Witam,
regularnie mam taki problem z używaniem otwartych sieci, np. w hotelach, czy bibliotece:
AirPort wykrywa sieć, przyłączam się do niej podając hasło (udostępnione np. na recepcji), połączenie jest nawiązane (w Preferencje systemowe / Sieć mam AirPort świecący na zielono), ale kiedy odpalam Safari, strony nie ładują się. Wpisuję np. adres google.com, pojawia się w pasku adresu favicon, ale strona nie ładuje się już do końca, a zamiast tego mam komunikat, że komputer nie jest połączony z internetem - gdy równocześnie komunikaty AirPortu świadczą o czymś przeciwnym.
Niespecjalnie jestem biegły w zagadnieniach typu... mmm... DNS, nie próbowałem nigdy nic tam przestawiać, żeby nie stracić ustawień połączenia z siecią domową (zostały wklepane przez technika instalującego internet w domu).

Połączenie z siecią jest, ale przeglądarka nie wyświetla stron
Rozpoczęty przez
W3RM
, 31 lip 2011 14:52
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 31 lipca 2011 - 14:52
Napisano 31 lipca 2011 - 17:33
No ale to właśnie ewidentnie wygląda na DNS-y. Masz 'wklepane' takie, które działają w Twojej domowej sieci, natomiast nie wpuszczają już zapytań z zewnątrz, czyli właśnie w innych sieciach.
Rozwiązania są dwa:
1) zmienić DNS-y na takie, które wpuszczają zawsze (googlowe, opendns itp.);
2) używać Locations - w domu łączyć się jak zwykle, na potrzeby 'gdzie indziej' stworzyć sobie drugie Location i pozwolić, żeby wtedy system pobierał adresy DNS z DHCP sieci, do której się łączysz i przełączać się między tymi Locations zależnie od lokalizacji.
Napisano 17 lipca 2012 - 22:26
Ja mam identyczny problem.
Połączenie z siecią jest ok, działa np. Skype, ale żadna przeglądarka Safari/Firefox/Chrome nie jest w stanie wyświetlić strony i pokazuje komunikat o braku połączenia (w długiej liście powodów komunikat sugeruje również problem z DNS). Problem występuje nie tylko w otwartych sieciach ale także (głównie) raz na jakiś czas w mojej domowej, zamkniętej sieci mimo że nic nie zmieniam ani w ustawieniach sieci ani ustawieniach komputera.
W ustawieniach DNS nic nie zmieniałem, z tego co wiem adresy DNS są pobierane automatycznie z sieci z którą akurat się łączę.
Problem, jeżeli się pojawia dotyczy zarówno połączenia przez airport jak i na kablu ethernetowym. Inne komputery pracujące w tej samej sieci nie odnotowują w tym czasie podobnych problemów
Napisano 17 lipca 2012 - 23:20
No to sobie te DNS-y zmień.
Napisano 18 lipca 2012 - 08:17
Ustaw dynamiczne DNSy lub wyłącz proxy, bo to też może być problem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych