jest opisane w pliku tekstowym ściąganym w pakiecie, trzeba dorwać te kilka plików, zrobić katalog "data" w katalogu z grą i tam wsadzić te pliki. Na tym polskim portalu jest, w dziale download (dostępnym po rejestracji), wersja windowsowa gry. Po jej ściągnięciu można sobie te pliki z niej wyciągnąć. Ale widzę, że Ty piszesz z windows, więc w ogóle nie musisz kombinować :)

#4 hwojtek

hwojtek
  • 1273 posts
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Posted 28 October 2005 - 15:46

Podeśle mi ktoś te pliki na maila? :oops:

#5 ainaval

ainaval
  • 272 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 October 2005 - 16:23

Podeśle mi ktoś te pliki na maila? :oops:

OK, powtórzę jeszcze raz: na windows (widzę, że używasz xp) jest wszystko do ściągnięcia w dziale download na: http://ttdportal.one.pl/news.php

A jeśli chcesz grać na maku, to mogę te pliki podesłać :)

#6 zwirek

zwirek
  • 74 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 October 2005 - 16:27

pisze z windows, bo jestem w pracy :), a w domu na ibooku nie wiem czemu nie moge sie na myapple logowac. w tt zamierzam zagrac na maku wlasnie:)

#7 tom_mac

tom_mac
  • 734 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 October 2005 - 16:36

ainaval, problem. że to jest plik exe i nie wiem jak się do niego dobrać. Jak możesz przyślij mi te pliki mailem. Dziękuję z góry

#8 ainaval

ainaval
  • 272 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 October 2005 - 16:38

pisze z windows, bo jestem w pracy :), a w domu na ibooku nie wiem czemu nie moge sie na myapple logowac. w tt zamierzam zagrac na maku wlasnie:)

Ja czasem nie mogę w ogóle na MyApple wejść ze swojego iBooka. Nie wiem czemu, podejmowałem temat tu i na MacNews, ale nikt nie potrafi mi pomóc.
Póki co - odpukać - działa.

Zróbmy tak, jak ktoś potrzebuje te pliki graficzne, to ja je mam.
Proszę o e-mail wtedy to podeślę :)

#9 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 28 October 2005 - 20:46

Ja czasem nie mogę w ogóle na MyApple wejść ze swojego iBooka. Nie wiem czemu, podejmowałem temat tu i na MacNews, ale nikt nie potrafi mi pomóc.
Póki co - odpukać - działa.

chyba ostatnio serwer sie sprzeciazyl bo sztarsznie dluuugo trzeba bylo czekac na odp. serwera. czyzby byly jakies konserwacje?

#10 hwojtek

hwojtek
  • 1273 posts
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Posted 28 October 2005 - 20:59

Mam kilka blaszaków i dwa Maki. Jakoś sobie poradzę, tylko żebym wiedział jakie, kurka, pliki...

#11 ainaval

ainaval
  • 272 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 October 2005 - 22:48

Mam kilka blaszaków i dwa Maki. Jakoś sobie poradzę, tylko żebym wiedział jakie, kurka, pliki...

Where did the package go.txt says:

The main goal with the package system was to make it as simple as possible to update. The problem was that some files inside the data folder should be updated and not others. Now the data files have been moved inside OpenTTD itself and to make it even easier, the same goes for the lang dir. There will no longer be an issue where people have different versions of grf files, language files and OpenTTD.

To install simply copy OpenTTD into the folder you want
If it is your current folder with outdated grf files, you should remove
canalsw.grf
openttd.grf
opntitle.dat
signalsw.grf
trkfoundw.grf

THE TTD GRF FILES ARE STILL NEEDED!
They need to be inside a folder called "data" in the same folder as OpenTTD. Create it if you have none. It should contain:
sample.cat
trg1r.grf
trgcr.grf
trghr.grf
trgir.grf
trgtr.grf

(Alternatively you can use the TTD GRF files from the DOS version: TRG1.GRF, TRGC.GRF, TRGH.GRF, TRGI.GRF, TRGT.GRF. A few minor graphical glitches with the DOS graphics remain. E.g. the autorail button in the rail toolbar doesn't look as nice as with the Windows graphics.)

