Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak sprawdzić jaki OS mam aktualnie w iPhone.

• Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 bebeto

bebeto
  • 35 posts

Posted 30 July 2011 - 23:21

Witajcie, wujek przywiózł mi telefon iphone który znalazł ok rok temu w Niemczech....nic z nim nie robił...bo nie potrafił.
Telefon to chyba iphone 3g albo 3gs ....karta sim w środku z o2. telefon wyświetla komunikat aby wsadzić kartę dostarczoną przez operatora bez PINU. Poczytałem trochę w necie i wyszło że można sobie z tym poradzić i jakoś aktywować ten telefon ale wszystko sprowadza się do tego, że trzeba wiedzieć jaki się ma iOS w tym telefonie. Jak mam to sprawdzić nie mając dostępu do HomeScreen iphone ? Telefon prawdopodobnie ma simlocka. Wsadziłem mu polską kartę bez PINU heyah i komunikat juz na tel się nie wyświetla ale po podłączeniu do itunes dalej wyświetla sie aby wsadzic karte dostarczoną przez operatora. Pomóżcie mi w prostych słowach łopatologicznie co i jak mam po kolej sprawdzić. Na chwilę obecną nie wiem jaki jest soft i czy jest to 3g czy 3gs. Dziękuję.

---------- Wpis dodano 31.07.2011 o 00:21 ---------- Poprzedni wpis dodano 30.07.2011 o 23:08 ----------

Ok. Aktualizacja. Srawdziłem programikiem forecast i wyskoczyło mi że soft mam 3.1.3 . Forecast dodatkowo informuje że jest możliwe zarówno odblokowanie jaki i jalibreaK. Na forum piszą że tylko 3.1.2 . Jak to jest naprawdę ?

#2 rudi40

rudi40
  • 247 posts

Posted 30 July 2011 - 23:23

według poradnika lecisz http://myapple.pl/ip...ja-redsn0w.html wgrasz w redsn0w 3.1.2, ale będziesz miał na telefonie 3.1.3

#3 bebeto

bebeto
  • 35 posts

Posted 30 July 2011 - 23:35

Gdzieś na forum zagranicznym wyczytałem że ultrasnow radzi sobie z 3.1.3 bez problemu ??? Prawda to

#4 rudi40

rudi40
  • 247 posts

Posted 31 July 2011 - 00:02

no pewnie...

#5 bebeto

bebeto
  • 35 posts

Posted 31 July 2011 - 00:23

Baseband : 05.12.01 Co najpierw mam zrobić. Jailibreak czy Unlock ? Co z Cydią ? Kiedy mogę ją zainstalować ?

#6 Krukct

Krukct
  • 936 posts

Posted 31 July 2011 - 10:24

Baseband z OS 3.1.3. Żeby zrobić unlock musisz mieć jailbreak, a cydia instaluje się w czasie robienia jailbreak'a. Postępuj według tego poradnika - http://myapple.pl/ip...ja-redsn0w.html.

#7 bebeto

bebeto
  • 35 posts

Posted 31 July 2011 - 13:10

Ale w telefonie nie mogę przejść do ekranu z ikonami. Mam tylko ekran aktywacyjny ( iTunes) itunes wyswietla po podpieciu telefonu ze karta jest nieprawidłowa. Czy mimo to moge zaczac robic jailibreak ? nie majac aktywowanego telefonu i wlasciwej karty sim ?

#8 rudi40

rudi40
  • 247 posts

Posted 31 July 2011 - 13:32

Jailbreak przez redsn0w z tego poradnika aktywuje telefon (m.in. po to on jest)... Poczytaj trochę samodzielnie...

#9 bebeto

bebeto
  • 35 posts

Posted 31 July 2011 - 17:16

Zrobiłem wszystko według instrukcji i nie działa.
Mam na tel soft 3.1.3 , wskazałem rednow sciagniety soft 3.1.2 ...przyjął ładnie..telefon podłączyłem z wcisnietym home az pokazal sie itunes....programik zaczol cos dzialac....potem ekran w telefonie zrobil mi sie czarny ( ale widac ze podswietlony) pokazalo sie okno w redsnow ze reszta operacji bedzie sie odbywala juz na urzadzeniu ( device)...na dole pasek postepu....i na tym koniec....pasek nie postepuje....telefon zatrzymuje sie na czarnym ekranie nie ma prosby o restart itd...nie wyswietla sie zaden ananas itd na telefonie.
Telefon wiec po minucie odłączam restartuje sam i mam to samo co przed cala operacją czyli zablokowany ekran z kabelkiem i itunes.
Pomyslalem wiec ze moze musze wskazac redsnow oprogramowanie takie jakie mam obecnie na iphone czyli 3.1.3 ( moze simlocka to nie zdejmie ....ale przynajmniej uzyskam dostep do ikon) sciagnelem 3.1.3 wskazałem rednow ale redsnow odrzucił to oprogramowanie... o co kaman ????

Nie mam juz siły do tego telefonu siedzie juz 2 dzien. Wszystkie te poradniki sa bardzo niedopracowane....pomijają istotne szczegóły...itd.
Pomocy!

---------- Wpis dodano o 18:16 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:12 ----------

Dodam jeszcze że czytałem o downgrade...z 3.1.3 do 3.1.2....ale z opisów metod wynika że w moim przypadku się nie da. Bo mam zablokowany tel i w dodatku mam bootloader 6.4 ...ktory tez ponoc to wyklucza. głowa już mnie boli. Wychodzi an to że telefon moge wywalić do kosza.

#10 night_hunter

night_hunter
  • 154 posts

Posted 31 July 2011 - 17:24

Skoro masz na telefonie iOS 3.1.3 to chyba logiczne ze plik ipsw z tym firmware powinienes wskazac, a nie starsza wersje. Jesli redsnow odrzucil Ci oprogramowanie to moze masz stara wersje redsn0w'a. Jezeli nie mozesz sobie poradzic moze warto poprosic kogos o pomoc. Ogolnie jesli iPhone nie ma popsutego hardware'u to zawsze mozna go przywrocic do zycia.

#11 bebeto

bebeto
  • 35 posts

Posted 31 July 2011 - 17:36

spróbuje ściągnąć nowszą wersje. albo cos z repozytorium jest nie tak

---------- Wpis dodano o 18:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:33 ----------

z najnowszego rednowa dalej to samo. komunikat unable to recognize specified IPSW

#12 the_traweler

the_traweler
  • 19 posts

Posted 31 July 2011 - 19:38

Do softa 3.1.3 musi być wersja redsn0w 0.9.4

#13 bebeto

bebeto
  • 35 posts

Posted 31 July 2011 - 20:05

Mam 094. Sytuacja analogiczna. oprogramowania wskazanego 3.1.3 nie czyta natomiast 3.1.2 czyta ale jalibreak chyba nie robi, ponieważ telefon w dalszym ciągu żąda ode mnie karty sim operatora. Ja chce mieć dostęp do Cydii na tel i potem sobie już poradzę :(

#14 ner0angel0

ner0angel0
  • 506 posts
  • SkądLeszno, PL

Posted 31 July 2011 - 20:14

Podaj do redsn0wa 3.1.2 podlacz telefon wlaczony pod kompa potem wylacz go calkowicie(nie odlaczaj od kompa) klikaj dalej w redsn0w az bedzie instrukcja jak wejsc w DFU - trzymasz ok. 10sek wcisniete home i sleep az pojawi sie jablko nastepnie zgasnie i wtedy puszczasz sleep trzymasz home az redsn0w pojdzie dalej. Musi działać. Ewentualnie sciagnij Custom Firmware juz ze sciagnietym lockiem i wgraj przez iT.

#15 bebeto

bebeto
  • 35 posts

Posted 31 July 2011 - 20:16

Jak przeskoczyc to rządanie karty od opertaora i aktywowac tel przez itunes ??? To jest mój największy problem. Niestety nie wiem jaka karta byla oryginalnie w telefonie bo bym kupil od tego operatora i bylo by po krzyku.

