Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#1751 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 05 listopada 2014 - 09:27

Cześć wszystkim!
Jestem dzieckiem Windowsa, które w końcu spełni swoje marzenie - po 3 latach wkońcu kupi Macbooka :).
Projektuje strony internetowe oparte o CMS, używam Lightroma do standardowych masowych poprawek zdjeć i Photoshop. Oprócz tego pisanie dokumentów tektowych i typowe biurowo/szkolne zastosowania.

Do takiego zastosowania ja bym brał MB Air i go doposażył np. dysk 256 GB. Sam mam do pisania stron Aira z 2012 roku i daje radę a mam tylko 4GB ramm i 128 GB ssd. Nie narzekam. Zastanów się czy retina Ci jest niezbędnie potrzebna. Air ma tę zaletę że jest to komputerek lekki i bardzo mobilny.

#1752 imn

imn
  • 333 postów

Napisano 06 listopada 2014 - 20:41

Do takiego zastosowania ja bym brał MB Air i go doposażył np. dysk 256 GB. Sam mam do pisania stron Aira z 2012 roku i daje radę a mam tylko 4GB ramm i 128 GB ssd. Nie narzekam. Zastanów się czy retina Ci jest niezbędnie potrzebna. Air ma tę zaletę że jest to komputerek lekki i bardzo mobilny.

Moim zdaniem Retina 13 niewiele ustępuje mobilnością i lekkością Airowi. 9 vs 12 godzin na baterii to i tak w sumie wystarczy na prawie cały dzień w terenie. I z ~200gram różnicy to chyba się specjalnie nie odczuwa. A Air jest gabarytowo wyższy i szerszy nawet.
Natomiast różnica w jakości matrycy to już przepaść, abstrahując już od samej rozdzielczości. Jak komuś nie żal nieco więcej zapłacić, to nie ma się co zastanawiać. :)

#1753 damns

damns
  • 1 postów

Napisano 09 listopada 2014 - 20:47

Witam W końcu udało mi się zaoszczędzić wystarczająco dużo by myśleć o zakupie mojego pierwszego MacBooka. Mój budżet pozwala mi na : MB Air MD760 13' (2014 i5 1.4Ghz/ 4GB RAM / 128 GB SSD) lub na MB Pro MD101 13' (i5 2.5Ghz/4 GB RAM/ 500 GB HDD). Używał go będę głównie do nauki, słuchania muzyki, oglądania filmów, edycji tekstów i czasem np. Photoshopa ( do tego wiadomo muzyka etc.). Nie mogę się zdecydować którego powinienem wybrać. Mogę liczyć na jakieś opinie ?

#1754 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 10 listopada 2014 - 22:40

Jaki dokładnie masz budżet? 4500?

#1755 Matro

Matro
  • 42 postów

Napisano 11 listopada 2014 - 00:13

Witam,
Czas przyszedł na wymianę mojego wysłużonego Macbook'a Pro 13 mid 2010. Zastanawiam się nad kupnem Air'a 13 nowego z 8GB/128GB za 4099 w X-com. Komputer będzie służył do wszystkiego: nauki, przeglądania sieci, filmów, xcode(programowanie na iosa), dodatkowo będzie miał tez bootcamp'a z windowsem pod Inventora i Adamsa (studiuje na polibudzie). Cały czas zastanawiam się czy powinienem dopłacić do retiny lub kupić używkę retine/air'a ale z większym dyskiem. W grę wchodzi tylko 8gb ramu bo 4gb w moim aktualnym macbook'u to jest największa wada. Proszę o radę :)

PS. Zasadniczo wolałbym nie dopłacać, ew. góra 100-200zł ale im mniej tym lepiej, wole te pieniądze przeznaczyć na ciekawsze atrakcję :)

PS2. Zainteresował mnie ten laptop : http://allegro.pl/Sh...ef=last-visited niemiecka klawiatura to nie jest jakaś wielka przeszkoda, teraz mam norweską i żyje :) zamienie jedynie Z z Y i tyle

#1756 hisin

hisin
  • 162 postów

Napisano 13 listopada 2014 - 00:47

Czy to jest dobra oferta?

