Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Dysk sieciowy. Router. Dost臋p zdalny.

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzew

krzew
  • 37 post贸w
  • Sk膮dpozna艅 warszawa

Napisano 26 lipca 2011 - 21:33

Dzie艅 dobry wszystkim, Mam zapytanie odno艣nie udost臋pniania dysku zewn臋trznego w sieci domowej. Jasnym jest dla mnie 偶e potrzebuje zakupi膰 router z wej艣ciem np. usb (airport extreme lub co艣 ta艅szego), jasnym jest te偶 to, 偶e podpinam dysk do routera ustawiam i teoretycznie dzia艂a wszystko jak powinno. Nie jest jasnym jednak aspekt udost臋pnienia zawarto艣ci dysku zewn臋trznego poza sieci膮 domow膮. Dost臋p przez www? ftp? Czy co艣 takiego da si臋 zrobi膰? dodatkowe pytanie - ile dysk贸w mog臋 podpi膮膰 do routera oczywi艣cie przez hub aby wszystko dzia艂a艂o. Nie znalaz艂em odpowiedzi na moje pytania dlatego pozwoli艂em sobie za艂o偶y膰 nowy w膮tek. Pozdrawiam Maciej

#2 oszo艂om

oszo艂om
  • 94 post贸w
  • Sk膮dOlsztyn

Napisano 27 lipca 2011 - 07:50

Hej! Je偶eli potrzebujesz tylu rzeczy na raz od swojego dysku sieciowego, to lepszym rozwi膮zaniem jest kupno dysku NAS po ethernecie, ni偶 bawienie si臋 w dysk USB. Tam wszystko sobie poustawiasz jak ci si臋 podoba, transfer oczywi艣cie jak b臋dziesz mia艂 sie膰 Gigaethernet b臋dzie o wiele wi臋kszy. To ile dysk贸w mo偶esz podpi膮膰 do routera po usb zale偶y ju偶 od softu routera, nie na ka偶dym da si臋 to uruchomi膰.

#3 krzew

krzew
  • 37 post贸w
  • Sk膮dpozna艅 warszawa

Napisano 27 lipca 2011 - 08:38

problem w tym ze NAS swoje kosztuje, a ja mam dwa dyski zewn臋trzne (2,5 i 3 calowy), kt贸re chcia艂bym podpi膮膰. Dwa kolejne dyski s膮 s艂u偶bowe i z nich nie korzystam za cz臋sto wi臋c m贸g艂bym ewentualnie przepina膰. Wa偶ne jest dla mnie to by do routera podpi膮膰 przynajmniej dwa dyski... Jakie艣 typy co do routera? Airport Extreme oczywi艣cie ale mo偶e co艣 ta艅szego? Belkin? Linksys? Nie b臋d臋 wgrywa艂 偶adnych pomidor贸w czy innych - nie interesuje mnie jak, ma to zwyczajnie dzia艂a膰. No i jak wygl膮da sprawa dost臋pu do zawarto艣ci dysk贸w poza domem? Pozdrawiam

#4 oszo艂om

oszo艂om
  • 94 post贸w
  • Sk膮dOlsztyn

Napisano 27 lipca 2011 - 08:54

Je偶eli 偶adne alternatywne softy ci臋 nie interesuj膮, wiele router贸w przetestowa艂em, aktualnie pracuj臋 na Netgear WNDR 3700, kt贸rego kupisz za ok 350z艂, 艣wietne WI-FI, ma FTP je偶eli podepniesz do niego dysk po USB. Linksys E4200 i 3000 - fajne i wydajne routery ale o ile dobrze pami臋tam z test贸w chyba nie maj膮 FTP po USB. Wi臋kszo艣膰 Asus贸w z g贸rnej p贸艂ki ma na pewno FTP, na pewno co艣 znajdziesz:wink: PS. Jednak zawsze b臋d臋 poleca艂 NAS. Masz dwa dyski twarde, wystarczy tylko dokupi膰 obudow臋 i masz o wiele fajniejsze mozliwo艣ci:idea:

#5 aston

aston
  • 41 post贸w

Napisano 27 lipca 2011 - 08:56

Netgear WNR3500L. Nie wiem czy mo偶na u偶y膰 huba na usb, z jednym dyskiem lub pendrivem dzia艂a bez problemu. Dost臋p do plik贸w w sieci lokalnej jest mo偶liwy z u偶yciem protoko艂贸w Samba, http, ftp - dost臋p z internetu http, ftp.

#6 GAMA007

GAMA007
  • 1聽394 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBochum

Napisano 27 lipca 2011 - 09:04

Witam, osobi艣cie posiadam Router Airport Extreme. Pod usb-hub mam pod艂膮czon膮 star膮 drukark臋 laserowa Brother-->dzia艂a teraz jako drukarka sieciowa. Do tego pod艂膮czylem sobie tak偶e usb pendriver 8GB. Z pozycji iPhone czy iPada oboj臋tnie gdzie jestem, pod warunkiem, i偶 mam internet, 艂膮cze si臋 do domu na usb pendriver i wrzucam tam np jakie艣 warto艣ciowe rzeczy. Ca艂o艣膰 jest banalnie prosta w konfiguracji. No i ta艅sza ni偶 NAS. Sam posiadam tak偶e NAS Synology DS210j, lecz w przypadku Airport Extreme jest pe艂na wygoda. Pozdrawiam GAMA007

#7 krzew

krzew
  • 37 post贸w
  • Sk膮dpozna艅 warszawa

Napisano 27 lipca 2011 - 09:44

Witam,

Z pozycji iPhone czy iPada oboj臋tnie gdzie jestem, pod warunkiem, i偶 mam internet, 艂膮cze si臋 do domu na usb pendriver i wrzucam tam np jakie艣 warto艣ciowe rzeczy.

Ca艂o艣膰 jest banalnie prosta w konfiguracji.
No i ta艅sza ni偶 NAS.

GAMA007

W艂a艣nie na tym mi zale偶y... 艂atwo, szybko i baz stresu. Nie mam zamiaru siedzie膰 godzinami nad ustawieniami routera bo nie mam na to czasu.
艢wietnie gdyby dost臋p by艂 mo偶liwy z iP4 albo iP ale nie jest to mus, wystarczy mi dost臋p z MB.

Tylko Airport Extreme daje tak 艂atwe ustawienia i dost臋p? Nie ukrywam, 偶e jest troch臋 drogie dla takiego widzimisi臋. Kupi艂em juz Expressa dla AirPlay i szukam czego艣 ta艅szego

#8 North

North
  • 1聽336 post贸w

Napisano 27 lipca 2011 - 10:04

Za 220z艂 dostaniesz Netgear WNR3500L, w standardzie masz udost臋pnianie dysku USB po ftp i html (Internet/Sie膰 domowa oboj臋tnie), ju偶 nie m贸wi膮c o mo偶liwo艣ci wrzucenia Tomato i wtedy ma si臋 ju偶 prawdziwy kombajn wielozadaniowy. Nad Tomato jednak trzeba ju偶 troch臋 posiedzie膰, ale jest na przysz艂o艣膰 taka mo偶liwo艣膰:)

Recenzja:
OpenLinksys - Forum dyskusyjne: Netgear WNR3500L

Nie wiem, czemu openlinksys pad艂o, link jest do kopii Google, wi臋c nie b臋dziesz mia艂 obrazk贸w.

#9 GAMA007

GAMA007
  • 1聽394 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBochum

Napisano 27 lipca 2011 - 10:13

W艂a艣nie na tym mi zale偶y... 艂atwo, szybko i baz stresu. Nie mam zamiaru siedzie膰 godzinami nad ustawieniami routera bo nie mam na to czasu.
艢wietnie gdyby dost臋p by艂 mo偶liwy z iP4 albo iP ale nie jest to mus, wystarczy mi dost臋p z MB.

Witam,

@Krzew.

no pisa艂em w艂a艣nie, i偶 dzia艂a z iPhone oraz iPada:)

Pozdrawiam

GAMA007

#10 krzew

krzew
  • 37 post贸w
  • Sk膮dpozna艅 warszawa

Napisano 29 lipca 2011 - 22:59

Panowie jeszcze jedno bo w艂a艣nie zg艂upia艂em... Kupi艂em wcze艣niej Airport Express do AirPlay, dzisiaj chcia艂em pod艂膮czy膰 drukark臋 偶eby drukowa膰 z iPada i... nic. Czy podpi臋te do airporta winny dzia艂a膰 wszystkie drukarki czy s膮 jakie艣 ograniczenia? Pozdrawiam

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych