Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Lion 32 czy 64 bity ??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Cukier

Cukier
  • 69 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 sierpnia 2011 - 16:32

Witam, zastanawiam się jaka jest różnica dla mnie zwykłego użytkownika bez większych wymagań softwarowych, pomiędzy trybem pracy Lion'a w 64 i 32 bitach. Chciałbym się dowiedzieć jakie są zalety pracy sprzętu w trybie 64 bit.

#2 towi

towi
  • 186 postów

Napisano 01 sierpnia 2011 - 16:49

...odpal monitor aktywności to zobaczysz coś ciekawego. Swoją drogą, możesz system odpalić w 64 bitach ale nie zauważysz różnicy w szybkości, a o to chyba Ci chodzi ( no chyba ,że masz powyżej 4 GB ramu , to wtedy faktycznie przy dużym wykorzystaniu pamięci da się zauważyć różnicę).
Tu masz soft, który uruchamia system w pełnych 64 bitach. Czy potrzebne, przekonaj się sam. Sofu nie sprawdzałem pod Lionem !

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 sierpnia 2011 - 17:05

ja tam widzę w AM prawie same 64 bity, łącznie z kernel_tasks
różnica w szybkości będzie - http://myapple.pl/wi...tml#post1625549
a ilość pamięci w trybie 32 bitowym pod OS X'em już od dawna nie jest problemem.

#4 towi

towi
  • 186 postów

Napisano 01 sierpnia 2011 - 17:52

a ilość pamięci w trybie 32 bitowym pod OS X'em już od dawna nie jest problemem.

... no a jak zaadresujesz ponad 4 GB dla pojedynczych aplikacji 32 bitowych ???

Co do uruchomienia Lion uruchamia się standardowo w 64 bitach :
64-bitowe jądro i rozszerzenia: Tak

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 sierpnia 2011 - 18:03

Physical Address Extension – Wikipedia, wolna encyklopedia

#6 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 01 sierpnia 2011 - 19:41

ja tam widzę w AM prawie same 64 bity, łącznie z kernel_tasks
różnica w szybkości będzie - http://myapple.pl/wi...tml#post1625549

Ilość wykrywanej pamięci, a możliwość jej wykorzystania to dwie różnie sprawy.
Nie wiem jak jest w Lionie, bo na razie sobie odpuściłem go, bo jeszcze jak się okazuje jest w wersji beta pomimo zapewnień Apple że jest inaczej. Ale w Snow nie załączenie 64 bitów powodowało ciągłe braki pamięci w wielu aplikacjach. Dodam, że w Leo było inaczej. Tu konkretnie niezbędne jest włączenie trybu 64 bit.

#7 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 sierpnia 2011 - 19:57

PAE pozwala na dostęp do pamięci przecież.
mówisz rozumiem o Windows 32 bit i poprawce, która powodowała, że system wiedział, że jest więcej pamięci, ale nie mógł z niej skorzystać.

#8 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 01 sierpnia 2011 - 20:29

A w ogóle to Liona da się wymusić na 32? PAE pozwala widzieć ponad 4GB na 32bit i potrafi je wykorzystać w sensie: możesz mając 8GB odpalić 2 procesy 32bit i każdemu przydzielić po 4GB - PAE nie przeskoczy limitu 4GB/proces, za to potrafi wykorzystać więcej niż 4GB - tak jest na pewno na linuxie, nie wiem jak 32bit wersje windowsa. SL jest hybrydowy i umie korzystać z PAE w 32bit. Kod 64bit to nie tylko >4GB (przydatne dla dużych projektów - duży projekt to nie jest 100GB filmu, czy 200 rawów z 22mpielówki! - to się obrabia strumieniowo, albo poklatkowo na skrawku ram - 64bit to głównie więcej najszybszej pamięci w komputerze - rejestrów. Duży projekt to: baza danych i rozbudowane query do niej, renderowanie sceny 3d z masą trójkątów itp. Dużo pamięci nie oznacza kopa - bo dla procesu mamy jej dużo (niewiele procesów tak dużo potrzebuje) - oznacza kopa na buforach dyskowych - mniej operacji na dysku - najwolniejszej pamięci w kompie.

#9 towi

towi
  • 186 postów

Napisano 01 sierpnia 2011 - 20:36

... w Snow nie załączenie 64 bitów powodowało ciągłe braki pamięci w wielu aplikacjach.

... ale tez powodowało ,że dużo aplikacji się nie uruchamiało, szczególnie tych "universal binares". Tak przeglądałem ,że aplikacje uniwersalne w większości w Lionie są w trybie 32 bitowym.