#1757 cyp9669

cyp9669
  • 4 postów

Napisano 25 listopada 2014 - 13:59

Witam, jako, że jestem nowym użytkownikiem, chciałbym przywitać serdecznie wszystkich :) Wybieram się na studia i potrzebuję lapka. Kryteria moje są takie: ekran 13" 8gb ramu min. 256gb na SSD Jak myślicie, co będzie lepsze, Air czy Pro? Zależy mi także na tym, by od czasu do czasu w coś sobie pograć i tutaj starcie chyba wygrywa Pro? Lecz obawiam się jak w nim będzie z mobilnością i czasem na baterii. Mocno czuć różnicę w wadze i czasie działania w terenie? I czy są to różnice na tyle istotne, aby rezygnować z mocniejszych podzespołów Pro na rzecz mobilności Aira? Ogółem wszędzie noszę się z plecakiem, więc raczej nie będzie dużym problemem nosić Pro, za to obawiam się, że będzie się działo to, czego nie cierpię, czyli bateria zaliczy padakę już po południu np. I dlatego zastanawiam się też, czy warto czekać na Air z Retiną i Broadwell? Widziałem przecieki odnośnie takiej konfiguracji, ale wiadomo jak to jest z przeciekami... Czyli po prostu, czy warto czekać do ostatniej chwili, czy może już kupić jakiegoś refurba z USA (cenowo tylko ta opcja mi odpowiada, o nówkach z ispota czy innego sklepu nie ma mowy, nie będę dopłacał złodziejskiej marży).

#1758 kulig9

kulig9
  • 4 postów

Napisano 27 listopada 2014 - 00:29

Witam, Tak jak poprzednicy skłaniam się do zakupu maca. Normalne użytkowanie, internet, muzyka film, a czasem trochę grafiki. Czy wybrać macbooka air czy pro retina. Mówimy o 13 cali. Proszę o inf czy MacBook Pro uciągnie retine bez problemów:)

#1759 avalon18

avalon18
  • 249 postów

Napisano 01 grudnia 2014 - 01:12

Panowie troche z innej beczki.

Zastanawiam się nad maczkiem, głównie studia ale poza domem więc musi służyć do wszystkiego ;) jakoś specjalnie komputera nie wykorzystuje więc AIR by był ok ale niestety wole mięc większą moc.

Interesują mnei moje koniec 11/13 pierwsze z retiną.

Czy warto się szarpać na kombo z SSD czy niekoniecznie?

Bo nie ukrywam że chciałbym by 3 najbliższe lata pociągnał.

#1760 Ceasar

Ceasar
  • 5 postów

Napisano 01 grudnia 2014 - 12:53

Witam! Jestem nowy w tematyce apple. Zamierzam kupić air 11 cali ale zastanawiam się czy nie poczekać do 2015r gdzie ma się pojawić nowa wersja air z nowymi procesorami i wyświetlaczem retina ale to na 12 cali. Warto czekać?

#1761 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 06 grudnia 2014 - 01:23

A potrzebujesz teraz? Jeżeli tak to kup a jeżeli możesz poczekać to Ci się spieszy i możesz czekać.

NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.

Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4

#1762 qqczka

qqczka
  • 2 postów

Napisano 06 grudnia 2014 - 18:31

Cześć, planuję kupić mac'a tylko nie mam pojęcia czy wystarczający dla mnie będzie air czy inwestować już w pro. Komputera używam do obróbki zdjęć i wideo. Większość czasu korzystam z również z internetu i programów do pisania. Chcę żeby komputer działał płynnie przy "większych" programach, mam na myśli Adobe czy Final Cut. Doradźcie mi proszę, w jakie parametry i model najlepiej zainwestować. 

#1763 Verex13

Verex13
  • 1 093 postów
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Napisano 12 grudnia 2014 - 23:04

Cześć,

Przedstawię krótko w jakim celu chciałbym zakupić laptopa z OSX. Przede wszystkim zależy mi na długim czasie pracy na baterii (tutaj na korzyść Aira), ale jednocześnie komputer ma służyć do edycji filmów z GoPro w FullHD oraz jakiś mniejszych projektów w Photoshop. Przydałoby się także, aby dało radę odpalić windowsa 8 na wirtualnej maszynie - niektórych programów z których korzystam po prostu nie ma na Maku. Wtedy w grę wchodzi projektowanie CAD w 2D i 3D. No i to w sumie tyle. Większych wymagań w sumie nie mam. 

Zastanawiałem się nad Macbook Air 11" przede wszystkim ze względu na korzystną cenę (zwłaszcza, że będę kupował ze zniżką EDU), jednak mam pewne obiekcje co do pracy z wirtualną maszyną... Moim zdaniem nie pociągnie, choć przyznam szczerze że nie wiem. Drugą opcją jest MBP 13" w wersji podstawowej, czyli bez Retiny, z 4GB ramu. Oczywiście mowa o sprzęcie nowym, bo będzie potrzebna faktura. 