You should also use the data folder to add any custom grf files if you like

Ja wyłuskałem te "DOS version" :)

[ Dodano: 2005-10-29, 12:40 ]
Jedna obserwacja:
nie wiem czemu, ale po wyłączeniu gry miałem wysokie obciążenie procesora (wg. widgetu konfabulatora). Po sprawdzeniu ActivityMonitor pokazał, że to właśnie proces ottd nie wyłączył się obciąża cpu. Trzeba go było ręcznie ubić...
Tyle w ramach "ostrzeżenia".

#12 Carnage

Carnage
  • 98 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 02 November 2007 - 18:54

czy może ktoś wrzucić na serwer gotową, przeriobioną wersję do grania ?? z góry dzięki

#13 (-:

(-:
  • 205 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 November 2007 - 20:09

http://www.owenrudge...load?t=1&id=129

z tej strony można pobrać TDD - mam nadzieje że legalnie ...

#14 Carnage

Carnage
  • 98 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 03 November 2007 - 20:12

z tego co tam jest napisane to wersja na windows... TTD jest freeware, czyli legalnie

#15 (-:

(-:
  • 205 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 November 2007 - 21:09

tak ale ściągasz ZIP, a w paczce wszystkie te pliki które potrzebujesz na Maca (o których wyżej) - ja już pikam od 45 minut. Śmiga jak ta lala
  • Carnage likes this

#16 Carnage

Carnage
  • 98 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 04 November 2007 - 00:11

ok działa.... :D

#17 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 04 November 2007 - 10:46

a na następny raz polecam przyklejony wątek Lista gier makowych, gdzie już był link do tej gry (podany przez wiadomo kogo)

#18 Carnage

Carnage
  • 98 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 04 November 2007 - 10:55

tak tylko ciekawe czemu nikt jeszcze nie wystawił na serwer działającej gry, a nie tylko połowy i połowy z windowsa... ??? czy zawsze trzeba kombinować z tymi grami pod OS X??

#19 (-:

(-:
  • 205 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 November 2007 - 14:41

A może jest tak, że gra jest freeware, ale sama grafika cały czas ma commercial prawa autorskie? Wcale bym nie był tym zaskoczony... jeśli znów szerzę piractwo, to chyba będzie to już mój ostatni post na tym forum.

#20 brzoza

brzoza
  • 207 posts
  • Skądokolice Bydgoszczy

Posted 04 November 2007 - 15:08

Ktoś wie jak zrobić żeby leciała muzyka:?:

#21 Carnage

Carnage
  • 98 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 04 November 2007 - 15:13

teoretycznie : Show Pacage >> załóż katalog GM obok DATA i wrzuć tak wszystkie pliki *.gm tylko niesety u mnie też nie muzyki :( ; komuś gra wszystko ładnie ??

#22 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 04 November 2007 - 16:14

Mnie gra wszystko okiey. W opcjach chyba jest włącznik muzyki. Trza samemu ją odtwarzać.

#23 DJP

DJP
  • 31 posts

Posted 05 November 2007 - 16:46

Daje tutaj link do rapida z OTT wraz z tymi plikami co trzeba w katalogu data. Tylko ściągać i grać. Mam nadzieje że nie popełniam piractwa :)

http://rs90.rapidsha...886/OpenTTD.zip

#24 Carnage

Carnage
  • 98 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 05 November 2007 - 17:19

Daje tutaj link do rapida z OTT wraz z tymi plikami co trzeba w katalogu data. Tylko ściągać i grać. Mam nadzieje że nie popełniam piractwa :)

http://rs90.rapidsha...886/OpenTTD.zip

właśnie o tym mówiłem... ;D

a tak przy okazji jak włączyliście muzykę, odgłosy są, wszystko cacy, ale muzyka ( panel ) w grze jest nie do ruszeniam, aby coś zagrało, pełen wybór piosenek, klikam play i nic się nie dzieje.... help

#25 Rush

Rush
  • 32 posts

Posted 08 November 2007 - 21:11

a moze bysmy tak zagrali na sieci kiedys ?? jakis ermin chyba udalo by sie znalesc ?? na jakich serwerach gracie ??

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users