Witam,
Mam od półtora roku iMac'a G5 "17. Nigdy nie miałem z nim żadnych problemów technicznych, wszystko chodziło idealnie. Jednak ostatnio zauważyłem wyraźne opóźnienie w wielu czynnościach... Np. otwarcie jakiegoś*programu, co zajmowało kiedyś*5 sekund zajmuje 10, gry które chodziły jak burza bez jednego przytnięcia teraz chodzą klatka po klatce i wiele innych.
Dlaczego tak się dzieje ?? Może to kwestia tego że komputer jest zaśmiecony, ale mam tylko najpotrzebniejsze informacje. Jeden dysk, na którym mam Mac OSa jest zapchany i ma 2gb wolnego miejsca, ale nie wiem czy problem tkwi akurat tam. Gdybym miał winde pomyślałbym że wirus, ale ten aspekt raczej odpada więc nie mam zielonego pojęcia o co chodzi.
Pozdrawiam.

Zdychający komputer
Rozpoczęty przez
Toszak
, 10 maj 2007 15:47
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 10 maja 2007 - 15:47
Napisano 10 maja 2007 - 16:33
2gb to troche za mało niestety nawet dla G5
System musi gdzieś sobie upchać plik wymiany u mnie na c2d ma on ~10gb.

Napisano 10 maja 2007 - 17:29
O, przepraszam... pochrzaniło mi się... porządkowałem z tydzień temu dysk i mam w sumie 31gb wolnego miejsca.
W takim razie gdzie tkwi problem?
Napisano 10 maja 2007 - 17:38
Chłodzenie procka siadło ? Sprawdz temperatury jeśli są ok to terminal i "top" i sprawdz co zjada Ci moc obliczeniową bądz też ram.
Napisano 10 maja 2007 - 17:55
A dlaczego od razu podejrzewać awarię hardware'u, skoro to software może być przyczyną.
Ja instalowałem na swoim MacBooku wszystko jak popadnie i teraz zapyla w tempie budowy polskich autostrad
Podejrzewałbym raczej, że G5 ci "muli", bo coś ci bruździ w systemie. To może wszystko. Lewy driver albo źle odinstalowany plugin albo aplikacja.
Zacznij od naprawy przywilejów/uprawnień dostępu do plików (Repair Priviliges w Disk Utility), a jeśli mimo wszystko podejrzewasz hardware to puść mu Apple Hardware Test z płyty.
Alternatywą Apple Hardware Testu jest np. TechTool Deluxe lub Pro.
Jeśli komputer działał poprawnie wcześniej i okaże się, że napewno to nie wina softu, to w pierwszej kolejności należy podejrzewać dysk (bad sektory). Prawdopodobieństwo uszkodzenia dysku jest dużo większe niż jakiegokolwiek innego komponentu, a na dodatek może powodować powyższe objawy.
Dysk możesz sprawdzić np. programem Drive Genius.

- Toszak lubi to
Napisano 10 maja 2007 - 18:17
Odpal Activity Monitor i zobacz o co chodzi...
Napisano 10 maja 2007 - 21:15
Odpal Activity Monitor i zobacz o co chodzi...
No , a jeszcze przedtem Preferences-> Accounts ->Login Items ... być może odpalasz coś razem ze startem systemu . Bo ja wiem ... Skype , Limewire .
Napisano 10 maja 2007 - 21:45
skype, limewire itp. odpadają... kiedyś miałem podobnie, ale okazało się że odpalałem system z dysku sieciowego czy coś w tym stylu...
Napisano 10 maja 2007 - 22:31
... kiedyś miałem podobnie, ale okazało się*że odpalałem system z dysku sieciowego czy coś*w tym stylu...
też tak miałem ... ale to przymula raczej sam start systemu niż jego dzialanie ... natomiast lime potrafi nieźle kraść moc proca .Równie dobrze coś może kraść RAM . Tiger na 256MB musi mulić ...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych