Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 2 votes

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Please log in to reply
3061 replies to this topic

#1101 michael-s

michael-s
  • 26 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 25 October 2013 - 13:10

szkoda tylko, że nie ma znizki studenckiej na nowe maci

#1102 pawel090

pawel090
  • 41 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 25 October 2013 - 13:47

Moze bedą. W przypadku iMaca tez tak było ze na początku nie można było skorzystać ze zniżki dla studentów. Po 3-4 dniach wprowadzili jednak taka możliwość. Wszystko sie moze zdarzyć. ;)

#1103 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 25 October 2013 - 15:13

do wstępnych rzeczy ekran Air'a jest wystarczający, a poważniejszych nie robi się na '13 a na min 23:)
Kolejnym dziwnym posunięciem Apple jest oferowanie komputera z 4gb ramu w segmencie "Pro"

Następny co mierzy wszystkich swoją miarą? Czy za "poważne rzeczy" uważasz arkusz kalkulacyjny? Bo w retinie możesz pracować na większej ilości komórek na raz - to jest MEGA powód za retiną, a uwierz - wielu osób używa arkusza do bardzo profesjonalnej biznesowej roboty.

4GB ram? Nie każdy obrabia video/photo/audio - wiele osób używa aplikacji serwerowych - cloud power - mimo to potrzebują dobrej konsoli.

#1104 kruku93

kruku93
  • 245 posts

Posted 25 October 2013 - 15:46

Kolega wyciągnął z kontekstu (odniesienie do michael-s ) chodziło oczywiście o obróbkę zdjęć ;), oraz szeroko rozumianą graficzną.
Uważam że air do zadań wstępnych jest równie dobry co retina. Na 13 calach dużo nie zdziałasz.

Prawie 6 tysięcy i 4gb ram to pomyłka, i kolego tego nie można obronić.
pozdrawiam

#1105 pawel090

pawel090
  • 41 posts

Posted 25 October 2013 - 16:20

Wiele osób używa tylko przeglądarki. Jeszcze wiecej zaspokoi sie iPadem. Dla nich właśnie jest air, który ma bardzo duży obszar roboczy jeśli mowa o ekranie albo iPad z piękna retina. Segment pro jest dedykowany dla ludzi którzy juz cos robią niezależnie czy graficy czy ekonomiści z pakietami matematycznymi. 8gb to absolutne minimum dla komputera który sie jednak kupuje na dłużej niz rok. Odpal kilka podstawowych programów na 2gb które kiedyś było standardem i umierają w cierpieniu.

#1106 mateusz0194

mateusz0194
  • 14 posts

Posted 25 October 2013 - 18:08

Następny co mierzy wszystkich swoją miarą? Czy za "poważne rzeczy" uważasz arkusz kalkulacyjny? Bo w retinie możesz pracować na większej ilości komórek na raz - to jest MEGA powód za retiną, a uwierz - wielu osób używa arkusza do bardzo profesjonalnej biznesowej roboty.

4GB ram? Nie każdy obrabia video/photo/audio - wiele osób używa aplikacji serwerowych - cloud power - mimo to potrzebują dobrej konsoli.

a ja własnie słyszałem, że to w airze mozna pracowac na wiekszej ilosci komórek niz na 13 calowej retinie... ale głowy sobie uciąć nie dam :)

#1107 jasi0

jasi0
  • 625 posts

Posted 25 October 2013 - 20:47

Ja też się łamię między Airem 13" a nowym rMBP… Obecnie posiadam MBP 13" mid2009 i kusi mnie coś nowego, skoro leciutki Air z i7 jest tak mocny. Z drugiej strony w podobnej cenie można mieć MBP z Retiną. Najpewniej komputer zostanie mi za dwa tygodnie przywieziony z US, gdzie jednak jest 2000zł różnicy w cenie.

#1108 Prze-m-ek

Prze-m-ek
  • 27 posts

Posted 25 October 2013 - 22:05

Zastanawiam się na wyborem - MBA 13" i7 8GB 128SSD czy nowy MBP 13" i5 4GB 128SSD, cena prawie ta sama, komputer do pracy w programach typu autocad i robot. 13" małe, ale i tak podłączam do 23" co jest lepszym wyborem? air jest mniejszy, pro ma retinę, więc jest 1:1

#1109 michael-s

michael-s
  • 26 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 25 October 2013 - 22:12

Każdy musi odpowiedzieć sam na pytanie co wybrać. Jeden będzie wolał by komputer mu działa 13h inny zadowli się magicznym obrazem. Każdemu się nie dogodzi i tyle będzie opini co użytkowników. Ja bardziej skłaniam się ku retinie. Czy to bedzie to czego oczekuje, zobaczymy. Podejrzewam by sie przekonac trzeba by kupic oba o popracować. W tedy byśmy się przekonali co lepsze.

- - - Połączono posty - - -

Prze-m-ek - to MBP to ma stanowczo za mało ramu. Jesli juz brac to wydaje mi się by to było conajmniej 8 gb.

#1110 Smok_pustynnY

Smok_pustynnY
  • 10 posts

Posted 25 October 2013 - 23:44

@michael-s: Jest już zniżka studencka na nowe macki :)

#1111 pawel090

pawel090
  • 41 posts

Posted 26 October 2013 - 08:09

Ale nie back to school a on chciał wziąć na kredyt wtedy nie ma oprocentowania 0% wiec taka zniżkę to można sobie wsadzić.

Przemku sprawa mie jest taka prosta. Jesli chodzi o podane konfiguracje to zdecydowanie lepszy będzie air - szybszy i wydajniejszy. i7 w air to czyst diabeł, z drugiej strony masz lepszy układ graficzny w retine ale różnica nie powinna być duża. Warto tez pamietać ze air na nowym systemie tez zyskuje. Chodzi tutaj o czaspracy na baterii. Ekran w rejonie rzeczywiście lepszy chociaż i tutaj są wyjątki ponieważ czytałem na amerykańskich forach ze recenzenci niektórzy woleliekran Aira niż starej retiny. Różnica wagową i rozmiarowa nie jest duża wiec nie skupialbym sie głownie na tym. Praca na air jest na pewno troche wygodniejszy szczególnie pisanie. Z cała pewnością oba komputery da bardzo dobre. Warto pamietać ze air jest juz troche na rynku i był dobrze przetestowanych a nowa retina nie. Zauważ ze to nad aktem sie masa osób zachwyca i chyba nie znajdziesz nigdzie w internecie złych opini o nim.

#1112 michael-s

michael-s
  • 26 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 26 October 2013 - 09:01

Coraz większy ból głowy :)

#1113 skc

skc
  • 925 posts

Posted 26 October 2013 - 09:53

Ja wybrałem MBP 13" z i7.

#1114 pawel090

pawel090
  • 41 posts

Posted 26 October 2013 - 10:23

SKC powiedz nam czy retina MBP? i czy tego nowego?

Michael doskonale sobie zdaje sprawę. Chyba każdy spodziewał się czegoś więcej po retina MBP - czegoś zabrakło.

#1115 kruku93

kruku93
  • 245 posts

Posted 26 October 2013 - 10:33

Przeglądając pierwsze testy nowej retiny utwierdzam się w przekonaniu że w tym roku Air jest lepszym komputerem ( w wersji CTO ) Różnice miedzy Intel Iris a Hd5000 nie są duże. Dla studentów najlepszym wyborem jest AIr. Myślałem o ewentualnej podmiance, ale nowa retina nie jest "Amazing". Ciekawe czy nie powtórzy się historia z zeszłego roku, i komputer za średnio 6k będzie miał lagi.. pozdrawiam!

#1116 pawel090

pawel090
  • 41 posts

Posted 26 October 2013 - 10:43

To na co zwrócił uwagę kruku93 zależy jak podejdziemy do kwestii ekrany bo to jest jedyna rzeczywista różnica. Jeśli ktos chce więcej mocy to i7 w air zadowoli go bardziej niż i5 w retinie. Warto pomyśleć chyba zamiast o retinie o rozbudowaniu air. Warto też pamiętać, że intel iris jednak jest lepszy ale też bardziej angażuje procesor i ram. Z drugiej strony jednak retina to retina, dodatkowo jest trochę mniejsza a do tego więcej złączy. Oba są bardzo dobrymi komputerami wiec i dylemat dla potencjalnego kupującego duży.

#1117 kruku93

kruku93
  • 245 posts

Posted 26 October 2013 - 11:00

Ciekawe czy owe Retiny będą "długowieczne", Air ma sprawdzoną konstrukcje, Retina to coś stosunkowo nowego... Swoją drogą bardzo dobra taktyka Apple; Bateria vs Ekran, i każdy zadowolony.

#1118 sztywny

sztywny
  • 55 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 26 October 2013 - 11:05

Ktoś się orientuje czy na Macbook Air da się postawić Windowsa?

#1119 kruku93

kruku93
  • 245 posts

Posted 26 October 2013 - 11:06

Oczywiście że się da przez BootCamp.

#1120 pawel090

pawel090
  • 41 posts

Posted 26 October 2013 - 11:24

Albo maszyna wirtualna co jest lepsza opcja ;)

#1121 Prze-m-ek

Prze-m-ek
  • 27 posts

Posted 26 October 2013 - 13:50

ile bedzie zajmowal windows 7, albo xp na macu, pytam się, bo zastanawiam się czy 128gb nie jest za malo?

#1122 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 26 October 2013 - 17:53

128 to malo :)

#1123 michael-s

michael-s
  • 26 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 26 October 2013 - 20:14

I od kilku godzin jestem nabywcą MBPr. Czas pokaże czy to był dobry zakup. Teraz pozostaje nauka obsługi maca :) ale jedno wiem do zdjęć retina jest zajebista i od razu widać było różnicę między ekranem air a mbp.

#1124 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 posts

Posted 26 October 2013 - 20:39

@michael-s, napisz jak się jabolek sprawuje, jak z wydajnością? przypuszczam, że skoro zdjęcia to pewnie używasz programów do edycji? i jak po przestawieniu z windowsa? tego się trochę obawiam...

#1125 michael-s

michael-s
  • 26 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 26 October 2013 - 21:48

LadyEwa nie ma się czego obawiać. To czysta przyjemność będzie :) jabko sprawuje się idealnie. Co do wydajności to za wiele na razie nie powiem muszę ogarnąć wszystko co i jak, nauczyć się funkcji. Po naładowaniu baterii po obliczeniu czasu pozostałej na baterii pokazuje 10:17 :) jeśli chodzi o zdjęcia to tak ściągnąłem lightrooma 5 - który potrafi zabierać 1,5 gb ramu. Dlaczego jeszcze zdecydowałem się na retine ano dlatego że ma wejście hdmi - tak wiem air ma minidisplay, ale nie chciałem się bawić w żadne przejściówki. Miłych zakupów życzę :)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users