Wadą MBP jest fakt, że jest cięższy od Aira i ma błyszczącą matrycę (choć w sumie Air też) no i pracuje krócej na baterii. Z drugiej strony, w MBP można zawsze dołożyć RAMu z tego co się orientuję? No i ma lepsze parametry. 

I tutaj pytanie w Waszą stronę - który sprzęt wybrać? Najchętniej brałbym Aira 11", ale nie wiem czy pociągnie z windowsem na wirtualnej maszynie. Co myślicie?

Pozdrawiam

#1764 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 grudnia 2014 - 23:15

Air 13, i7 (no i5 też styknie), 8GB, 128GB. Mój typ do normalnych zastosowań jaki opisujesz i bateria optymalna.

Mam z i5 i 4GB i z CADem......mogłoby to działać lepiej :) (oczywiście działa i tak dość komfortowo...ale niedosyt zostaje)

Air 11 zmęczy Cię przy tych CADach i Photoshopach rozmiarem... niby niewielka różnica ale zdecydowanie odczuwalna.

Użytkownik MaciejNowak edytował ten post 12 grudnia 2014 - 23:16

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#1765 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 13 grudnia 2014 - 16:09

Witam,
Czas przyszedł na wymianę mojego wysłużonego Macbook'a Pro 13 mid 2010. Zastanawiam się nad kupnem Air'a 13 nowego z 8GB/128GB za 4099 w X-com. Komputer będzie służył do wszystkiego: nauki, przeglądania sieci, filmów, xcode(programowanie na iosa), dodatkowo będzie miał tez bootcamp'a z windowsem pod Inventora i Adamsa (studiuje na polibudzie). Cały czas zastanawiam się czy powinienem dopłacić do retiny lub kupić używkę retine/air'a ale z większym dyskiem. W grę wchodzi tylko 8gb ramu bo 4gb w moim aktualnym macbook'u to jest największa wada. Proszę o radę :)

PS. Zasadniczo wolałbym nie dopłacać, ew. góra 100-200zł ale im mniej tym lepiej, wole te pieniądze przeznaczyć na ciekawsze atrakcję :)

PS2. Zainteresował mnie ten laptop : http://allegro.pl/Sh...ef=last-visited niemiecka klawiatura to nie jest jakaś wielka przeszkoda, teraz mam norweską i żyje :) zamienie jedynie Z z Y i tyle

Nie wiem czy nie lepszą opcją byłby po prostu upgrade obecnego komputera, te z 2010 roku mogą przyjąć 8gb (słyszałem nawet o 16) i dwa dyski twarde, SSD + HDD albo 2xSSD w RAID. Polecam się zastanowić, ostatnio zauważam wśród znajomych falę wymian MBP 13" z 2011 czy 2012 roku na retiny ze względu na słabą wydajność, jakiś tydzień temu wsadziłem do takiego komputera 16gb RAM, SSD i osobny dysk twardy i jestem pod wrażeniem jak szybko może chodzić komputer za takie pieniądze, owszem, ekran nie jest najlepszy, ale z drugiej strony podobna konfiguracja retiny to ponad 10.000 złotych.

A szczerze - nie wyobrażam sobie pracy na 128 gb pamięci - obecnie mam 256 na system, programy, dyski w chmurach i małe pliki i standard to jest 10-15 gb wolnej przestrzeni, o dodatkowym miejscu na partycję windowsa nawet nie mam co pomarzyć.

#1766 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 grudnia 2014 - 20:08

Ile zajmuje czysty system z wbudowanymi aplikacjami ( iwork i ilfife). Rozwazam wersje 128 dlatego pytam.

#1767 qbaaa3

qbaaa3
  • 4 postów

Napisano 17 grudnia 2014 - 19:49

Witam, widzę, że jest tutaj temat idealny do moich przemyśleń. Budżet 5600zł, laptop do pisania stron, grafika (photoshop, illustrator).

Widzę 3 opcje:

AIR MD761PL/B/P1/R1                 - na plus: wymiary, i7, 8gb ramu, HD 5000 (w porównaniu z ostatnim HD 4000)

PRO ME865B/AP                          - na plus: retina, 8gb ramu, karta graficzna IRIS, ale za to i5

PRO MD101PL/A/P1 /16GB     - na plus: 8gb ramu, i7 2.9ghz, 500gb ale sata, ale brak retiny, no i grafika HD 4000

Muszę podjąć decyzję do jutra. Proszę o jakieś sensowne porady, bo nie wiem jak już na to patrzeć. Skłaniam się do AIR, ale chętnie poznam Wasze opinie. Z góry serdeczne dzięki

#1768 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 18 grudnia 2014 - 12:49

Witam, widzę, że jest tutaj temat idealny do moich przemyśleń. Budżet 5600zł, laptop do pisania stron, grafika (photoshop, illustrator).