Roberto - tego linku z Wiki wyczytałem " Mac Pro i Xserve mogą obsługiwać do 32 GB RAM-u" , a co z innymi maszynami :) ?

---------- Wpis dodano o 21:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:32 ----------

A w ogóle to Liona da się wymusić na 32?

No właśnie ciekawe czy ktoś testował ten selektor pracy na Lionie ? Mam z nim nieciekawe doświadczenia na poprzednich systemach.

#10 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 01 sierpnia 2011 - 20:44

towi: zaraz spróbuję :)

---------- Wpis dodano o 21:44 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:42 ----------

64-bitowe jądro i rozszerzenia: Nie
:) działa.

Ale tylko kernel task działa w 32 reszta jest 64bit. Nie licząć smcfancontrol, ale to obcy soft.

#11 towi

towi
  • 186 postów

Napisano 01 sierpnia 2011 - 21:02

elita: a widzisz jakąś różnicę w wydajności na czymś mocno absorbującym system na 32 bitach ?

#12 Cukier

Cukier
  • 69 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 sierpnia 2011 - 21:15

Widzę, że wywołałem ciekawą dyskusję, spróbuję więc trochę inaczej, z mojej strony. Dziś musiałem odpalić mojego Liona na 32 bitach, ponieważ sterowniki do modemu zew HDSPA nie dają rady na 64 bitach, komp śmiga bezproblemowo, żadnych dziwnych rzeczy nie zauważyłem. Pracuje głównie na arkuszach kalkulacyjnych lub edytorach textu, poza tym, normalne rzeczy typu mail, safari, itunes, imovie, iphoto czasem jakaś gierka... czy jest jakaś różnica w działaniu tych programów na 32 bitach na Lionie ? Czy są jakieś rzeczy których praca na 32 bitach może powodować problemy?

#13 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 01 sierpnia 2011 - 21:55

tow: na razie nic nie odpalałem, ale jak cały soft chodzi i tak na 64, tylko core jądra (a ono chlapie 1-5%) to co mogę odczuć? :)

#14 janek220

janek220
  • 268 postów

Napisano 03 sierpnia 2011 - 01:23

Physical Address Extension – Wikipedia, wolna encyklopedia

Tylko, że Lion został pozbawiony PAE, które było w SL...
http://netkas.org/?p=631

#15 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 sierpnia 2011 - 08:39

Bo Lion jest 64 bitowy i wymaga 64 bitowego profesora? Po co mu więc PAE? Jak ktoś go zmusza do 32 bitów to powinien wiedzieć co robi.

#16 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 sierpnia 2011 - 10:05

...
PAE pozwala widzieć ponad 4GB na 32bit i potrafi je wykorzystać w sensie: możesz mając 8GB odpalić 2 procesy 32bit i każdemu przydzielić po 4GB - PAE nie przeskoczy limitu 4GB/proces, za to potrafi wykorzystać więcej niż 4GB - tak jest na pewno na linuxie, nie wiem jak 32bit wersje windowsa. SL jest hybrydowy i umie korzystać z PAE w 32bit...

Porównywaliśmy działanie tych samych programów z pluginami pod Leo i Snow 32 bit i Leo potrafił lepiej wykorzystać pamięć. Dopiero przełączenie na 64 bity zmieniło sytuacje.

#17 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 03 sierpnia 2011 - 11:33

Iro: a co to ma do rzeczy? Ja pisałem jak PAE działa w teorii i co umożliwia, a 'te same programy z pluginami' mogły być w tej samej kompilacji np 64-bit i nie ważne czy lion i snow działał na 32 czy 64, gdy aplikacja jest w 64 to dostanie tyle ile się da i spokojnie więcej niż 4GB również. To czy memory management robi 32 czy 64 bitowo odpalony system operacyjny ma niewielkie znaczenie, dla 64-bit procesu przydzieli i 15GB jak sie da.

#18 Mikato

Mikato
  • 160 postów

Napisano 26 sierpnia 2011 - 19:30

A ja wam napiszę tak... w Lionie na 64bitach programy, a co idzie za tym procesy programów zużywają mniej zasobów i jak by to nazwać mniej zajmują procesor, tak średnio o połowę. Jak miałem iTunesa włączonego i odpaloną muzykę oraz Safari, Adium, Skypea, Maila, i jeszcze innych to na Snow miałem wykorzystanie procesora jakieś 15 do 18 procent, a w Lionie mam 7%.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych