Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

[software] Jak zrobi膰 obraz p艂yty zabezpieczonej ?

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • Sk膮dAmsterdam

Posted 27 October 2005 - 22:12

Mam p艂yt臋 z kursem j臋zykowym z kt贸rej korzystam do艣膰 cz臋sto, jest to orygina艂, i niestety wida膰 ju偶 na nim 艣艂ady u偶ytkowania. Chcia艂em zrobi膰 sobi臋 kopi臋 do u偶ytku dora藕nego a orygina艂 zostawi膰 w szufladzie. Pr贸bowa艂em zrobi膰 kopi臋 Toastem, Disk Ultility, ale to nie to, wy艣wietlaj膮 mi si臋 b艂臋dy (nawet nie mog臋 zrobi膰 obrazu p艂yty aby mie膰 j膮 na HD i nie wrzuca膰 do nap臋du!). Jest jaki艣 soft ma mac'ado skopiowania takiej p艂yty ? (na PC przy u偶yciu Clone CD si臋 da na pewno, ju偶 kiedy艣 pr贸bowalem, je艣li mi si臋 na mac;u nie uda, znajde jakei艣 PC i zrobi臋 obraz p艂yty, ale jedyny PC w okolicy to taki ma艂y brzd膮c w obudowie shuffle, kt贸ry siedzi sobie w piwnicy i robi za serwer na Debianie i nie ma CD chyba)

#2 joystick

joystick
  • 309 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 28 October 2005 - 00:02

Spr贸buj tym sposobem.
Astarte pono膰 艂yka zabezpieczenia Sony to mo偶e i inne.
Niestety chyba nie ma tego programu pod Mac OS X.
Jedyny link jaki znalaz艂em dla Classica jest tu.

#3 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • Sk膮dAmsterdam

Posted 29 October 2005 - 09:49

Co jest wa偶ne a na co zwr贸ci艂 mi uwag臋 Heidi, ot贸偶 kopiowanie materia艂贸w zabezpieczonych, czyli obchodzenie takic zabezpiecze艅 jest nielegalne w my艣l prawa obowi膮zuj膮cegow polsze. Oto tre艣膰 paragrafu.

Art. 118(1).
1. Kto wytwarza urz膮dzenia lub ich komponenty przeznaczone do niedozwolonego
usuwania lub obchodzenia skutecznych technicznych zabezpiecze艅 przed odtwa-
rzaniem, przegrywaniem lub zwielokrotnianiem utwor贸w lub przedmiot贸w praw
pokrewnych albo dokonuje obrotu takimi urz膮dzeniami lub ich komponentami
albo reklamuje je w celu sprzeda偶y lub najmu,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolno艣ci albo pozbawienia wolno艣ci
do lat 3.
2. Kto posiada, przechowuje lub wykorzystuje urz膮dzenia lub ich komponenty, o
kt贸rych mowa w ust. 1,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolno艣ci albo pozbawienia wolno艣ci
do roku.art. 120 skre艣lony

Innymi s艂owy:
W my艣l Ustawy o prawie autorskim obchodzenie zabezpieczenia p艂yty przed skopiowaniem podlega karze, nawet je偶eli jeste艣 w艂a艣cicielem danego egzemplarza utworu.

To jest post w celach informacyjno/edukacyjno/u艣wiadamiaj膮cy. :twisted: :twisted: :twisted:

#4 krismiszcz

krismiszcz
  • 2414 posts
  • Sk膮dLUBLIN

Posted 29 October 2005 - 10:20

Regulamin:
Punkt 4.
E.
rozpowszechnianie informacji stanowi膮cych pomoc w dokonywaniu czynno艣ci niezgodnych z obowi膮zuj膮cym prawem, w tym szczeg贸lnie informacji o metodach zdobycia i uruchomienia nielegalnych kopii program贸w oraz innych plik贸w chronionych prawem autorskim,

Czyli temat nie jest zgodny z regulaminem!

