Może uznacie to za glupi sposób, ale mnie niekiedy sie przydaje. Zakładam, że osoby czytające ten temat umieją robić dzwonki na iPhona do długości 40 sekund przy użyciu tylko iTunes.
Aby przenieść dłuższy dzwonek na iPhona dzwonek potrzebujemy iFile(lub Winscp lub cyberduck) oraz itunes.
Piersze co trzeba zrobić to utworzyć 2 pliki m4r. czyli np: dzwonek.m4r i dzwonek2.m4r:
dzwonek.m4r ma długość 2 minuty a dzwonek2.m4r ma długość poniżej 40 sekund(tak aby iTunes go przeniósł bez problemu na iphona.
Teraz wystarczy wejść w folder przez klienta SSH(var/mobile/Media/iTunes_Control/Ringtones/ i tam znajdziemy pliki o dziwnych nazwach np: IRJU.m4r, szukamy naszego 40-to sekundowego dzwonek2.m4r załóżmy, że ma on nazwę właśnie IRJU.m4r i zamiast niego wklejamy dzwonek.m4r POD JEGO NAZWĄ!!! czyli IRJU.m4r.
Dlaczego tak się dzieje?
Itunes ma blokadę, nie iphone. jako że wysyłając pierwszy poprawny plik trwający do 40 sekund jego położenie i nazwa(ta dziwna) są zapisywane w bibliotece muzycznej iPhona, a to co tutaj opisałem to jest podmiana samego pliku, którego "parametry" były zapisane w bibliotece. Tadam!!
Troszkę to zagmatwane,jeśli ktoś będzie miał duże problemy ze zrozumieniem tego zagadnienia to mogę zrobić filmik instruktażowy