#16 ner0angel0

ner0angel0
  • 506 posts
  • SkądLeszno, PL

Posted 31 July 2011 - 20:23

Aktywowac przez redsn0w jak to jest za trudne to poszukaj aktywowanych softow i wgraj je przez iTunes.

#17 bebeto

bebeto
  • 35 posts

Posted 31 July 2011 - 20:28

wszystkie robię tak jak mówicie. ładuje kernel...pasku postepują itd na koncu wyswietla sie DONE! ....wiec jelibreak pewnie się zrobił. Zrobiłem go juz ze 3 razy ale koncowy ekran mnie troche wprowadzal w błąd. Ale tel dalej mam na ekranie powitalnym z kabelkiem i itunes. Byc moze cydia sie zainstalowała....ale co z tego jak nie mam do niej dostepu. Przez itunes raczej nie wgram skoro itunes ciągle meczy mnie o właściwa karte sim ??

#18 ner0angel0

ner0angel0
  • 506 posts
  • SkądLeszno, PL

Posted 31 July 2011 - 20:59

Wgrasz, wprowadz iP w tryb DFU i wgraj przez iTunes spreparowane oprogramowanie. Mozesz je sobie zmodyfikowac chocby programem sn0wbreeze.

#19 bebeto

bebeto
  • 35 posts

Posted 01 August 2011 - 08:05

ok spróbuję po pracy tak zrobić.

#20 Komel

Komel
  • 1410 posts
  • SkądTarnów

Posted 01 August 2011 - 08:13

Najlepiej to szukaj właściciela tego iP

znalazł ok rok temu w Niemczech.

#21 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 August 2011 - 08:17

Wszystko w porządku - JB masz zrobiony i niezależnie od tego czy masz OS 3.1.2 czy 3.1.3 wskazujesz przy redsnow na ściągnięty 3.1.2 - przecież to wszystko w linku jest opisane. Nadal masz simlocka, bo JB nie jest tożsame ze zdjęciem simlocka. I niestety tym sposobem co podali koledzy (link) simlocka nie ściągniesz bo działa to tylko na 2G. Czyli musisz poszukać innego sposobu.

#22 bebeto

bebeto
  • 35 posts

Posted 01 August 2011 - 09:31

RiQ witaj, dzięki za odp. Też jestem z Wrocławia.
Myślałem, że Jalibreak pozwoli mi aktywować telefon. O tym że simlock pozostanie to ja wiem...bo można go usunąć z poziomu cydii do której bez aktywacji nie mam dostępu :(.
Żebym chociaż wiedział z jakiej sieci ten telefon pochodzi....to by się kupiło kartę sim gdzies na ebay tej zagranicznej sieci i by poszło....

---------- Wpis dodano o 10:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:29 ----------

W roli wyjaśnienia....telefon był zagubiony w Hotelu...ale nie wiadomo w jakim pokoju bo wypadł z prześcieradeł wiezionych do pralnii....Wujek trzymał ten tel przez długi czas aby oddać go osobie która by się zgłosiła do hotelu po zgubę...ale nikt się nie zgłosił...więc telefon sobie zatrzymał.

#23 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 August 2011 - 11:27

jeżeli telefon miał w sobie kartę o2 to prawdopodobnie ma simlocka na tego operatora. I taką kartą powinieneś móc aktywować telefon. Piszę "prawdopodobnie", bo może był JB i unlock zrobiony. Model telefonu i inne info mozesz otrzymać dzięki tinyumbrella. W razie W kartę o2 mogę ci pożyczyć, bo kupiłem sobie aby aktywować swojego 2G.

#24 bebeto

bebeto
  • 35 posts

Posted 01 August 2011 - 11:51

Próbowaliśmy z kartą o2 ...bo taką ma wuja w swoim tel. Nie pomogło. Nie jest wykluczone że tel należał do osoby innej narodowości niż Niemiecka..Japończyka itd. To ekskluzywny hotel...i zatrzymują się tam dosyć majętni ludzie z całego świata.

#25 IRLvr

IRLvr
  • 87 posts
  • SkądKrk

Posted 01 August 2011 - 12:16

Widać polską mentalność - 'ekskluzywny hotel' a goście kradną... EOOT

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users