#5 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • Sk膮dAmsterdam

Posted 29 October 2005 - 10:46

Teoretycznie tak, ale pozostaje kwestia tego, 偶e chodzi o kopiowanie swoich danych dla siebie, pozatym stosowne ostrze偶enie jest.Dodatkowo - jest jesczze taka kwestia, 偶e ja jestem w NL, ale w PL. :twisted:

#6 reeye

reeye

• 1506 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Posted 29 October 2005 - 12:07

dyskusja "Kopia zapasowa programu komputerowego" :

http://7thguard.net/news.php?id=2281

"Kieruj膮c si臋 literaln膮 wyk艂adni膮 przepisu przyjmuje, 偶e dozwolone jest sporz膮dzenie wy艂膮czenie jednej kopii zapasowej. Ponadto nale偶y uzna膰 za niedopuszczalne sporz膮dzenie kopii zapasowej w przypadku gdy producent dostarczy艂 tak膮 kopi臋 wraz z oprogramowaniem. "

Niestety przepisy przepisami a interpretecja nie jedna.

http://www.bsa.org/p...nsing-Guide.pdf cos na temat.

#7 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 29 October 2005 - 15:36

reeye, problemem nie jest wykonanie kopii zapasowej, bo prawa do jej wykonania nikt nie neguje, ale towarzysz膮ce tej czynno艣ci obej艣cie zabezpieczenia przed kopiowaniem. To pewien niuans prawny, moim zdaniem wynikaj膮cy ze zbyt og贸lnego sformu艂owania zakazu, o kt贸rym warto wiedzie膰.

#8 joystick

joystick
  • 309 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 29 October 2005 - 17:59

OK. Je偶eli naruszy艂em kt贸ry艣 z punkt贸w regalaminu forum to przepraszam. Moim zamierzeniem nie by艂o instruowanie jak pope艂ni膰 przest臋pstwo. Jak wspomniano powy偶ej, zgodnie z polskim prawem, ka偶dy u偶ytkownik legalnego no艣nika danych ma prawo wykona膰 jedn膮 jego kopi臋 na w艂asny u偶ytek .
W tym przypadku osoba zadaj膮ca pytanie jak tego dokona膰, (jak wykona膰 kopi臋 zapasow膮) wyra藕nie zaznacza, i偶 jest legalnym posiadaczem oryginalnej p艂yty. Zgodnie z zasad膮 domniemania niewinno艣ci (obowi膮zuj膮ca w prawie nowo偶ytnym pa艅st demokratycznych) nie mam podstaw zak艂ada膰, i偶 intencj膮 pytaj膮cego jest pope艂nienie przest臋pstwa. Zatem w tej kwesti, ani pytaj膮cy, ani udzielaj膮cy odpowiedzi nie dzia艂a niezgodnie z obowi膮zuj膮cymi regulacjami i przepisami prawa.
Inn膮 kwesti膮 jest to czy przes臋pstwem b膮d藕 wykroczeniem jest obchodzenie zabezpiecze艅 firm trzecich.
O ile mi wiadomo Polska nie sygnowa艂a i nie ratyfikowa艂a jakichkolwiek zapis贸w odno艣nie tego typu praktyk. To, i偶 producent stosuje zabezpieczenia to jest jego "prywatna" sprawa. To, i偶 na 艣wiecie istniej膮 ca艂e organizacje zrzeszaj膮ce producent贸w "w艂asno艣ci intelektualnej" i dostawc贸w "system贸w jej zabezpiecze艅" nie oznacza, i偶 z samego faktu swojego istnienia, maj膮 jak膮kolwiek moc prawn膮 na terenie RP.
Niew膮tlwie, problemem jest tu brak przepis贸w wykonawczych, i o ile takowe, pr臋dzej czy p贸藕niej, nie powstan膮 nie jest przest臋pstwem kopiowanie no艣nik贸w danych, o ile jest ono zgodne z zapisem o mo偶liwo艣ci wykonania "kopii bezpiecze艅stwa" na w艂asny u偶ytek. Tak wygl膮daj膮 regulacje prawne na ternie RP w oczach mojego radcy prawnego. 艢mi臋 zaznaczy膰, i偶 sam prowadz臋 firm臋 producenck膮, k贸rej dz艂alno艣膰 polega mi臋dzy innymi na "powielaniu no艣nik贸w danych" oczywi艣cie z poszanowaniem wszelkich praw (w tym autorskich) moich klient贸w.

#9 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 29 October 2005 - 18:37

O ile mi wiadomo Polska nie sygnowa艂a i nie ratyfikowa艂a jakichkolwiek zapis贸w odno艣nie tego typu praktyk. To, i偶 producent stosuje zabezpieczenia to jest jego "prywatna" sprawa. To, i偶 na 艣wiecie istniej膮 ca艂e organizacje zrzeszaj膮ce producent贸w "w艂asno艣ci intelektualnej" i dostawc贸w "system贸w jej zabezpiecze艅" nie oznacza, i偶 z samego faktu swojego istnienia, maj膮 jak膮kolwiek moc prawn膮 na terenie RP.

Spokojnie, nikt nie zarzuca Ci namawiania do 艂amania prawa - ca艂a sprawa tego przepisu wyp艂yn臋艂a niejako przy okazji i w celach czysto informacyjnych. Jak wida膰, nawet Tw贸j radca prawny nie zauwa偶y艂 w tej sytuacji naruszenia obowi膮zuj膮cego przepisu, a mianowicie artyku艂u 118(1), bo pewnie r贸wnie偶 skupi艂 si臋 na czynno艣ci zwielokrotnienia egzemplarza utworu, a nie obej艣cia jego zabezpieczenia. A Polska nie musia艂a niczego podpisywa膰, bo przecie偶 ten zapis znajduje si臋 w naszym rodzimym prawodawstwie. Niestety ustawa o prawie autorskim ma wi臋cej takich kwiatk贸w, jak na przyk艂ad:

Art. 66.
1. Umowa licencyjna uprawnia do korzystania z utworu w okresie pi臋ciu lat na terytorium pa艅stwa, w kt贸rym licencjobiorca ma swoj膮 siedzib臋, chyba 偶e w umowie postanowiono inaczej.
2. Po up艂ywie terminu, o kt贸rym mowa w ust. 1, prawo uzyskane na podstawie umowy licencyjnej wygasa.

A teraz, drodzy Pa艅stwo, sprawd藕cie w licencjach Waszych program贸w, czy m贸wi膮 co艣 na temat czasu zawarcia umowy licencyjnej :wink:

#10 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • Sk膮dAmsterdam

Posted 29 October 2005 - 18:42

Panowie to zaczyna si臋 robi膰 ciekawe, (to nie jest sarkazm), co wy na to, aby wydzieli膰 osobny w膮tek o prawie i komputerach, troszk臋 rozszerzam, ale wydaje mi si臋 to najmniej ciekawe.

#11 joystick

joystick
  • 309 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 29 October 2005 - 20:47

Cytat:
Art. 66.
1. Umowa licencyjna uprawnia do korzystania z utworu w okresie pi臋ciu lat na terytorium pa艅stwa, w kt贸rym licencjobiorca ma swoj膮 siedzib臋, chyba 偶e w umowie postanowiono inaczej.
2. Po up艂ywie terminu, o kt贸rym mowa w ust. 1, prawo uzyskane na podstawie umowy licencyjnej wygasa.

Owszem, to zagadnienie jest mi znane. Swoj膮 drog膮 polski ustawodawca ukr臋ci艂 sobie niez艂y bicz sam na siebie. O ile bowiem przeci臋tny u偶ytkownik co jaki艣 czas zmienia platform臋 sprz臋tow膮 kupuj膮c przy okazji aktualizacje oprogramowania (pomijam tych co dzia艂aj膮 bezprawnie z za艂o偶enia) to ciekaw jestem ile jest komputer贸w w administracji rz膮dowej i innej, kt贸rych oprogramowanie zosta艂o zakupione i zainstalowane pzed 2000 rokiem. Naprzyk艂ad serwer贸w opartych na Windows NT.
Zauwa偶y艂em te偶, 偶e wi臋kszo艣膰 polskiego oprogramowania uwzgl臋dnia istnienie tego zapisu podaj膮c w licencji okres jej wa偶no艣ci np. na ustawowe 5 lat, czasem 7 (np. programy JZK) a czasem wspania艂omy艣lnie bezterminowo.
Oj... rzeczywi艣cie przyda艂by si臋 nowy w膮tek na forum. Chocia偶by z tego powodu, i偶 j膮dro naszych kochanych Mac OS X jest udostepnione na licencji BSD, kt贸ra jak wiadomo jest licencj膮 open source a co za tym idzie daje nam, u偶ytkownikom systemu, daleko id膮ce mo偶liwo艣ci w por贸wnaniu do chocia偶by u偶ytkownik贸w systemu z Redmond.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users