Widzę 3 opcje:

AIR MD761PL/B/P1/R1                 - na plus: wymiary, i7, 8gb ramu, HD 5000 (w porównaniu z ostatnim HD 4000)

PRO ME865B/AP                          - na plus: retina, 8gb ramu, karta graficzna IRIS, ale za to i5

PRO MD101PL/A/P1 /16GB     - na plus: 8gb ramu, i7 2.9ghz, 500gb ale sata, ale brak retiny, no i grafika HD 4000

Muszę podjąć decyzję do jutra. Proszę o jakieś sensowne porady, bo nie wiem jak już na to patrzeć. Skłaniam się do AIR, ale chętnie poznam Wasze opinie. Z góry serdeczne dzięki

Roznica w Air miedzy i5 a i7 jest naprawde mala. Jedynie to, ze i7 mniej pradu zjada. Air tez nie ma retiny jak MacBook Pro Unibody i da sie z tym zyc.

Zastanow  sie czy chcesz miec ekran UHD czy normalny. Poprzedni MBP Unibody ma to, ze kupisz podstawe i sam go rozbudujesz za mniejsza kase. 

W Air nic nie zrobisz ani w retinie. No chyba, ze uzywana retina z 2012 gdzie mozesz tylko dysk podmienic. 

Ja bym bral retine na i5 te 8GB powinno dac rade. Co prawda napewno 4GB nie dadza rady albo powiem tak dadza ale do pewnego momentu bo wieksze zdjecie i bedzie zamula w PS. 

#1769 qbaaa3

qbaaa3
  • 4 postów

Napisano 19 grudnia 2014 - 00:16

Dzieki, podjąłem decyzję idę w i5 z retiną i 8gb ramu :) Jutro odbieram sprzęt :)

#1770 ccyryl

ccyryl
  • 4 postów

Napisano 20 grudnia 2014 - 04:11

Zdecydowanie Mac Pro , kupiłem w bardzo kożystnym leasingu dla montażysty .

• Mort69 lubi to

#1771 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 postów

Napisano 23 grudnia 2014 - 11:35

Wiecie mniej wiecej w jakich miesicach Apple wypuszcza now Macbooki ?  w przypadku Aira ostatnia aktualizacja była w kwietniu więc juz chyba pora najwyższa na retinke  :)   Zastanawiam się powoli nad zakupem Macka który fajnie by się uzupełniał z Iphonem 6. Jednak  jeszcze nie jest mi aż tak bardzo potrzebny więc chyba poczekam na nowe modele.

iPhone  X

MacBook Pro Retina 13"  2016 I7 16GB RAM

#1772 spupkow12

spupkow12
  • 196 postów
  • SkądRybnik

Napisano 24 grudnia 2014 - 14:57

Siemano,
Zastanawiam się nad kupnem mb pro. Wybiorę jeden z tych dwóch - za 4699 ze strony apple lub za 5499. Oczywiście dołoże do i7, 8 gb ramu itp.
W pierwszym jest karta hd graphics 4000 a w drugim iris. Laptop ma być używany do muzyki, filmów, internetu, i do cada na windowsie( paralel czy jakis tak) - ale w cadzie proste rzeczy malo wymagajace.
Pytanie jest który lepszy?
I czy wiecie czy f vat można wziąć na lapka z tą znizką studencką? I ile ona wynosi, bo nie umiem znaleźć dokładnej informacji - jest tylko szczątkowy napis do 843 zł oszczędności
Pzdr

#1773 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 24 grudnia 2014 - 15:53

Na stronie apple nie weźmiesz takiego połączenia. Teoretycznie nigdzie się nie da ale w takich sklepach jak Saturn/MM można po cichu. Tylko, że tam poczekasz do października na zniżkę EDU.

#1774 spupkow12

spupkow12
  • 196 postów
  • SkądRybnik

Napisano 24 grudnia 2014 - 17:18

Jak to sie nie da. Jest taka możliwość, dzisiaj układałem sobie takiego na stronie apple'a.
Co masz na myśli mówiąc po cichu?
I który do moich zastosowań lepszy?

#1775 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 24 grudnia 2014 - 17:21

Chodziło mi, że nie połączysz edu i fvat. Co do po cichu to gość wystawia Ci przy swoim stanowisku rachunek za maca (obniżona cena) a potem w informacji po zakupie prosisz o fvat ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych